Wie gek is op shakshuka, moet ook het Mexicaanse Huevos Rancheros proberen
- Artikel
- 15 okt 2020
- 3 minuten leestijd
Huevos Rancheros is een Mexicaans ontbijtgerecht met gepocheerde eieren en tomatensaus. Vind hier het recept!
Alle landen kleuren oranje en reizen lijkt weer steeds onwaarschijnlijker. Dus gaan we maar weer eens op reis in onze keuken. Wie tijdens de lockdown koken als nieuwe hobby heeft opgepakt, moet zeker ook Huevos Rancheros uitproberen.
Door de hoofdingrediënten van tomatensaus en ei, kan dit overheerlijke prutje je doen denken aan het populaire, Arabische gerecht shakshuka. Maar Huevos Rancheros is een ontbijtgerecht, waar Mexicaanse boeren van oudsher graag hun dag mee beginnen. Vandaar de naam, die letterlijk 'eieren ranch-stijl' betekent.
Ingrediënten Huevos Rancheros
- Tomaten (vers of uit blik)
- Knoflook
- Ui
- Paprika
- Kruiden (oregano, paprikapoeder, komijnpoeder, laurierblad)
- Jalapeño peper
- Ei
- Geraspte cheddar
- Koriander of bosui
- Optioneel: limoen
Ingrediënten maïspannenkoekjes
- Maïsmeel (200g)
- Water (of melk) (200g)
- Snuf zout
- 1 ei
Recept Huevos Rancheros
Verwarm je oven alvast voor op grillstand.
Verhit een flinke laag olijfolie in een hapjespan en fruit de knoflookplakjes goudbruin. Snijd de ui in halve ringen en bak mee totdat ze glazig worden. Voeg dan de kruiden en de jalapeño toe en bak mee totdat de geuren goed vrijkomen. Doe vervolgens de tomaat in de pan en laat een tijdje sudderen op laag vuur.
Pureer het mengsel kort met een staafmixer zodat je geen grote stukken meer overhoudt. Breng op smaak met zout. Als de saus nog te waterig is, laat je de pan nog even op het vuur staan.
Ondertussen verhit je een andere pan op hoog vuur en bak de paprikastukjes even flink aan in een beetje olie, totdat ze bijna aanbranden. Daarna voeg je de paprikastukken toe aan de saus. Maak daarna kuiltjes in de saus met een soeplepel en breek voorzichtig een ei boven ieder kuiltje. Pocheer de eieren in de saus op laag vuur, met deksel op de pan, voor ongeveer 10 minuten.
Strooi de geraspte cheddar over de saus en zet de pan voor 10 tot 15 minuten in de voorverwarmde oven, totdat de kaas lekker gegrild is.
Terwijl het geheel in de oven staat, maak je beslag van maïsmeel, water, ei en een snuf zout. Verhit een beetje olie in een koekenpan en bak de maïspannenkoeken hierin goudbruin. Haal de pan uit de oven en serveer de Huevos Rancheros met de maïspannenkoekjes. Garneer met verse koriander of bosui, knijp eventueel een limoen uit over het geheel en smullen maar!
Voor de grote trek
Is dit nog allemaal iets te simpel voor jou? Of wil je het ontbijtgerecht promoveren tot een diner? Dan heb je ook de optie om Mexicaanse rijst, bonen of avocado aan het geheel toe te voegen.
Lees hier verder als je dit smakelijke gerecht graag met biologische producten wilt bereiden.