Deze bijzondere muur inspireerde Game of Thrones
- Artikel
- 27 feb 2024
- 4 minuten leestijd
Van kust tot kust, verdedigd door forten met soldaten die een eed moeten afleggen om het grote gevaar uit het Noorden te stoppen. Nee, niet de grote muur uit Game of Thrones, maar een restant van de Romeinen in Groot-Brittannië. Reis met ons mee naar deze indrukkwekkende muur.
Stel je voor: je bent een Romeinse keizer die graag zijn rijk wil behouden. Aan alle kanten staat de vijand op de loer. De meeste grenzen kan je redelijk makkelijk verdedigen met behulp van natuurlijke grenzen, zoals bergen en brede rivieren. Dus wat doe je bij gebieden met een gebrek aan natuurlijke fortificatie? Natuurlijk, je bouwt een grote muur! Dat is tenminste wat Keizer Hadrianus van het Romeinse rijk in gedachten had. En zo ontstond de ‘Muur van Hadrianus’ in het noorden van Engeland om de Romeinen te beschermen tegen de ‘barbaarse’ Schotten. Hadden zij toen kunnen bedenken dat deze muur tweeduizend jaar later inspiratie zou zijn voor George R. R. Martins boek The Game of Thrones?
De muur was tussen de drie en vijf meter hoog en bijna honderdtwintig kilometer lang. Een stuk minder indrukwekkend dan zijn fictionele duplicaat, die vijftig keer hoger en twee keer langer is. Ook was de Romeinse versie niet gebouwd met grote blokken ijs, zo koud is het ook weer niet in Groot-Brittannië. De Romeinen moesten het doen met plaggen, hout en steen. De verdedigingslinie werd versterkt door forten en torens, die bemand werden door honderden, tot wel duizenden militairen.
Geverfde mannen
Voordat de muur er was, waren er in het huidige Engeland veel gevechten tussen het Romeins bezet gebied en voornamelijk de Picten, die in het huidige noordoosten van Schotland woonden. Zij bezorgden de Romeinen een grote last. De naam Picten refereerde naar de tattoos en oorlogsverf die de mensen op hun lichaam hadden, picti betekent namelijk verf. In een soort Guerillaoorlog plunderden de Picten hele dorpen leeg en namen ze veel vee, geld en zelfs inwoners mee die ze tot slaaf maakten. De Romeinen omschreven deze Keltische afstammelingen daarom ook als barbaars en wilden. Zie je de link met de Wildlings die in Game of Thrones ten noorden van de ijsmuur wonen?
Bescherming of machtsvertoning?
Twintig jaar na de bouw van de Muur van Hadrianus werd honderdzestig kilometer noordelijker de Muur van Antonines gebouwd. Deze is een stuk korter dan de voorganger, maar maakte het Romeinse Rijk wel weer een stukje groter. De muren waren niet zo zeer om een grens aan te duiden, maar vormden vooral een verdedigingslinie. Er wordt onder historici gediscussieerd over hoe groot de bedreiging vanuit het noorden daadwerkelijk was en of het wel echt om de Picten ging. De Romeinen namen wederhoor namelijk niet mee in hun beschuldigingen. Wel is duidelijk dat de muren grote machtsvertoningen waren, die bijna vierhonderd jaar lang het eiland in tweeën splitsten voordat de Romeinen Engeland verlieten.
Monument
Door de jaren heen heeft de bevolking rond de muren gebruik gemaakt van de stenen voor het bouwen van hun eigen woningen. Gelukkig hebben ze er nog een aantal stenen voor ons laten liggen. Die zijn als historisch monument te bezoeken. Je kan zelfs de hele muur aflopen in de Hadrian’s wall path. Dit pad brengt je van kust tot kust en neemt je mee naar alle overblijfselen van de Muur. Het pad begint in Wallsend in Newcastle en eindigt in het dorp Bowness-on-Solway.
Dat het een bijzonder monument is, werd duidelijk toen het in 1987 op de UNESCO werelderfgoedlijst terecht kwam. Ook de kleinere muur van Antonine in Schotland kwam op de lijst terecht, in 2008. Het is een open monument. Dat betekent dat je helemaal vrij bent om het te bezoeken, te bewandelen en zelfs te beklimmen. Dat laatste wordt echter wel afgeraden vanwege de kwetsbaarheid. Dus, laat je net als George R.R. Martin inspireren door de indrukwekkende muren. Bezoek een van de forten, staar naar het noorden en vraag je af wat er voor gevaar daar schuilt.
Een echte Game of Thrones fan? Lees hier waar een deel van de hitserie is opgenomen.