Alles van NPO Radio 1
2 titels startend met een nummer of karakter #
Jurgen van den Berg bespreekt wekelijks achtergronden bij het nieuws, cultuur, wetenschap en geschiedenis. Met verrassende gasten, boeiende gesprekken en een kijkje in het verleden. Door middel van omdenken, doordenken en terugdenken wordt een gelaagdheid aangebracht bij de dagelijkse nieuwsstroom.
5 Dagen gaat op zoek naar persoonlijke verhalen bij het nieuws. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.
5 titels startend met de letter A
De podcast van de journalistiek ombudsman voor de publieke omroepen. Met daarin journalistiek ethische dilemma's, discussies over actuele journalistieke vragen, toelichting op klachten en meer.
2021, het jaar dat carnaval wordt afgelast. Maar ja.. Voor Limburgers en Brabanders is carnaval het vijfde seizoen, een gevoel waar je het hele jaar mee bezig bent. Hoe gaan ze om met het gemis van hun traditionele uitlaatklep? Hoe vieren ondernemers, carnavalsvierders, muzikanten, historici en verenigingen alleen, carnaval?
Tijdens het werken aan een tentoonstelling over de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd komt plotseling de familiegeschiedenis van projectleider Iris van Santen in beeld. Ze wordt overvallen door een verdriet dat ze niet begrijpt. Verdriet dat zich nestelt in haar buik en dezelfde rugpijn veroorzaakt waar haar Nederlands-Molukse vader al jaren last van heeft. Iris volgt het spoor van haar lichamelijke klachten naar een oude pijn van generaties terug.
Welke richting gaat Amerika op? Neemt Harris dezelfde route als Biden? Of neemt het land met Trump een hele andere afslag? Deze podcast neemt je mee op reis door de Verenigde Staten en langs al het verkiezingsnieuws.
7 titels startend met de letter B
Deze podcast gaat over een 21-jarige Russische vrouw, die in 1944 besluit om voor de liefde een levensgevaarlijke reis door oorlogvoerend Europa te maken. In 2021 reist haar kleinzoon in haar voetsporen door Europa. Wat maakte zij allemaal mee?
Rob Trip gaat op zoek naar het onbekende verhaal van de geallieerde bombardementen in de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Duizenden en duizenden mensen in onder meer Eindhoven, Huissen, Amsterdam, Den Haag, Nijmegen, Breskens, Westkapelle, Zutphen, Den Helder, Enschede, Montfort en Venlo komen hierbij om. Scholen, kerken, hele woonwijken worden verwoest. Veel gaat er mis. Beoogde doelen worden niet geraakt. In deze podcast vertellen ooggetuigen hun verhaal.
Zesdelige podcast over de fragiele 84-jarige Elisa, die sinds kort alleen nog maar kan praten over haar oude jeugdliefde Bob. En het kind dat ze afgedwongen heeft moeten afstaan aan een klooster.
Welke nummers zijn vormend geweest voor de identiteit en het denken van bekende schrijvers, filosofen en wetenschappers? In deze podcast interviewen Johan Fretz en Floortje Smit deze personen aan de hand van muziek.
In Brainwash Zomerradio interviewt Floortje Smit denkers aan de hand van muziek. In tien afleveringen spreekt ze met filosofen, wetenschappers, theatermakers en schrijvers over de muziek die vormend is geweest voor hun identiteit en voor hun denken. Lees hier een interview met Brainwash Zomerradio-host Floortje Smit.
Hoe is het als je vrijkomt? In de podcast Buiten de Muren horen we Harry en Bram, een jaar na hun vrijlating. Gaat het ze lukken om uit handen te blijven van justitie?
Internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland.
1 titel startend met de letter C
Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In Cokevissers ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.
56 titels startend met de letter D
In Daders spreekt Cas de Jong met moordenaars, ex-TBS'ers en andere zware criminelen. Hoe kwamen zij tot hun gruwelijke daad? Hebben ze spijt? En waarom moet de maatschappij hen nog een tweede kans geven?
Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen reist door Oekraïne om verslag te doen van de gevolgen van de oorlog met Rusland. In een dagelijks verslag vertelt hij over zijn reis, wat de impact is van de oorlog op de mensen met wie hij spreekt – maar ook op hem.
Noortje en Gisbert duiken de musea in. Hij is kenner en groot liefhebber, zij wil het graag leren waarderen maar begrijpt er vooralsnog de ballen van. Ze reizen af naar een museum waar ze een kunstenaar uitlichten en aan de hand van een aantal werken in vogelvlucht door het leven van de maker gaan.
In de Angstpodcast praten wetenschappers en angstigen over wat angst nu precies is, waar de grens tussen 'normale' en 'abnormale' angsten ligt, en of angst misschien ook om te buigen is tot een positieve kracht.
In De Blankenberge Tapes komen twee moordzaken en één prille liefde samen tot een lugubere ontknoping aan de Belgische kust. Rechercheurs en directe betrokkenen vertellen in drie afleveringen hun kant van het verhaal.
700 hectare land, 500 schilderijen en een vermogen van 160 miljoen. Dat liet Ewald Marggraff achter toen hij overleed bij een brand in zijn landhuis. Na zijn dood is er geen spoor meer te vinden van de schilderijen of het geld. Podcastmaker Simon Heijmans besluit een zoektocht te ondernemen. Wat is feit en wat is fictie?
Op 16 oktober 2020 werd de Franse geschiedenisleraar Samuel Paty op klaarlichte dag vermoord door een jihadist. Hij werd op straat onthoofd nadat hij in zijn klaslokaal een cartoon met Mohammed had getoond in een les over de vrijheid van meningsuiting. Tonen of niet, daar worstelen docenten mee sindsdien. En de cartoonisten, durven die de grens nog op te zoeken?
Het spoor van misstanden bij huisartsenketen Co-Med. Een podcast die een onthutsend beeld geeft over marktwerking in de zorg. Over patiënten die in de kou staan, machteloze toezichthouders en een frauduleuze ondernemer die tienduizenden patiënten onder zich weet te krijgen.
