• Lezen
  • Film & serie
  • Quizzen
  • Videosnacken
    • NPO3 Exclusives
    • Shorts
  • Meer
    • 3Lab
    • 3vraagt
    • 3 op Reis
    • Boos
    • Brandpunt+
    • Best Bites
    • Spot On
    • Spuiten en Slikken
    • BEAM
    • NOS op 3
    • NOS stories
    • PowNews
    • Programma's
    • Op NPO Start
    • Artikelen
    • Afleveringen
    • Reviews
    • Alle zoekresultaten
    • HOME
    • Lezen
    • Film & serie
    • Quizzen
    • Videosnacken
      TERUG
      • Videosnacken
      • NPO3 Exclusives
      • Shorts
    • MEER
      MEER
      • 3Lab
      • 3vraagt
      • 3 op Reis
      • Boos
      • Brandpunt+
      • Best Bites
      • Spot On
      • Spuiten en Slikken
      • BEAM
      • NOS op 3
      • NOS stories
      • PowNews
    Volgende!
    Culturele broedplaats Dakar als wereldpodium voor makers van het hele Afrikaanse continent
    Terug naar 3 op Reis

    Unesco's eetbare erfgoed: van Georgische wijn tot Groningse eierbal

    • Artikel
    • 03 jun 2021
    • 4 minuten leestijd

    Het Unesco Werelderfgoed doet je waarschijnlijk denken aan monumenten en natuurgebieden zoals de Egyptische piramides, de Griekse Acropolis en het Australische Great Barrier Reef. Maar wist je dat Georgische wijn, Koreaanse kimchi en Turkse koffie ook zijn erkend als erfgoed?

    De waarde van eten

    Bij immaterieel cultureel erfgoed gaat het niet per se om het eten zelf, maar meer om de manier waarop of met welke ingrediënten het voedsel wordt bereid. Een groot deel van ons eten wordt tegenwoordig niet meer op ambachtelijke wijze gemaakt, maar in een fabriek geproduceerd. Om de geschiedenis van bepaalde specialiteiten niet verloren te laten gaan, hebben de meeste landen een uitgebreide menukaart opgesteld met lekkere gerechten en bijzondere gebruiken. De Unesco heeft vervolgens een selectie aan de lijst van immaterieel erfgoed toegevoegd.  

    Een Napolitaanse pizzabakker.
    Ook Napolitaanse pizza heeft een plek op de lijst | © Aleksandar Karanov / Shutterstock.com

    Turkse koffie

    Kahve, oftewel Turkse koffie, wordt gemaakt met behulp van een cezve, een speciale kleine koffiepan. Meng de koffie in de cevze met water en suiker en verwarm het geheel tot net onder het kookpunt. Wanneer het mengsel gaat schuimen haal je de koffie van het vuur en schenk je het in een kleine koffiekop. Koffie uit Turkije is sterk van smaak en wordt daarom vaak met een glas water geserveerd. Het is niet de bedoeling dat je de hete drank helemaal opdrinkt, omdat het koffiedik in de kop achter moet blijven. Kan je meteen koffiedik kijken!

    Turkse koffie in een cevze.
    © vsl / Shutterstock.com

    Koreaanse kimchi

    Gefermenteerde kool in een pittige rode pasta, beter bekend als kimchi, is een verplicht onderdeel van elke Koreaanse maaltijd. Dankzij de tegelijkertijd zoete en zure smaak kan je de specialiteit met vrijwel alles combineren, van pannenkoek tot salade. Het bijgerecht is ontstaan in de veertiende eeuw en wordt elk jaar in november op de traditionele ambachtelijke wijze gemaakt door Koreaanse gezinnen. Het bereiden van kimchi wordt in Zuid-Korea ook wel kimjang genoemd en is een goede gelegenheid om weer bij te praten met de hele familie.

