• Lezen
  • Film & serie
  • Quizzen
  • Videosnacken
    • NPO3 Exclusives
    • Shorts
  • Meer
    • 3Lab
    • 3vraagt
    • 3 op Reis
    • Boos
    • Brandpunt+
    • Best Bites
    • Spot On
    • Spuiten en Slikken
    • BEAM
    • NOS op 3
    • NOS stories
    • PowNews
    • Programma's
    • Op NPO Start
    • Artikelen
    • Afleveringen
    • Reviews
    • Alle zoekresultaten
    • HOME
    • Lezen
    • Film & serie
    • Quizzen
    • Videosnacken
      TERUG
      • Videosnacken
      • NPO3 Exclusives
      • Shorts
    • MEER
      MEER
      • 3Lab
      • 3vraagt
      • 3 op Reis
      • Boos
      • Brandpunt+
      • Best Bites
      • Spot On
      • Spuiten en Slikken
      • BEAM
      • NOS op 3
      • NOS stories
      • PowNews
    Volgende!
    Koken voor mensen in nood: “Dit werk geeft me veel meer voldoening dan die Michelinster”
    Terug naar 3 op Reis

    Iconische kaasgerechten over de hele wereld

    • Artikel
    • 29 apr 2019
    • 5 minuten leestijd

    Azië. Of bedoel je Kazië?

    Als Nederlanders ergens trots op zijn, dan is het wel hun kaas. Maar onderschat, door deze bescheiden vorm van nationalisme, de buitenlandse kaascuisine niet. Die bruine boterham met jong belegen kan immers wel een opfrisser gebruiken. Gelukkig is op elk werelddeel wel een iconisch gerecht te vinden met een kazig tintje. Kaasliefhebbers, eat your heart (bord) out. 

    Frankrijk: l'aligot
    Recept voor een stukje hemel. Ingrediënten: aardappel en kaas. Het verbaast je waarschijnlijk niets dat Frankrijk genoemd wordt in deze lijst. Maar sla dat brie-/camembert-/Port Salut-plankje eens over en ga voor het onbekendere Franse schoon: l'aligot . Of op z'n Nederlands: aardappelpuree met kaas... heel veel kaas. Nee, maar écht véél kaas. Pas als er meterslange kaasdraden van je bord naar je vork naar je mond lopen, zit je goed. 


    Zuid-Korea: kaasnoedels
    Dit gerecht komt uit onverwachtse hoek: Azië . Of bedoel je soms Kazië? De Aziatische keuken staat niet bekend om zijn gebruik van zuivel. Tot de Amerikanen voet aan de grond zetten en hun erfenis in Zuid-Korea achterlieten in de vorm van een plak kunstmatige smeltcheddar. Die plakken werden toen in een traditionele noedelsoep gegooid en die uitkomst beviel. Klinkt niet als een culinair hoogstandje, maar de Zuid-Koreanen zweren erbij. Het zou de soep lekker romig maken. Niet iedereen is het daar mee eens, in de Verenigde Staten belandde  het recept zelfs in een Twitter-rel . 


    Canada: poutine
    Patatje met, patatje flip, patatje oorlog, patatje speciaal. Nederlanders zijn creatief met hun patat (of is het friet?), maar wij missen er nog één in deze rij. Patatje kaas. Gelukkig kunnen de Canadezen ons verder helpen. Een traditionele poutine bestaat uit de combinatie patat, kaas en een soort jus. Vooral de kaas is hier een cruciaal element. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van zogenaamde  squeaky cheese . Dit is een soort rubberachtige, verse kaas. Het belangrijkste is dat deze kaas niet smelt in het warme gerecht en dat het een beetje piept tussen je tanden als je erop kauwt . 


    Colombia: chocolate santafereño
    De originaliteitsprijs gaat naar Colombia. Want kaas kan je schijnbaar ook drinken. Je warme chocola top je daar niet af met slagroom, maar met een blokje kaas. Er zijn overigens meer Zuid-Amerikaanse landen die hierbij zweren. En verrassend genoeg doet ook Zuid- Zweden (Lapland) mee aan deze trend, maar dan met koffie. Hier lees je hoe je zelf zo'n kopje chocoladekaas maakt. 

    chocolate_een

    Polen: pierogi
    Japanners hebben gyoza’s, Italianen hebben gnocchi en de Polen vullen hun maag met  pierogi : een Poolse dumpling. Deze zijn gevuld met onder andere aardappel, kool, ui, gehakt, champignons of soms zelfs aardbeien. Geloof ons maar: de beste variant is natuurlijk die met kaas . 

