LogoWerken bij

Carla waardeert het ruime aanbod aan interne cursussen

In haar werk als titelredacteur zorgt Carla ervoor dat programma's correct en op het juiste moment ondertiteld worden voor ons publiek.

In dit interview spraken we met Carla Mulder over haar rol op de afdeling Access Services. Ze nam ons mee in haar werk, twee bijzondere momenten in haar carrière en waarom ze graag bij de NPO werkt. Nieuwsgierig? Lees dan snel verder.

20 jaar toewijding

Al 20 jaar werkt Carla bij de NPO en gemiddeld 30 jaar als titelredacteur. Haar reis begon in 1984 bij NOS Teletekst, waar ze intern werd opgeleid als velotypiste voor live-ondertiteling. In 2002 begon ze met het schrijven van teksten voor Teletekst over populaire programma’s, zoals de Tweenies en de Teletubbies en vanaf 2003 vervulde ze de rol van titelredacteur bij de NPO, een functie die perfect bij haar past. “Mijn loopbaan als titelredacteur strekt zich bijna uit over mijn hele leven, en ik kan nog steeds geen baan bedenken die beter bij mij past. De dynamiek van live-uitzendingen, de variërende diensten – het houdt mijn werk altijd boeiend.”

Werken als titelredacteur

Als titelredacteur bij de NPO houdt Carla zich bezig met het ondertitelen van een breed scala aan programma’s, waaronder Op1, Buitenhof, Tijd voor Max, Opsporing Verzocht en documentaires. “De diversiteit aan programma's en de hectiek van live-uitzendingen zijn elementen die mijn werk heel leuk maken. Als ik bijvoorbeeld werk aan de ondertiteling van een documentaire, dan heb ik de tijd om die van tevoren gereed te maken. Dit deel van mijn werk noemen we 'voorbereidbaar'. Net zoals bij het programma De Slimste Mens, waarbij ik de tijd hebt om titels op een goede manier te presenteren.”

“Alleen, wanneer het aankomt op live-uitzendingen, zoals bij Nieuwsuur of een talkshow, dan ben ik ter plekke bezig met het real-time ondertitelen. Dit is een uitdagende taak, aangezien het soms lastig is om iemands woorden goed te verstaan. Gelukkig hebben we strategieën om hiermee om te gaan. Daarnaast is focus van cruciaal belang, want als je zelfs maar één woord mist in het verhaal, kan dit leiden tot een verkeerde interpretatie van het geheel.” Carla benoemt naast de uitdaging van het real-time ondertitelen ook het leerzame aspect van haar baan. “Door het ondertitelen van documentaires en het nieuws, vergaar je ook waardevolle kennis en ben je op de hoogte van alle actualiteiten.”

Het team

Carla is werkzaam binnen de afdeling Access Services, die onder de vlag van de Directie Technologie & Operations valt. “Binnen onze afdeling zijn we verantwoordelijk voor verschillende diensten, waaronder ondertiteling, audiodescriptie, metadata en gebarentolken. Als titelredacteur dragen wij de verantwoordelijkheid voor de ondertiteling van alle programma's die worden uitgezonden via de NPO-kanalen. We zijn met 35 collega's en hebben een hechte band. Zo werk ik al 20 jaar met de meesten van ons samen en ben ik trots op de kwaliteit die onze afdeling levert.”

Bijzondere momenten

Van typen op een typemachine met een snelheid van 700 tekens per minuut tot ondertitelen via spraakherkenning: Carla heeft gedurende haar loopbaan als titelredacteur een aanzienlijke transformatie doorgemaakt. Ze deelt twee bijzondere momenten uit haar tijd bij de NPO. “Een onvergetelijk moment was de uitzending met President Zelenski en Rutte. Een collega van mij vertaalde en ondertitelde de uitzending live op een open kanaal. Dit was erg spannend, want doorgaans verschijnen ondertitels alleen wanneer de kijker ze activeert. Alleen, bij deze uitzending waren ze voor iedereen direct zichtbaar. Verder vond ik het een bijzonder moment dat ik zelf te zien was in het programma BinnensteBuiten. Hier kreeg ik de gelegenheid om meer te vertellen over mijn werk.”

Blij met de NPO

Met duizenden programma's succesvol van ondertiteling voorzien, blijft Carla zichzelf ontwikkelen via de NPO Academy. Ze benadrukt: “De diversiteit aan cursusmogelijkheden die de NPO aanbiedt, is iets wat ik echt waardeer. Naast mijn BHV- en EHBO-cursussen zijn er nog talloze andere opties, zoals het traingingsprogramma Fifty & Forward. Ook hebben medewerkers toegang tot een persoonlijk opleidingsbudget, iets wat ik zeer op prijs stel, want jezelf blijven ontwikkelen is voor mij essentieel. Daarnaast omarmt de NPO Diversiteit en Inclusie. Ik nam deel  aan een Pride-gerelateerde activiteit op het Mediapark, waar onze voorzitter Frederieke Leeflang in gesprek ging met LHBTIQ-medewerkers over hun ervaringen bij de NPO. Ze voelen zich veilig.”

Meer weten?
Tycho kan zich helemaal storten op betere aanbevelingen NPO Start
Floriaan raakt enthousiast als zijn adviezen realiteit worden
Nynke analyseert data om de waarde ervan te benutten
Arjan ervaart veel vrijheid om zijn creativiteit in te zetten
Myrthe houdt alle sites en apps van de omroepen werkend
Roel is de schakel bij de ontwikkeling van radio-apps
Deel deze pagina
NPO Logo
Snel naar
Over NPO
Social Media
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)