Gezondheid
79 tips
Jur (21) werd wakker zonder herinneringen - Kijk op NPO Start
Wie ben je nog als je hele leven is gewist? De 21-jarige Jur Deitmers verliest zijn geheugen door een ernstige hersenontsteking. Na te vechten voor zijn leven ontwaakt hij in een onbekende wereld. Hij weet zijn naam niet meer, weet niet meer wie zijn moeder is, alle herinneringen zijn weg.
Na het succes van de podcastDe jongen zonder gisteren gaat deze docuserie in op het wonderbaarlijke herstelproces.
Zijn we massaal verslaafd aan onze telefoon? En kunnen we nog zonder? - Kijk op NPO Start
Journalist Doortje Smithuijsen gaat op onderzoek over wat die eindeloze Schermstrijd met ons doet. Ze volgt zeven jongeren, vergroeid met hun telefoons, die de ultieme uitdaging aangeboden krijgen: zeven dagen zonder. Geen berichten, geen likes, geen afleiding. Wie zijn ze zonder hun scherm? En wat onthult dit experiment over de greep van technologie op ons leven?
Documentaires over mantelzorg - Naar NPO Doc
In Nederland zijn zo'n vijf miljoen mantelzorgers actief en dat worden er in de toekomst alleen maar meer. De redactie van NPO Doc tipt ontroerende documentaires vol zorgzame partners, broers, zussen en (klein)kinderen.
Hoe we allemaal nóg ouder kunnen worden door minder te eten - Naar NPO Radio 1
Flink ouder worden? Dan moet je 30% minder eten. In Villa VdB praat hoogleraar moleculaire genetica Jan Hoeijmakers je bij over waarom minder eten goed is voor je lichaam.
Jurgen van den Berg onderzoekt zijn eigen penopauze - Luister de podcast
Opvliegers, erectieproblemen: zijn het klachten van mannen van een bepaalde leeftijd of zit er meer achter? Jurgen onderzoekt het in Met de billen bloot.
Seniorenkoor My Generation opent rockfestival de Zwarte Cross - Kijk op NPO Start
Wie zegt dat 70 jaar oud is? Het senioren-rockkoor My Generation bewijst het tegendeel. Het koor belichaamt een krachtige boodschap: kom achter de geraniums vandaan en geniet van het leven, ongeacht je leeftijd of zangvaardigheid. NPO Doc: My Generation volgt het koor op weg naar hun grootste optreden ooit: het openen van hét rockfestival van Nederland, de Zwarte Cross.
Documentaires over eenzaamheid - Naar NPO Doc
Eenzaamheid is een groot maatschappelijk probleem. Niet alleen ouderen, maar ook jongeren voelen zich vaak geïsoleerd. Hoe zorgen we voor verbinding? NPO Doc zette zeven documentaires en docuseries op een rij die aandacht vragen voor eenzaamheid.
Jongeren en ouderen in sociaal experiment: durven ze elkaar te vertrouwen? - Kijk op NPO Start
Tieners tegen kwalen draait om een bijzonder sociaal experiment: welke invloed hebben jong en oud op elkaar? Acht ouderen en acht tieners ontdekken wat er gebeurt zodra ze intensief met elkaar optrekken. Lukt het de ouderen om weer (meer) van het leven te genieten? En verminderen de gevoelens van eenzaamheid en mentale stress onder de tieners?
Gratis yogalessen voor beginners en gevorderden in Zentijd - Kijk op NPO Start
Wil jij je energieker voelen en meer ontspannen? Wil je fitter, sterker en flexibeler worden? Yoga nu mee met Jolijn, Roos, Djilani en Rohima bij Zentijd. Want yoga is voor iedereen!
Angst, veerkracht en hoop: verhalen van ouders met een baby op de IC - Kijk op NPO Start
Als een baby veel te vroeg geboren of ernstig ziek is komt het op de IC van het kinderziekenhuis terecht.Handen aan de couveuse laat aangrijpende verhalen zien over angst, veerkracht, hoop en onvoorwaardelijke liefde.