    Pierogi

    Arabische wereld: kanafeh
    Kanafeh is de cheesecake van de Arabische wereld. Behalve dat het helemaal niet naar cheesecake smaakt. Maar goed, het is zoet en er zit kaas in. Vooral in Egypte, Libanon , Jemen en Palestina is het dessert populair. De ingrediënten wijken per land iets af, maar de basis blijft hetzelfde: deeg, zoete siroop én kaas.

    Kanafeh

    Argentinië: provoleta
    Het Argentijnse (of Uruguayaanse) antwoord op de kaasfondue. Provoleta is namelijk een bak gesmolten provelone-kaas met een knapperig laagje. Het wordt geserveerd als voor- of bijgerecht en meestal wordt er brood in gedipt. Makkelijk zat zou je denken, maar toch moet je echt naar Zuid-Amerika vliegen voor deze delicatesse. Tenzij je een oven in je keuken hebt die 500 graden kan worden. 

    Provoleta

    Mexico: queso flameado
    Vergelijkbaar met de provoleta is de basis van queso flameado  ook een hele hoop gesmolten kaas, dat extreem heet wordt geserveerd. Of in het geval van queso flameado vaak zelfs geflambeerd. Er wordt ook een saus van tomaten, chili, chorizo en kruiden aan toegevoegd. Dit gerecht is vooral geroemd en geliefd in Noord-Mexico en heeft ook de Texmex-keuken in het zuiden van de Verenigde Staten bereikt. De Mexicanen dippen maïs in dit gerecht, Amerikanen gaan voor tortillachips. 


    Italië: panzerotti
    Alsof de kazige pizza's (wat denk je bijvoorbeeld van pizza burrata, met een enorme, romige mozzerellabol in het midden?) en overheerlijke Parmezaanse kaas al niet genoeg waren, heeft (Zuid-)Italië nog een onbekender kazig zusje. Panzerotti is een soort dichtgevouwen pizza Margherita. Maar waag het niet om panzerotti te vergelijken met een calzone, als je je leven zeker wil zijn. Bovendien worden de kaasenveloppen niet gebakken, maar gefrituurd.

    Panzerotti

    India: paneer
    Paneer is een lichte, witte kaas, waarvan de smaak wat weg heeft van hüttenkäse. Deze kaas wordt in India vaak geserveerd in een curry. Aangezien een groot deel van de Indiase bevolking vegetarisch is, is deze vleesvervanger er eerder regel dan uitzondering. McDonald's opende vorig jaar twee volledig vegetarische vestigingen en ja, ook daar is paneer ruimschoots vertegenwoordigd op het menu. 

    Paneer

    Ga nog even verder met kwijlen en bekijk hier wat de culinaire hoofdstad van Italië is.

    • eten & drinken
    • Deel

    Nieuwste artikelen

    Meer

    Van ultieme vrijheid naar gevangenschap op de Filipijnen: Hoe een halve joint voor Tim eindigde in een nachtmerrie

    Heimwee op reis: waarom je in het paradijs tóch naar huis wil

    Tussen verval en veerkracht: hoe gaat het met het Great Barrier Reef?

    40 miljoen toeristen: zo ontwijk je ze tijdens je reis door Japan

    Mount Rinjani: De top bereiken, maar tegen welke prijs?

    Specials

    Meer

    Slow travel: verrijk je reiservaring door het rustig aan te doen

    Wildkamperen: de belangrijkste tips voor je bivakkeertrips

    Groene reistips om je ecologische voetafdruk mee te verkleinen

    Dit zijn de mooiste treinroutes van Europa

    De Maashorst: Nederlands toekomstige oergebied

    NPO logo
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Info

  • NPO Start
  • Over NPO
  • Algemene voorwaarden & Privacy
  • Cookiebeleid
  • Menu

  • Lezen
  • Film & serie
  • Quizzen
  • Videosnacken
  • NPO3 Exclusives
  • Shorts
  • Volg NPO 3

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • TikTok
  • Deze website maakt gebruik van cookies om de ervaring te optimaliseren. Lees meer.

    Akkoord