LIT-Cities: De leukste stedentrips voor boekenwurmen
- Artikel
- 15 jul 2024
- 7 minuten leestijd
Iedereen heeft op de middelbare school weleens een van de klassiekers op hun boekenlijst moeten zetten. Was het niet iets van Shakespeare dan was het Moby Dick of 1984. In deze locaties wandel je door de bladzijdes van de meest iconische verhalen.
In de voetsporen van de Dubliners
Een aantal grote namen van de literaire wereld komt uit de Ierse hoofdstad. Hoewel niet altijd de thuisbasis van de boeken, is de stad wel erg belangrijk voor de literatuur geweest. De extravagante Oscar Wilde groeide bijvoorbeeld in Dublin op. Ook de vader van het bekendste vampierverhaal, Bram Stoker, is hier geboren. En nee dan hebben we het niet over Twilight. De straten van Dublin waren setting van een van de bekendste boeken van de twintigste eeuw, Ulyssees. Bewandel jij dezelfde wegen als de drie Dubliners? De stad huist ook de prachtige Trinity College, en daarbij ook de bijzonder collecties aan boeken die de universiteit heeft verzameld. Kortom: genoeg voor een boekliefhebber.
De hoofdsteden van literatuur
Maar ook de hoofdsteden van zowel Schotland als Engeland zijn beide een nog grotere thuisbasis voor de literatuur. Edinburgh is niet voor niets een van de steden die zich van UNESCO een City of Literature mag noemen. Je hoeft alleen al door de prachtige oude stad te wandelen om te begrijpen hoe er zoveel inspiratie uit is gehaald. Edinburgh heeft een lange geschiedenis aan Schotse schrijvers en poëten waar de stad erg trots op is. In musea worden deze Schotten en hun werk geëerd. Toch op zoek naar iets modernere boeken? Het boek Trainspotting, waarvan de film is uitgegroeid tot een cultklassieker, werd hier geschreven. Maar voor de fantasy geeks is deze stad ook magisch, want de boekenreeks Harry Potter is voor een groot deel in deze stad geschreven. Als echte fan kan je de stappen van J.K Rowling traceren door de cafés te bezoeken waar de schrijfster haar bekendste boeken schreef.
Victoriaanse hoogtijdagen
Londen was in de tweede helft van de negentiende eeuw, ook wel het Victoriaanse tijdperk genoemd, een stad die veel terugkwam in de literatuur van die tijd. Zo was Oscar Wilde’s Dorian gray in de straten van Londen te vinden. Het is niet moeilijk om zijn aristocratisch leven voor je te zien als je door Grosvenor Square loopt waar de fictieve Bad Boy leefde. Maar ook daarvoor en erna wordt de wereldstad graag op lyrisch omschreven. De drukte van de stad die het nu is, is een uiterst contrast van de straten die je in 1984 leest, maar ook daarin worden referenties gemaakt naar plekken die nog steeds te bezoeken zijn. Ook zijn de straten van de Engelse hoofdstad voor verhalen van Charles Dickens de basis. Dickens’ oude huis is nu omgetoverd tot een museum. Het museum van de meesterverteller neemt je terug naar de straten van de Victoriaanse stad waar veel van zijn verhalen afspeelde. Hij gebruikt zijn thuisstad als inspiratie en setting voor zijn boeken; denk aan de Great Expectations en A Tale of Two Cities. Londen is de ene stad, welke zou de andere zijn?
Elk dorp een genie
Wie een roadtrip wil maken waarin literatuur het thema is, kan niet om Engeland heen. Zelfs uit kleine dorpen en de verste hoeken van het land komen de meest briljante schrijvers van de wereld. Je kan bezoekje wagen aan Stratford-upon-Avon, waar het huis van grootste toneelschrijver van Engeland en misschien wel ooit, staat: Shakespeare. Of het kleine dorp van Brontë zusters, uit Haworth. In dit dorp zijn boeken als Jayne Eyre en Wuthering Heights geschreven.
De stad van verloren zielen
Die andere stad waar Dickens in A tale of two cities over spreekt is La cité de la Lumière, Parijs. En hij was niet de enige. Schrijvers dromen graag weg in de straten van Parijs. Zoals Victor Hugo, die over Quasimodo in de Notre Dame enLes Misérables schreef, respectievelijk niet weg te denken uit de Disney- en musicalwereld. De Franse hoofdstad is niet alleen van grote, literaire waarde omdat de straten van de prachtige stad met liefde worden beschreven, ook groeit deze stad al jaren literaire genieën als gras in een weide. Geen andere stad heeft namelijk zoveel literaire nobelprijswinnaars gecreëerd als Parijs. Ernest Hemmingway was ook een prominente schrijver in Parijs. Dan denk je: hij heeft inderdaad een Nobelprijs gewonnen, maar was hij niet Amerikaans? Zeker! Hemmingway is echter onderdeel van de zogenoemde Lost Generation; Amerikaanse schrijvers die tussen de twee wereldoorlogen in Parijs verbleven. Hij verbleef in Montparnasse, waar de cafés waar Hemmingway schreef nog altijd staan. Hier schreef hij A Moveable Feast en The Sun also Rises. Fitzgerald was ook een van deze verloren zielen in Parijs.
In gevecht met Tsjechische bureaucratie
Praag is de stad die Franz Kafka’s boeken heeft gevormd. Hier leefde en stierf de schrijver, dit jaar precies honderd jaar geleden. Kafka is Praag en Praag is Kafka. Elke liefhebber van de enorm belangrijke schrijver zou de stad moeten bezoeken. In een museum in de Tsjechische hoofdstad vind je het overgebleven handgeschreven werk van de onzekere schrijver. Er is weinig van zijn werk over; naar schatting verbrande hij negentig procent van zijn geschreven werk. Dat maakt de restanten in het museum des te belangrijker. De stad heeft meerdere plekken om de schrijver van Der Process met trots te eren. In de Joodse wijk, waar Kafka opgroeide, werd in 2003 een standbeeld gebouwd op een plein dat nu het Kafkaplein heet. Net zo’n absurd beeld als zijn boeken soms kunnen voelen. Het beeld, waar Kafka op de nek van een hoofdeloze man zit, refereert naar zijn verhaal: Beschrijving van een gevecht. Daarnaast staat er een heel groot metalen hoofd van de schrijver. Hij staat in de buurt van waar de schrijver werkte, tussen het oude en nieuwe gebied van de stad. De metalen schijven waar het hoofd uit bestaat zijn constant aan het draaien en in beweging, de metaforische reden erachter is nooit vastgesteld, maar vele denken dat het staat voor de chaos en surrealisme dat is Kafka’s hoofd afspeelde.
The city that never sleeps
Een stad die nooit slaapt is natuurlijk de perfecte setting voor een klassieker over het stadsleven. Dan denk je al snel aan de extravagante Broadway waar ontelbaar internationaal gewaardeerde musicals en theater stukken zijn uitgevoerd. Maar ook voor boeken is het een bekend decor. Een bijzonder park als Central Park is bijvoorbeeld ideaal om weg te dromen en te reflecteren. Zoals Holden Caulfield in The Catcher in the Rye dat ook deed? Of Manhattan, waar de iconische Breakfast at Tiffany’s afspeelde. Meer fan van de film dan het boek? Dat komt goed uit, want die is hier ook opgenomen. Van Brett Easton Ellis' American Psycho tot The Bell Jar, er zijn weinig steden die zich zo iconisch op papier laten vertalen als New York City.
Nog niet uitgelezen? Dit zijn de bizarste bibliotheken op de wereld.