Een van de populairste podcasts van de publieke omroep met NOS-presentator Elisabeth Steinz, die je elke werkdag meeneemt in een verhaal over én achter het nieuws.
Podcastserie over hoe de Deventer moordzaak ontaardt in een mediazaak. Feit en fictie gaan een eigen leven leiden en er vallen meer slachtoffers dan alleen de vermoorde weduwe. Journalisten, redacteuren van talkshows, opiniemakers, BN’ers en andere betrokkenen vertellen hoe ze onderdeel werden van deze mediadynamiek.
Een podcastserie over de grootste roof uit de Nederlandse geschiedenis. In 2005 gingen overvallers er op Schiphol vandoor met zakken vol diamanten ter waarde van bijna zeventig miljoen euro. Hoe liepen de diamantrovers in de val? Ga mee in de zoektocht van de rechercheurs die in een jarenlang kat-en-muisspel verwikkeld raken.
De twee broers Feliciano de Ruijter (15) en Illaijh de Ruijter (14) dromen ervan om profvoetballer te worden. Wat komt er op je af wanneer je op jonge leeftijd in de jeugd speelt bij een profclub? Luister mee bij de jongens thuis, op school, in de kleedkamer en op het veld.
Op 14 juli 1984 worden drie schilderijen gestolen van de Friese schilder Jopie Huisman. De werken zijn nooit meer teruggevonden. Voor Huisman was het alsof hij drie van zijn kinderen verloor. Podcastmakers Simon Heijmans en Marion Oskamp gaan op zoek naar de werken.
In De Gijzeling van Gladbeck maken journalist Marcel van Roosmalen en zijn jeugdvriend Roel Gootzen een roadtrip door Duitsland voor een reconstructie van één van de meest roemruchtige bankovervallen ooit.
Wanneer mag je jezelf Nederlander noemen? In deze zesdelige podcast spreekt interviewer Nicole Terborg Nederlanders met een recente migratieachtergrond, die allemaal van Nederland hun thuisland proberen te maken, of hebben gemaakt.
Radiotherapie tegen hypes en hysterie, met Jort Kelder
Naast de verreden etappe is er in De Kopgroep wielerpodcast aandacht voor wat het routeboek nog meer in petto heeft. Met Joost Vullings, Maxim Horssels van Wielerflits en -natuurlijk- de enige echte Mart Smeets.
Wat moet je zien en wat kun je prima wegklikken? Voormalig bladenrecensenten Marcel, Noortje en Roelof zijn je onmisbare gidsen en zoeken naar het beste op het gebied van video.
Jaren geleden vertrok Uwe naar Gran Canaria om te sterven, na een laatste dans op een liedje van Pollux. Als Pollux jaren later van de kastelein van het café hoort dat zijn liedje de herinnering aan Uwe levend houdt, besluit hij op onderzoek uit te gaan. Ging Uwe wel dood? In zeven bloedstollende afleveringen legt Pollux bloot wat Uwe verborgen had willen houden.
Wat gebeurde er na de oerknal? Documentairemaker Saar Slegers volgt de Nederlandse sterrenkundige Marc Klein Wolt, die in zee gaat met China, om zijn grote droom waar te maken. Podcast over grootse dromen, culturele clashes en de nieuwe wereldorde.
Radioprogramma in de nacht van omroep ZWART. Het programma laat zich beleven als een ritje in de nachtbus: avontuurlijk en toch betrouwbaar, verrassend en toch voorspelbaar. Luisteraars kunnen rekenen op passagiers die een uur of één paar minuten meerijden en een route langs de vele gezichten en stemmen die de nacht rijk is.
Rutger Castricum voert met zijn gast aan het begin van de nacht een prettig gesprek. Dit doet hij vanuit zijn eigen huis, in die mooie stad achter de duinen, aan zijn keukentafel.
Mooie gesprekken uit het radioprogramma De Nacht van… Met verhalen die zowel avontuurlijk en meeslepend als gevoelig en kwetsbaar zijn. Vertelt vanuit een intimiteit die alleen de nacht kan bieden.
Voor je dagelijkse dosis nieuws, achtergronden en vertier op NPO Radio 1. Niet te missen, vanaf 12:00 uur, elke maandag tot en met donderdag met Natasja Gibbs en op de vrijdag staat Patrick Lodiers aan het roer.
Niet de omwonenden of de vakbonden, maar een appje van de zus van de topman gaf Tata Steel IJmuiden eind vorig jaar het laatste zetje om de volledige vergroening van het bedrijf af te kondigen. Dit zegt Tata Steel-topman Hans van den Berg in de nieuwe BNNVARA-podcast De Ommezwaai.
25 april 2022 is de 75e geboortedag van fenomeen Johan Cruijff. Een man met vele kwaliteiten en vele gezichten. Maar weinig bleef onbekend in zijn leven. Of toch niet? In de podcast komen een aantal minder bekende kanten uit zijn leven en voetbalcarrière voor het voetlicht.
Een groep opgepakte Joodse kinderen zitten in de zomer van 1944 in Kamp Westerbork. Op één na overleven deze jonge kinderen drie concentratiekampen. Hoe kon dit? Rob Trip gaat in deze podcast opzoek naar het bijzondere verhaal van deze groep Onbekende Kinderen.
Podcast over de relevantie van het geloof in een steeds ongeloviger Nederland. Journalist David Boogerd en theoloog Stefan Paas voeren verdiepende gesprekken met spraakmakende gasten.
Krantenkoppen, nieuwsberichten, talkshows. Er zijn meningen genoeg. Maar waar zijn de oplossingen? Presentator Klaas van Kruistum, Michiel Hulshof van Tertium en Claire van der Meer van de Universiteit van Nederland, gaan op zoek naar oplossingen voor elk complex probleem.
