Drankorgels opgelet: op Barbados vind je de oudste rumfabriek ter wereld
- Artikel
- 19 sep 2022
- 3 minuten leestijd
Waar je de oudste nog werkende rumfabriek ter wereld verwacht? Juist. Op het oude piratenoord Barbados. Maar pas op dat je niet te veel van dit Caribische brouwsel nipt, want dan ga je zelf (bijna) praten als een piraat. Aaarrrr!
We stappen even een paar honderd jaar terug in de tijd. Naar het begin van de zestiende eeuw om precies te zijn. Kijk je om je heen op het Caribische rumeiland? Dan zie je allerlei mensen: van tot slaaf gemaakten tot piraten. Dit is namelijk een thuishaven voor suikerrietplantages en schatschepen op weg van en naar Spanje en de eerste stop voor Europese handelsschepen op weg naar de ‘Nieuwe Wereld’.
Ooglapjes, houten benen en een papegaai als vriend misstaan dus niet in dit gebied. Gevreesde figuren als de Engelse Zwartbaard – a.k.a. Edward Teach – en de op Barbados geboren Gentleman Pirate – wiens echte naam Stede Bonnet is – meren dan ook regelmatig in het zonnige oord aan na rooftochten op zee.
Drieletterwoord
En zoals je wellicht al eens hebt gehoord, staan deze muiters bekend om hun hoge rumconsumptie. Kom je in een kruiswoordpuzzel een drieletterwoord voor piratendrank tegen? Dan is er ook maar één antwoord mogelijk. Dat deze drank zijn oorsprong vindt in het Caribisch gebied, is dus geen verrassing te noemen. Want piraterij, slavenhandel en suikerrietteelt waren orde van de dag tussen de zestiende en begin achttiende eeuw. De eerste versie van de sterke likeur van suikerriet werd rond 1600 gedestilleerd door tot slaaf gemaakten, onder het bewind van Groot-Brittannië.
Hoe die eerste versie tot stand kwam? Tot slaaf gemaakten ontdekten in het toenmalige West-Indië namelijk op de suikerrietplantages dat suikerrietsap vergist kon worden tot alcohol. Toen heette het alleen nog geen rum, maar werd het eerst wijnsuiker genoemd. En later waarschijnlijk rumbullion, slang voor rumoer. Het vermoeden is dan ook dat hier de huidige naam aan te danken is.
Piratenmix
Bij de oude piraten viel dit uiteraard goed in de smaak. Ze dronken graag een mengsel van rum, water, suiker en nootmuskaat. Soms voegden ze kaneel toe in plaats van het laatste ingrediënt. Hoe ze dit mixdrankje noemden? Bumbo!
Barbados-baby
Met dat brouwsel stond de huidige likeur in de kinderschoenen, maar rum kwam pas voor in de boeken in 1650. Hiermee is het officieel het oudere broertje van whisky. Grootschalig was de productie nog niet, want de oudste rumfabriek opende jaren later. En toen kreeg rum echt de wereld langzaam bij beetje in zijn greep.
De door Sir John Gray Alleyne opgerichte brouwerij uit 1703 vind je op Barbados in hoofdstad Bridgetown. En meer dan driehonderd jaar later functioneert deze nog steeds. Door deze oude fabriek wordt de Noord-Amerikaanse eilandstaat vaak gezien als de geboorteplaats voor het goudbruine goedje.
Cultureel erfgoed
Rum is daardoor nu voor de inwoners van Barbados niet slechts een ingrediënt in een mixdrankje. Het is wat wijn voor Fransen en bier voor Duitsers is: een rijkelijk vloeiend onderdeel van de cultuur. Maar dan een tikkie sterker. Op het eiland vind je dan ook meer dan 1500 rumshops. Het brouwsel mislopen is dan ook onmogelijk, want ieder dorp heeft minstens één shop.
Je piraat en zeebioloog inéén voelen? Dat kan op deze IJslandse walvisexpeditie.