Nieuw seizoen: Wie redt Wilbert (en de rest van de mensheid)? - Luister de podcast
De pessimistische en met depressies worstelende wereldverbeteraar Wilbert wordt wekelijks geconfronteerd met een optimistische gast. De gasten bieden Wilbert troost, hoop én een concrete opdracht mee die hij moet uitvoeren. Vindt hij een manier om zijn somberte een halt toe te roepen?
Huiverig voor hormonen: feit en fabel - Luister de podcast
Steeds minder jonge vrouwen slikken de anticonceptiepil. Dat komt deels door social media, blijkt uit een recent onderzoek. Daar gaan veel verhalen rond over de negatieve bijwerkingen van de pil. Maar zijn dat feiten, of fabels? Nadia praat in Op je gezondheid met psycholoog Estrella Montoya over hormonen.
Herinneringen voor het leven - stop dementie - Kijk op NPO Start
Een op de vijf Nederlanders krijgt te maken met dementie waardoor zij zichzelf en hun herinneringen kwijtraken. Het koesteren van 'herinneringen' staat centraal in Herinneringen voor het leven. Met persoonlijke portretten van mensen die met dementie te maken hebben, muziek en Anniko van Santen, Soy Kroon en Eddy Zoëy die in actie komen.
Kronkels in de bovenkamer - Kijk op NPO3.nl
Raïsha en Sahil duiken samen met experts in de wereld van mentale gezondheid en zoeken verschillende jongeren op die kampen met De bovenkamer. Ze ontdekken wat een worsteling het leven kan zijn als je bijvoorbeeld ADHD, burn out of een paniekstoornis hebt.
Hoe bespreek je moeilijke kwesties als het einde in zicht is? - Kijk op NPO Start
In het nieuwe seizoen Roosen & Borst onderzoeken Adelheid en Hugo hoe je je zo goed mogelijk kunt voorbereiden op de dood. Hoe weet je wat gezegd moet worden als het einde nadert? En wat is eigenlijk een 'goede dood'?
Hoe maak je de beste keuze voor jezelf, de wereld en je portemonnee? - Kijk op NPO Start
Het recept: een kleurrijke kas met keuken, gastvrouw Marijn Frank, chef-kok Ramon Brugman én een boodschappentas vol vragen. Samen met verslaggevers Anna Gimbrère en Maarten Remmers wordt in Alles op tafel de werkelijkheid achter ons dagelijks voedsel ontrafeld.
De schokkende drugsrealiteit van Nederlandse jongeren - Kijk op NPO Start
Nederlandse jongeren grepen tijdens de coronacrisis door verveling steeds vaker naar drugs en doen dat nu nog. Ze proberen doordeweeks nog enigszins normaal tefunctioneren na uitputtende drugsmarathons in het weekend. Hoe zit het met hun toekomstperspectief? PowNed of View: Chemische generatie werpt een onthullende blik op de rauwe realiteit die tot nu toe grotendeels onzichtbaar is gebleven.
Hoe houd je je staande in een wereld met hoge verwachtingen? - Naar kro-ncrv.nl
Veel jongeren ervaren grote druk om aan hun eigen verwachtingen en die uit hun omgeving te kunnen voldoen. Op school of studie, op social media, in hun sociale leven met vrienden en familie. Het journalistieke dossier Druk! houdt de vinger aan de pols van jongeren. Hoe kunnen we met elkaar de druk verlichten?
De Checkers tool: Hoe help je iemand die niet lekker in zijn vel zit? - Naar de tool
Iemand helpen die niet lekker in z'n vel zit kan lastig zijn. Met De Checkers tool ontdek en oefen je hoe je een jongere in je omgeving kunt helpen.
Psychedelische therapieën: iets voor jou? - Naar Pointer
Middelen als MDMA, LSD en truffels maken een comeback in de psychiatrie. Hoe werkt zo’n psychedelische therapie nu eigenlijk precies? Pointer duikt in vijf vragen en antwoorden over deze therapievorm.
In het hoofd van topteams: "In de topsport bestaan geen vriendenteams." - Luister de podcast
In seizoen twee van DRUK krijg je een kijkje achter de schermen bij topteams. Over een team van Champions League winnaars die niet elkaar overweg kunnen, ruzie in het gouden waterpoloteam, en hoe je vol onzekerheid tóch een Tour de France kan winnen.
