Van gevoelloze handen tot ziekenhuisopname: dit zijn de heetste pepers ter wereld
- Artikel
- 25 okt 2022
- 7 minuten leestijd
Carolina Reaper, Trinidad Scorpion en de Naga Viper-chilipeper. Zomaar even drie voorbeelden van pepers die je niét doodleuk in je mond moet stoppen tijdens je reis. Al wordt er nog zo vaak mee gekookt. Maar waar groeien deze pittige dames en hoe gevaarlijk zijn ze eigenlijk?
Je wordt kortademig, de traanogen komen op, je hoofd loopt rood aan en je hebt het gevoel dat heel je lichaam in de fik staat. Grote kans dat je zojuist een hap hebt genomen van een hete peper. Hoe hoger de SHU-waarde (Scoville Heat Units), hoe pittiger de boosdoener. Daarbij wordt gekeken naar de capsaïcine-concentratie. Uh, wat? Capsaïcine is een stof die eiwitten op de tong prikkelt. Deze cellen zijn gevoelig voor hitte en pijn en hierdoor ontstaat een branderig gevoel op de tong. De gemiddelde Nederlander begint al te zweten bij gerechten met vijfhonderd tot duizend Scoville-eenheden. Hoe hoog de SHU-waarden van de pepers uit de inleiding zijn? Wel meer dan 1,2 miljoen!
Naga Jolokia
Maar waar komen deze akelige specerijen dan vandaan? We nemen je mee in de wereld van pepers en trappen af met de Naga Jolokia. Deze groeit oorspronkelijk aan een plant uit de regio Assam, in India en heeft vijf jaar de titel ‘heetste peper ter wereld’ mogen dragen. Waar de naam vandaan komt? Bewoners uit de Indiase staat Nagaland vernoemde de peper naar een giftige cobraslang uit de regio. De scherpe smaak van de Naga Jolokia zou hen laten denken aan de beet van deze koningscobra. Deze slangenpeper scoort achthonderdduizend tot één miljoen punten op de Scovilleschaal.
Trinidad Moruga Scorpion
Wie de Naga Jolokia van de wereldtitel verstootte? Dat was de Trinidad Moruga Scorpion. Ook deze peper heeft jarenlang aan de top gestaan, maar is nu de op één na pittigste peper ter wereld. Het was de eerste die de grens van twee miljoen SHU passeerde. En de naam zegt het al: deze kleine duivel komt oorspronkelijk uit Trinidad en Tobago, een republiek voor de kust van Venezuela. Daar kom je de peper op veel plekken tegen in het wild. Je herkent ‘m aan de ronde vormen en rode kleur. Nog een opvallend kenmerk: het einde lijkt op de angel van een schorpioen, vandaar de naam. Weersomstandigheden spelen een grote rol in de pittigheid: in stressvolle situaties als droogte en hoge temperaturen kan de voormalig wereldkampioen een SHU-waarde behalen van twee miljoen. Dat komt overeen met de gemiddelde scherpheid van pepperspray.
Daarvan wil je dus niet te veel binnenkrijgen. In welke gerechten deze peper het vaakst voorkomt? Vooral de Aziatische keuken is groot liefhebber van de Trinidad Moruga Scorpion. Met name in gerechten als curry kom je de smaak van de schorpioenpeper tegen. Ook chilisauzen worden vaak gemaakt met een kleine hoeveelheid van deze specerij.
Trinidad Scorpion Butch T
We blijven nog even in het rijtje van de Trinidad-tak. De Trinidad Scorpion Butch T is namelijk een variant op de Moruga. Iéts minder pittig met gemiddeld 1,4 Scoville Heat Unites, maar zeker geen milde dame. In tegenstelling tot zijn voorouder groeit deze peper niet in het wild. Hij is gekweekt met zaden van de Moruga-peper. Wie hierachter zit? Butch Taylor, de eigenaar van een Amerikaans hot sauce-bedrijf. Het heeft de uiterlijke kenmerken van zijn voorganger, maar smaakt toch nét iets anders. Na een hap van de peper lijkt er weinig aan de hand, maar dat verandert snel. Het branderige gevoel stapelt zich op totdat er nog maar één gedachte door je hoofd giert: spijt. Ben je van plan te koken met de Trinidad Scorpion Butch T? Zet dan een gezichtsmasker op en trek handschoenen aan. Of nog beter: hijs jezelf in een heel pak. Waarom dit nodig is? Chefs die dit niet deden, hadden soms wel twee dagen geen gevoel in hun handen.