In De Perstribune ontvangt Margreet Reijntjes elke week prominente gasten uit de wereld van de media en sport. Zij bespreken actuele én persoonlijke zaken. Verder duidt Ron Vergouwen wekelijks opvallende mediazaken uit het heden en verleden.
Hoe is het als je erachter komt dat je voorouders mede-eigenaar waren van een suikerplantage in Suriname? Maartje Duin zoekt 150 jaar later contact met de nazaten van de tot slaaggemaakten: de familie Bouva. Samen met Peggy Bouva reconstrueert ze het verhaal van de plantage.
Hoe is het na twee jaar Corona met de mentale gesteldheid van Nederland? In deze podcast loopt journalist Tom Veldhuijzen een paar weken mee in een van de oudste en grootste GGZ-instellingen van ons land, Het Vincent van Gogh Instituut in Venray.
Onderweg van Indonesië naar Nederland worden in 1950 op stoomschip Ranchi 37 baby’s geboren. Deze podcast duikt in hun familiegeschiedenis en de beladen koloniale erfenis die de ze van hun ouders meekregen.
In deze podcast onderzoekt journalist Saar Slegers samen met China-correspondent Cindy Huijgen en geopolitiek expert Ties Dams wat China's toekomstplannen betekenen voor de Chinezen én voor ons hier in Europa.
Ze zijn er wel, maar je kent ze niet: openlijk homoseksuele profvoetballers. Waarom is het zo moeilijk in de voetbalwereld uit de kast te komen? Een podcast over buitenbeentjes in de topsport, vooroordelen, gemiste kansen en het belang van een rolmodel.
Laura Lubbers verbindt het historische verhaal van twee Spanjestrijders aan vragen over idealisme en daadkracht die jonge mensen van nu zichzelf stellen. Wat doe ik eigenlijk voor mijn eigen idealen? En wat ben ik bereid daarvoor op te offeren?
Politieke podcast met journalisten Joost Vullings en Xander van der Wulp. Met scherpe analyses, geruchten en voorspellingen word je elke vrijdag in een uur bijgepraat over Den Haag.
Is het wilden of wouden? De spits afbijten of het spits afbijten? U hoort het in de Taalstaat, een vrolijk en informatief programma dat wil vertellen hoe het met onze taal staat!
Het crossmediale project De Toekomst is Grijs onderzoekt de effecten van vergrijzing op de samenleving in een podcast, tv-programma en debat. Hoe ziet ons land er in 2040 uit als we nu niets veranderen?
Wat gebeurde er in Srebrenica in 1995? Journalisten Marjolein Koster en Misha Melita volgen in deze podcast de gebeurtenissen in Srebrenica aan de hand van de verhalen van de mensen die erbij waren.
Veel mensen in Nederland maken zich zorgen om de klimaatcrisis. Maar hoe zit het met onze Caribische eilanden? Houden mensen daar zich bezig met klimaatverandering? En wat merken ze ervan? John Samson neemt jou mee op reis.
De Warnsveldse Pompmoord: Een moordzaak waarbij de verdachten mogelijk een valse bekentenis hebben afgelegd. In De Verhoorkamer neemt onderzoeksjournalist Lot Buis je mee in het proces van een valse bekentenis afleggen. Want, wie doet dat nou? Een moord toegeven die je niet hebt gepleegd?
Na het overlijden van de oma van podcastmaker Gabriella Adèr is een oud familieconflict weer aangewakkerd. Gabriella gaat op zoek naar de oorsprong van deze ruzie, die volgens haar moeder zijn oorsprong vond in de migratie van hun familie. Wat gebeurde er tussen de broers en zussen?
Van avondrood tot zomeronweer en van ijspegel tot hittegolf: Weerman Peter Kuipers Munneke alles wat je altijd al hebt willen weten over het weer, klimaat en hoe de mens hiermee omgaat.
Jennifer Pettersson volgt drie mensen die alles op alles zetten om één diersoort, of zelfs een heel ecosysteem, te redden van de ondergang. Want van de Nederlandse biodiversiteit is nog maar een fractie over. De weg van de dodo is een tragikomische serie over de haast onmogelijke opdracht om de natuur te redden van de mens. Jennifer, bekend van de prijswinnende podcast Opgejaagd, maakt deze zesdelige serie met bioloog Janneke Sindram, die elke aflevering een absurd maar waargebeurd sprookje vertelt over een uitgestorven diersoort.
Wanneer het wielerseizoen praktisch is afgelopen schakelt De wielerredactie nog een tandje bij. Steven Dalebout, Stef Clement en Daan van den Berg duiken in de onderwerpen waar tijdens het seizoen eigenlijk geen tijd voor is. Want hoe ongelukkig kun je zijn als wielrenner? En groeit het vrouwenpeloton niet te hard?
Bruggenbouwer of bedrieger? In 2007 werd de veel bewonderde Zwitserse theoloog met Egyptische roots Tariq Ramadan in Rotterdam binnengehaald als een inspirator en verbinder. Hij zou moslims en Europa bij elkaar kunnen brengen. Maar al even snel werd hij weer uitgespuwd als een oplichter en zakkenvuller en ontslagen in 2009. In deze podcast volgt Stine Jensen hoe hij ten val kwam na een reeks affaires.
George groeit op in het naoorlogse Amsterdam, in een arm gezin. Om wat bij te verdienen scharrelt hij met geïnteresseerde mannen. Hij wordt benaderd door een fotograaf die de knaap in ruil voor geld laat poseren. Naakt. Dan neemt de fotograaf hem mee naar een openbaar zwembad waar arbeiderskinderen af en toe een avond mogen zwemmen. En dan krijgt het verhaal een bizarre wending.
Frank Evenblij en Erik Dijkstra nemen het nieuws van de afgelopen week door. Dat doen ze vanaf een plek ergens in Nederland die in het nieuws is geweest. Met live gasten, diverse rubrieken en verrassende onderwerpen.
Stevig opiniërend programma van de EO met Tijs van den Brink. Op dinsdag en vrijdag hoor je Margje Fikse of Hans van der Steeg.