Een lach en een traan op de spoedeisende hulp - Kijk op NPO Start
In Op de spoed helpt spoedeisendehulparts Gor Khatchikyan mee op de spoedeisende hulp (SEH) in Rijnstate. De patiënten worden in het Arnhemse ziekenhuis gevolgd vanaf het moment dat ze de SEH binnenkomen totdat ze de afdeling weer verlaten. Gebroken benen, moeilijke gesprekken met patiënt en familie, maar ook gezelligheid komt voorbij.
Filemon Wesselink onderzoekt de hype rond afvallen met diabetesmedicijn Ozempic - Kijk op NPO Start
Filemon Wesselink onderzoekt de hype rond diabetesmedicijn Ozempic. In Nederland is een levendige zwarte handel in prikpennen en privéklinieken schrijven het voor veel geld voor, terwijl mensen die het echt nodig hebben er niet aan kunnen komen. Is slank worden voortaan een kwestie van een prikje? Filemon probeert het zelf in PowNed of View: De Prikpen.
Worden mensen met ernstig psychisch lijden gehoord door hun artsen? - Kijk op NPO Start
Zes mensen, die de regie over hun eigen levenseinde willen, werden twee jaar lang gevolgd in hun laatste jaren, maanden, weken, dagen en zelfs uren. Zij gingen allemaal voor 'Een goede dood'.
De jongen zonder gisteren - Luister de podcast
Het is maart 2017 als de 21-jarige Jur aan Harvard studeert en zijn geheugen door een hersenontsteking wordt gewist. Hij ontwaakt in een vreemde wereld. Weet zijn naam niet meer, weet niet wie zijn moeder is, iedereen is een vreemde. Het enige wat hij nog kan is praten en pianospelen. Verder is 21 jaar leven uitgewist.
Docuserie Verward laat de verhalen achter de krantenkoppen zien - Kijk op NPO Start
Verward maakt de complexiteit rondom verward gedrag pijnlijk duidelijk. Jessica Villerius loopt mee met het arrestatieteam, wijkagenten en de crisisdienst. Ze spreekt met ooggetuigen en nabestaanden van grote incidenten en probeert in het hoofd te kijken van mensen die psychotisch zijn.
Zoveel impact heeft een hersenaandoening - Kijk op NPO Start
Geef om je hersenen vraagt aandacht voor de werking van ons brein en de impact van een hersenaandoening. Cabaretier en ambassadeur van de Hersenstichting Viggo Waas bezoekt jongeren in een revalidatiecentrum. Presentatoren Sybrand Niessen en Martine van Os gaan in gesprek met mensen met een hersenaandoening, hun naasten en met toponderzoekers die er alles aan doen om hersenaandoeningen beter te behandelen en in de toekomst te genezen. En er zijn optredens van onder anderen Edsilia Rombley, Jan Dulles en Ammar.
Tata Steel: leven en brood of een grote ziekmaker? - Kijk op NPO Start
De bewoners van IJmond staan recht tegenover elkaar. Voor velen is de staalfabriek hun leven en brood, terwijl andere bewoners zich ernstig zorgen maken over hun gezondheid. De fabriek belooft te vergroenen, maar is het wel snel genoeg? Documentaireserie STAAL volgt vier jaar lang de staalfabriek Tata Steel en omwonenden.
De impact van de ramadan op je mental health - Luister op FunX.nl
In deze aflevering praten we over de impact van de ramadan op je mental health. Wat zijnde positieve effecten, maar ook: wat zijn de struggles? Tannaz bespreekt het met Tayyip en met life-coach Chourouk.
Mensen met burn-out herstellen op zorgboerderij - Kijk op NPO Start
In Nederland hebben meer dan een miljoen mensen last van burn-outklachten. In Out of Office volgt Joris Linssen vijf mensen die een nieuwe start willen en herstellen op een zorgboerderij. Ze worden bijgestaan door hulpboeren met een verstandelijke beperking. De twee groepen leren van elkaar en van elkaars talenten.
Tientallen makers verspreiden op TikTok misinformatie over hormonale anticonceptie - Kijk video
De anticonceptiepil. Als je veel online zit te scrollen, denk je waarschijnlijk dat die heel slecht voor je is. Zo zou de pil je depressief maken, onvruchtbaar, of kan je er kanker van krijgen.
