Mysterie ontrafeld: zo zien de Japanse 'food emoji's' er in het echt uit
- Artikel
- 11 feb 2019
- 3 minuten leestijd
Emoji's als menukaart voor je volgende Tokyo-trip.
Oké, die sushi-emoji lukt nog wel, maar bij de rest van de Japanse afdeling binnen de 'voedsel-emoji's' kunnen we ons weinig voorstellen. Tot nu! Dit zijn de gerechten namelijk in het echt:
Senbei
Dit voedsel is bekender dan je denkt. Grote kans dat je al weleens senbei op hebt, want deze snack haal je gewoon in de supermarkt. De westerse variant van senbei is namelijk iets wat wij kennen als 'Japanse mix'. Beide versies van de zoute snack zijn gemaakt van rijstebloem in combinatie met onder andere sojasaus, zeewier en sesamzaad. Maar de originele senbei is een groter cirkelvormig koekje, soms versierd met een stukje zeewier (in het Japans
nori
). Net als de emoji dus.
Onigiri
De meeste mensen kunnen hier ook nog wel 'rijst' van maken. Want het is bot gezegd inderdaad een rijstbal met een stukje zeewier. De vorm van de bal en de aanwezigheid van het zeewier varieert per onigiri. Evenals de vullingen: tonijn, zalm, garnalen, kuit, gefrituurde groenten of gezuurd fruit, noem maar op. Ook in sommige Nederlandse supermarkten zijn deze 'sushi sandwiches', zoals ze in het Westen soms worden genoemd, te koop.
Kare raisu
Oftewel: curry rijst. Het is het Japanse antwoord op het Indiase gerecht. Of nou ja, eigenlijk het antwoord op de 'ver-Britste' variant. Want de Britten introduceerden 'hun' curry iets meer dan honderd jaar geleden voor het eerst in Japan en met dat recept zijn de Japanners vervolgens aan de haal gegaan. Nu is curry zo populair in Japan, dat hun versie er wordt gezien als een nationaal gerecht. De maaltijd bestaat meestal uit rijst, saus gemaakt op basis van currypoeder met ui, wortel en aardappel, een stuk vlees (gebruikelijk varken, rund of kip) en is milder en zoeter dan Indiase curry.
Dango
Drie (of eigenlijk vaker vier) deegbolletjes gemaakt van rijstebloem op een stokje. De verschillende toppings, zoals rodebonenpasta (
anko
), siroop of sojasaus, geven het gerecht uiteenlopende smaken. Deze emoji representeert een specifieke dango, namelijk de 'Hanami dango'. Deze wordt gegeten tijdens het Sakura-seizoen; de twee à drie weken dat alle kersenbomen in bloei staan en Japanners het begin van de lente vieren. Het roze staat voor de bloeiende bloesem, het witte staat voor de overgebleven, smeltende sneeuw van de winter en het groene staat voor het verse gras.
Oden
Nee, dit is geen sjasliek, maar écht een traditioneel Japans gerecht. Al zal je oden in Japan niet zo snel los op een stokje aantreffen. Normaal gesproken wordt het namelijk gegeten als een soort stoofpot. Deze bestaat uit verschillende ingrediënten zoals daikon (een Oost-Aziatische radijs), ei, visballetjes, in een soja-bouillon.
Naruto maki (viscake!)
Deze gezellige cakejes zijn gemaakt van vis. Het basisingrediënt is het best te omschrijven als gestoomde vispasta; enigszins vergelijkbaar met surimi. Ze worden vaak gegeten in combinatie met een kom noedelsoep. De spiraal in het midden verwijst naar de 'Straat van Naruto': een zeestraat tussen de Japanse eilanden Awaji en Shikoku, die bekend staat om zijn draaikolken.
Zo. Op emoji-gebied ben je bijgepraat. Op Aziatisch voedselgebied nog lang niet: ken je bijvoorbeeld deze Hongkongse als bubbeltjesplastic-uitziende wafels al?