Zijn het vrijheidsstrijders of criminelen? Dit jaar stond een groep zeventigers voor de rechter omdat ze het Middel X hadden geleverd. Het witte poeder zou een humaan zelfdodingsmiddel zijn. Maar hulp bij zelfdoding is strafbaar. Handelden deze babyboomers vanuit goede intenties of leverden ze een levensgevaarlijke drug? In Dolle Mina's van de Dood een reconstructie van hoe het zover heeft kunnen komen.
Mieke van der Weij spreekt mensen die tijdens de coronapandemie, om verschillende redenen, tot “de risicogroep” behoren. Samen blikken ze terug op hun coronajaar, maar kijken ze ook vooruit.
Podcast waarin Dieuwke Teerstra in twaalf minuten met twaalf correspondenten in twaalf Europese hoofdsteden praat over de Europese Verkiezingen. Hoe leven de verkiezingen in hún land? Hoe kijken Italianen naar de Unione Europea? Wat willen de Ieren van Brussel? En wat willen de Fransen vooral niet van Bruxelles?
Een driedelige podcastserie over een man die leugen op leugen stapelt. Hij doet zich voor als forensisch patholoog en stelt zich aan mensen voor als dr. Bones, zijn zelfverzonnen bijnaam. Hansje van de Beek en Michelle Salomons zoeken uit hoe het hem lukte om binnen te komen bij toonaangevende organisaties.
In deze podcast duikt Erik Dijkstra in het hoofd van negen Nederlandse topsporters. Hij vraagt hen hoe zij omgaan met de mentale druk die hoort bij sport op het allerhoogste niveau. Met onder meer Suzanne Schulting, Henk Grol, Femke Heemskerk, Epke Zonderland en Kiki Bertens.
8 titels startend met de letter E
Margreet Reijntjes, presentatrice en moeder van twee puberzonen, bespreekt wekelijks met experts over de duivelse dilemma’s van het ouderschap. Mag je je bemoeien met het seksleven van je kind? Blijf je bij elkaar voor de kinderen? En wat doe je als je kind depressief is?
Oud radio- en tv-maker Koos Postema (87) vertelt over zijn ervaring als kleine jongen met het bombardement van Rotterdam. Ook de verdere belevenissen tot de bevrijding en de wederopbouw komen aan bod.
De beste cultuurtips met Eva Koreman en Teddy Tops. De mooiste boeken, films, toneel, muziek, beeldende kunst, musea, concerten en tentoonstellingen in een aanstekelijke podcast.
Theatermaker Mathieu Wijdeven onderzoekt het leven en werk van G.G.T. Rustwijk, schrijver, dichter, theatermaker, schilder en een agitator tegen het koloniale bewind in Suriname.
Een podcast over een kinderwens en de illusie van vanzelfsprekendheid rond het maken, nemen, krijgen en willen van kinderen.
Zeven jaar na de begrafenis van José Manuel Fuente zit Lucien van Impe plots weer mosselen met hem te eten in het Vlaamse wielerstadje Geraardsbergen. Heeft zijn oude rivaal werkelijk zijn dood in scene gezet? Of is hier iets anders aan de hand? Deze podcast gaat op zoek naar de waarheid, maar stuit steeds op meer leugens.
Het liefdesverhaal van Jan en Martin, dat zich afspeelt tijdens de aidscrisis van de jaren 90. Over het aangrijpende leven van deze twee mannen én verhalen van anderen waarvan de levens zijn getekend door hiv en aids. En wat doen het stigma en de vooroordelen in de hoofden en harten van de generaties queer mensen na de epidemie?
Dé journalistieke podcast voor iedereen die wilt weten wat er in Europa speelt en Europa beter wil begrijpen. Arend Jan Boekestijn en Tim de Wit kijken wekelijks naar alles wat Europa teistert, beweegt of beter maakt.
1 titel startend met de letter F
Bij elke nieuwe crisis kijken we hoopvol naar wetenschappers: kunnen jullie ons hieruit redden? In Focus hoor je de verhalen van nieuwsgierige onderzoekers die streven, worstelen, falen en slagen in het vinden van oplossingen van de problemen van deze tijd. Hoe komen ze tot een experiment, wat kan je vervolgens zeker weten en waar zitten de f*ck ups?
5 titels startend met de letter G
70 tot 90 procent van de patiënten met onverklaarde klachten zijn vrouwen. Waarom krijgen vrouwelijke patiënten minder vaak een (juiste) diagnose? Wat is de impact hiervan op hun leven? Hoe kan dit in de toekomst anders en beter?
Elke dag krijg je op NPO Radio 1 een kort en krachtig antwoord op vragen die jou bezighouden. Hoe geven we ons geld uit, waar verdienen we ons geld aan en welk effect hebben deze stromen van geld op onze medemens en de planeet? De economie achter de actualiteit en de actualiteit van de economie staan centraal.
Wat is er aan de hand in de Amerikaanse Bible Belt? Tientallen miljoenen christenen zien in Donald Trump een reddende engel, gezonden door God. Journalist Robin de Wever reist naar het broeierige Mississippi. Als Trump inderdaad een reddende engel is... wie of wat moet er dan gered worden?
Gothrecht is een absurdistisch en fictief hoorspel met originele muziek. Het hoofdpersonage, een gothic vrouw genaamd Brinta (stem Georgina Verbaan), moet zich voor de liefde een weg banen uit het saaie Pierre Bokma-kantoorcomplex. Geschreven en geregisseerd door Pepijn Lanen (Faberyayo).
Podcast over geheime afspraken tussen de overheid en de multinationals over hun samenwerking, wanhopige gedupeerden en gefrustreerde onderzoekers. Op 27 juni 2022 startten de openbare verhoren van de parlementaire enquête naar de aardgaswinning.
