Bier met pizzasmaak. De droom (of nachtmerrie) van elke luie student?
- Artikel
- 05 okt 2022
- 3 minuten leestijd
Bier mét een vleugje basilicum, oregano, tomaat en knoflook? Ja! Een Amerikaanse brouwerij wist twee wereldwijd populaire producten te combineren: pizza én bier. Want waarom zou je moeten kiezen als je ook voor deze overheerlijke combi kan gaan!?
Pizza en bier. Twee grote food-favorieten (of die van deze schrijver in elk geval) en een op zichzelf niet vreemde combinatie. Maar dan vooral op tafel, thuis of in een restaurant. Zo kan een goed koud pilsje een pizza margherita laten sprankelen.
Mengelmoes
Hoe je de twee producten al helemaal niét snel zou verwachten? Als een letterlijke mix: pizzabier. Tot een Amerikaanse brouwer met een grote passie voor pizza én bier, Tom Seefurth uit St. Charles in Missouri, besloot zijn favoriete smaken samen te laten komen. Hij werkte een jaar aan het verfijnen van zijn mengproduct. En hoewel tegenwoordig niemand meer schrikt van een bizar biertje in het grote speciaalbieraanbod, werd zo in 2006 een wel heel speciaal soort geboren.
Want niet alleen is het troebele ambermengsel met een zoete afdronk heel drinkbaar, je kan er ook goed mee koken. Zo stelt Tom dat het bruine bier vooral is ontworpen om te combineren met gerechten en ook als ingrediënt kan worden gebruikt. De eigenaar beweert daarom het eerste culinaire biertje te hebben gebrouwen.
Saluti
Het bier schreeuwt stereotypen uit. Zo is het logo voorzien van een Italiaanse vlag en staan er twee chefs met bolle hoeden op afgebeeld. Waar het recept uit bestaat? Allereerst natuurlijk uit de normale bieringrediënten. Met daarnaast als toevoeging in heet water geweekte, vermalen pizza en een kruidenmix van oregano, basilicum, tomaat en knoflook. Dit laat je vervolgens gisten. Volgens fijnproevers smaakt het vooral als een normaal pintje, met een ondertoon van Italiaanse kruiden.
Deze smaken zelf proberen? Doe dat dan op 9 oktober, de Internationale Bier en Pizzadag. Een kleine tip: hoewel het je er qua smaken aan doet denken, kan je dit drankje niét je maaltijd laten vervangen. Vergeet daarom vooral niet eerst even een bodempje te leggen. Suggestie: een pizzaatje?
Bier hier
In de jaren na deze eerste variant volgden andere biermak(k)ers het voorbeeld. Het ene na het andere pizzageïnspireerde gerstenat popte als een paddenstoel uit de grond. En dan ook echt in alle varianten: van pale ale tot een hopbier en van amber ale tot gose, een oude, zeldzame biersoort uit Duitsland. Van op de tap tot in een fles of blik.
Eén van de nieuwere pizzabiercreaties is een drank op basis van pizzadeeg. Dit heeft een lichte bitterheid met een zoute ondertoon. Wat komt er hierna: een lasagne-lager of een pineapple-pint?
Al deze brouwsels komen natuurlijk wel met een eigen prijskaartje. Dus in de categorie: goedkoop, goedkoper goedkoopst... Waar in Europa vind je het meest voordelige biertje?