Eeuwenoud festival met rondrennende naakte mannen dreigt te verdwijnen
- Artikel
- 20 maa 2024
- 4 minuten leestijd
Een jaarlijks Japans festival dat al ruim dertienhonderd jaar wordt gevierd. Een erg bijzondere, waarbij mannen (bijna) naakt opzoek gaan naar geluk. Klinkt bizar, maar het bestaat echt! Toch dreigt dit unieke festival helaas te verdwijnen, hoe komt dit? Wij zoeken het uit.
Het Hadaka Matsuri, Oftewel: Naakte Mannen Festival, is een eeuwenoude traditie die door heel Japan wordt gevierd. Mannen verschijnen op dit festival vaak gekleed in niet veel meer dan een traditionele ledendoek, Fudoshi, en soms zelfs helemaal naakt! De festiviteiten vinden vaak plaats rond grote tempels of heiligdommen. Per locatie verschilt de datum: in Inazawa markeert het bijvoorbeeld de twaalfde dag van de eerste maand van de Chinese kalender. Dat was dit jaar 22 februari. Naakt rondrennen in de winter dus; brrr. Op andere plekken is het op de derde zaterdag van februari, en soms zelfs in de zomer Een veel betere tijd om een Fundushi te dragen dus. Duizenden mannen komen samen om geluk te vinden. Bij de ene is het een talisman waar ze om stoeien, bij de andere door de shin-otoko aan te raken. Dit is een Man van God die bij aanraking je slechte geluk overneemt, in de hoop dat je het hele jaar door geluk ervaart. Deze man wordt met een speciale ceremonie gekozen en wordt gezien als grote eer. Naast een grote eer ook een zware avond, hij wordt namelijk de hele avond achterna gerend door bijna naakte mannen. Fijne eer.
Invloed van vergrijzing
Een van de bekendste van deze naakte aangelegenheden is het Somin-Sai festival, gehouden in de Kokuseki-ji tempel in Oshu. Februari 2024 markeerde het einde van deze duizend jaar oude traditie die in de tempel gehouden werd. Geen naakte festiviteiten meer in Oshu. De organisatoren geven aan dat er te weinig jonge mannen deelnemen aan het festival. Maar ook achter de schermen merkt de organisatie dat het teveel energie kost om met een verouderende team te werken om alles op de benen te krijgen. Ze willen voorkomen dat na veel organiseren het festival uiteindelijk geannuleerd moet worden.
Dit fenomeen is niet onbekend in Japan. Het land kampt met een snel vergrijzende bevolking, waarbij een laag geboortecijfer en een stijgende levensverwachting de demografische trend bepalen. Jongeren trekken daarnaast ook steeds meer naar de grotere steden, op zoek naar betere kansen op gebied van onderwijs en werk, een bruisender sociaal leven en een meer moderne levensstijl. En zo kwam er een einde aan het Somin-Sai festival.
Emancipatie als oplossing
Het Somin-Sai festival is niet het enige festival waarbij een afname van deelnemers wordt opgemerkt. Om deze afname tegen te gaan, werd er op een aantal locaties in het land gebroken met de traditie. Want waar voorheen uitsluitend mannen aan de festivals mochten deelnemen, kregen dit jaar enkele tientallen vrouwen de kans om mee te doen. Echter, de vrouwen mochten niet op dezelfde manier meedoen als de mannen. Ze moesten zich anders kleden, konden niet deelnemen aan alle festiviteiten, en waren veruit in de minderheid. Ze mochten ook niet met de naakte mannen mee rennen, dit zou te ‘ruig’ zijn. Achter de schermen helpen vrouwen wel al jaren mee aan de festivals.
In Japan blijft gendergelijkheid een voortdurende uitdaging, ondanks vooruitgang zoals de participatie van Hadaka Matsuri. Vrouwen worden nog steeds geconfronteerd met obstakels op de arbeidsmarkt, zoals een loonkloof en een gebrek aan vertegenwoordiging in de politiek. Traditionele genderrollen en sociale normen dragen bij aan deze ongelijkheden. De eerste stappen bij de festivals zijn gemaakt, maar er is nog een lange weg te gaan.
Volgend jaar weer
Ondanks de vergrijzing van de deelnemers en het annuleren van een van de bekendere festivals, gaat het Naakte Mannen Festival volgend jaar op veel locaties gewoon weer door. In Okayama doen jaarlijks ruim negenduizend mannen mee in de hoop om geluk te vinden. Dit unieke festival is zeker een bezoek waard als je in februari in de buurt bent. Wees wel voorbereid op de kou, die behoorlijk heftig kan zijn in februari. Ren je samen met de rest van de naakte mannen, en misschien wel vrouwen, achter de shin-otoko aan? Alles voor een beetje geluk, toch?
Nog meer opmerkelijke tradities in de wereld? Lees hier meer.