Aanbellen bij een local om een vorkje ‘lokale cuisine’ mee te prikken
- Artikel
- 09 feb 2019
- 3 minuten leestijd
Verrijk je smaakpapillen, je vriendenkring en je culturele kennis.
When in Rome, do as the Romans do. En die Romeinen eten nogal wat pizza en pasta, dus dan kan jij natuurlijk niet achterblijven. Op naar een trattoria, horen we je denken. Maar waarom zou je op zoek gaan naar een goed restaurant waar de locals eten, als je ook bij die local thúís zou kunnen aanschuiven?
De deeleconomie draait al een aantal jaar op volle toeren (Airbnb, Blablacar,
Couchsurfing
) en van ‘maaltijd delen’ heb je ook vast al gehoord. Er zijn een aantal sites waar je bij je figuurlijke buren kan aankloppen voor hun kliekjes. Maar heb je er al weleens aan gedacht dat je dit ook kan doen als je op reis bent? De makers van verschillende apps, zoals Feastly, Eat With, Meal Sharing en With Locals wel. Op die manier leer je met een druk op de knop lokale mensen, culturen en gerechten kennen, is de bedoeling.
Meer dan een hobby
De app is voor hobby-koks, maar een blik op de sites en de bijgevoegde foto’s verraden hoe breed het begrip ‘hobby’ is. Wij stellen ons bij amateurkoks voornamelijk een simpel AGV’tje voor, maar voor sommige locals zijn biologische ingrediënten, verse vis en zelfgebakken taarten geen uitzondering. Ook leuk: voor wie meer wil dan een volle buik en een goed gesprek, bieden verschillende gebruikers ook kookcursussen of rondleidingen aan.
Indiaas voor 20 cent
Vaak betaal je ook nog eens minder dan in een restaurant. Al verschilt dat wel erg per stad, per kok en per app. Zo zijn er in Berlijn voor enkele euro’s maaltijden te vinden, maar leg je in Italië al gauw 30 euro neer. Sommige aanbieders bieden je een heerlijk menuutje genaamd ‘whatever’s in my fridge’ aan. Anderen ambiëren een Michelin-ster en zetten een viergangenmenu op tafel, maar dan wel voor 95 euro. De beste deal die wij vonden is van Rev: voor 20 cent verwelkomt zijn Indiase familie je graag. Ach, uiteindelijk draait het meer om het contact en de ervaring dan om wat er uiteindelijk op je bord ligt.
Gratis tip
Helaas geen geld voor een reis, maar wel zin om nieuwe mensen van verschillende culturen te ontmoeten? Dan kan je natuurlijk altijd zelf een stampotje op tafel zetten en toeristen of expats bij jou thuis uitnodigen om hen kennis te laten maken met Nederland.
Nog meer eten zoals de locals? In Azië eten ze hun noedels met een plakje Amerikaanse smeltkaas. Geen grap.