Hoeveel misinformatie over anticonceptie gaat er rond op sociale media, en hoe kijkt de wetenschap hier tegenaan? Is er sprake van angstzaaierij? Pointer Checkt het voor je!
Loopt de Nederlandse samenleving in 2040 vast door vergrijzing? - Naar website
De toekomst is grijs toont de gevolgen van de snelle vergrijzing van Nederland met een docuserie, podcast en debat. Persoonlijke verhalen maken duidelijk dat er iets moet gebeuren om te voorkomen dat in 2040 de samenleving totaal vastloopt door het grote aantal ouderen.
Emma Wortelboer ontmoet jonge mensen met een zeldzame aandoening of ziekte - Kijk op NPO Start
Je zal het maar hebben is terug met een nieuwe presentator: Emma Wortelboer. Emma duikt in de levens van jongeren die een ziekte of een handicap hebben maar zich door niets laten weerhouden om alles uit het leven te halen.
Moet je de overgang met hormonen te lijf gaan? - Kijk op NPO Start
Het wordt steeds duidelijker dat de overgang op heel veel processen in het lichaam effect heeft. Als vrouwen last hebben van klachten in de overgang kan een leefstijlinterventie helpen, maar hormoontherapie is ook een optie. In Focus duikt Lara-Billie Rense in de wereld van de menopauze.
De gehandicaptenzorg moet anders, maar hoe? - Kijk op NPO Start
De gehandicaptenzorg loopt vast en dus starten familieleden steeds vaker eigen wooninitiatieven, als tegenhanger van grote instellingen. Hoe wenselijk, haalbaar en betaalbaar zijn zulke alternatieven?
Zóveel adviezen, maar hoe maakbaar is onze gezondheid eigenlijk? - Luister de podcast
En wat klopt er van gezondheidsclaims van influencers, coaches en merken? Op je gezondheid onderzoekt de zin en onzin van onze gezondheid. Samen met wetenschappers, dokters en andere experts, scheiden Nadia Zerouali en Elsie Vermeer feiten van fictie. Iedere week laten zij zien hoe nieuwe kennis je leven, en vooral je gezondheid, positief kan beïnvloeden.
Waarom verschilt rauwe ham zo in prijs? En wat is kombucha nou eigenlijk? - Kijk op NPO Start
Van Parma tot Coburg, Schwarzwald tot Spanje. Op het oog praktisch dezelfde plakken ham, maar met groot verschil in prijs. Van dertien tot dik vijftig euro de kilo. Hoe kan het, allemaal rauw varkensvlees, zo'n groot verschil in prijs?
Keuringsdienst van Waarde doet er in het nieuwe seizoen alles aan om de waarheid te achterhalen over o.a. rauwe ham, kombucha, mondwater, olijfolie en honing.
Intieme gesprekken tussen therapeut en cliënt - Kijk op NPO Start
Vijf therapeuten, met allemaal hun eigen expertise, geven ons een kijkje in hun spreekkamer in Therapie. Daar bespreken ze trauma, angst, psychose en seks- en drankproblemen. Echte sessies, waarin de cliënten in hun ziel laten kijken, maar omwille van hun privacy buiten beeld blijven.
Hoe groot is de kans dat je een magnesiumtekort hebt? Antwoord op veelgemaakte claims - Naar Pointer
Magnesium is een van de meest populaire voedingssupplementen van dit moment. We slikken het massaal om beter te slapen en minder spierkramp te voelen na de gym.
Volgens influencers en aanbieders hebben heel veel mensen een tekort aan magnesium. Maar klopt dat wel? Pointer checkt voor jou wat er waar is van alle prachtige beloftes rond magnesium.
Met deze 8D-podcast kruip je even in het hoofd van anderen - Luister de podcast
Wat nou als je voor héél even in het hoofd van een ander kan kruipen? In In het hoofd van hoor je het geluid van alle kanten op je afkomen. Zo ervaar je hoe het is om autisme, een psychose of ADHD te hebben.
Hoe betrouwbaar is natuurlijke anticonceptie? - Kijk video
Je temperatuur meten in plaats van de pil nemen. Steeds meer jonge vrouwen stappen over naar 'natuurlijke anticonceptie'. Maar dat is zeker niet zonder risico's.
