Over deze maker
Als echte wereldverwonderaar ben ik altijd benieuwd naar de verhalen die mensen te vertellen hebben. Ik schrijf dan ook graag over bijzondere mensen, en ben met name benieuwd naar ongerepte gebieden: Kazachstan, Kirgizië of Mongolië. Wat maakt het leven daar speciaal?
Van deze maker
Waarom deze Zweedse stad steen-voor-steen wordt verplaatst
Wie Kiruna kent, denkt hierbij aan noorderlicht, sledehonden en oorspronkelijke sámi-bevolking. Maar wat je waarschijnlijk niet weet, is dat onder Kiruna ook ‘s werelds grootste ondergrondse ijzerertsmijn ligt. Het gevolg? De bodem zakt in en de stad moet worden verplaatst.
Volg de Kunenerivier: zo ziet jouw Afrikaanse ‘self-drive’ avontuur eruit
Waan je door droge woestijnvlaktes in Angola en Namibië, waar het opstuivende zand je ramen verblindt terwijl je de groene ader van de Kunenerivier volgt. In veel Afrikaanse landen heb je een gids nodig onderweg. Hier? Mag je zelf met de auto op pad.
Stap terug in de tijd van Welshe geschiedenis op Pembrokeshire Coast Path
Stel je dit voor: je wandelt langs grazende koeien, terwijl je uitkijkt over rotsachtige kliffen en een oude ruïne. Een eerste glimps van de route op Pembrokeshire Coast Path. Met een afstand van bijna driehonderd kilometer is deze wandeling zeker de moeite waard om te bekijken.
Volle buffettafels en een fooi voor benzine: de do’s en don'ts tijdens je reis in Kirgistan
Kirgistan: het land waar groengeplooide heuvels, diep uitgesneden dalen en besneeuwde bergtoppen samenkomen in een uniek landschap. Een uitgestrekt land waar veel mensen nog (half)nomadisch leven en de meeste inwoners moslim zijn. Wat moet je weten voor je reis?
Op wereldreis in de jaren ’90: “We logen dat we getrouwd waren”
Marije en Anco, destijds 18 en 22, trekken begin jaren ‘90 samen de wijde wereld in. Het doel? Zoveel mogelijk plekken bezoeken met het openbaar vervoer. Een mobiele telefoon was er niet, dus in plaats daarvan vertrouwen ze op zichzelf, kaarten en een heleboel reisgidsen.
Van gevangenis tot waterpark: dit gebeurt er met olympische bouwwerken na de Spelen
Beachvolleyballen onder de Eiffeltoren, paardrijden op Versailles of schermen in het Grand Palais. Drie bijzondere locaties waar afgelopen zomer de Olympische Spelen plaatsvonden. Deze locaties worden natuurlijk nog gebruikt, maar wat gebeurt er met de gebouwen op andere plekken?
Met uitsterven bedreigd: waarom de roze rivierdolfijn op de rode lijst staat
Een roze dolfijn? Je hoort het goed! Ontmoet de orinocodolfijn, die zich waant in de wateren van de Amazone. De laatste jaren wordt-ie met uitsterven bedreigd, maar verschillende initiatieven zetten zich in voor het redden van dit bijzondere dier.
Statussymbolen en overgangsrituelen: Het Afrikaanse masker ontmaskerd
Stel je dit voor: felgekleurde maskers en zwierende slingers, terwijl je wordt meegevoerd op het ritme van tientallen trommels. Zo ziet een typische 'masquerade' eruit in Afrika. Een van deze ceremonies heet FESTIMA, en vindt elke twee jaar plaats in het oosten van Burkina Faso.
Hoe eeuwenoude volksmuziek verdwijnt uit de Nepalese cultuur
Nepal is rijk aan talloze culturen, elk met eigen muziek. En terwijl reizigers in de rij staan om authentiek Nepal te verkennen, maken eeuwenoude tradities hier juist plaats voor westerse nieuwigheid. Verdwijnt traditionele volksmuziek langzaam uit de Nepalese cultuur?