Gezondheid
- Podcast35 min
Wat betekent het als je 50 procent kans hebt op een erfelijke aandoening?
Nicole de Jong kan drager zijn van een aandoening die hersenbloedingen veroorzaakt: de Katwijkse ziekte. Haar vader overleed vijf jaar geleden aan de gevolgen daarvan.
In de podcast Zieke Erfenis gaat Nicole de confrontatie aan. Ze onderzoekt haar eigen stamboom, spreekt met haar familie over de impact van de ziekte die boven haar hoofd hangt en neemt een besluit of zij daadwerkelijk haar DNA wil laten onderzoeken.
- Podcast15 min
Wie heeft de rookvrije generatie weer verslaafd gemaakt aan het vapen?
Journalist Fons Hendriks (Radar) ergert zich aan de rookverslaving van zijn moeder en het vapen van zijn broertje; twee nicotineverslavingen in een ander jasje. De laatste tijd gaat het - mede door de populariteit van de e-sigaret - weer de verkeerde kant op met het aantal rokers in ons land. Wie heeft de rookvrije generatie weer verslaafd gemaakt? Dat is het startpunt van de podcastserie Verslaafd Gemaakt.
- Programma55 min
Biohacking: wat is deze trend om je gezondheid te optimaliseren?
Van levend begraven worden tot balanceren op een loopplank vanuit een wolkenkrabber: Lize Korpershoek, Rick Paul van Mulligen, Monic Hendrickx, Défano Holwijn en Sjinkie Knegt leren hoe ze hun lichaam en geest de baas kunnen zijn. In The Biohack Project krijgen zij tools en technieken voor betere stressbeheersing, focus en ontspanning.
- Documentaire35 min
Een persoonlijke zoektocht naar alternatieven voor hormonale anticonceptie
Ooit bracht de anticonceptiepil seksuele bevrijding teweeg, maar wat betekent diezelfde pil voor personen met een baarmoeder nu? In Bloody hormones verkennen de makers Brigitte Borm en Dorien Pfauth met de camera in de hand hun hervonden natuurlijke cyclus en de ervaringen van anderen.
- Radio
De grote Radiocollecte voor KWF: doneer en vraag jouw favoriete plaat aan
NPO Radio 2 zet zich vanaf maandag 4 september tijdens De grote Radiocollecte een week lang in voor KWF Kankerbestrijding. Via onderstaande link kun je doneren voor KWF en ook meteen jouw favoriete plaat aanvragen.
- Artikel
Helpt het drinken van cola bij maagklachten?
We worden overspoeld met wonderdrankjes, maar er is ook doodgewone frisdrank die wonderen zou verrichten. Wie last heeft van maagklachten kan namelijk gewoon een glaasje cola drinken. Goed voor de maag, en goed voor de portemonnee. Zo hoef je geen dure medicatie te kopen.
Maar is cola echt een wondermiddel, of kun je deze mierzoete drank beter links laten liggen? De Keuringsdienst van Waarde zocht het voor je uit.
- Collectie
10 documentaires over psychische aandoeningen
De psyche is een complex doolhof. Zelfs wetenschappers zien nog maar het topje van de ijsberg. 2Doc.nl zet 10 documentaires voor je op een rij die diepgaande inzichten geven in de psychologie, om je wegwijs te maken in bijzondere kronkels die onze hersenen kunnen maken.
- Documentaire
Hartverwarmende documentaires over mantelzorg
Zorgen voor elkaar. Nederland kent meer dan vijf miljoen mantelzorgers en dat worden er in de toekomst alleen maar meer. 2Doc.nl selecteert documentaires vol liefdevolle dochters, vriendelijke buren en eindeloos geduldige ouders.
- Documentaire
Burn-out in beeld
Stress, spanning en compleet ‘opgebrand’ zijn: 2Doc.nl selecteerde boeiende documentaires, audioverhalen en artikelen die je raken, je blik verruimen of inzicht geven in een burn-out.
- Podcast35 min
Long covid en de kwakzalverindustrie
Zeker tienduizenden Long covid-patiënten kampen jaren na de coronapandemie nog met ernstige klachten. En er is nog geen behandeling gevonden. Daarom zoeken ze vaak naar alternatieve behandelingen.
In wat voor wereld komen deze zoekende patiënten terecht? En wordt er misbruik gemaakt van hun kwetsbare positie? In de podcast Long covid en de kwakzalverindustrie duiken Rianne van der Linden en Anne-Sophie van den Toren in de wereld van de alternatieve geneeswijzen.