Wat betekent het als je 50 procent kans hebt op een erfelijke aandoening? - Luister op NPO Radio 1
Nicole de Jong kan drager zijn van een aandoening die hersenbloedingen veroorzaakt: de Katwijkse ziekte. Haar vader overleed vijf jaar geleden aan de gevolgen daarvan.
In de podcast Zieke Erfenis gaat Nicole de confrontatie aan. Ze onderzoekt haar eigen stamboom, spreekt met haar familie over de impact van de ziekte die boven haar hoofd hangt en neemt een besluit of zij daadwerkelijk haar DNA wil laten onderzoeken.
Wie heeft de rookvrije generatie weer verslaafd gemaakt aan het vapen? - Luister op NPO
Journalist Fons Hendriks (Radar) ergert zich aan de rookverslaving van zijn moeder en het vapen van zijn broertje; twee nicotineverslavingen in een ander jasje. De laatste tijd gaat het - mede door de populariteit van de e-sigaret - weer de verkeerde kant op met het aantal rokers in ons land. Wie heeft de rookvrije generatie weer verslaafd gemaakt? Dat is het startpunt van de podcastserie Verslaafd Gemaakt.
Biohacking: wat is deze trend om je gezondheid te optimaliseren? - Kijk op NPO Start
Van levend begraven worden tot balanceren op een loopplank vanuit een wolkenkrabber: hierdoor zou je kunnen leren om je lichaam en geest de baas te zijn. In The Biohack Project krijgen BN'ers tools en technieken voor betere stressbeheersing, focus en ontspanning.
Een persoonlijke zoektocht naar alternatieven voor hormonale anticonceptie - Kijk op NPO Doc
Ooit bracht de anticonceptiepil seksuele bevrijding teweeg, maar wat betekent diezelfde pil voor personen met een baarmoeder nu? In Bloody hormones verkennen de makers Brigitte Borm en Dorien Pfauth met de camera in de hand hun hervonden natuurlijke cyclus en de ervaringen van anderen.
De grote Radiocollecte voor KWF: doneer en vraag jouw favoriete plaat aan - Naar NPO Radio 2
NPO Radio 2 zet zich vanaf maandag 4 september tijdens De grote Radiocollecte een week lang in voor KWF Kankerbestrijding. Via onderstaande link kun je doneren voor KWF en ook meteen jouw favoriete plaat aanvragen.
Helpt het drinken van cola bij maagklachten? - Naar KRO-NCRV
We worden overspoeld met wonderdrankjes, maar er is ook doodgewone frisdrank die wonderen zou verrichten. Wie last heeft van maagklachten kan namelijk gewoon een glaasje cola drinken. Goed voor de maag, en goed voor de portemonnee. Zo hoef je geen dure medicatie te kopen.
Maar is cola echt een wondermiddel, of kun je deze mierzoete drank beter links laten liggen? De Keuringsdienst van Waarde zocht het voor je uit.
12 documentaires over de psyche - Naar NPO Doc
De psyche is een complex doolhof. Zelfs wetenschappers zien nog maar het topje van de ijsberg. NPO Doc zet 12 documentaires voor je op een rij die diepgaande inzichten geven in de psychologie, om je wegwijs te maken in bijzondere kronkels die onze hersenen kunnen maken.
Burn-out in beeld - Naar NPO Doc
Stress, spanning en compleet ‘opgebrand’ zijn: De NPO Doc-redactie selecteerde boeiende documentaires, audioverhalen en artikelen die je raken, je blik verruimen of inzicht geven in een burn-out.
Long covid en de kwakzalverindustrie - Luister op NPO Radio 1
Zeker tienduizenden Long covid-patiënten kampen jaren na de coronapandemie nog met ernstige klachten. En er is nog geen behandeling gevonden. Daarom zoeken ze vaak naar alternatieve behandelingen.
In wat voor wereld komen deze zoekende patiënten terecht? En wordt er misbruik gemaakt van hun kwetsbare positie? In de podcast Long covid en de kwakzalverindustrie duiken Rianne van der Linden en Anne-Sophie van den Toren in de wereld van de alternatieve geneeswijzen.
