• Lezen
  • Film & serie
  • Videosnacken
    • NPO3 Exclusives
    • Shorts
  • Meer
    • 3Lab
    • 3vraagt
    • 3 op Reis
    • Boos
    • Brandpunt+
    • Best Bites
    • Spot On
    • Spuiten en Slikken
    • BEAM
    • NOS op 3
    • NOS stories
    • PowNews
    • Programma's
    • Op NPO Start
    • Artikelen
    • Afleveringen
    • Reviews
    • Alle zoekresultaten
    • HOME
    • Lezen
    • Film & serie
    • Videosnacken
      TERUG
      • Videosnacken
      • NPO3 Exclusives
      • Shorts
    • MEER
      MEER
      • 3Lab
      • 3vraagt
      • 3 op Reis
      • Boos
      • Brandpunt+
      • Best Bites
      • Spot On
      • Spuiten en Slikken
      • BEAM
      • NOS op 3
      • NOS stories
      • PowNews
    Volgende!
    De Sardijnse keuken in geuren en kleuren
    Terug naar 3 op Reis

    Bunny chow: de Zuid-Afrikaanse comfort snack

    • Artikel
    • 28 feb 2019
    • 2 minuten leestijd

    Nee, het heeft niets met konijnen te maken.

    Bunny chow . Klinkt zielig, maar het heeft gelukkig niks met konijnen te maken. Wat het dan wel is? Een traditioneel Zuid-Afrikaans recept dat vele monden laat kwijlen.

    Comfort snack
    De Zuid-Afrikaanse keuken wordt gedomineerd door vlees, maar de comfort snack bunny chow is vegetarisch van origine. In de volksmond wordt het ook wel beans bunny genoemd. Dit fastfoodgerecht bestaat uit een uitgehold stuk brood dat wordt opgevuld met een groentecurry. Oorspronkelijk komt het uit de gemeenschap Durban, waar een van de grootste Indiase populaties buiten India woont.

    shutterstock_436306615

    De geboorte
    Hoe het idee van het gevulde brood precies is ontstaan, dat is niet helemaal duidelijk. Zo gaat het gerucht dat bunny chow op de Royal Durban Golf Course is ontstaan. De Indiase caddies van deze golfbaan haalden in hun pauzes curry in de binnenstad. Ze vervoerden de curry in uitgeholde stukken brood, omdat er een gebrek aan wegwerpbakjes was. Een ander verhaal brengt ons naar de suikerrietplantages van Kwazulu-Natal, waar Indiase arbeiders hun currylunch in uitgeholde stukken brood transporteerden. En zo bestaan er nog wel meer verhalen. Maar wat nou het echte verhaal is, is onduidelijk.

    shutterstock_378303784

    Eetbaar bord
    Een brood uithollen en daar voedsel in stoppen. Waarom hadden we dat niet eerder bedacht in ons land? Je kan het brood zien als een vervanging voor een bord of kom. Ook voorkom je het probleem dat je broodje overstroomt, wanneer je een hap erin zet. Daarnaast is de snack makkelijk om voor meerdere mensen te maken. En niet onbelangrijk: bunny chow is een (kleine) stap in de strijd tegen broodverspilling. Tenzij je al geen broodeter was...

    Nog meer streetfood snacks op je beeldscherm? Bekijk deze Japanse octopuspoffertjes dan.

    • zuid-afrika
    • fastfood
    • eten & drinken
    • afrika
    • Deel

    Nieuwste artikelen

    Meer

    Wenen: een stad van geschiedenis én toekomst

    Seatrekking: Zo doe je dat

    Op het autovrije Ilha de Boipeba komen zelfs de grootste druktemakers tot rust

    Isle of Mull: Het land van reuzen, geesten en andere Schotse legendes

    Achter de hoge toppen van de Alpen verschuilt zich een koninklijk Turijn

    Specials

    Meer

    Slow travel: verrijk je reiservaring door het rustig aan te doen

    Wildkamperen: de belangrijkste tips voor je bivakkeertrips

    Groene reistips om je ecologische voetafdruk mee te verkleinen

    Dit zijn de mooiste treinroutes van Europa

    De Maashorst: Nederlands toekomstige oergebied

    NPO logo
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Info

  • NPO Start
  • Over NPO
  • Algemene voorwaarden & Privacy
  • Cookiebeleid
  • Menu

  • Lezen
  • Film & serie
  • Videosnacken
  • NPO3 Exclusives
  • Shorts
  • Volg NPO 3

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • TikTok
  • Deze website maakt gebruik van cookies om de ervaring te optimaliseren. Lees meer.

    Akkoord