    Koreaanse kimchi, gefermenteerde kool in een rode pasta.
    © Nungning20 / Shutterstock.com

    Georgische qvevri wijn

    Denk je aan wijn, dan denk je in de eerste instantie misschien niet aan Georgië. Toch zijn de oudste sporen van wijn maken aangetroffen in dit Oost-Europese land. De Georgische qvevri is dan ook in 2013 door de Unesco als immaterieel cultureel erfgoed bestempeld. Met de voeten geperst druivensap wordt samen met de schillen, stelen en pitten in aardewerken vaten gegoten. Deze qvevris worden vervolgens in de grond gegraven of in vloeren van wijnkelders geplaatst, waarna de wijn gemiddeld vijf tot zes maanden de tijd krijgt om te gisten. Tijdens het fermenteren krijgt de drank een oranje kleur en een stevige smaak, wat qvevri wijn heerlijk maakt bij de warme maaltijd.

    Georgische wijn gemaakt in een qvevri.
    © Chubykin Arkady / Shutterstock.com

    Belgisch bier

    Heerlijk, een koude Leffe blond of Delirium op het terras. Vandaag de dag drinken we bier in onze vrije tijd, maar in de middeleeuwen was het in België heel normaal om de hele dag door bier te drinken. Het drinkwater was namelijk zo vervuild dat inwoners van Belgische (en Nederlandse) steden bier dronken om gehydrateerd te blijven. En ja, dit gold ook voor de kinderen. Tijdens het brouwen van bier worden gevaarlijke ziekmakers gedood en dankzij de hop blijft de goudgele drank lang houdbaar. Sinds 2016 wordt Belgisch bier erkend door de Unesco. 

    Belgisch bier op het terras: Duvel en Hoegaarden.
    © Marcel Bakker / Shutterstock.com

    Binnenkort: de Franse baguette

    Onmisbaar bij een bezoek aan Frankrijk: een verse baguette van de bakker, het liefst warm en zacht van binnen en knapperig aan de buitenkant. De traditionele baguette wordt bereid met bloem, water, gist, zout en wat Franse savoir-faire. De Fransen zijn bang dat hun manier van broodbakken verloren gaat door alle broodgiganten die in supermarkten hun eigen ‘baguette’ verkopen. Om die reden heeft Frankrijk de Unesco gevraagd om erkenning van hun Franse baguette. Naar verwachting doet de Unesco in 2022 uitspraak.

    Franse baguettes bij de Franse boulangerie.
    © rayjunk / Shutterstock.com

    En Nederland?

    In eigen land op gastronomische erfgoed-tour? Ook Nederland heeft meerdere plekken op de lijst weten te bemachtigen. Ze lijken misschien iets minder verfijnd dan de andere gerechten op deze lijst, maar we kennen ze allemaal. Zowel Babi Pangang als het Brabants worstenbroodje, de Groningse eierbal en de Hollandse gebakskraam worden allemaal erkend door de Unesco. Dus de volgende keer dat je een eierbal uit de muur haalt, vergeet dan niet dat dit immaterieel erfgoed van Nederlandse bodem is.

    De Groningse eierbal.
    © Inna Taran / Shutterstock.com

    Zin om zelf de handen uit de mouwen te steken? Probeer dan een van deze wereldse bakrecepten.

    • Cultuur
    • eten & drinken
    • Deel

    Nieuwste artikelen

    Meer

    Tussen verval en veerkracht: hoe gaat het met het Great Barrier Reef?

    40 miljoen toeristen: zo ontwijk je ze tijdens je reis door Japan

    Mount Rinjani: De top bereiken, maar tegen welke prijs?

    Zeilend door plastic soep: Sydney Steenland (20) strijdt voor een wereld zonder afval

    Van Griot tot Grammy: het verhaal achter Senegalese muziek

    Specials

    Meer

    Slow travel: verrijk je reiservaring door het rustig aan te doen

    Wildkamperen: de belangrijkste tips voor je bivakkeertrips

    Groene reistips om je ecologische voetafdruk mee te verkleinen

    Dit zijn de mooiste treinroutes van Europa

    De Maashorst: Nederlands toekomstige oergebied

    NPO logo
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Info

  • NPO Start
  • Over NPO
  • Algemene voorwaarden & Privacy
  • Cookiebeleid
  • Menu

  • Lezen
  • Film & serie
  • Quizzen
  • Videosnacken
  • NPO3 Exclusives
  • Shorts
  • Volg NPO 3

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • TikTok
  • Deze website maakt gebruik van cookies om de ervaring te optimaliseren. Lees meer.

    Akkoord