Zo reis je met een klein budget door Noorwegen
- Artikel
- 05 dec 2023
- 5 minuten leestijd
Misschien is het een bekend scenario: je wil naar Scandinavië, maar het geld groeit niet op je rug. Toch is een reis door het ruige noorden ook mogelijk zonder de jackpot uit te geven. Dus hou je van reizen, maar misschien nóg meer van geld besparen? Lees dan vooral even verder.
Door Noorwegen reizen voor een prikkie: het klinkt natuurlijk als klinkklare onzin. Zo liggen de prijzen van reis-uitgaven als vervoer en voedsel in dit land wel zeventig procent hoger dan in Nederland. Een voorbeeld: in Nederland geef je in 2023 gemiddeld 2,49 euro uit aan een bruin brood. In Noorwegen betaalde je voor hetzelfde al snel 4,27 euro aan de kassa. Een groot verschil dus. Tja, Scandinaviërs verdienen nou eenmaal meer dan Nederlanders. Toch zijn er gelukkig een hoop trucjes die ervoor zorgen dat je niet blut bent bij thuiskomst.
© Raland / Shutterstock.com
Reis met de auto
Ruim van tevoren knopen doorhakken levert vaak de goedkoopste tickets op. Dit geldt voor zowel kaartjes voor openbaar vervoer in het land, als eventuele trein- of vliegtickets naar Noorwegen zelf. Al raden we je zeker aan om de auto te pakken. De benzinekosten in Noorwegen verschillen namelijk niet enorm van de Nederlandse literprijzen en zo ben je niet afhankelijk van het OV.
Geen auto tot je beschikking? Voor wie wat dieper in de buidel kan tasten, is het huren van een auto geen probleem. Elektrisch, hybride of diesel: het kan allemaal. Online vind je veel sites die niet alleen het goedkoopste auto's verhuren, maar ook de voordeligste datum en ophaallocatie laten zien. Dit is vooral handig als je wat flexibeler bent in de planning.
Volle achterbak
Extra voordeel aan reizen met je eigen auto: je kan in Duitsland al even flink de achterbak flink volladen. Waarom dit handig is? Vooral boodschappen zoals verse groenten, fruit en alcohol zijn in Scandinavische landen aan de prijs. Ook is het handig om producten als maïs, erwten en worsten in blik mee te nemen, aangezien deze wel tegen een stootje kunnen en lang meegaan.
Bereid je eigen potje
Zelf plaatsnemen achter het fornuis is natuurlijk het slimst als de kronen op zijn. Uiteten gaan in Noorwegen is erg prijzig en je bespaart tijdens je reis veel geld met de eetkeuzes die je maakt. Boek een appartement in plaats van hotel en kook je eigen maaltje. Waar je je boodschappen inslaat? Net zoals in Nederland, heeft ook Noorwegen duurdere en minder dure supermarkten. Zoek vooraf dus even op wat de goedkoopste is bij jou in de buurt.
Dagje weg naar een pretpark of museum? Het is in het Scandinavische land meer dan normaal om je eigen lunch mee te nemen. Ook dit gaat je een vermogen schelen aangezien het eten op deze plekken flink aan de prijs is. Niet vergeten: zorg dat je waterflessen koopt in de supermarkt en niet op andere locaties, dat scheelt ook een paar kronen. Nóg belangrijker: gooi pet-flesjes en blikjes niet zomaar weg! Per flesje of blikje krijg je al snel zo'n tien cent terug. Kraanwater in Scandinavië is goed te drinken, dus bijvullen is geen probleem.
Allemaal leuk en aardig, dat eten meenemen, maar een ticket voor een museum kost je natuurlijk ook een godsvermogen. Maar dit is niet altijd zo: in Oslo kan je enkele musea gratis bezoeken. Van moderne kunstgalerijen tot nationale musea. Sommige musea betreed je elke dag van de week gratis, andere alleen op bepaalde dagen en tijdstippen.
© Bard Nygaard / Shutterstock.com
Allemansrecht
In Noorwegen, Zweden en Finland geldt het zogeheten ‘Allemansrecht’ of ‘Allemansrätten’. Dit betekent dat je in principe overal in het land mag wildkamperen mits je niet op iemands privéterrein staat. Nu is drie weken lang kamperen in de bossen natuurlijk niet voor iedereen weggelegd, maar het biedt wel de ultieme mogelijkheid voor een budget-slaapplek. Hotels, jeugdherbergen en zelfs campings zijn in Scandinavische landen vaak erg duur. Gratis kamperen is dus dé manier om flink wat centen te besparen.
We horen je denken: hoe maak ik gebruik van faciliteiten als een toilet en douche? Nou, in de praktijk hoeft dit geen probleem te zijn. Tankstations, havens en betaalcampings zijn plekken waar je, soms tegen een kleine vergoeding, een douche en toiletbezoek kan scoren. Geen tankstation in de buurt? Een gat graven is altijd een optie. Als je ‘m na gebruik maar weer dichtmaakt.
Wat de natuur te bieden heeft
Wat overigens nog meer valt onder het Allemansrecht: je mag van alles plukken uit de natuur zoals bessen, noten en paddenstoelen. Ook een kampvuur maken met verzameld sprokkelhout is toegestaan. Oftewel: waarom geld uitgeven aan een driegangendiner als de natuur je bijna alle ingrediënten aanbiedt?
Gratis natuur
Scandinavische steden zijn over het algemeen erg kleurrijk en levendig. Toch zal het gros van reizigers hoogstwaarschijnlijk komen voor de natuur. En dat komt goed uit: die is namelijk helemaal gratis. Of ja, bijna dan: af en toe moet je een klein bedrag betalen om te mogen wandelen in een natuurgebied. Toch valt dit in het niet met wat je ervoor terugkrijgt. Een wandel- of fietstocht door de ongerepte natuur is namelijk al snel een hele dagbesteding.
© everst / Shutterstock.com
Ga je helemaal naar het noordelijkste puntje van Noorwegen? Krijg een beeld en kijk hoe Dzifa afreisde naar het rustige Bugøynes.