- Artikel
Ga je een lang stuk wandelen? Maak dan deze proteïnerepen
Speciaal voor dit waanzinnige wandelevenement maken Ramon en Gijs zich maar al te snel uit de voeten om de wandelaars te inspireren met een snack voor onderweg: proteïnerepen met vijgen, dadels, honing en noten.
- Interactive
Suikerquiz: Hoeveel weet jij over suiker in je drankjes?
Welk glas bevat meer suiker: cola of appelsap? Pointer onderzoekt hoe moeilijk het is om gezonde keuzes te maken. Ga de uitdaging aan in de Pointer Suikerquiz en test je ongesuikerde kennis!
- Documentaire
Aangrijpende docu's over zelfgekozen levenseindes
Euthanasie is geen makkelijk onderwerp. Over het onderwerp zijn veel belangrijke films en docu's gemaakt, die vaak een grote maatschappelijke impact hadden en de manier waarop men tegen euthanasie aankeek veranderde. In deze lijst tipt 2Doc indrukwekkende films over euthanasie en zelfbeschikking.
- Podcast22 min
Waarom de wereldbevolking dikker wordt
Nederlanders worden collectief zwaarder, ondanks het toegenomen bezoek aan de sportschool en de 'gezond-eterij'. Jort Kelder vraagt zich af: Hoe kan dat? Moeten we dat accepteren? En hoe groot is de rol van genen en omgeving op ongezonde gewichtstoename?
Prof. dr. Jaap Seidell (VU Amsterdam) is voedingsdeskundige en legt in de Jortcast uit waarom de wereldbevolking in omvang toeneemt.
- Video
Zo versterk je je immuunsysteem
Regelmatig sporten, vitaminepillen slikken of een duik in ijskoud water: we doen er van alles aan om maar niet ziek te worden. Maar helpt het ook echt? NPO Kennis legt uit hoe je immuunsysteem werkt en wat je kan doen om je weerstand te versterken.
- Video13 min
Werkt een sapkuur echt?
Sociale media staan vol met ervaringen van mensen die een sapjeskuur hebben uitgeprobeerd. En ook veel influencers haken aan op deze ‘juicy’ trend. Je lichaam detoxen met een sapvastenkuur. Werkt dat? Journalist Marieke Kuypers van Pointer Checkt zocht het uit!
- Podcast
Met deze unieke 8D-podcast kruip je voor even in het hoofd van anderen
We zitten de hele dag in ons eigen hoofd. Of het nu gepieker, gekke gedachtenspinsels of gewoon een gevoel is: alleen jij weet hoe het is om in jouw hoofd te leven. Maar wat nou als je voor héél even in het hoofd van een ander kan kruipen?
Duik met deze 8D-podcast In het hoofd van mensen met mentale problemen. Door de 8D-ervaring hoor je het geluid van alle kanten op je afkomen. Zo ervaar je hoe het is om tinnitus te hebben of te leven met angsten.
- Podcast
De podcast Eitje eindigde verdrietig, maar in deze bonusaflevering komt het toch nog goed
Bonusaflevering van Eitje, een podcast overeen kinderwens en de illusie van vanzelfsprekendheid rond het maken, nemen, krijgen en willen van kinderen. In deze bonusaflevering vindt Malou de moed om verder te gaan. Ze startte met IVF en raakte in verwachting. Er volgde een turbulente periode vol onzekerheid en spanning, nadat er onverwachts zorgen ontstaan bij een echo. Gelukkig wordt uiteindelijk haar gezonde dochter Ava geboren.
- Podcast20 min
Niet klein te krijgen-podcast over het Prinses Máxima centrum
In de tv-serie Niet klein te krijgen worden kinderen met kanker en hun gezin een jaar lang door Paul de Leeuw gevolgd in deze moeilijke, en vaak radeloze periode. Deze podcast vertelt het verhaal achter de schermen van het Prinses Máxima Centrum. Want wie zijn de mensen die samen het zorgteam vormen en voor welke keuzes komen zij te staan?
- Programma50 min
Wat als je tiener bent en te horen krijgt dat je kanker hebt?
In Niet klein te krijgen volgt Paul de Leeuw een jaar lang vijf tieners met kinderkanker. Paul loopt mee met de kinderen en hun gezinnen in het dagelijks leven en laat zien wat ernstig ziek zijn met het kind en het gezin doet. Want de ziekte treft niet alleen hen, maar ook hun directe omgeving. Ondanks de zwaarte van de verhalen, laten de families zien dat er altijd hoop is.