De peper wordt onder andere geteeld in Australië. In 2013 kwam een bakker dan ook met een enorm goed idee: het heetste pasteitje óóit. Wie zo dapper was om dit pasteitje op te eten, moest vooraf wel een eigenrisico-verklaring tekenen. De recordtijd totdat de laatste kruimel op was? 28,5 seconden. Tegenwoordig wordt de peper toegevoegd aan etenswaren als olijven, sauzen en zelfs chips.
7 Pot Douglah
Zo op het oog lijkt de 7 Pot Douglah misschien op een zongedroogde tomaat, maar vergis je niet! Ook deze in het wild groeiende peper komt uit Trinidad en scoort een extreem hoge plek op de pittigheid-ladder. De SHU-waarde? Tussen de 900.000 en 1.8 miljoen. Dat is 232 keer de waarde van een jalapeño. Ook dit Trinidadaanse pepertje is zeker geen kattenpis. Een kleine hoeveelheid van deze specerij zorgt al voor enorme smaakexplosies bij gerechten als chutneys en curry’s. Je herkent deze fruitige peper aan een gerimpelde textuur en bruinige kleur. Vandaar het Douglah-haakje, dat ‘chocolade’ betekent. De 7 Pot Douglah maakt deel uit van de ‘7 Pot-pepers’. Deze peperfamilie bestaat uit zeven soorten pepers die allemaal genoeg spice bevatten om zeven hele stoofpotten te voorzien van smaak. De heetste van deze familie? Uiteraard de 7 Pot Douglah.
Naga Morich
Terug naar India, want daar groeit deze killer aan de planten. Noordoost-India en Bangladesh om precies te zijn. De SHU-waarde van de Naga Morich haalt met gemak de één miljoen. Ook in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië wordt de peper geteeld. Hier draagt ‘ie vooral bij aan de productie van hete sauzen. Welk land zo gek is om ze geheel te verkopen in de supermarkt? Dat is Finland. Hier kunnen bewoners de Naga Morich zo pakken uit de schappen. Dit komt door zijn zoete, rokerige smaak. Waar de Finnen dol op zijn? Deze peper op de barbecue gooien.
Naga Viper
Ook het ontstaan van de Naga Viper is het benoemen waard. Opmerkelijk is het feit dat de plant waaraan deze peper groeit geen nakomelingen kan krijgen. Waarom? Het is een kruising van de Naga Morich-, Naga Jolokia- én Trinidad Scorpion-peper. Oftewel: de Franse Bulldog onder de pepers. Er zijn nergens zaden te vinden van deze kruising met een gemiddelde SHU-waarde van 1.3 miljoen. Behalve bij de kweker: Gerald Fowler. Waar je heen moet? Zijn chili peper-bedrijf is gevestigd in Cark, het Verenigd Koninkrijk. Al kunnen we niet garanderen dat je daadwerkelijk vertrekt met een zakje zaden. Mensen staan namelijk te springen om zijn uitvinding in handen te krijgen en de ‘wachtlijst’ is enorm lang.
Carolina Reaper
We moeten toch nog even eindigen bij de absolute winnaar uit de peperfamilie. In 2013 bekroonde het Guinness Book of Records de Carolina Reaper tot de heetste peper op aarde. Zijn kweker, Ed Currie (toepasselijke naam), ontwikkelde binnen zijn Amerikaanse bedrijf een pepersoort die in de buurt moest komen van pepperspray. Deze peper bleek wel héél pittig te zijn en heeft daarna nooit de wereldtitel vergeven. Gemiddeld is de SHU-waarde 1,6 miljoen. Maar let op: er zijn uitschieters die zelfs de 2,2 miljoen eenheden halen. En dit is niet zonder gevaar: deze peper kan je slagader vernauwen en zelfs zorgen voor een beroerte. Je zal niet de eerste zijn die deze bijwerkingen ondervindt. Zo at een 15-jarige jongen een paar jaar geleden een hele Carolina Reaper op na het verliezen van een weddenschap. Twee dagen later werd hij opgenomen in het ziekenhuis.
Carolina Reapers worden regelmatig toegevoegd aan hete sauzen en sterke drank. De pepers worden weken, soms maandenlang geweekt in onder andere wodka en whiskey. Eén shotje van de fles zet al snel heel je mond in vuur en vlam.
Drank nodig om je mond te blussen? Misschien helpt dit biertje met pizzasmaak!