Welke traditionele kerstgerechten bereiden onze Europese buurlanden tijdens de feestdagen?
- Artikel
- 23 dec 2020
- 5 minuten leestijd
Grote kans dat je de gevulde kalkoen en eindeloze gourmettaferelen tijdens kerst inmiddels wel hebt uitgespeeld: tijd voor een gloednieuw kerstmenu. Onze buurlanden weten zich tijdens de feestdagen wel raad met hun traditionele specialiteiten. Laat je inspireren door deze verrukkelijke buitenlandse kerstgerechten…
Portugal
Visliefhebber? Portugezen maken tijdens de kerstdagen bacalhau do porto. Het visgerecht bestaat in verschillende varianten. De hoofdingrediënten zijn kabeljauw, aardappel en ui. Bacalhau com natas bijvoorbeeld bestaat uit laagjes bacalhau in combinatie met blokjes gefrituurde aardappel en room. Deze variant top je af met ui. De meest traditionele bacalhau die de Portugezen tijdens hun ceia de natal – oftewel kerstdiner – bereiden is bacalhau da consoada. Hierbij wordt de kabeljauw net zoals de aardappelen gekookt en opgediend met kool en een jus van olijfolie.
Voor het dessert pakken ze het in Portugal wat groter uit dan voor het hoofdgerecht. Bolo rei is een taart van deeg die een vulling van rozijnen, noten en vruchten heeft. De taart wordt meestal in een tulbandvorm gemaakt en gedecoreerd met poedersuiker, noten en fruit. De bereiding van bolo rei kan je zo bont maken als je wil, met de meest spectaculaire varianten tot gevolg. Nèt iets exclusiever dan onze kerststol.
Zweden
Het kerstbuffet – zeg julbord – bestaat in Zweden vaak uit verschillende soorten haring en ansjovis in combinatie met mosterd, ui en knoflook. Het aperitief van de Zweden is meestal een zalmgerecht, gravad lax genaamd. Dungesneden zalm die wordt gemarineerd met hovmästarsås: een zoete saus van mosterd en dille. Ook met de gravad lax kan je experimenteren: voeg bijvoorbeeld crème fraîche of bieten toe voor een meer vullend gerecht. Ook aardappelgratin (janssons frestelse) en Zweedse kerstham (julskinka) zijn traditionele kerstgerechten in Zweden.
Wat drank betreft pakken de Zweden het tijdens het kerstdiner wat creatiever aan. Zo drinken ze glögg: de Scandinavische variant van glühwein. De rode wijn wordt samen met port en wodka verwarmd met een mengsel van sinaasappelschil, kardemom, steranijs, kruidnagel, suiker en kaneel. Ook de dranken julmust en julöl worden tijdens een gemiddeld Zweeds kerstdiner veel gedronken. Julmust, ook wel kerstcola genoemd, is een kruidig drankje dat onder andere wordt gemaakt met vijgen, gember, kruidnagel en pruimen. Ook julöl, een typisch kruidig kerstbier, is een populair kerstdrankje in Zweden.
Italië
Ben je een zoetekauw? De Italianen steken tijdens de feestdagen veel tijd in het bereiden van desserts. Wat hier tijdens een kerstdiner zelden ontbreekt is panettone of pandoro. Panettone komt oorspronkelijk uit Milaan. Het is een cake gevuld met rozijnen, noten en gedroogd fruit. Het heeft een tulbandvorm en de structuur is luchtig: ideaal na een zwaar hoofdgerecht.
Pandoro daarentegen is een wat vettiger, zoet brood dat wordt bereid met veel boter. Het gerecht is afgeleid van de benaming pan d’oro, dat brood van goud betekent. De cake werd al in de achttiende eeuw genuttigd binnen de elite van Venetië. Later werd het dé specialiteit van Verona. De basisingrediënten zijn meel, eieren, suiker en boter. Je kan naar smaak ingrediënten zoals pistachenoten of chocolade toevoegen.
Een andere zoete Italiaanse specialiteit tijdens kerst is torrone: zachte nougat met noten. Je komt het met elke feestdag in de winkels in Italië tegen. Maar het is ook gemakkelijker zelf te maken dan je misschien denkt. De basis van torrone bestaat uit poedersuiker, bloemenhoning, ei, noten en ouwel (eetpapier). De overige ingrediënten kan je zelf bepalen. Zo kan je er chocolade of fruit aan toevoegen. Ook de noten kan je willekeurig bepalen, maar de meest voorkomende die in torrone worden gebruikt zijn hazelnoten, amandelen en pistachenoten.
Polen
In Polen is het een traditie om met kerst twaalf vleesvrije gerechten te eten. Alleen op eerste kerstdag eten de Polen vlees, maar op kerstavond en met het kerstdiner niet. Een gerecht dat in Polen bijna altijd op tafel staat tijdens kerst is barszcz: een rode bietensoep. De soep bestaat uit gekookte bieten, runderbouillon, ui, knoflook en laurierblaadjes. Ook met barszcz kan je creatief zijn: voeg bijvoorbeeld paddenstoelen of ei toe voor extra smaak. Top de bietensoep af met een kruid als dille, room en bietenblokjes voor een overheerlijke Poolse kerstsoep.
Ook pierogi is een populair kerstgerecht in Polen. Je kan het vergelijken met dumplings of ravioli. Het deeggerecht is multifunctioneel: je kan het maken als voor- en hoofdgerecht, maar ook als nagerecht. Hartige pierogi die in Polen het vaakst worden gegeten hebben een vulling van aardappel, ui en witte kaas. Ook die met zuurkool en paddenstoelen zijn geliefd. Maak je het liever als dessert? Gebruik dan fruit zoals aardbeien, bessen en appels als vulling.
Frankrijk
Een Franse klassieker tijdens de feestdagen is misschien wel al eeuwenlang boeuf bourguignon: vleesstoof met groenten en paddenstoelen. Geen geduld in de keuken? Dan is dit gerecht een uitdaging: de totale bereiding van boeuf bourguignon duurt namelijk zo’n vijf uur. De hoofdingrediënten bestaan uit riblappen en rookspek, knoflook, bleekselderij, ui, wortel, champignons, bouillon, tomatenpuree en wijn. Het vlees stoof je ongeveer drie uur lang in de gefruite knoflook en ui. Als laatste worden de groenten en paddenstoelen bij het vlees gevoegd. Je kan de boeuf bourgignon eten in combinatie met bijvoorbeeld rijst of aardappelen.
Normaal gesproken op wintersport tijdens kerst? Met dit Boheemse gerecht waan je je toch even langs de skipiste.