13 titels startend met de letter H
Een podcast over het geheim van goede hulp in barre tijden. Marije Schuurman Hess pakte de bus naar Bosnië, waar veel hulp kwam na de oorlog. Ze ontmoet onder andere accordeoniste Merima die is gevlucht uit Bosnië en hulpverleenster Margriet die naar de oorlog toe ging om te helpen. Komt de beste hulp van buiten? Volg de reis van Marije naar het geheim van goede hulp.
Margretha van de Laar is zangeres, fitnessgoeroe én eigenaar van het grootste en meest beruchte escortbureau van Nederland. Met haar miljoenenimperium laat ze een spoor van vernieling achter. Ze spint een web van misleiding, oplichting en bedrog, maar bleef jarenlang uit handen van justitie. Hoe kon dat gebeuren? Onderzoeksjournalisten Klaas den Tek en Jerry Vermanen, van KRO-NCRV Pointer, zoeken het uit in deze podcast.
Op oudjaarsavond van het jaar 1921 reist de jonge advocaat Jacques Wijsman van Amsterdam naar Den Haag. Hij wil daar bij zijn ouders zijn verjaardag vieren. Maar als de trein op station Holland Spoor aankomt en de deuren opengaan, blijkt Wijsman dood. Vermoord.
Het Groot Dictee der Nederlandse Taal op NPO Radio 1 is dit jaar live te horen vanuit Rozet in Arnhem. Twintig bekende Nederlanders en twintig luisteraars van De taalstaat doen mee op locatie. Frits Spits presenteert, Gerdi Verbeet leest voor en de tekst is van Wim Daniëls. Meedoen kan vanaf huis of een bibliotheek bij je in de buurt.
Een lang gesprek met een interessante persoonlijkheid. In de laatste week van het jaar worden op NPO Radio 1 avondvullende gesprekken gevoerd met boeiende gasten.
De oma van Robin Peters is 81 en in deze podcast vertelt ze verhalen over 1942, toen ze klein was en vastzat in een Jappenkamp in Indonesië. Ze doet alsof dat een prachtige tijd was. Ze ging stiekem slootje springen en kende overal de weg. Dat lijkt in niets op de gruwelijkheden die Robin zich voorstelde bij een gevangenenkamp.
Maar liefst 3 uur durende interviews die de diepte in gaan. Verhalen die dichterbij komen dan de waan van de dag ons meestal toelaat.
Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt. Met elke week de resultaten van ons onderzoek en onder meer een persoonlijk verhaal van een betrokkene.
Podcast over alles wat met geschiedenis te maken heeft. Met verhalen over gebeurtenissen in de vaderlandse geschiedenis, aan de hang van getuigenverslagen.
Op 9 november 1939 vindt in Venlo een gebeurtenis plaats die rechtstreeks uit een spionagethriller lijkt te komen. Twee Britse en een Nederlandse spion worden in een val van de Gestapo gelokt en er valt een dode. Een incident dat vervolgens wordt ingezet voor spinning, framing en propaganda; en dat voor Nederland het verloop van de geschiedenis bepaalt.
Amateur-geschiedkundige Donald Tick zoekt al jaren naar het hoofd van een Indonesische vrijheidsstrijder. Hij stuurt journalisten Mathijs de Groot en Nienke Zoetbrood op een missie. Wat volgt is een zoektocht in ons koloniaal verleden, hedendaagse bureaucratie en propvolle depots, op zoek naar waarheid, zeggenschap en natuurlijk: het verloren hoofd.
In deze serie duiken podcastmakers Simon Heijmans en Marion Oskamp (De Brand in het Landhuis en De gestolen schilderijen van Jopie Huisman) in de techniek waarmee caseïne wordt gemaakt om kaas te maken zoals we die allemaal kennen, maar dan zonder dat daar dieren voor nodig zijn. Nog even en dan ligt de kaas in Amerika en in Nederland in de schappen. Wat betekent dat voor de boeren? Melkveehouders die hun koeien wel met pensioen kunnen sturen omdat die voor hun melk en kaas niet meer nodig zijn!
Elke vrijdagmiddag luidt Humberto Tan het weekend in met een programma waarin hij op zoek gaat naar de diepere lagen bij het nieuws. Naast interviews met mensen uit het nieuws gaat Humberto in gesprek met vaste gasten en geeft hij een vooruitblik op het weekend.
2 titels startend met de letter I
Nederland heeft een nieuw monument: het Holocaust Namenmonument in Amsterdam. Oorlogsjournalist Hans Jaap Melissen spreekt met familieleden, in verschillende generaties, van mensen die op dit monument vermeld staan.
Komiek Owen Schumacher interviewt de mensen die hij nadeed voor programma's als Koefnoen en Kopspijkers en praat met ze over televisie, humor, satire en het hedendaagse belang van beeldvorming.
4 titels startend met de letter J
Was de moord op John F. Kennedy een samenzwering? Journalisten Babs Assinken Lammert de Bruin pakken het onderzoek van de Nederlandse journalist Willem Oltmans op. Oltmans raakte bevriend met een oliebaron die bekende Lee Harvey Oswald instructieste hebben gegeven voor de moord op JFK. Wie was deze man en sprak hij de waarheid?
Hoe zorg je er als jongere voor dat je stem wordt gehoord? In deze uitzending van De Publieke Tribune gaat Coen Verbraak erover in gesprek met vier jonge mensen die zich actief inzetten in de politiek.
3 titels startend met de letter K
Hoe kwam wetenschap in het nieuws deze week, hoe werd het gebracht, en wat viel eraan op? Wetenschapsjournalist Jop de Vrieze neemt samen met side-kicks Josta Bosma, Bouwe van Straten en Rob Ramaker de need to knows en nice to knows door.
Wat als je je zoveel zorgen maakt over het klimaat dat al het dagelijkse nutteloos voelt? In deze podcast-documentaire zoekt Janna Reinsma uit hoe dat voelt.
3 titels startend met de letter L
Het sportforum van radioprogramma Langs de Lijn En Omstreken. Journalisten, coaches, bestuurders en andere prominenten uit de sport schuiven aan om de sportgebeurtenissen van de afgelopen week te bespreken.