Ga je een lang stuk wandelen? Maak dan deze proteïnerepen - Naar het recept
Speciaal voor dit waanzinnige wandelevenement maken Ramon en Gijs zich maar al te snel uit de voeten om de wandelaars te inspireren met een snack voor onderweg: proteïnerepen met vijgen, dadels, honing en noten.
Documentaires over jeugdzorg - Naar NPO Doc
Hoe is het om als kind op te groeien in pleeggezinnen, tehuizen, gesloten instellingen of andere jeugdzorg-initiatieven? En wat zijn de ervaringen van andere betrokkenen, zoals ouders en hulpverleners? De redactie van NPO Doc maakte een selectie van documentaires die verschillende perspectieven van zorgen voor kwetsbare jeugd belichten.
Suikerquiz: Hoeveel weet jij over suiker in je drankjes? - Naar pointer
Welk glas bevat meer suiker: cola of appelsap? Pointer onderzoekt hoe moeilijk het is om gezonde keuzes te maken. Ga de uitdaging aan in de Pointer Suikerquiz en test je ongesuikerde kennis!
Twaalf aangrijpende docu's over zelfgekozen levenseindes - Naar NPO Doc
Euthanasie is geen makkelijk onderwerp. Over het onderwerp zijn veel belangrijke films gemaakt, die vaak een grote maatschappelijke impact hadden en de manier waarop men tegen euthanasie aankeek veranderde. Neem bijvoorbeeld 'Dood op verzoek' (1994), waar zelfs het Vaticaan zich mee bemoeide. In deze lijst vind je twaalf indrukwekkende films over euthanasie en zelfbeschikking.
Waarom de wereldbevolking dikker wordt - Luister op NPO Radio 1
Nederlanders worden collectief zwaarder, ondanks het toegenomen bezoek aan de sportschool en de 'gezond-eterij'. Jort Kelder vraagt zich af: Hoe kan dat? Moeten we dat accepteren? En hoe groot is de rol van genen en omgeving op ongezonde gewichtstoename?
Prof. dr. Jaap Seidell (VU Amsterdam) is voedingsdeskundige en legt in de Jortcast uit waarom de wereldbevolking in omvang toeneemt.
Zo versterk je je immuunsysteem - Naar NPO Kennis
Regelmatig sporten, vitaminepillen slikken of een duik in ijskoud water: we doen er van alles aan om maar niet ziek te worden. Maar helpt het ook echt? NPO Kennis legt uit hoe je immuunsysteem werkt en wat je kan doen om je weerstand te versterken.
Werkt een sapkuur echt? - Kijk op NPO3.nl
Sociale media staan vol met ervaringen van mensen die een sapjeskuur hebben uitgeprobeerd. En ook veel influencers haken aan op deze ‘juicy’ trend. Je lichaam detoxen met een sapvastenkuur. Werkt dat? Journalist Marieke Kuypers van Pointer Checkt zocht het uit!
De podcast Eitje eindigde verdrietig, maar in deze bonusaflevering komt het toch nog goed - Luister op NPO Radio 1
Bonusaflevering van Eitje, een podcast overeen kinderwens en de illusie van vanzelfsprekendheid rond het maken, nemen, krijgen en willen van kinderen. In deze bonusaflevering vindt Malou de moed om verder te gaan. Ze startte met IVF en raakte in verwachting. Er volgde een turbulente periode vol onzekerheid en spanning, nadat er onverwachts zorgen ontstaan bij een echo. Gelukkig wordt uiteindelijk haar gezonde dochter Ava geboren.
Niet klein te krijgen-podcast over het Prinses Máxima centrum - Luister op NPO
In de tv-serie Niet klein te krijgen worden kinderen met kanker en hun gezin een jaar lang door Paul de Leeuw gevolgd in deze moeilijke, en vaak radeloze periode. Deze podcast vertelt het verhaal achter de schermen van het Prinses Máxima Centrum. Want wie zijn de mensen die samen het zorgteam vormen en voor welke keuzes komen zij te staan?
Wat als je tiener bent en te horen krijgt dat je kanker hebt? - Kijk op NPO Start
In Niet klein te krijgen volgt Paul de Leeuw een jaar lang vijf tieners met kinderkanker. Paul loopt mee met de kinderen en hun gezinnen in het dagelijks leven en laat zien wat ernstig ziek zijn met het kind en het gezin doet. Want de ziekte treft niet alleen hen, maar ook hun directe omgeving. Ondanks de zwaarte van de verhalen, laten de families zien dat er altijd hoop is.
