7 Europese droomplekken om te schaatsen op natuurijs
- Artikel
- 09 jan 2024
- 5 minuten leestijd
Giet it oan of giet ’t niet oan, dat is ieder jaar weer de vraag. Ook nu houden schaatsliefhebbers hun hart vast: komt er wel of geen natuurijs? Nederland is een schaatsland, maar wij zijn niet de enigen die graag de ijzers ombinden. Verken zeven natuurlijke schaatsbanen in Europa.
In standje full-focus maak je je klaar om het ijs op te gaan. Je dikke sokken lagen tot kortgeleden diep begraven ergens achter in een lade. Tijd om je schaatsen in te vetten was er niet. Je bent er helemaal klaar voor. Het geluid van schaatsijzers die door het ijs snijden, prikkelende wangen en het gekraak onder je voeten terwijl je je met een rotvaart over de vlakte beweegt: hier doe je het voor.
Oranje bovenop het ijs
In Nederland is winters schaatsijs al lang niet meer vanzelfsprekend. En ijsgarantie is er eigenlijk nooit. Toch blijft het niet uitgesloten. Voor individuele schaatsers moet het ijs vier tot acht centimeter dik zijn, voor grotere groepen is dat acht tot twaalf. Je kan dan bijvoorbeeld naar natuurpark de Weerribben in Giethoorn. Daar schaats je over meren, smalle slootjes en langs de meest pittoreske dorpen. De Jan Durkspolder in Friesland is een van de snelst toegankelijke schaatslocaties en dus perfect voor wie zo snel mogelijk het ijs op wil. Deze ondergelopen polder vind je in het natuurgebied Alde Feanen. De Friese meren hebben overigens een eindeloos keuzeaanbod, met een goede vorst vind je daar voor ieder wat wils.
Europa ijsparadijs
Toch is het nog maar afwachten of we in Nederland het ijs op mogen. Gelukkig is dat in andere landen wel anders en heb je daar veel meer kans op een natuurschaatsavontuur. In onder andere Noorwegen, Duitsland en Zwitserland kan je, mits het voldoende vriest, de gaafste schaatslocaties vinden in de natuur. Natuurschaatsbanen worden geveegd, zodat je sneeuwvrij over het ijs kan glijden. Speciaal voor de ijskonijnen lichten we zeven wel heel bijzondere bestemmingen uit om te schaatsen op natuurijs.
Falun en opstaan
Bij gebrek aan Neerlands ijs kan je natuurlijk de alternatieve Elfstedentocht rijden
op de grootste natuurijsvlakte van Europa, het welbekende Weissensee. Máár,
dit is niet het enige alternatief. Een van de langste natuurijsbanen van Europa
vind je in de buurt van Falun, Zweden. Op zo’n negentig kilometer van deze
plaats vind je Mora. Iets buiten dit plaatsje ligt de dertig kilometer
lange baan van het Orsa-meer (Orsasjön). Uitgestrekte vlaktes en kans op Noorderlicht maken Zweden
perfect voor die gedroomde schaatsvakantie met zijn lange geveegde
natuurijsbanen.
Lipnomeer in Tsjechië
Wanneer het Lipnomeer in Tsjechië bevriest, weet je niet wat je ziet. Het is met veertig kilometer een van de langste meren van Europa en een deel hiervan verandert na een goede vriesbui in een elf kilometer lange natuurijsbaan. Op dit stuwmeer kan je jaarlijks vanaf ongeveer december tot april schaatsen en het heeft routes tussen verschillende gemeentes: Lipno nad Vltavou, Frymburk en Přední Výtoň. Langs de baan staan kraampjes met warme dranken en snacks. En dat met zo’n uitzicht. Uitrusting vergeten? In het centrum van Lipno kan je die gewoon huren.
Anton aus Tirol
Tirol staat vanzelfsprekend bekend om zijn wintersportgebieden en après-ski, maar in Zuid-Tirol, dat in Italië ligt, kan je ook fantastisch schaatsen. Omdat het Lago di Resia op ongeveer 1500 meter hoogte ligt, kan het ijs er zomaar 40 centimeter dik worden. Ook hier vind je een alternatief op de Tocht der Tochten, maar daarvoor kom je hier waarschijnlijk niet. Het bergdecor is namelijk nóg indrukwekkender. En niet alleen dat: de kerktoren van het dorp Graun, dat onder water kwam te staan bij de bouw van de stuwdam, steekt boven het ijs uit. Dit zorgt voor een omgeving die in een fantasiewereld geboren lijkt te zijn. Nóg pittoresker? In Oostenrijks Tirol kan je schaatsen op de Piburger See in het Ötztal. Hier schaats je met uitzicht op de berg Acherkogel.
Juragebergte in Frankrijk
Kan jij niet wachten tot het ijs dik genoeg is? In Frankrijk kan je in het Juragebergte schaatsen op een van de vele meren. Het schaatsen hier is een traditie die al zo’n honderd jaar meegaat. In de omgeving vind je schitterende flora en fauna en het grote voordeel: het ijs van Lac des Rousses is al toegankelijk vanaf een dikte van zeven centimeter. Dit komt omdat de randen van het meer maar langzaam dieper worden, het koelt dus sneller af en bevriest eerder. In ditzelfde gebied vind je ook Lac de Lamoura, waar je schaatst op een meer dat regelrecht uit Teletubbieland lijkt te komen. Koud zal je niet snel worden: langs de meeste schaatsbare meren hier koop je heerlijk warme koffie, soep of glühwein.
Finishland
In Noord-Europa wordt langebaanschaatsen steeds populairder. De laatste jaren heeft dit geleid tot een berg aan initiatieven voor het aanleggen van nieuwe trajecten met geveegd natuurijs. In Finland kan je daarom nu schaatsen door het National Park Linnasaari in Oravi. De schaatsroute in dit park trekt dwars door het hart van het reservaat. De aandachtige omgevingsgenieter ziet niet alleen groene bossen, maar spot ook eilanden en lage rietvelden tijdens de tocht.
Ga jij liever skiën dan schaatsen? Hier doe je dat op nog geen uur rijden.