Podcast waarin kinderen en kleinkinderen van mensen die getekend zijn door de oorlog hun verhaal vertellen. Wat doet het met je als je familie ‘fout’ was? En welk effect heeft trauma op de volgende generatie?
Zeker tienduizenden Long Covid-patiënten kampen jaren na de coronapandemie nog met ernstige klachten. En er is nog geen behandeling gevonden. Daarom zoeken ze vaak naar alternatieve behandelingen. In wat voor wereld komen deze zoekende patiënten terecht? En wordt er misbruik gemaakt van hun kwetsbare positie?
9 titels startend met de letter M
Is de wereld een leukere plek als de vrouwen aan de macht zijn? Op die vraag probeert Chazia Mourali samen met haar 14-jarige dochter Jasmijn antwoord te geven.
Het weekendnieuws in een podcast, aan de hand van de belangrijkste artikelen, socials en opvallende televisiefragmenten, door media-expert Mark Koster en presentatrice Margreet Spijker.
Wat kwam er na de roem, de aandacht en de medailles? Voormalig topsporters Danny Blind, Maartje Paumen, Hennie Kuiper, Annemarie Verstappen, Michel Mulder en Edith Bosch doen hun verhaal en meer!
Inspirerende journalistieke feelgoodshow op NPO Radio 1. Mandy Woelkens gaat iedere zondagavond om 21:00 uur in gesprek met gasten die opmerkelijke veerkracht tonen, vernieuwende denkers zijn, of een positieve impact op de maatschappij maken. Ze behandelt thema's als inclusiviteit, gezondheid, duurzaamheid, educatie, kunst en ongelijkheid.
Het is 1948 als de jonge Mies van Bekkum zich in een opwelling aansluit bij het vrouwenkorps van het KNIL. Als een van de eerste vrouwelijke militairen vertrekt ze naar de oorlog in voormalig Nederlands-Indië. Nederland verliest, het KNIL wordt opgeheven en het vrouwenkorps raakt in de vergetelheid. Mies heeft 70 jaar gezwegen over haar soldatenbestaan, maar nu vertelt ze aan kleindochter Jorien Wallast haar verhaal.
In deze driedelige podcast gaat journalist Felicia Alberding op zoek naar de verhalen achter Neerlands grootste culinaire hits van buiten onze grenzen. Denk aan babi pangang, roti of een broodje kebab...
Na De plantage van onze voorouders duikt podcast-documentairemaker Maartje Duin opnieuw in haar familiegeschiedenis. Haar nieuwe negendelige documentaire podcast Mina & Mevrouw is een epische Zeeuwse vertelling over de voor vrouwen revolutionaire twintigste eeuw.
Gelukkig zijn er nog mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen, zich mengen in het publieke debat of zonder enige terughoudendheid het openbare toneel betreden. Mischa Blok gaat op zoek naar de drijfveren van deze mensen door middel van een echt en gelijkwaardig gesprek.
9 titels startend met de letter N
Nieuws en Co maakt het nieuws persoonlijk. Wetenschap, cultuur en diversiteit staan centraal. Fleur Wallenburg brengt de luisteraars van maandag tot en met donderdag op de hoogte van het nieuws van de dag. Op vrijdag hoor je Dieuwke Teertstra. Iedere werkdag van 17.00 - 18.30 uur op NPO Radio 1.
Het zaterdagochtendmagazine van omroep MAX op NPO Radio 1. Elke zaterdag van 08.30 tot 11.00 uur met Pieter van der Wielen en Mieke van der Weij.
Femke van der Laan ontvangt een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit die komt vertellen over werk en leven. Dit is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO.
Een podcast van de NOS dat overzicht geeft van het nieuws, met een blik in de ochtendkranten, omlijst door mooie muziek.
In de NOS Olympische podcast Parijs editie praten we je iedere dag bij over de verrichtingen van de Nederlandse sporters. We blikken terug op het moment van de dag, en kijken vooruit naar de dag die gaat komen.
Na elk schaatsweekend praten de hoofdpersonen je bij over wat je gezien hebt, of juist hebt gemist. Schaatsers schuiven aan en onze huis-analisten gaan dieper in op verschillende thema’s binnen de sport.
NOS-voetbalcommentatoren nemen de week door. Met aandacht voor de laatste voetbalwedstrijden, het voetbalnieuws en vooruitblikkend naar de komende wedstrijden.
Radiozender van de publieke omroep die zich richt op nieuws en sport.
Meld je aan voor de nieuwsbrief van NPO Radio 1, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws. Aanmelden kan onderaan de homepage!
1 titel startend met de letter O
Geschiedenisprogramma op de radio over de onvoltooid verleden tijd. Luister mee naar de historische achtergronden bij het nieuws, columns en documentaires over de geschiedenis. De documentaire-rubriek hoor je in de podcast Het Spoor Terug.
4 titels startend met de letter P
In deze podcast hoor je wat kinderen zélf vinden van de scheiding van hun ouders. Hoe ziet het leven eruit tussen twee huishoudens in en hoe is het als je ouders weer verliefd worden?
Documentaires in de vorm van radio? JA! Parel radio biedt het, geselecteerd door bevlogen radiomakers en gehost door Stef Visjager.
Het platteland in het noorden is misschien niet zo rustig en idyllisch als je denkt. Het ene na het andere drugslab wordt er nu opgerold. Inwoners, onderzoekers en burgemeesters slaan daarom alarm. Wat gebeurt er allemaal in de kleine noordelijke dorpjes? Babs Assink en Lammert de Bruin trekken door de drie noordelijke provincies om de drugscriminaliteit daar in kaart te brengen.
Rutger Castricum, Chazia Mourali en Roderick Veelo voeren live vanaf een zomers terras met een gast - die de afgelopen periode in het middelpunt van de belangstelling stond - een ontspannen gesprek. Hoe kijkt onze gast hierop terug? Er worden vakantieherinneringen opgehaald, elke gast neemt een zomerplaat mee en geeft een strandboek-tip.
