Wereldse bakrecepten om je reishonger mee te stillen
- Artikel
- 23 maa 2021
- 7 minuten leestijd
Mis je het ook zo om al etend een nieuwe stad te verkennen? Alles proeven met excuus dat je alles toch een keer geprobeerd moet hebben. Van kleine bistro’s tot de bakkerszaak met een etalage vol lekkernijen. Tijd om het reisgevoel in huis te halen, zonder de drempel over te gaan.
Verenigde Staten – Chocolate chip cookies
Denk je aan Amerika, dan denk je aan chocolate chip cookies. Deze koekjes kan je zo groot maken als je zelf wilt, maar laten we eerlijk zijn: the bigger, the better. Met dit recept maakt je ze lekker smeuïg van binnen en krokant van buiten. Dit recept is goed voor ongeveer 15 koekjes (afhankelijk van hoe groot je ze maakt). Mocht je nog deeg overhouden, maak er een rol van, vries het in en geniet op een willekeurige dag van verse koekjes uit de oven door de rol in plakjes te snijden.
Wat heb je nodig?
- 225 g bloem
- 90 g kristalsuiker
- 90 g donkere basterdsuiker
- 200 g chocolade (wit, melk en/of puur)
- 125 g boter
- 1 ei
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel vanille extract
Hoe maak je het?
Warm de oven voor op 190 graden. Meng de bloem, het bakpoeder en het zout in een beslagkom. Hak vervolgens de chocolade in stukjes, hoe groot mag je zelf weten, zolang je het maar door het deeg kan mengen. Voeg in een andere kom de boter, donkere basterdsuiker, kristalsuiker en het vanille-extract toe en meng deze tot een romige massa. Voeg daar het ei aan toe en meng het goed door. Daarna doe je beetje bij beetje het bloemmengsel in de kom met de boter en suiker. Als het eenmaal een mooi dik deeg is, voeg je als laatste de chocoladestukjes toe. Maak vervolgens met twee lepels platte koekjes op het bakpapier op je bakplaat. Zorg wel dat er genoeg ruimte zit tussen de koekjes, want ze kunnen nog wat uitlopen. Bak ze vervolgens in 8-10 minuten af op 190 graden. Als ze klaar zijn lijken ze nog heel zacht, maar als ze eenmaal afgekoeld zijn worden ze harder.
Frankrijk – Tarte Tatin
Een typische zoete delicatesse uit Frankrijk is natuurlijk de tarte tatin. En de bereiding van deze heerlijke omgekeerde appeltaart met karamellaag hoeft niet moeilijk te zijn.
Wat heb je nodig?
- 4 plakken diepvries bladerdeeg
- 200 g kristalsuiker
- 120 g ongezouten roomboter
- 6 (Goudreinette) appels
- vuurvaste ovenschaal (24cm diameter)
Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat het bladerdeeg ontdooien. Schil de appels, halveer ze en verwijder het klokhuis. Verdeel vervolgens de boter in vlokken over de bodem van de schaal. Verdeel de suiker over de boter en leg de appels met de bolle kant naar onder erop. Zet de schaal op het vuur en laat de suiker in ongeveer 10 minuten karamelliseren. Verdeel ondertussen wat bloem over het aanrecht en rol de plakjes bladerdeeg uit tot een ronde lap. Leg dit op de appels en snij het overhangende deeg weg. Duw vervolgens het deeg wat naar binnen in de schaal. Bak de taart ongeveer 20 minuten in de oven. Leg daarna een bord op de schaal en keer de schaal om op het bord, maar let wel op, want de karamel is erg heet. De tarte tatin kan je beste warm eten.
Brazilië – Brigadeiro
Bezoek je een verjaardagsfeest in Brazilië? Grote kans dat deze zoete chocolade truffels met gecondenseerde melk op het menu staan. Erg lekker en nog makkelijk om te maken ook.
Wat heb je nodig?
- 1 el boter
- 30 g cacaopoeder
- 1 blik gecondenseerde melk
- hagelslag
Hoe maak je het?
