LogoWerken bij

Roel is de schakel bij de ontwikkeling van radio-apps

"We doen allemaal wat anders maar wel met het zelfde doel", aldus Roel. Benieuwd hoe zij dit aanpakken en wat Roel zijn rol hierin is? Lees dan snel verder!

Als Product Owner bij de NPO is Roel verantwoordelijk voor de radiozender-apps. Deze platformen is hij samen met zijn team opnieuw aan het ontwikkelen. Benieuwd hoe zij dit aanpakken en wat Roel zijn rol hierin is? Lees dan snel verder!

De loopbaan van Roel

Van webredacteur naar Product Owner. Dat is de reis die Roel heeft afgelegd binnen de NPO. “Ik ben 12,5 jaar geleden gestart bij Uitzending Gemist en publiekeomroep.nl. Na een tijdje maakte ik de overstap naar product coördinator bij NPO.nl. Hier was ik projectmanager voor alle zaken rondom de website. Later ben ik overgestapt naar Zapp/Zappelin, ook als productcoördinator. Daar heb ik meegeholpen met de lancering van de nieuwe site van NPO Zapp, waarbij we van losse sites één geheel hebben gemaakt. Even later heb ik de stap naar radio gemaakt als product coördinator bij Team Sites & Apps en sinds afgelopen jaar vervul ik mijn huidige rol”.

Doordat Roel diverse functies heeft vervuld bij de NPO, heeft hij met veel mensen samengewerkt. “Het is leuk dat iedereen met iets anders bezig is, maar dat we wel allemaal hetzelfde doel hebben; het aanbod van de publieke omroep zo goed mogelijk aanbieden aan onze gebruikers en luisteraars.”

Werken als product owner bij de NPO

Momenteel werkt Roel als Product Owner binnen het team Apps Audio. “In mijn rol ben ik verantwoordelijk voor het contact met de coördinatoren van de zenders. We zijn nu bezig met het opnieuw ontwikkelen van de radiozender-apps. De zendercoördinatoren geven aan wat zij nodig hebben, wat ze graag willen zien en vervolgens overleggen we samen wat er mogelijk is. Dit koppel ik terug aan het team en daarna kijken we met het team hoe we de wensen van de zenders kunnen realiseren.” 

Het opnieuw ontwikkelen van de radiozender-apps is iets waar veel behoefte aan is binnen de organisatie. “Deze apps zijn ongeveer zes jaar geleden ontwikkeld door een extern bureau. In de huidige tijd zijn er veel meer mogelijkheden en daarnaast is een aantal zaken binnen de apps aan vervanging toe. Daarom zijn we met een team van developers en designers aan de slag gegaan. Zo hebben we bij de radiozenders uitgevraagd wat zij nodig hebben en proberen we dit samen te voegen tot een mooi product wat we in-house ontwikkelen. De releases van de apps doen we zender voor zender, zodat we kunnen leren van elke release. Zo staan NPO Sterren NL en NPO Soul & Jazz nu online. Daarbij kijken we hoe het werkt en op basis van de feedback van gebruikers verbeteren we eventueel nog zaken. Nu werken we toe naar de livegang van NPO Radio 5 en daarna gaan we aan de slag met NPO 3FM.”

NPO als werkgever

Wanneer Roel terugkijkt op zijn afgelopen jaren bij de NPO is hij trots op de stappen die hij heeft gemaakt. “Doordat ik diverse functies heb vervuld, heb ik veel mensen leren kennen binnen de organisatie. Juist in zo’n grote organisatie is het fijn dat je weet wie waar verantwoordelijk voor is. Een vooroordeel wat mensen vaak hebben van de NPO is dat ze denken, door de grootte van de organisatie, dat je niet veel voor elkaar kunt krijgen. Het tegenovergestelde is juist het geval. Er zijn bepaalde doelen gesteld, maar binnen die kaders heb je veel vrijheid en ruimte om zaken uit te proberen en met nieuwe ideeën te komen.”

Een ander element binnen de NPO waar Roel enthousiast over wordt, is het gebruikerspanel. “Alles wat wij doen, doen we op basis van onderzoek. Zo hebben we een gebruikerspanel, wat in het beheer is van de NPO zelf, waardoor we vrij snel onderzoeken kunnen opzetten. Vaak nodigen we gebruikers uit om nieuwe dingen te laten en uit te laten testen. Soms organiseren we een hele dag om feedback te vragen op onze ontwerpen. Ook kan het voorkomen dat we vragenlijsten uitsturen. Het is fijn dat je echt aan gebruikers kunt vragen wat hun behoeftes zijn, die je soms direct kunt implementeren.”

Meer weten?
Tycho kan zich helemaal storten op betere aanbevelingen NPO Start
Floriaan raakt enthousiast als zijn adviezen realiteit worden
Nynke analyseert data om de waarde ervan te benutten
Arjan ervaart veel vrijheid om zijn creativiteit in te zetten
Myrthe houdt alle sites en apps van de omroepen werkend
Sven bouwt mee aan de scale-up van NPO Start
Deel deze pagina
NPO Logo
Snel naar
Over NPO
Social Media
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)