4 titels startend met de letter R
Radio Cinema is dé podcast over film. Elke week gaat Pieter van der Wielen, samen met filmjournalist Maartje Willems, in gesprek over de laatste films!
Dagelijks verslag van de Tour de France, gepresenteerd door Henry Schut en Robbert Meeder. Met live verslagen van onder meer Sebastiaan Timmerman vanaf de motor, interviews en achtergrondverhalen.
Na de Bijlmerramp op 4 oktober 1992 startte een enorme journalistieke zoektocht naar de mysterieuze vliegtuigramp. In Rampvlucht, de podcast wordt dertig jaar later deze zoektocht nagespeeld.
De een viert feest en de ander rouwt veertig dagen lang. Socioloog Ameline Ansu en journalist Laura Iwuchukwu maken rouw op een luchtige manier bespreekbaar en voorzien je van informatie over hoe er binnen verschillende culturen wordt omgegaan met rouw.
9 titels startend met de letter S
Waarom willen we seks? En kun je seks en liefde van elkaar scheiden? In deze podcast gaat de christelijke relatiecoach Cocky Drost in gesprek met experts en ervaringsdeskundigen over seks.
Aan wie kun je beter vragen hoe spindoctors in de politiek werken dan aan spindoctors zelf? Voormalig PvdA-adviseur Julia Wouters en politicoloog en voormalig campagnestrateeg bij de VVD Raymond Mens, praten je wekelijks bij over de frames en de spins in de politiek.
Radiotalkshow op NPO Radio 1. Roos Abelman en Carl-Johan de Zwart ontvangen bevlogen gasten die je nét even anders naar het nieuws laten kijken.
Meld je hier aan voor een van de nieuwsbrieven van Spraakmakers. De redactie verstuurt dagelijks een nieuwsbrief met een stelling en wekelijks een nieuwsbrief met de beste verhalen van de week.
Rob Trip gaat op zoek naar het verhaal achter de Februaristaking. Het is het enige openlijke massale protest tegen de jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Hij spreekt met betrokkenen en zoekt uit waarom die staking nog altijd zo tot de verbeelding spreekt.
Een jaar geleden vielen de Russen Oekraïne binnen. Charkiv, de tweede stad van het land en op steenworp afstand van de Russische grens, werd zwaar getroffen en vertelt haar eigen verhaal. Wat heeft de oorlog gedaan met haarzelf en met haar bewoners? Correspondent Michiel Driebergen maakte samen met Bureau Buitenland-redacteur Edwin Koopman een indringend verslag.
Anton de Kom; schrijver, vader, verzetsheld, activist, vrijheidsstrijder, communist. Hij is de eerste Surinamer in de geschiedenis Canon van Nederland. In deze podcast onderzoeken historici Tim Streefkerk en Paul de Jong het werk, het leven en de nalatenschap van de man die ze zo bewonderen.
Suhoor wordt vaak in familieverband genuttigd en is een bijzonder moment van samenzijn, geluk en nostalgie. Suhoor Stories is ontwikkeld om stil te staan bij dit speciale moment tijdens de dag. Tijdens het programma worden actualiteiten, inspirerende verhalen, handige recepten en de laatste slot voordat het vasten aanbreekt behandeld.
Pittige interviews waarin Sven Kockelmann een half uur lang een gast het vuur aan de schenen legt.
5 titels startend met de letter T
Mooie podcast over Tante Jos, die tijdens de Tweede Wereldoorlog bij de illegale pers zat, koerierster was en in Engeland werd opgeleid tot geheime agent.
Vijf TBS-klinieken openen hun deuren, om over vijf aangrijpende groepen in de tbs een diepgaand beeld te geven. Van een van de zwaarst beveiligde tbs-afdelingen in Nederland, tot de langdurige zorg, waar sommige patiënten de rest van hun leven verblijven. Wat gebeurt er echt achter de hoge muren van de tbs-kliniek?
Let's talk about tech, baby! De NOS op 3 Tech Podcast praat je elke week bij over het laatste nieuws uit de wereld van technologie en sociale media.
Presentator en wielerliefhebber Tijs van den Brink maakt een fietstocht met een bekend persoon. Onderweg praten ze over politiek, het leven en de liefde voor de fiets.
Journalisten Fatima Bajja en Gulsah Ercetin groeiden op in twee werelden. Als dochters van gastarbeiders die zestig jaar geleden vanuit Turkije en Marokko naar Nederland kwamen, groeiden zij op met de tradities van gebruiken van hun ouders. In deze podcast onderzoeken zij maatschappelijke onderwerpen waarbij deze twee werelden schuren en botsen.
9 titels startend met de letter V
Ons land telt naar schatting 4.000 gedenktekens aan de Tweede Wereldoorlog. Luister naar de verhalen achter 12 oorlogsmonumenten uit alle delen van het land.
Jurgen van den Berg presenteert een programma waarin nadrukkelijk verder wordt gekeken dan de waan van de dag. Met omdenken, doordenken en terugdenken wordt een gelaagdheid aangebracht bij de dagelijkse nieuwsstroom. Wilt u een compilatie van de week horen? Luister dan eens naar de podcast-variant van het programma.
Vink is dé podcastgids van Nederland. Mischa Blok, Vincent Bijlo en Stan Putman tippen elke week een nieuwe podcast waar ze laaiend enthousiast over zijn.
Hoe ver zijn wetenschappers in hun strijd tegen corona? In Virusfeiten gaat Tijs van den Brink in gesprek met wetenschappers.
Inlichtingendiensten waarschuwen voor kennisspionage op universiteiten. Want het is niet de bedoeling dat hoogtechnologische kennis van Nederlandse bodem in verkeerde handen valt. Maar hoe bescherm je kennis op een plek die juist bedoeld is om kennis te delen? En hoe bepaal je wie wel en niet te vertrouwen is? Wetenschapsjournalist Saar Slegers onderzoekt de dilemma’s achter het Nederlandse kennisveiligheidsbeleid.