- Radio10 min
Samenwerking tussen arts en verpleegkundige moet beter
Als artsen naar de ervaringen en mening van de verpleegkundigen luisteren en andersom groeit het werkplezier, vallen er minder mensen uit én verbetert de zorg. En dus begonnen chirurg Heleen Snijders en verpleegkundige Susette Lataster in het Groene Hart Ziekenhuis het project 'Nurses Know Better'. Want verpleegkundigen hebben nou eenmaal een hoop kennis in huis, waar niet altijd gebruik van wordt gemaakt.
- Artikel
Lynn Berger: "We moeten beter zorgen voor de zorg"
Zorg is essentieel, maar ook schaars, constateerde journalist Lynn Berger toen ze zelf in het ziekenhuis belandde. Het was het begin van haar onderzoek naar waarom we zo slecht zorgen voor de zorg. In Kanaal Sociaal praat ze over hoe de tekortkomingen van het Nederlandse zorgsysteem hun tol beginnen te eisen.
- Podcast50 min
Wie zorgt er voor de broers en zussen die mantelzorg verlenen?
We horen weinig over de broers en zussen van de mensen die veel zorg nodig hebben. Zij zijn al vanaf jonge leeftijd gewend om hun eigen behoeftes opzij te zetten om te helpen zorgen. Maar wie zorgt er voor deze jonge mantelzorgers? In De Publieke Tribune spreekt Coen Verbraak met ervaringsdeskundigen.
- Aflevering25 min
Het kloppend hart van verpleegkunde
Kruispunt loopt mee met ervaren en beginnende verpleegkundigen in het Amphia Ziekenhuis. Hoe ver gaat de liefde voor het vak, ondanks de hoge werkdruk? En wanneer is de grens bereikt?
- Podcast35 min
In het hoofd van topsporters
Met topsporters gaat het heel vaak over het lijf, maar veel te weinig over wat er omgaat in het hoofd. Dat wil Erik Dijkstra veranderen. In de podcast DRUK vraagt hij de grootste kampioenen van het Nederlandse sportlandschap hoe zij omgaan met de mentale druk. En dat werpt een heel nieuw licht op hun unieke topprestaties.
- Nieuwsbrief
De (h)eerlijkste recepten
Wil jij bewuste keuzes maken? De Eerlijker eten nieuwsbrief vertelt je alles van de herkomst van voedsel en jouw keuzes in de supermarkt tot aan de maaltijd die je uiteindelijk op tafel zet. Foodredacteur Wieteke Vonk geeft concrete tips, achtergrondinformatie en deelt natuurlijk de lekkerste en eerlijkste recepten.
- Artikel
Wat als psychisch lijden teveel wordt?
Voor alle partijen is euthanasie een moeilijk, soms langdurig maar ook waardevol traject. Lees hier over het verhaal van een moeder, een psychiater en een pleitbezorger.
- Podcast25 min
Oorlog in je lichaam: over de impact van kanker
Kan kanker een chronische ziekte worden? Voor oorlogsjournalist Hans Jaap Melissen werd die vraag vorig jaar heel dringend, toen bij zijn vrouw Sigrid uitgezaaide borstkanker werd geconstateerd. Hij begon de 8-delige podcastserie Oorlog in je Lichaam. Over de impact van kanker in zijn gezin en over de steeds succesvollere behandelingen tegen kanker.
- Podcast25 min
Susan komt er na een uitstrijkje achter dat ze baarmoederhalskanker heeft
Susan komt er na een uitstrijkje bij de huisarts achter dat ze een tumor van 3 centimeter in haar buik heeft. Diagnose: baarmoederhalskanker. In deze podcast, de Tumor Tapes, hoor je hoe Susan, samen met haar vriend, presentator en zanger Lex Uiting, vecht tegen deze heftige ziekte. Wat betekent deze tumor voor hun grootste wens om ooit samen een gezond kindje op de wereld te zetten?
- Aflevering45 min
Zembla onderzoekt het huisartsentekort
Huisartsen maken zich ernstige zorgen omdat extra taken ten koste gaat van de tijd voor de patiënt. Het lukt de artsen nog maar amper de juiste zorg te leveren en er worden fouten gemaakt door de hoge werkdruk. Zembla onderzoekt: Hoe heeft het zover kunnen komen dat huisartsen zich afvragen of ze hun beroep nog wel kunnen en willen uitoefenen?
- Programma15 min
Janny van der Heijden onderzoekt de invloed van eten op het brein
Lekker eten kan je intens gelukkig maken. Maar hoe belangrijk is voedsel voor ons brein? En wat kunnen we doen met onze voeding om dat brein en ons lichaam zo gezond mogelijk te houden? Dat ontdekt Janny in Voeding en ons brein.
