Pristina & Prizren
- Artikel
- 28 nov 2017
- 4 minuten leestijd
Kosovo staat waarschijnlijk niet bovenaan je lijstje. Het is geen voor de hand liggende vakantiebestemming, maar wel een van de laatste écht onontdekte plekken van Europa. Dus ga je roadtrippen door de Balkan? Sla Kosovo zeker niet over!
Hou je van avontuur? Scheur dan naar de Rugova Vallei in West-Kosovo. In de winter een skioord en in de zomer de perfecte plek voor bergbeklimmers en hikers. Lees: hoge ruwe bergmuren, mysterieuze grotten en mooie watervallen. Tijdens het klimmen sta je letterlijk on the edge. Hoe hoger je komt, hoe beter het uitzicht. Wat (angst)zweet en gehijg later bereik je de finale: de langste zipline van Kosovo! Is klimmen jouw ding niet? J e kan er ook voor kiezen om alleen te ziplinen.
Door naar Pristina, de hoofdstad van Kosovo. Pristina is herboren is na de Joegoslavische oorlog van de jaren 90. Het oorlogsmonument met de letters ‘New Born’ herinnert je hieraan. De letters hebben ieder jaar een ander uiterlijk. Zo staat het thema van 2017, no walls , symbool voor de muur die in een Noord-Kosovaarse stad stond om het Albanese deel van het Servische deel te scheiden. Het standbeeld van Bill Clinton aan de Bill Clintonboulevard is ook niet te missen. De voormalige Amerikaanse president is een lokale held omdat hij bijdroeg aan de onafhankelijkheid van Kosovo. Buiten de stad staat zelfs een replica van het Witte Huis!
Ben je op zoek naar mooie historische gebouwen in Pristina? Dan ben je lang bezig. Want de stad wint geen schoonheidsprijs. Het heeft zelfs een van de lelijkste gebouwen ter wereld. Waarom je er toch naartoe moet? De gemiddelde leeftijd is 26 jaar. En waar jonge mensen zijn, is een bruisend nachtleven! Het bier kost trouwens ook bijzonder weinig… Hotel Gracanica is een fijn hotel met zwembad, net buiten de stad.
Haaks op het lelijke Pristina staat het knappe Prizren. Prizren ligt op 1,5 uur rijden en het historische centrum trekt veel toeristen. Gelukkig zie je dat niet terug in de prijzen. Het overgrote deel van de inwoners is islamitisch. Op een kleine oppervlakte vind je al 35 (!) moskeeën, die allemaal tegelijk oproepen tot het gebed. Welke je sowieso moet bezoeken? De Sinan Pasha Mosque. Wel even je knieën en schouders bedekken.
Prizren is ook de culturele hoofdstad van Kosovo. Ieder jaar in augustus staat de stad op z’n kop tijdens het meest belangrijke documentaire-filmfestival van Europa: DokuFest. Van in het kasteel tot op de rivier; o-ver-al poppen geïmproviseerde bioscopen op! Het festival begon ooit bij openluchtbioscoop Kino Lumbhardi, een gave plek waar je ook buiten DokuFest om een filmpje kan pakken.
Gjakova is een ander historische stad die het omrijden waard is. Tenminste, als je van goed lokaal eten, een kleurrijk centrum vol Ottomaanse architectuur en hikes door de omliggende natuur houdt... Tip: overnacht hier in het toffe hotel Çarshia e Jupave.
Eten
De keuken van Kosovo heeft veel Servische, Albanese én Turkse invloeden. Dit maakt het eten een avontuur van smaken en ingrediënten. Daarbij zijn de meeste restaurants mega goedkoop!
In Pristina wil je hoe dan ook naar Tiffany’s. Dit restaurant heeft geen vast menu maar gebruikt frisse ingrediënten van de lokale markt. Verder moet je voor traditioneel Albanees naar Liburnia. Meer zin in grill, pasta of zeevruchten? Bij Two Roberts hebben ze het allemaal, inclusief livemuziek op vrijdag.
Bezoek je Prizren? Dan mag je Arasta niet missen. Dit restaurant staat bekend om z’n grote porties én goede wijnkaart. Een andere aanrader is Marashi. Reserveer hier een tafeltje aan de rivier voor het beste uitzicht.
Vervoer
Vanaf €135,- heb je al retourtje Amsterdam-Pristina, meestal met één tussenstop. In Pristina zelf is de bus het meest gebruikte vervoersmiddel. Een ritje kost zo’n 50 cent. Een taxi is wat duurder, maar vergeleken met Nederland nog altijd goedkoop. Wil je net als Geraldine de rest van Kosovo ontdekken? Huur dan een wagen met een 4x4 aandrijving. De wegen zijn namelijk niet altijd even glad. Dit kan bijvoorbeeld bij Drive Albania, waar je zelfs een 4x4-terreinwagen met een gids/chauffeur kan huren.
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei t/m oktober
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: Albanees en Servisch
Met dank aan Balkanvibe en Floating My Boat.
Geraldines hele roadtrip door de Balkan zien? Klik hier !