Volkert van der G. is de moordenaar van Pim Fortuyn, maar wie hielp hem aan het pistool? Die vraag kent na ruim twintig jaar nog steeds geen antwoord. Dan krijgt Argos-journalist Eric Arends een vertrouwelijk politierapport in handen en begint een zoektocht naar antwoorden op nog openstaande vragen.
Elke werkdag tussen 05.00 en 06.00 uur start BNNVARA de dag met de ochtendshow Vroeg! Merel Wielaert nodigt elke dag een gast uit die met de luisteraars vooruitblikt op een actueel onderwerp. Luisteraars kunnen meepraten via de NPO Radio 1-app.
Bioloog Auke-Florian Hiemstra van Naturalis en Vroege Vogel Anneke Naafs gaan elke week op zoek naar een bijzonder dier en willen daar álles van weten.
Kickboksen in de sportschool, na je werk je kinderen ophalen van de opvang, studeren en je stem uitbrengen. Allemaal ogenschijnlijk hele normale dingen in het leven van vrouwen in Nederland. Maar nog niet heel lang geleden werd er een strijd gevoerd om deze 'normale dingen' te mogen doen.
Vrouw op Mars zet deze verworven vrouwenrechten in historisch perspectief. Journaliste en presentatrice Fidan Ekiz bezoekt vrouwen en mannen die betrokken waren bij de strubbelingen, strijdpunten, memorabele en bij tijd en wijle hilarische ontwikkelingen in de vrouwenemancipatie van de twintigste eeuw in Nederland.
10 titels startend met de letter W
Rob Timmerman vaart de helft van het jaar op een reddingsschip op de Middellandse Zee, op zoek naar mensen in verdrinkingsnood. Met name één drenkeling houdt hem nog dagelijks bezig. De pasgeboren baby Sarah, die hij in 2016 uit een rubberboot redde. 'Wat is er van haar geworden?', vraagt Rob zich af. Radiomaker Laura Stek vraagt zich op haar beurt af: 'Waarom wil Rob zo graag op zoek naar het inmiddels zeven jaar oude meisje?'
Wat blijft als we er niet meer zijn? Welke inspiratie kunnen we halen uit de levensverhalen van anderen? Wekelijks duikt Lara Billie Rense in bijzondere en actuele levensverhalen en gaat die in gesprek met mensen die zich verdiepen in de levensloop van een ander, dood én levend.
In de 10-delige podcastserie gaat Petra Possel op bezoek bij boeren en vissers. Samen kijken ze naar dat wat ze produceren, gaan ze het land op, het water op, de stal in. Ze praten over de oogst, de teelt, het land, de familie, de omgeving en natuurlijk actuele kwesties, zoals de boerenopstand, het supermarktprijsbeleid en de stikstofcrisis.
Elise van der Velde, moeder van de 19-jarige gehandicapte Ties, gaat op zoek naar een tehuis voor hem. Ze spreekt met andere ouders, bezoekt instellingen, en gaat de confrontatie aan met haar angsten. Door de afleveringen heen kronkelt het levensverhaal van Ties.
Journalist Robin de Wever onderzoekt wat er gebeurt als yuppen en andere jonge hoogopgeleiden massaal in een oude, typisch Nederlandse buurt komen wonen. Als een volksbuurt minder volks wordt, wat gaat er dan verloren? Kortom: wat merken bewoners van gentrificatie in hun volksbuurt?
Journalist en Amerikakenner Laila Frank rijdt 20.000 kilometer dwars door het land, langs 8 plaatsen met de naam Washington. Ze gaat op zoek naar verhalen van Amerikanen die het heft in éigen hand nemen om hun land te veranderen.
Natasja Gibbs gaat op zoek naar het verhaal achter de moord op de populaire Curaçaose politicus Helmin Wiels. De politicus werd in 2013 op klaarlichte dag doodgeschoten op een familiestrand. Curaçao was diep geschokt en een dagenlange klopjacht op de daders volgde. Drie mannen gingen de gevangenis in voor de moord: de schutter, de moordmakelaar en een voormalig minister. Toch denken veel mensen dat de zaak niet is opgelost.
De podcast over het spel en de knikkers in politiek Den Haag. Elke maandagavond live op NPO Radio 1 en direct daarna beschikbaar in je favoriete podcast app. Presentatie: Martijn de Greve
Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen iedere zaterdag van 17:00 - 19:00 uur een keur aan bekende en boeiende gasten om de week mee door te nemen. Voor politieke debatten op het scherpst van de snede, maar ook voor sport, cultuur en humor.
3 titels startend met de letter Z
Nicole kan drager zijn van een aandoening die hersenbloedingen veroorzaakt: de Katwijkse ziekte. Haar vader overleed vijf jaar geleden aan de gevolgen daarvan. Ze onderzoekt haar eigen stamboom, spreekt met haar familie over de impact van de ziekte die boven haar hoofd hangt en neemt een besluit of zij daadwerkelijk haar DNA wil laten onderzoeken.
Vroege Vogels neemt je mee op een tijdreis door de natuur. Wat hoor je als je rondloopt in de ijstijd als er mammoeten en leeuwen rondstruinen? Hoe klinkt een middeleeuws bos waar de laatste elanden en beren hun best doen de mens te overleven die steeds meer ruimte inneemt? Klimaat en landschap veranderen voortduren en dieren komen en gaan. Welke natuurgeluiden zijn de afgelopen 100.000 jaar verdwenen en welke zijn ons land rijker geworden?
Het is een groep die we allemaal wel kennen, maar bijna nooit zien: arbeidsmigranten. Op een dag vindt Sander in het Jammerdal bij Venlo het dagboek en foto's van een Poolse vrouw. Wie is deze vrouw? Samen met podcastmaker Naomi Steijger gaat hij op zoek in een rauw en indringend portret van deze onzichtbare groep.