Waarom vliegtuigvoedsel nergens naar smaakt
- Artikel
- 19 jun 2017
- 2 minuten leestijd
Over de menukaart van het vliegtuig is veel te zeggen. Hou jij die smakeloze, droge bende nog maar net binnen? Je bent niet de enige. Laten we voor eens en altijd duidelijk maken hoe dit komt…
EIGEN SCHULD
Voordat je de chef op de kop geeft: het ligt aan jezelf. Je proeft in het vliegtuig namelijk tot wel 30% minder zoet en zout dan op de grond. Dit heeft te maken met de lage luchtvochtigheid en cabinedruk. Door de droge lucht drogen je huid en neusslijmvliezen uit. En dus duurt het langer voordat geur- en smaakreceptoren in je hersenen op ‘aan’ staan.
Vergelijk het met verkouden zijn. Vandaar dat koks meer zout en kruiden in vliegtuigeten smijten. Pittige, zure en bittere smaken blijven trouwens wel steady.
IRRITANTE GELUIDEN
Maar dat is nog niet alles. Unilever en de Universiteit van Manchester ontdekten ook dat irritante achtergrondgeluiden je maaltijd kunnen verpesten. Vooral de zoute en zoete smaken. En laat dat nou net dezelfde zijn als tijdens het vliegen. Daarom bieden luxe luchtvaartmaatschappijen geluidsdovende koptelefoons aan. Weer wat geleerd ;)
TOMATENSAP
En hoe zit het dan met tomatensap? Die blijkt inderdaad beter te pruimen in de lucht dankzij het hoge zoutgehalte en de kruidige smaak. Maar stiekem is het ook een beetje psychologisch. Want thuis drink je het niet. En als je buurman het bestelt, wil jij natuurlijk niet achterblijven…