Rara ramadan small

Ramadan

Ieder jaar breekt voor moslims de vastenperiode aan: de ramadan. Dit jaar start de ramadan op 22 maart. Bekijk hieronder het aanbod van de publieke omroep over de ramadan.

 • Karim Amghar zit op de bank met een camera in zijn handen. Op tafel liggen onder andere een Koran en reisgidsen. Naast hem ligt het gebedskleed alvast in de koffer.
  Ntr
  Programma
  25 min

  Karim Amghar neemt je mee naar het Offerfeest in Mekka

  Ga mee op hadj met Karim Amghar in Naar Mekka – verhalen van de hadj. Voor veel moslims is het de grote droom: op hadj gaan en het Offerfeest in Mekka vieren. De bedevaart is een van de pijlers van de islam en voor veel mensen een grote levensgebeurtenis. Het is een moment om opnieuw te beginnen met een frisse start.

  Hoe is het om op hadj te gaan? Karim interviewt verschillende mensen en laat aan de hand van historische foto’s en historische films zien hoe de bedevaart in de laatste 100 jaar is veranderd.

 • Cabaretiers Fuad Hassen, Jörgen Raymann, Mouna Laroussi en Anuar op het podium
  Ntr
  Programma
  1 uur

  De Ramadan Conference

  De traditionele oudejaars- en Sinterklaasconferences, wie kent ze niet? Maar nu is het tijd voor een conference die geheel gewijd is aan de ramadan. Cabaretiers Fuad Hassen, Jörgen Raymann, Mouna Laroussi en Anuar vertellen over hun eigen inzichten en visie op de ramadan. Welke tradities en gebruiken komen hierbij kijken en tegen welke obstakels lopen ze aan? De cabaretiers spelen samen op het toneel en wisselen elkaar af.

 • Suhoor Stories Lage resolutie cdn header 1679420029
  Ntr
  Programma
  30 min

  Suhoor Stories: elke ochtend voor zonsopgang tijdens de ramadan

  Tijdens de ramadan vasten moslims van zonsopgang tot zonsondergang. De maaltijd die vóór de zon opkomt wordt genuttigd, heet suhoor. In Suhoor Stories staan zeven Islamitische vrouwen stil bij dit moment van de dag, en bespreken ze samen de actualiteit, delen ze inspirerende verhalen, handige recepten en de laatste momenten voor het vasten begint. Luister elke ochtend live mee via NPO KX, NPO2 of kijk het terug via NPO Start.

 • Ntr Nora met logo rara ramadan
  Ntr
  Programma
  50 min

  RaRa Ramadan: 'Hoeveel weet jij er eigenlijk van?'

  RaRa Ramadan test de kennis van bekende gasten over de ramadan in verschillende quizrondes. Dit gebeurt aan de hand van bijzondere fragmenten en de leukste memes. Ook delen de gasten grappige en nogal ongemakkelijke persoonlijke verhalen. Zo wordt er op spirituele, diepgaande, maar zeker ook op humoristische wijze stil gestaan bij de actualiteit.

 • Ramadan artikel Fun X
  Website

  Hoe beleven deze jonge mensen de ramadan?

  FunX spreekt met jonge mensen over hun ramadanervaring. Zo doet Whitney dit jaar voor het eerst mee als bekeerde moslim, hielp Sumeyye bij het organiseren van een benefiet-iftar en biedt Umnya gratis tandzorg aan voor mensen in financiële nood. Alle verhalen lees je op de site van FunX.

 • Ramadan in Nederland NPO Start
  Ntr
  Programma
  40 min

  Persoonlijke verhalen over de Ramadan in Nederland

  Karim Amghar en Nora Akachar gaan in het programma Ramadan in Nederland op zoek naar persoonlijke ramadanverhalen in Noord-Holland, Zeeland, Friesland en Overijssel.

 • Ramadan quiz
  Interactive

  Hoe kom jij de Ramadan door? Doe de Ramadan-quiz!

  De ramadan is weer begonnen! Benieuwd hoe jij deze maand doorbrengt? Doe dan de quiz! No worries als je dit jaar niet vast, deze quiz is voor iedereen.

 • De nacht van
  Kroncrv
  Radio
  6 min

  De start van de ramadan: wat doe je als buitenstaander?

  Is het een belediging om te eten naast iemand die aan het vasten is? Hoe kan je een collega steunen tijdens de vastentijd? En wat doet vasten eigenlijk voor je gezondheid? In De nacht van... op NPO Radio 1 stelt Benji wekelijks al zijn vragen aan imam Safeer Siddiqui.

 • Ramadan npo kennis
  Ntr
  Artikel

  Wat is de ramadan?

  Ieder jaar breekt er voor moslims een maandlange vastenperiode aan: de ramadan. Waarom vasten moslims eigenlijk en is deelname verplicht? Mag je tijdens het vasten water drinken? En waar moet je rekening mee houden als je tijdens de ramadan in een islamitisch land op vakantie bent?

 • Domme vragen bestaan wel podcast 77347f8167
  AVROTROS
  Podcast
  30 min

  Domme vragen bestaan wél: ramadan

  In de podcast Domme vragen bestaan wél komen grappig bedoelde, kwetsbare en pijnlijke opmerkingen aan bod. Ouassima Tajmout doet sinds haar dertiende mee aan de islamitische vastenmaand en deelt haar ervaringen met One’sy en Vinny.

 • Islam npo kennis
  Collectie

  Wat is de Islam?

  Bijna een kwart van de wereldbevolking is moslim. Daarmee is de islam de op één na grootste godsdienst ter wereld, na het christendom. Hoe is deze religie ontstaan? Kom hier meer te weten over de islam en de gebruiken binnen dit geloof.

 • Suikerfeest npo kennis
  Artikel

  Waarom is het suikerfeest geen vrije dag?

  Het Suikerfeest is de traditionele afsluiting van de ramadan. Moslims gaan naar de moskee en komen samen met familie en vrienden. Het is een belangrijk feest. Toch is niet iedere moslim vrij op Eid al Fitr. Hoe komt dat?

 • Jill suikerfeest
  Collectie

  Ramadan en het suikerfeest op Zapp

  Tijdens de ramadan vasten moslims tussen de zonsopkomst en de zonsondergang! Na een maand vasten, wordt het Suikerfeest gevierd. Op deze pagina kan je van alles vinden van Zapp over de ramadan en het Suikerfeest. Kijk bijvoorbeeld naar afleveringen van Jill of HetKlokhuis.