Samenwerking tussen arts en verpleegkundige moet beter - Luister op NPO radio 1
Als artsen naar de ervaringen en mening van de verpleegkundigen luisteren en andersom groeit het werkplezier, vallen er minder mensen uit én verbetert de zorg. En dus begonnen chirurg Heleen Snijders en verpleegkundige Susette Lataster in het Groene Hart Ziekenhuis het project 'Nurses Know Better'. Want verpleegkundigen hebben nou eenmaal een hoop kennis in huis, waar niet altijd gebruik van wordt gemaakt.
Lynn Berger: "We moeten beter zorgen voor de zorg" - Lees op human.nl
Zorg is essentieel, maar ook schaars, constateerde journalist Lynn Berger toen ze zelf in het ziekenhuis belandde. Het was het begin van haar onderzoek naar waarom we zo slecht zorgen voor de zorg. In Kanaal Sociaal praat ze over hoe de tekortkomingen van het Nederlandse zorgsysteem hun tol beginnen te eisen.
Wie zorgt er voor de broers en zussen die mantelzorg verlenen? - Luister op human.nl
We horen weinig over de broers en zussen van de mensen die veel zorg nodig hebben. Zij zijn al vanaf jonge leeftijd gewend om hun eigen behoeftes opzij te zetten om te helpen zorgen. Maar wie zorgt er voor deze jonge mantelzorgers? In De Publieke Tribune spreekt Coen Verbraak met ervaringsdeskundigen.
Het kloppend hart van verpleegkunde - Kijk op NPO Start
Kruispunt loopt mee met ervaren en beginnende verpleegkundigen in het Amphia Ziekenhuis. Hoe ver gaat de liefde voor het vak, ondanks de hoge werkdruk? En wanneer is de grens bereikt?
In het hoofd van topsporters - Luister op NPO Radio 1
Met topsporters gaat het heel vaak over het lijf, maar veel te weinig over wat er omgaat in het hoofd. Dat wil Erik Dijkstra veranderen. In de podcast DRUK vraagt hij de grootste kampioenen van het Nederlandse sportlandschap hoe zij omgaan met de mentale druk. En dat werpt een heel nieuw licht op hun unieke topprestaties.
Wat als psychisch lijden teveel wordt? - Lees op Human.nl
Voor alle partijen is euthanasie een moeilijk, soms langdurig maar ook waardevol traject. Lees hier over het verhaal van een moeder, een psychiater en een pleitbezorger.
Oorlog in je lichaam: over de impact van kanker - Luister op NPO Radio 2
Kan kanker een chronische ziekte worden? Voor oorlogsjournalist Hans Jaap Melissen werd die vraag vorig jaar heel dringend, toen bij zijn vrouw Sigrid uitgezaaide borstkanker werd geconstateerd. Hij begon de 8-delige podcastserie Oorlog in je Lichaam. Over de impact van kanker in zijn gezin en over de steeds succesvollere behandelingen tegen kanker.
Susan komt er na een uitstrijkje achter dat ze baarmoederhalskanker heeft - Naar 3FM.nl
Susan komt er na een uitstrijkje bij de huisarts achter dat ze een tumor van 3 centimeter in haar buik heeft. Diagnose: baarmoederhalskanker. In deze podcast, de Tumor Tapes, hoor je hoe Susan, samen met haar vriend, presentator en zanger Lex Uiting, vecht tegen deze heftige ziekte. Wat betekent deze tumor voor hun grootste wens om ooit samen een gezond kindje op de wereld te zetten?
Zembla onderzoekt het huisartsentekort - Kijk op NPO Start
Huisartsen maken zich ernstige zorgen omdat extra taken ten koste gaat van de tijd voor de patiënt. Het lukt de artsen nog maar amper de juiste zorg te leveren en er worden fouten gemaakt door de hoge werkdruk. Zembla onderzoekt: Hoe heeft het zover kunnen komen dat huisartsen zich afvragen of ze hun beroep nog wel kunnen en willen uitoefenen?
