Wijngevechten en paellawedstrijden: de lekkerste foodfestivals van Spanje
- Artikel
- 28 maa 2024
- 5 minuten leestijd
Spanje heeft eten in overvloed: paella, tortilla’s, tapas en nog veel meer. Een mediterrane mengelsmoes van regionale keukens waar ze erg trots op zijn. Hoe ze dat uiten? Met festivals en feest, natuurlijk. Lees hier de lekkerste Spaanse foodfestivals op een rijtje.
Zeevruchten festivals
Spanje heeft een uitgestrekte kustlijn. Niet gek dus dat zeevruchten een integraal onderdeel uitmaken van de rijke culinaire traditie. In de haven van O Grove, gelegen in de regio Galicië, wordt dit belangrijke aspect van de Spaanse keuken jaarlijks gevierd tijdens het Festa Do Marisco. Dit twee weken durende festival trekt jaarlijks maar liefst tweehonderdduizend bezoekers. Het hoogtepunt van het festival is de overvloed aan verse vis en zeevruchten die tegen zeer redelijke prijzen worden verkocht. Bezoekers kunnen genieten van zo’n veertig verschillende soorten zeevruchten.
Nog niet genoeg van de zee geproefd? Er is een heel festival gewijd aan de octopus. Duizenden mensen komen elk jaar op dit festival af om te genieten van het typisch Galicisch eten. Met zo’n veertig ton aan octopus om te kopen of proeven, hoeven bezoekers niet bang te zijn voor een rammelende maag.
Ik wil kaas!
In Spanje Vind je het hele jaar door kaasbeurzen en -festivals. Het nationale kaasfestival wordt gehouden in Trujillo, Extremadura en trekt jaarlijks grote aantallen bezoekers, allemaal met één gemeenschappelijk doel: kaas! In meer dan zestig kraampjes worden meer dan driehonderd soorten kaas tentoongesteld, afkomstig uit verschillende regio's van Spanje. En het allerleukste? Je mag ze allemaal proeven. De restaurants in de stad passen zich ook aan op het festival, met menu's vol met heerlijke kaasgerechten. Naast al dat kaas organiseert de stad muziek en dansshows voor de bezoekers. Dus terwijl je geniet van een stukje Manchego-kaas, kun je ook genieten van de rijke tradities van de stad. Een echte win-winsituatie!
Tranentrekkende uien
Dat er een festival is voor zeedieren en kaas is nog te volgen. Maar een groot feest wijden aan een ui? Jazeker, ook daar trekken ze in Spanje de toeters en bellen voor uit. De Catalanen koesteren hun unieke ui genaamd calçot en vieren het bestaan van hun tranentrekken volop tijdens het Gran Festa Calçotada. Op de laatste zondag van januari komen mensen samen in de Catalaanse stad Valls om te genieten van dit bijzondere gerecht. De calçots worden op een grote grill geroosterd, verpakt in krantenpapier. De verbrande buitenste lagen worden dan gepeld, zodat je de heerlijke binnenkant kan dippen in de traditionele Catalaanse Romesco-saus. Het festival is een viering van lokale trots en culinaire tradities, waarbij de calçot in het middelpunt staat van alle festiviteiten. Op het festival kom je vast ook een castell tegen. Deze menselijke torens zijn een andere traditionele kunstvorm waar de Catalanen trots op zijn.
Baskenland
In een lijst over de Spaanse cuisine kan Baskenland natuurlijk niet ontbreken. Het is namelijk een van de beste plekken voor een culinaire uitstap, met sterrenrestaurants of gewoon aan een pinxtosbar. De Basken zijn enorm trots op hun traditionele keuken en delen deze graag, wat zich natuurlijk ook uit in festivals.
Een van deze festivals is het Paellafestival, die jaarlijks op 25 juli in Aixerrota wordt gehouden. Dit festijn draait de hele dag om het maken, en vooral het eten, van paella. Maar waar het grote publiek echt voor komt, naast het genieten van paella en het nippen aan een glas sangria, is de Aixerrota International Paella Competition. Hier wordt bepaald wie de allerbeste paella maakt. Smullen maar!
In veel steden en dorpen wordt jaarlijks het Feria de Santo Tomás festival gehouden, dat de start van Kerst markeert. Tijdens deze uitgebreide kerstmarkten worden de locaties omgetoverd tot levendige markten, met veel bezoekers gekleed in traditionele Baskische kledij. De markten zitten boordevol met producten uit Baskenland, letterlijk, want eten speelt er de belangrijkste rol. Vooral de txistorra, een soort chorizo, en de Baskische talos, tortilla, zijn bekende hapjes op de markten. Je kan genieten van heerlijke pintxos en andere typisch Baskische hapjes, en al dat lekkers spoel je natuurlijk weg met de lokale txakoli witte wijn en sidra, traditioneel gemaakte cider. Naast het smullen van traditionele gerechten, kan je ook genieten van traditionele muziek en dans terwijl je de markten afstruint.
Wil je meer lezen over de verrukkelijke Baskische keuken? Dat kan hier!
Voedsel gevechten
Er zijn genoeg festivals om te genieten van eten, het te eren, waarderen, proeven en delen. Maar wat kan je er nog meer mee doen? Natuurlijk, je kan er mee vechten. En ook daar zijn gehele festivals aan gewijd. Zoals het grote wijngevecht van Haro. Jaarlijks verzamelen duizenden mensen zich in de wijnstreek Rioja om mee te doen aan dit festival. Na een mis komt iedereen in de stad bijeen, waarna de Wine Battle begint. Bezoekers besprenkelen elkaar met wijnzakken en sproeipompen, tot het tijd is om verder te gaan naar het Plaza, waar muziek, eten en stierengevechten plaatsvinden. Als je wil deelnemen: de Wine Battle vindt elk jaar 29 juni plaats. Draag echter niet je favoriete kleding, en al helemaal geen wit, de rode wijn krijg je er echt niet uit.
Meer Spaanse voedselgevechten? Lees hier over de grootste ter wereld.