Smelt de boter in een pan en voeg daar de gecondenseerde melk en cacao aan toe. Blijf deze roeren tot de bodem van de pan 2 tot 3 seconden zichtbaar is nadat je met een spatel of pollepel langs de bodem gaat. Schenk het mengsel uit op een ingevet bord en laat het een uur lang afkoelen. Maak vervolgens balletjes van het afgekoelde mengsel en rol deze door de hagelslag.
Kenia – Mandazi
Mandazi is een soort gebakken brood uit Kenia en wordt ook wel de Keniaanse donut genoemd. Het komt oorspronkelijk bij de Swahilikust vandaan, maar is op meerdere plaatsen populair. Dit recept is goed voor zo’n 40 stuks, dus vergeet niet te delen!
Wat heb je nodig?
- 375 g bloem
- 100 g suiker
- 1,5 tl bakpoeder
- 2 tl gemalen kardemom
- 1 ei
- 1 blik kokosmelk (400 ml)
- olie (om te frituren)
Hoe maak je het?
Meng de bloem, suiker, bakpoeder en kardemom samen in een grote kom. Voeg vervolgens het ei en de kokosmelk toe tot het een mooi deeg wordt. Leg het deeg op een bebloemd oppervlak en kneed het tot het soepel is. Verdeel het deeg vervolgens in vier gelijke porties. Rol elke portie tot een cirkel van ongeveer 1 centimeter dik. Snij hier 6 driehoeken uit als een soort taartpuntjes. Doe dit met elke portie van het deeg. Verwarm vervolgens je frituurolie tot 180 graden en frituur de mandazi in porties ongeveer 2-3 minuten tot ze goudbruin zijn. Leg ze vervolgens even op wat keukenpapier om iets te ontvetten. Je kan ze serveren met wat poedersuiker.
Rusland - Syniki
Deze kwarkpannenkoekjes uit Rusland worden ook wel tvorozhniki genoemd. Ze worden vaak bij het ontbijt gegeten met jam en zure room. De kaas die gebruikt wordt om ze te maken heet tvorog, ook wel cottage cheese.
Wat heb je nodig?
- 150 g bloem
- 50 g cottage cheese
- 3 eieren
- 1 el bakpoeder
- 20 g suiker
- boter (om te bakken)
Hoe maak je het?
Doe de eieren en cottage cheese bij elkaar in een kom en meng deze goed. Voeg vervolgens de bloem, bakpoeder en suiker toe tot het een glad beslag is. Bak vervolgens dikke pannenkoekjes in boter tot ze aan allebei de kanten goudbruin zijn. Je kan ze het beste zo warm mogelijk serveren met suiker, jam of zure room.
Japan – Hato Sablé
Het begon allemaal bij een snoepwinkel in Japan die een eigen variant op het westerse suikerkoekje besloot te maken. Geïnspireerd door de duiven waar kinderen buiten mee speelden besloot hij de koekjes in de vorm van een duif te maken, dus noemde hij ze ‘hato sablé’ oftewel ‘duiven boterkoekjes’. Ze lijken op onze zandkoekjes, maar toch zijn ze iets anders, er zit namelijk meer boter in.
Wat heb je nodig?
- 200 g bloem
- 100 g suiker
-75 g roomboter
- 1 (groot) ei
- 1 tl bakpoeder
Hoe maak je het?
Zorg dat de boter op kamertemperatuur is en mix deze met de suiker tot een glad geheel. Klopt vervolgens het ei los en voeg dit toe aan de boter en suiker. Zeef de bloem en bakpoeder en mix alles tot een geheel. Wanneer het mengsel grotendeels gemixt is, kneed je het nog even met de hand goed samen. Bestuif het aanrecht met bloem en rol het deeg uit tot het ongeveer 1 centimeter dik is. Wikkel dit vervolgens in vershoudfolie en leg het een half uur lang in de koelkast. Verwarm de oven voor op 160 graden. Haal het deeg weer uit de koelkast en leg dit op het bebloemde aanrecht om er koekjes uit te snijden. Bak de koekjes ongeveer 10 minuten in de oven. Laat ze afkoelen. Na afloop zijn ze 3/4 dagen houdbaar, zolang je ze luchtdicht bewaart.
Meer quarantaine-cuisine? Maak ook eens deze wereldse gerechten van houdbare producten.