Janny van der Heijden onderzoekt de invloed van eten op het brein - Kijk op NPO Start
Lekker eten kan je intens gelukkig maken. Maar hoe belangrijk is voedsel voor ons brein? En wat kunnen we doen met onze voeding om dat brein en ons lichaam zo gezond mogelijk te houden? Dat ontdekt Janny in Voeding en ons brein.
Het euthanasietraject van Karo - Naar HUMAN.nl
Karo (29) is uitbehandeld. Haar psychisch lijden is uitzichtloos en ondraaglijk, verder leven wil ze niet meer. Karo wil goed dood volgt haar in de laatste maanden richting haar zelfgekozen dood. Filmmaker Xena Maria Evers laat zien waarom Karo het belangrijk vindt om afscheid te nemen en dingen voor de laatste keer te doen.
Tegenlicht gaat op zoek naar mensen die de kloof verkleinen - Naar VPRO.nl
Er loopt een kloof door Nederland. Tussen de huizenbezitters en mensen met schulden. Tussen gezonde en ongezonde mensen. Mensen met en zonder opleiding. Krijgen we die kloof nog dicht? VPRO Tegenlicht gaat de hele maand januari op zoek naar mensen van beide kanten die de kloof verkleinen. De kloofdichters.
Langer thuis met dementie - Kijk op NPO Start
Geen nieuwe verpleeghuisplekken, maar steeds meer zorg aan huis. Is dat wel zo'n goed idee voor mensen met dementie? En is de wijkzorg klaar voor deze omslag? In deze aflevering van Pointer wordt gezocht naar antwoorden.
Inzoomen op de ziekenhuismedewerkers - Kijk op NPO Start
Verpleegkundigen, chirurgen, een schoonmaker, een spoedeisende hulp-arts: OLVG - Ziekenhuis met een hart volgt diverse ziekenhuismedewerkers tijdens hun dagelijkse werkzaamheden in hét stadsziekenhuis van Amsterdam, waar alle culturen van de grote stad elkaar ontmoeten.
Wie helpt ons van de antidepressiva af? - Kijk op NPO Start
Miljoenen Nederlanders slikken medicijnen voor de geest. We slikken antidepressiva, antipsychotica, slaapmedicatie of middelen die onze stemming bepalen. Soms is het een redmiddel. Maar we slikken het te veel en te lang, zeggen psychiaters en apothekers in deze aflevering van Pointer. Wie helpt ons met afbouwen? Voor meer ga je naar de site van Pointer.
'Voor de rol van mantelzorger kies je niet' - Naar human.nl
Seval, Louise, Mariska, Piet, Elly en Marloes zetten zich non-stop in voor hun naasten. Ze worstelen met de vraag of ze hun eigen leven ooit nog terugkrijgen; de zorg eist een steeds hogere tol van hen. De kans is groot dat iedereen, net zoals zij, op een punt in diens leven mantelzorger zal worden. Zijn we daar klaar voor?
Lees ook de verhalen van andere mantelzorgers en luister naar de troostlijst.
Willen jullie geen kinderen? - Luister op NPO Radio 2
In Willen jullie geen kinderen? doorbreekt Anne-Mar Zwart het taboe op praten over een kinderwens. Ze deelt welke emotionele en intensieve periode er voorafging aan haar eigen zwangerschap en gaat in gesprek met (ervarings)deskundigen.
Voor meer artikelen over zwangerschap, vruchtbaarheid en kinderwens ga je naar de site van EO.
Waarom krijgen vrouwelijke patiënten minder vaak een (juiste) diagnose? - Luister op NPO Radio 1
70 tot 90 procent van de patiënten met onverklaarde klachten zijn vrouwen. Waarom krijgen vrouwelijke patiënten minder vaak een (juiste) diagnose? Wat is de impact hiervan op hun leven? Hoe kan dit in de toekomst anders en beter? In de podcast Geen kleine man neemt journalist Sofie Peeters deze problematiek onder de loep.
Waarom hebben we last van prestatiedruk? - Naar NPO Kennis
Prestatiedruk is de druk die je voelt om aan bepaalde normen te voldoen. Bijna 70% van de jongeren ervaart prestatiedruk en heeft klachten als stress, slapeloosheid en depressieve gevoelens. In deze story van NPO Kennis zie je hoe dat komt.