- Documentaire40 min
Het euthanasietraject van Karo
Karo (29) is uitbehandeld. Haar psychisch lijden is uitzichtloos en ondraaglijk, verder leven wil ze niet meer. Karo wil goed dood volgt haar in de laatste maanden richting haar zelfgekozen dood. Filmmaker Xena Maria Evers laat zien waarom Karo het belangrijk vindt om afscheid te nemen en dingen voor de laatste keer te doen.
- Programma50 min
Tegenlicht gaat op zoek naar mensen die de kloof verkleinen
Er loopt een kloof door Nederland. Tussen de huizenbezitters en mensen met schulden. Tussen gezonde en ongezonde mensen. Mensen met en zonder opleiding. Krijgen we die kloof nog dicht? VPRO Tegenlicht gaat de hele maand januari op zoek naar mensen van beide kanten die de kloof verkleinen. De kloofdichters.
- Aflevering25
Langer thuis met dementie
Geen nieuwe verpleeghuisplekken, maar steeds meer zorg aan huis. Is dat wel zo'n goed idee voor mensen met dementie? En is de wijkzorg klaar voor deze omslag? In deze aflevering van Pointer wordt gezocht naar antwoorden.
- Programma55 min
Inzoomen op de ziekenhuismedewerkers
Verpleegkundigen, chirurgen, een schoonmaker, een spoedeisende hulp-arts: OLVG - Ziekenhuis met een hart volgt diverse ziekenhuismedewerkers tijdens hun dagelijkse werkzaamheden in hét stadsziekenhuis van Amsterdam, waar alle culturen van de grote stad elkaar ontmoeten.
- Programma55 min
Zoveel impact heeft een hersenaandoening
Geef om je hersenen vraagt aandacht voor de werking van ons brein en de impact van een hersenaandoening. Bekende en onbekende Nederlanders vertellen hun indrukwekkende verhaal en onder anderen Ricky Koole en Berget Lewis geven een ontroerend optreden.
- Aflevering25 min
Wie helpt ons van de antidepressiva af?
Miljoenen Nederlanders slikken medicijnen voor de geest. We slikken antidepressiva, antipsychotica, slaapmedicatie of middelen die onze stemming bepalen. Soms is het een redmiddel. Maar we slikken het te veel en te lang, zeggen psychiaters en apothekers in deze aflevering van Pointer. Wie helpt ons met afbouwen? Voor meer ga je naar de site van Pointer.
- Programma
'Voor de rol van mantelzorger kies je niet'
Seval, Louise, Mariska, Piet, Elly en Marloes zetten zich non-stop in voor hun naasten. Ze worstelen met de vraag of ze hun eigen leven ooit nog terugkrijgen; de zorg eist een steeds hogere tol van hen. De kans is groot dat iedereen, net zoals zij, op een punt in diens leven mantelzorger zal worden. Zijn we daar klaar voor?
Lees ook de verhalen van andere mantelzorgers en luister naar de troostlijst.
- Podcast40 min
Willen jullie geen kinderen?
In Willen jullie geen kinderen? doorbreekt Anne-Mar Zwart het taboe op praten over een kinderwens. Ze deelt welke emotionele en intensieve periode er voorafging aan haar eigen zwangerschap en gaat in gesprek met (ervarings)deskundigen.
Voor meer artikelen over zwangerschap, vruchtbaarheid en kinderwens ga je naar de site van EO.
- Podcast60 min
Waarom krijgen vrouwelijke patiënten minder vaak een (juiste) diagnose?
70 tot 90 procent van de patiënten met onverklaarde klachten zijn vrouwen. Waarom krijgen vrouwelijke patiënten minder vaak een (juiste) diagnose? Wat is de impact hiervan op hun leven? Hoe kan dit in de toekomst anders en beter? In de podcast Geen kleine man neemt journalist Sofie Peeters deze problematiek onder de loep.
- Programma40 min
Angst, veerkracht en hoop: verhalen van ouders met een baby op de IC
Als een baby veel te vroeg geboren of ernstig ziek is komt het op de IC van het kinderziekenhuis terecht.Handen aan de couveuse laat aangrijpende verhalen zien over angst, veerkracht, hoop en onvoorwaardelijke liefde. In de aanvullende online serie, Medische handen aan de couveuse, zie je de verhalen van het medische personeel.
- Artikel
Waarom hebben we last van prestatiedruk?
Prestatiedruk is de druk die je voelt om aan bepaalde normen te voldoen. Bijna 70% van de jongeren ervaart prestatiedruk en heeft klachten als stress, slapeloosheid en depressieve gevoelens. In deze story van NPO Kennis zie je hoe dat komt.