Medisch museum van Bangkok: Een teelbal van 35 kilo en andere eigenaardigheden

- Artikel
- 03 apr 2025
- 4 minuten leestijd
In het hart van miljoenenstad Bangkok staat het voormalige pand van een ziekenhuis. Onopvallend in de schaduw van het vernieuwde pand, zou je er zo langslopen. Maar dit gebouw, ook wel “Museum of Death”, is er zeker een om bij binnen te kijken.
Alvast een waarschuwing: dit is geen museum voor mensen met een zwakke maag. Opgedeeld in zes verschillende afdelingen, zie je hier alle medische bijzonderheden die je je maar kan bedenken op sterk water. Neem bijvoorbeeld de enorme teelbal met een gewicht van vijfendertig kilo of het volledige zenuwstelsel van het menselijk lichaam – de enige plek ter wereld waar je dit kan zien. Het Siriraj Museum heeft een bijzondere collectie in huis, waar reizigers met een onuitputtelijke nieuwsgierigheid in de wetenschap hun vingers bij kunnen aflikken. Althans, figuurlijk, want smakelijk is de collectie niet.

Wat voor museum is dit?
Het is het oudste ziekenhuis en de oudste medische school van Thailand, opgericht in 1886. Op deze plek worden prinsessen geboren en als de koning van Thailand ziek is, laat hij zich hier behandelen – zij het in het nieuwe gebouw tegenover het museum. De crème de la crème van de Thaise medische wereld, dus. Het Siriraj Medisch Museum bestaat uit een pathologisch museum, een forensisch museum, een museum over de geschiedenis van de Thaise geneeskunde, een parasitair museum, een anatomisch museum en een prehistorisch museum.
Hoewel op iedere afdeling wel iets te vinden is waar je mond van openvalt, is het museum er niet alleen om bezoekers te choqueren. “Het doel is in eerste instantie om mensen te informeren en onderwijzen over de anatomie van het menselijk lichaam,” zegt Thanita Poonsiri, woordvoerder van het museum. Vrijwel alle stukken in het museum zijn op legale manier verkregen van de Thaise autoriteiten na kundige, professionele autopsies, volgens Poonsiri. De collectie van het museum is al jaren oud en de oudste stukken gaan terug tot 1928. En helaas, voor de medicinfluencers onder ons: fotograferen is niet toegestaan.

Wat kan je hier allemaal zien?
Laten we meteen beginnen bij een van de meest bizarre museumstukken die je hier vindt: de enorme teelbal op sterk water. Deze teelbal heeft zo groot kunnen worden door een filariasisinfectie, een verzamelnaam voor aandoeningen die afkomstig zijn van rondwormen die voorkomen in gebieden met een tropisch klimaat. Zo’n infectie ontstaat meestal door een beet van een besmet insect, bijvoorbeeld een vlieg of een mug. Bij deze pechvogel is deze infectie op een wel heel ongelukkige plek terechtgekomen.
Bijzonder, zo’n grote teelbal, maar voor échte wizkids onder ons is het volledig intacte zenuwstelsel van het menselijk lichaam veel interessanter. Dit is de enige plek ter wereld waar dit te zien is en het museumstuk trekt daarmee veel medische studenten aan. Je ziet tot op microscopisch detail hoe complex het zenuwstelsel in elkaar zit.

Meest controversiële museumstuk: Het lijk van ‘kannibaal’ Si Ouey
De bijnaam “Museum of Death” is niet voor niets, want tot 2020 stond hier het verkoolde lichaam van ‘kannibaal’ Si Ouey. Si Ouey zou de eerste seriemoordenaar in de recente geschiedenis van Thailand zijn geweest. In de jaren vijftig zou hij meerdere kinderen hebben vermoord en opgegeten, waarvoor hij werd opgepakt in 1958 en geëxecuteerd door een vuurpeloton in 1959. Rond zijn veroordeling hangt alleen nogal wat controverse. Zo zou het nooit helemaal duidelijk zijn geworden of hij de kinderen daadwerkelijk had vermoord, omdat hij zelf geen Thais spreekt. Hij is een Chinese immigrant die onder druk zou zijn gezet door Thaise politieagenten om de moorden te bekennen.
Zijn lichaam wordt aan de wetenschap geschonken en komt uiteindelijk gebalsemd in het museum terecht. Het wordt het belangrijkste museumstuk waarvoor veel bezoekers naar het museum komen. Zijn lichaam dient jarenlang als een afschrikking om te zeggen: haal het niet in je hoofd zijn acties te herhalen, want dan eindig je zo. In folklore wordt hij daarnaast de boeman in een verhaal om kinderen bang te maken; als je je niet gedraagt, komt Si Ouey je opzoeken. Dan valt Sinterklaasstraf ‘in de zak mee naar Spanje’ nog best mee.
Vanwege de controverse rondom de veroordeling, blijkt in 2019 dat veel mensen het tentoonstellen van het lijk van Si Ouey niet meer vinden kunnen. In hetzelfde jaar wordt een petitie uitgeschreven voor het verwijderen van de stoffelijke resten van Si Quey. 17.000 mensen stemmen voor en het lijk wordt in 2020 alsnog gecremeerd.
Griezelen dichter bij huis? In de Catacombe dei Cappucini in Italië wandel je tussen de 8.000 lijken.
