Verloren in de tijd: Japanse dorpen die je terugbrengen naar vroeger
- Artikel
- 17 okt 2024
- 6 minuten leestijd
Japan staat bekend om zijn grote steden vol moderne architectuur en technologie. Maar wat als je juist terug in de tijd wilt gaan? Hoewel veel historische bouwwerken door de jaren heen verloren zijn gegaan door rampen en stadsvernieuwing. Bleven andere plekken wonderbaarlijk intact.
Naast bekende steden zoals Tokio, Kyoto en Osaka, zijn er ook plekken waar traditionele gebouwen en straten nog steeds het leven van vroeger weerspiegelen. We nemen je mee naar drie dorpen waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Wat voor historische verhalen brengen deze plekken met zich mee?
De handelswijk Takayama
Welkom in Takayama, een charmant stadje verscholen in de bergen van de prefectuur Gifu, Centraal Japan. Hoewel het de grootste stad van het land is qua oppervlakte, wonen hier slechts zo’n honderdduizend mensen aan de voet van de Japanse Alpen. Het gebied is namelijk voor meer dan 92 procent bedekt met bossen en heuvels. Door de afgelegen ligging is Takayama vrijwel intact gebleven, maar voordat we de wandelschoenen aantrekken, duiken we eerst tweeduizend jaar terug in de tijd. Al in de tijd dat Kyoto nog de hoofdstad van Japan was, stond het dorp bekend om de vele goede meubelmakers die de stad rijk was. Zij brachten hun vakmanschap naar Kyoto, maar namen ook de elegante sfeer van de oude hoofdstad mee terug, wat je vandaag nog steeds terugziet in de traditionele straten met goed bewaarde, houten huizen. Hun gevels zijn versierd met delicate houtsnijwerken en traditionele, hellende daken die niet alleen een esthetisch hoogstandje zijn, maar ook slim zijn ontworpen om de winterse sneeuw te weerstaan.
Vanuit het goed bereikbare treinstation Takayama ben je binnen tien minuten wandelen in het hart van de stad, waar de rivier Miyagawa een goed startpunt vormt voor het verkennen van het dorp. Slenter door het historische district Sanmachi Suji, waar authentieke, houten huisjes de sfeer bepalen en je in de zijstraatjes langs de façades van samoeraiwoningen en ambachtswerkplaatsen loopt. Takayama staat bekend om zijn eeuwenoude sakébrouwerijen, waarbij de traditionele Japanse rijstwijn saké wordt gemaakt. En voor de oplettende kijker? Let op de sugidam, een bal van cederhouten takken, die boven de deuren van de sakébrouwerijen hangt. Voor het grootste deel van het jaar zijn de brouwerijen gesloten en kan je er alleen sake kopen, maar eens per jaar in februari openen ze de deuren voor bezoekers om een kijkje te nemen in de brouwerij.
Een activiteit die je niet alleen in februari, maar het hele jaar door kan doen, is het bezoeken van de Miyagawa Ochtendmarkt. Of het nu hartje zomer is of diep in de winter, elke ochtend vanaf zes uur beginnen de verkopers de stalletjes op te bouwen. In de buurt ligt ook de Jinya-markt, die al driehonderd jaar bestaat, dus inwoners van deze streek komen hier al eeuwen naartoe om hun producten te verkopen.
Shirakawa-go
Ben je in Takayama? Dan mag je het nabijgelegen dorp Shirakawa-go echt niet missen. Dit dorpje, dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, is beroemd om zijn Gassho-zukuri boerderijen. In de Edo-periode bestond het grootste deel van de Japanse bevolking uit boeren die in deze eenvoudige, rieten boerderijen leefden en hier kan je ze nog in het echt aanschouwen.
Het samoeraidistrict Kakunodate
In 1620 werd de stad Kakunodate gesticht. De stad is verdeeld in twee unieke gebieden: het samoeraidistrict, dat ooit de thuisbasis was van tachtig families, en het koopmansdistrict, waar nog steeds veel lokale ambachten worden beoefend. De brede straten en grote binnenplaatsen worden overschaduwd door tientallen kersenbomen die begin mei weer beginnen tebloeien.
De huizen van dit samoeraidistrict zijn bewaard gebleven in een wonderbaarlijk onbedorven toestand. Je krijgt dus de kans om te zien hoe de middenklasse en rijke samoeraifamilies hebben geleefd. In het samoeraidistrict kan je enkele van de mooiste voorbeelden van traditionele samoerai-architectuur bewonderen. Van de zes open huizen springt er eentje wel duidelijk uit en dat is het Ishiguro House, vooral mdat de samoeraifamilie nog steeds in de rest van het huis woont.
Maar het hoogtepunt van het jaar is zonder twijfel het moment waarop de kersenbomen in bloei komen te staan. De kersenbomen in het samoeraidistrict werden in de zeventiende eeuw geplant, teruggebracht uit Kyoto door lokale samoeraifamilies. Meer dan een miljoen mensen reizen af om de duizenden kersenbomen te zien bloeien, waarmee het een van de beroemdste hotspots is van het land. Rond eind april en begin mei begint de bloesem weer te bloeien.
Vanuit Tokio reis je in ongeveer drie uur met de trein naar dit charmante dorpje, voor ongeveer 17.000 yen, wat neerkomt op zo’n honderd euro.
Eeuwenoude vissersdorpje Tomonoura
Tomonoura, 鞆の浦, is een rustige havenstad waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan en dat is ook niet helemaal gelogen. Gelegen aan het zuidelijke uiteinde van Fukuyama City in de Hiroshima-prefectuur, bloeit deze charmante stad sinds de zevende eeuw, toen koopvaardijschepen regelmatig aanmeerden om te wachten op een gunstig tij. De drukte in de haven leidde tot de opkomst van homeishu: een medicinale likeur van shochu en maar liefst zestien kruiden, die volgens de bevolking zorgt voor een lang leven. Vandaag de dag kan je de historische charme van Tomonoura ervaren met zijn pittoreske straatjes, traditionele huizen en lokale ambachten. Geen wonder dat deze stad gekozen is als filmlocatie of inspiratie voor internationale films, waaronder Ponyo on the Cliff van de populaire Studio Ghibli.
Om het dorp te verkennen, begin je bij de Joyato-vuurtoren, een icoon van Tomonoura uit de Edo-periode, met een prachtig uitzicht over de haven. Mis ook de Ota Residence niet, waar je meer leert over de homeishu-productie en het traditionele Japanse leven. Vlakbij vind je de Fukuzenji-tempel, benoemd als een van de beste uitzichten van Japan. Een bijzonder detail? De tempel herbergt een standbeeld van Maria Kannon, dat lijkt op de boeddhistische Bodhisattva Kannon. Wat is hier dan zo bijzonder aan? Dit kunstwerk komt uit de Edo-periode, toen het christendom in Japan verboden was en hiermee is het dus een mooi voorbeeld van hoe geloof in het geheim werd uitgeoefend.
En terwijl je langs de pier wandelt, vergeet niet te genieten van de verse rode snapper vis, die hier al bijna vierhonderd wordt gevangen in de Seto-binnenzee. Ondanks zijn schoonheid blijft Tomonoura een rustiek dorp en ook prima bereikbaar vanaf Fukuyama Station, met bussen die elke twintig tot dertig minuten rijden.
Wil je Japan op een andere historische manier verkennen? Lees hier alles over de fascinerende hofreis door Japan.