Quinten maakte een roadtrip naar Mongolië: “We hebben zo’n 11 lekke banden gehad”
- Artikel
- 20 dec 2023
- 6 minuten leestijd
Vergeet georganiseerde reizen en comfortabele resorts: deze roadtrip van Praag naar Mongolië gaat om rammelende auto’s, onvoorspelbare avonturen en een lachwekkende dosis gekte. We spraken Quinten, die in twee maanden tijd de hoofdstad Ulaanbaatar vanaf Tsjechië wist te bereiken.
Start de motor in Europa
Een roadtrip van Europa naar Mongolië: voor velen klinkt het misschien als gekkenwerk, maar voor Quinten klonk het als een droom. “Terwijl ik zelf op reis was, hoorde ik van andere reizigers dat ze vanaf Praag naar Mongolië gingen roadtrippen. Toen mijn contract op mijn werk eindigde, leek dit mij de uitgelezen kans om zo’n avontuur aan te gaan.” Dat deed hij overigens niet zomaar. Quinten deed mee aan een race waarbij teams van over de hele wereld samenkomen in Europa met slechts één doel: Mongolië bereiken. Maar de auto’s die zij hiervoor gebruiken, zijn verre van luxe. “Wij hebben onze auto uiteindelijk in Engeland op de kop getikt, met een motor van maar 1,2 liter. Vanaf daar zijn we naar Praag gereden om met allerlei teams tegelijkertijd te starten en een route te bedenken naar Mongolië,” aldus Quinten.
Wilde ontmoetingen en onwaarschijnlijke vriendschappen
Waar veel mensen van tevoren een team hebben, was dit voor Quinten niet zo. “Omdat ik gaandeweg hierover hoorde, had ik nog geen vaste crew. Via een Facebook-groep heb ik uiteindelijk drie teamgenoten gevonden uit Duitsland, Denemarken en Australië. Ondanks dat het heel spannend was om met onbekenden 24/7 in de auto te zitten en te kamperen, was het vooral ook heel erg leuk. Je hebt allemaal één doel en staat er met dezelfde mindset in.” Ongeveer een week voor de start hadden ze elkaar voor het eerst in het echt ontmoet in Engeland, hun auto op de kop getikt en hun roestige raket versierd. Ook leerde Quinten zijn teamgenoten hoe ze een band moesten vervangen. “Dat was wel handig,” lacht hij. “In totaal hebben we namelijk zo’n elf lekke banden gehad.”
Op de vraag of het niet soms eenzaam was, alleen met je team, vertelt Quinten: “Vaak reden we met een soort konvooi van zo’n vijf à zes auto’s. Dan kampeerden we met elkaar en kon je elkaar helpen en voortslepen als een wagen autopech had. Dat laatste kwam zeker goed van pas, aangezien niet elke garage alle onderdelen had en je soms elkaar best een eind op weg moest helpen.”
Navigeren zonder navigatie
Ondanks dat elk team het doel had om binnen twee maanden naar de hoofdstad van Mongolië, Ulaanbaatar te rijden, is er geen vaste route. “Wij reden via Turkije, Armenië, Iran, Turkmenistan, Oezbekistan, Tadzjikistan, Kirgizië en Kazachstan naar Mongolië, maar er waren ook mensen die via het noorden, dus via Rusland, die kant op gingen. Dat was dan weer hoe wij terugreden naar Europa, aangezien er geen auto’s achtergelaten mogen worden in Mongolië. Elke auto die er komt, gaat dus ook weer terug: mensen rijden hem zelf terug, of ze zetten hem op een trein terug naar Europa.” Aangezien Quinten in 2019 deze roadtrip reed, nog voor de oorlog met Oekraïne, was het nog mogelijk om via Rusland te reizen.
Een nacht onder de sterren
“Op een gegeven moment had je wel een soort ritme gekregen: vaak reden we tot we geen zin meer hadden. Aangezien je vaak wel op een bepaalde tijd wilde eten, zorgden we er meestal voor dat we tegen etenstijd een kampeerplek hadden,” vertelt Quinten. En slapen in luxe hotels? Vergeet het maar. Hier kampeer je onder de sterrenhemel en douche je misschien wat minder dan je zou willen. “Zodra je Europa uit bent, mag je overal wildkamperen. Er zijn slimme apps die je daarbij kunnen helpen. Aangezien wij in juli en augustus gingen, hadden we gelukkig goed weer.”
Bijzondere gebieden en ervaringen
Welke route naar Mongolië je ook neemt: je doorkruist bijzondere landschappen en ontmoet allerlei soorten mensen. Op de vraag wat het mooiste was wat Quinten had gezien, vertelt hij: “Misschien wel de Gates of Hell in Turkmenistan. Al moet ik zeggen dat de Pamir Highway langs de grens van Afghanistan ook heel bijzonder is. Daar rijd je op een van de hoogste snelwegen ter wereld en zie je echt hele unieke landschappen. Maar ook in Mongolië is het echt heel tof om te roadtrippen: zo heb je hier sommige geasfalteerde wegen, maar vooral ook zandwegen waarin mensen zelf de weg hebben bepaald. Je zag soms wel vijf verschillende zandsporen naast elkaar waar mensen over hadden gereden.”
En een van Quintens meest bijzondere ervaringen? "In Samarqand, Oezbekistan, zijn we beland op een gigantische bruiloft. We werden uitgenodigd om mee te feesten en daar konden we natuurlijk geen nee tegen zeggen. Uiteindelijk hebben we tot in de late uurtjes onze voeten van de vloer gedanst en met compleet vreemden gefeest. Dit zijn van die gebeurtenissen die je niet kan plannen en juist daarom zo bijzonder."
De obstakels
Maar naast dat het soms lastig is met een krakkemikkige auto op weg te zijn en je vaker dan je zou willen met autopech langs de weg staat, vertelt Quinten dat de visums krijgen nog het moeilijkste was. “Sommige visums moet je drie maanden van tevoren indienen of hebben een maximale duur dat je in een land mag zijn. Zo was een visum voor Rusland heel ingewikkeld en ook voor Iran moest er veel regel- en papierwerk voor de auto gedaan worden.”
Finish in stijl – en met een verhaal
Na duizenden kilometers, ongeplande omwegen en meer mechanische pech dan je voor mogelijk houdt, is het dan zo ver: Quinten en zijn team finishen in Ulaanbaatar. Op de vraag of hij het anderen zou aanraden, zegt hij resoluut: “Absoluut. Je bent niet bezig met wat er morgen gebeurt, als vandaag gewoon maar goed gaat en je het doel haalt wat je hebt gesteld. Je krijgt vertrouwen in jezelf en de mensen om je heen. Er is een soort ultiem gevoel van vrijheid doordat je zelf de route kan bepalen, ondertussen leuke stops kan plannen en écht kan gaan en staan waar je wilt.” Want op zo’n roadtrip gaat het nou eens echt niet om de bestemming, maar om het waanzinnige avontuur onderweg.
En of hij zelf nog eens zo’n ultieme roadtrip gaat maken? “In januari ga ik toevallig met een ander team en een andere auto van Boedapest naar Sierra Leone rijden,” lacht hij. Want zulk soort ultieme roadtrips wachten op niemand – en juist dat is precies waarom ze zo onweerstaanbaar zijn.
Wil je zelf een roadtrip maken? Lees hier over een rondreis door veelzijdig Guatemala of hier over de Ha Giang Loop in Vietnam.
Liever iets dichter bij huis op avontuur? Hier kan je lezen over een camperavontuur door Portugal of over een roadtrip door Tsjechië.