LogoWerken bij

Nynke analyseert data om de waarde ervan te benutten

Als Data Analist bij de NPO analyseert Nynke data en adviseert zij hierover.

Nynke Heussen is Data Analist bij NPO. In haar rol houdt zij zich bezig met het analyseren van en adviseren over de data binnen NPO Start. Wat het werken als Data Analist bij NPO voor haar zo leuk maakt? Dat legt ze je graag uit.

Maatschappelijke impact

Sinds april 2022 is Nynke in dienst bij NPO. Een jaar voordat zij in dienst kwam, was zij al bij NPO op gesprek geweest. “Ik had al een keer eerder gesolliciteerd op de functie van Data Analist. Op dat moment zochten ze iemand met meer ervaring, waardoor ik toen niet de juiste match was. Een jaar later kwam er weer een vacature vrij en hiervoor benaderde NPO mij. Zowel NPO als ik hadden beiden nog steeds interesse en zodoende startte ik in april als Data Analist.”

De reden dat Nynke graag bij NPO wilde werken, was de maatschappelijke impact van de organisatie. “Voordat ik bij NPO in dienst kwam, heb ik voornamelijk bij commerciële organisaties gewerkt. Ondanks dat deze bedrijven commercieel gefocust waren, was ik altijd op zoek naar de maatschappelijke component binnen het bedrijf. Zo heb ik bijvoorbeeld programmeerles gegeven aan middelbare scholen in achterstandswijken. Ik heb dus altijd al een maatschappelijke betrokkenheid gevoeld. Nu bij NPO komt dat nog beter tot zijn recht.”

Een sparringpartner voor collega’s

Als Data Analist maakt Nynke onderdeel uit van het team Data & Personalisatie op de afdeling Technologie. “Data bieden een schat aan informatie over het kijk- en klikgedrag van onze gebruikers. Ons team is verantwoordelijk voor de analyse van alle data binnen NPO. Mijn focus ligt op de data binnen NPO Start. Een leuk onderdeel dat ik onderzoek, is de content die we als ‘on demand first’ of ‘only’ programmeren. Dus content die eerder op NPO Start te zien is dan op televisie, of die exclusief voor NPO Start wordt gemaakt. Om de performance van deze content bij te houden, hebben we een dashboard aangemaakt. Binnen het team zijn we een echte sparringpartner voor elkaar en vinden het leuk om elkaar te helpen.”

Naast het analyseren van data houdt Nynke zich ook veel bezig met het adviseren over de data. “Het leuke van Data Analist zijn bij NPO is dat je niet alleen achter je laptop zit. Als adviseur heb je ook veel contact met collega’s. Naast dat ik een sparringpartner ben voor mijn team, ben ik dat ook voor andere collega’s binnen de organisatie. Ik help mensen de data te begrijpen en laat hun zien hoe zij hiermee om kunnen gaan. Er is veel data binnen de organisatie en de data zal alleen maar toenemen. Dan is het fijn dat ik hen kan ondersteunen bij het creëren van overzicht.”

Initiatief tonen

In de afgelopen paar maanden heeft Nynke gemerkt dat er binnen NPO veel mogelijk is wanneer je initiatief toont. Zo heeft zij met een aantal collega’s Jong NPO opgestart. “Met Jong NPO willen we bijdragen aan de verjonging van NPO. Dit is een project voor de wat jongere collega’s, maar ook voor de collega’s die zich nog jong voelen. Hiervoor willen wij in 2023 diverse activiteiten organiseren. Denk hierbij aan een College Tour, lezingen of gezellige borrels. Altijd met een educatieve component. Het is leuk dat je hier als individu veel kunt betekenen.”

Het plezier dat Nynke heeft om data toegankelijker te maken, valt ook haar collega’s op. “Een mooi compliment wat ik laatst kreeg, is dat mensen het leuker vinden om met data aan de slag te gaan, doordat ik hen aan de hand meeneem. Steeds meer collega’s, zowel bij NPO als van de omroepen, weten mij te vinden en zien mij als de specialist. Dat geeft een goed gevoel. Als je laat zien dat je dit aankunt, krijg je ook vrij snel veel verantwoordelijkheid en dat geeft vertrouwen. Ik zie genoeg uitdagingen voor de komende jaren en kijk ernaar uit om data leuker te maken voor iedereen.”

Meer weten?
Tycho kan zich helemaal storten op betere aanbevelingen NPO Start
Floriaan raakt enthousiast als zijn adviezen realiteit worden
Arjan ervaart veel vrijheid om zijn creativiteit in te zetten
Myrthe houdt alle sites en apps van de omroepen werkend
Roel is de schakel bij de ontwikkeling van radio-apps
Sven bouwt mee aan de scale-up van NPO Start
Deel deze pagina
NPO Logo
Snel naar
Over NPO
Social Media
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)