Bloed, zweet, vulkanen: beklim de eeuwige sneeuwtoppen van de Chimborazo
- Artikel
- 05 okt 2023
- 5 minuten leestijd
Juni 1802. Geograaf Alexander von Humboldt is op. Duizelig, misselijk en snakkend naar adem besluit hij een einde te breien aan zijn klim naar de top van de hoogste berg van Ecuador: de Chimborazo. Vele opvolgers traden later in zijn voetsporen - en wij snappen wel waarom.
Baby get higher
Kort voor het behalen van zijn doel moest Humboldt de handdoek in de ring gooien. Zo’n vierhonderd meter vóór de piek, die net tussen de wolken vandaan kwam, stopte zijn expeditie. In zijn tijd werd geloofd dat de Chimborazo de hoogste berg ter wereld was. Sterker nog: sommigen geloven het nog steeds. En dat is best begrijpelijk. Bergen worden namelijk gemeten vanaf zeeniveau. Met die redenatie is de Chimborazo een dikke zesduizend meter hoog. De Mount Everest daarentegen, is bijna negenduizend meter hoog. Maar nu. Meet je niet vanaf het zeeniveau maar vanaf de kern van de aarde, dan is Chimborazo met 6.384 meter hóger dan Mount Everest (6.382 m).
Een kwestie van perspectief dus.
De hoogste of niet, de Chimborazo is al sinds mensenheugenis een symbool voor
de Ecuadoriaanse bevolking. Ook wel de goddelijke vader ‘Taita’ genoemd. Het
dichtste punt bij de zon. Een spirituele plek. Het is niet voor niets dat de goddelijke
berg het middelpunt van de Ecuadoriaanse vlag vormt.
Hoge doelen
Als hoogste (dode) vulkaan in de Andes en hoogste berg van Ecuador is de Chimborazo hoe dan ook een uitdaging die niet is weggelegd voor angsthazen. De berg beklimmen is dan ook niet zonder risico’s. Maar voordat we daar op ingaan, brengen we je eerst even naar het startpunt. We kunnen je namelijk gerust stellen: om aan de top van deze reus te komen, hoef je niet ruim zesduizend meter te klimmen. Het bord aan de voet van de berg verraad dat je je al op 4.386 meter boven zeeniveau bevindt. Je kan een heel eind komen met de auto, te paard of te voet. Maar om de top te bereiken, moet je het laatste stuk echt met de benenwagen afleggen. Je kan de gehele route hiken en klimmen, maar dat hoeft dus niet. Bij de afdaling kan je zelfs kiezen om net als Tim en Niek naar beneden te snowboarden. Wil je naast het beklimmen van deze gigant ook nog een beetje het prachtige Ecuador verkennen? Binnen een straal van dertig kilometer rondom de Chimborazo vind je de plaatsen Riobamba, Ambato en Guaranda.
Ik neem je mee
Mocht je ervoor kiezen om zelf de stoute (sneeuw)schoenen aan te doen, dan is het goed om te weten dat je je uitrusting zelf kan meenemen óf gewoon kan huren. Die uitrusting bestaat uit een standaard klimuitrusting voor de sneeuw. Op de piek van de Chimborazo ligt altijd sneeuw, dus het is belangrijk je daarop te kleden. Belangrijk om te weten is dat je de Chimborazo niet mag beklimmen zonder geautoriseerde gids. Het is ook af te raden om zonder ervaring te klimmen, vanwege de grote kans op hoogteziekte.
Living on the edge
Zoals we al eerder vertelden is het beklimmen van deze berg niet zonder risico’s. In 2021 zijn er door een lawine zeker drie mensen overleden tijdens hun tocht naar de top. De betrokken groep had geen gecertificeerde gids bij zich en kende de veilige routes niet. Smeltende sneeuw kan namelijk de veiligheid van routes beïnvloeden. Ook In 2022 was er een dodelijk ongeluk. Weet dat alleen geautoriseerde reisorganisaties en bergklimclubs legaal mogen klimmen. Door lawinegevaar mocht je de Chimborazo tijdelijk niet betreden. Inmiddels is het weer veilig om de berg te trotseren. Wel zijn er maatregelen genomen om dergelijke situaties in de toekomst te voorkomen. Zo wordt er beter gekeken naar de ervaring van klimmers en zijn er nu meer gidsen per klimmer. Bergklimmen blijft een extreme sport en zelfs met gids blijft er altijd een risico.
Tijden veranderen
De eerdergenoemde ongevallen werden veroorzaakt door onervarenheid én door klimaatverandering. De Chimborazo en de buurvulkaan Cotopaxi worden samen de ‘besneeuwde Andesreuzen genoemd vanwege de eeuwige sneeuw die de toppen bedekt. Maar ook de plekken met de kortste afstand tussen zon en aarde blijft niet gespaard, want helaas zijn ook hier de veranderingen in het klimaat terug te zien. De gletsjers van Chimborazo hebben al zo’n twintig procent van hun oppervlak verloren sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw.
Toen Alexander von Humboldt de Chimborazo beklom, maakte hij de zogeheten Tableau Physique: een indexatie van allerlei
plant- en bodemsoorten. In de Tableau Physique gaf Humboldt aan tot op
welke hoogte bepaalde soorten groeiden. In 2012 stoften wetenschappers zijn
werk af en wierpen er een nieuwe blik op. Ze trokken naar de vulkaan en kwamen
erachter dat de hoogtegrens tot waar bepaalde soorten groeiden drastisch naar
boven was opgeschoven. Dat bevestigt dat veel van het ijs en de sneeuw gesmolten
is. Als je de Chimborazo met sneeuw wil beklimmen, kan je er dus beter snel bij
zijn!
Is de Chimborazo toch iets te hoog gegrepen voor je? Misschien is deze piek meer jouw ding.