Een kijkje in ’s werelds grootste, onbekende stad
- Artikel
- 15 nov 2024
- 6 minuten leestijd
Met snelwegen met twintig rijstroken en een skyline vol torenhoge gebouwen, waaronder enkele gouden reuzen die doen denken aan de Empire State Building, lijkt Chongqing een stad uit de toekomst. En met maar liefst 32 miljoen inwoners behoort het tot een van de grootste steden ter wereld.
Chongqing, ook wel de Mountain city of Mist city genoemd, is niet zomaar een stad in China. Nee, deze megastad in het zuidwesten van het land voelt soms alsof je door een sciencefictionfilm wandelt. Met zijn duizenden wolkenkrabbers, lichten en een netwerk van transport dat dwars door gebouwen en over bergen slingert, roept Chongqing een futuristische sfeer op die je niet snel vergeet. Met maar liefst 32 miljoen inwoners behoort het tot een van de grootste steden ter wereld en een architecturaal wonder wat het een echte Cyberpunk city maakt.
8D City
Bij aankomst in Chongqing wordt al snel duidelijk waarom deze stad bekendstaat als een van de meest futuristische steden ter wereld. Hier is het leven letterlijk opgebouwd in lagen. De straten zijn gebouwd in een netwerk van bergen en dalen en lopen dwars door torenhoge gebouwen. Zo kan je het gevoel hebben je op de begane grond te bevinden, terwijl je in werkelijkheid op de dertigste verdieping bent. Veel van de wolkenkrabbers hebben ingangen op verschillende verdiepingen, afhankelijk van waar je de berg oploopt of afdaalt – ideaal voor wie van een beetje verwarring houdt.
Waar de meeste steden genoegen nemen met normale straten en bussen, heeft Chongqing zijn transportnetwerk letterlijk naar nieuwe hoogten getild. De stad kent ingewikkelde verkeersknooppunten met wel twintig rijstroken die zich boven de daken van gebouwen uitstrekken en een adembenemend uitzicht op de skyline bieden. Het is even wennen, maar na een tijdje voelt het alsof je in een simulatie rijdt. En dat is precies het bijzondere aan het transportsysteem van Chongqing: je reist hier niet zomaar van A naar B, maar hebt onderweg een ervaring die nergens anders ter wereld te vinden is.
Transport in Chongqing is niet alleen functioneel, maar biedt ook een kijkje in het dagelijks leven van de mensen die hier wonen. Zo heeft de stad benzinepompen bovenop gebouwen en staan mensen regelmatig buiten te eten omdat er gewoonweg niet genoeg ruimte is. Een goed voorbeeld van hoe transport en wonen in elkaar verwezen zijn vind je in het Liziba Station, een metrostation waar de trein dwars door een gebouw rijdt. Stel je voor: je bent rustig onderweg, en ineens lijkt het alsof je een woonkamer voorbijraast. Dit unieke stukje architectuur trekt bezoekers van over de hele wereld die dit achtbaan-achtige metrostation met eigen ogen willen zien. Het station staat symbool voor Chongqing’s ‘8D City’-imago: alles lijkt hier op elkaar gestapeld, en elke verdieping of straat heeft een andere rol in deze verticale stad.
Naast de bekende metro die door gebouwen raast, heeft Chongqing ook een van de diepst gelegen metroperrons ter wereld. Het station ligt maar liefst 94 meter onder de grond, wat gelijk staat aan een gebouw van 31 verdiepingen diep.
De stad groeit en verandert voortdurend, waardoor er soms tijdelijke oplossingen worden bedacht die later weer een eigen leven gaan leiden. Het resultaat is een chaotisch en uniek netwerk van manieren om jezelf door de stad te verplaatsen.
Van de luchtmetro tot torenhoge terrassen
Bevind je je in deze Chongqing? Bezoek dan zeker de Hongya Cave. Met meer dan 2300 jaar geschiedenis was Hongya Cave een grootschalig paalhuiscomplex dat in het verleden diende als militair fort. Tegenwoordig is het een architecturaal hoogtepunt en een iconisch cluster van op elkaar gestapelde huizen langs de kliffen van de Yangtze-rivier. Met zijn levendige restaurants en straatmarkten is het een drukke, maar indrukwekkende bestemming.
Dan is er nog Raffles City: een gigantisch complex met acht torens die via een glazen luchtbrug bijna 250 meter boven de grond met elkaar verbonden zijn. Het ontwerp doet denken aan de skyline van New York, maar met een futuristische twist die alleen in China te vinden is. Hoogtes zijn hier in Chongqing niets nieuws, maar ze kunnen je wel flink voor de gek houden. Kijk maar naar de Kui xing wolkenkrabber: vanaf het dakterras lijkt het alsof je gewoon op een gezellig plein staat, totdat je naar beneden kijkt en beseft dat je je metershoog boven de grond begeeft.
Een van de leukste manieren om Chongqing te verkennen is via de kabelbanen die als zwevende snelwegen door de stad slingeren. De beroemdste is de kabelbaan over de Yangtze-rivier, ook wel de ‘luchtmetro’ genoemd. Terwijl je hoog boven het water zweeft, krijg je een uitzicht op de skyline en het bijzondere samenspel van blauw en bruin waar de rivieren elkaar ontmoeten.
Eten, nachtleven en tips voor bezoekers
Eén ding waar iedereen het over eens is: Chongqing is een paradijs voor hotpot-liefhebbers. Hier is hotpot niet zomaar een maaltijd, maar een cultureel fenomeen en een belevenis op zich. De stad is het thuis van 's werelds grootste hotpot restaurant, een record dat perfect past bij de ambitie en grootsheid waar Chongqing bekend om staat.
Dit reusachtige restaurant, Pipa Yuan, neemt een volledige heuvel in beslag en heeft zo’n negenhonderd tafels en een capaciteit van bijna zesduizend gasten. Het complex is zo groot dat het voelt als een eigen dorp, met paden die door de verschillende secties slingeren en een spectaculair uitzicht over de stad en de omliggende natuur.
De beste reistijd om de stad te bezoeken is in de lente (maart-mei) en de herfst (september-oktober) zijn ideaal om Chongqing te bezoeken. De zomers zijn hier extreem heet, soms wel boven de 40 °C.
Chongqing is een stad die alles biedt wat je verwacht van een moderne metropool, maar dan in een nieuwe dimensie. Het is een plek waar transport en architectuur op zo’n manier verweven zijn dat je ogen tekortkomt. Een camera mag dus zeker niet ontbreken tijdens je trip.
Chongqing iets te ver voor jou deze winter? Lees hier meer over Europese kerstmarkten.