Janet Lie

Over deze maker

Janet schrijft verhalen voor Spot On die sociale en culturele kwesties onderzoeken. In haar vrije tijd loopt ze vintagewinkels plat en is ze altijd op zoek naar nieuwe kookrecepten.

Van deze maker

Chee-Han en Reza schrijven inclusieve kinderboeken: ‘Wij willen dat geen enkel kind zich buitengesloten voelt’

Als Chee-Han (43) en Reza (51) Kartosen-Wong ouders worden, zien ze het enorme gebrek aan inclusieve kinderboeken. Ze besluiten daarom zelf in de pen te klimmen. “Als je jouw cultuur in de media alleen terugziet als een stereotype, kan dat leiden tot zelfhaat.”

Najade (28) kreeg een beroerte: ‘Ik moest opnieuw leren praten’

Beroertes komen steeds vaker voor bij mensen onder de 50 jaar. Najade Kuppen was 26 jaar toen een herseninfarct haar leven volledig veranderde. ‘Ik rouw om de persoon die ik was. Najade 1.0 is overleden en dat moet ik accepteren.’

‘Ik dacht: waar zijn de queer Aziaten?’: Thuy is ambassadeur voor Asian Pride

Thuy Nguyen is een trans/non-binaire acteur en filmmaker die zich inzet voor eerlijke representatie voor Aziatische LHBTI’ers. ‘Ik zag nooit queer Aziaten en dacht als tiener dat ik de enige gay Vietnamees in heel Nederland was.’

Geadopteerde Paula ontdekt dat ze een tweelingzus heeft: “Het was alsof ik in de spiegel keek.”

Tijdens een rootsreis naar China vindt de geadopteerde Paula Vrolijk (24) niet alleen haar biologische ouders, maar ontdekt ze ook dat ze deel is van een eeneiige tweeling. “Ik besef nu pas wat ik heb verloren.”

Sandra groeide op met psychisch kwetsbare ouders: “Ik moest mezelf opvoeden”

Sandra (30) is een KOPP: kind van ouders met psychische problemen. Haar vader ontnam zichzelf van het leven en haar moeder kampt met een borderline persoonlijkheidsstoornis. Sandra’s platform ‘Met Zonder Ouders’ biedt een plek aan (volwassen) kinderen die zoals zij opgroeiden.

Fabia heeft vaginisme: ‘Seks deed altijd pijn’

Door haar vaginisme kon Fabia van Kaathoven (31) zelfs geen tampons inbrengen. De angst voor pijn werd zo groot dat ze intimiteit jarenlang probeerde te vermijden. “Ik was bang dat ik nooit zou genezen.”

Lenna werd als baby besneden: “Waarom werd mij dit aangedaan?”

De geadopteerde Lenna van den Haak (44) ontdekt op 25-jarige leeftijd dat ze was besneden in haar geboorteland Indonesië. “Opeens wist ik waarom ik altijd pijn had. Ik stortte mentaal in.”

Salem begon op het vmbo en is nu arts: "Leraren zeiden tegen mijn ouders om niet veel van mij te verwachten”

Het doorzettingsvermogen van Salem Zeggay (37) roept bewondering op van de buitenwereld, maar jarenlang zichzelf moeten bewijzen brengt ook veel verdriet met zich mee: "Ik voelde me heel lang niet gezien.”

Immanuella begeleidt biculturele vrouwen na een miskraam: “In de Afro-gemeenschappen is zwangerschapsverlies een groot taboe”

Immanuella Caglayan-Wouter (40) heeft zelf een kindje verloren en helpt nu als miskraamcoach andere vrouwen met hun verlies. Ze is in Nederland één van de weinige vrouwen van kleur die dit werk doet. “Neem de tijd om het te verwerken, ongeacht wat jouw gemeenschap vindt.”

Daisy liet haar eicellen invriezen: ‘De klok tikt nu minder hard’

Steeds meer vrouwen laten hun eicellen invriezen, omdat ze eerst willen focussen op hun carrière of nog niet de juiste partner hebben gevonden. Daisy Oppelaar (37) ziet het als een extra verzekering, maar hield het lang voor zich vanwege schaamte.

Charisma leefde van de voedselbank en ging als eerste van haar familie studeren: ‘Ik voelde me een buitenstaander op de universiteit’

Eerstegeneratiestudenten, wiens ouders niet hebben gestudeerd, lopen in het hoger onderwijs tegen meer obstakels en onzekerheden aan. Charisma Hehakaya (31) kan hierover meepraten: “Ik schaamde me voor mijn spreekvaardigheid”.

Ismee huurde een doula in tijdens haar zwangerschap: ”Ze sleepte me er mentaal doorheen.”

Tijdens haar eerste zwangerschap verloor Ismee Kok (28) haar kindje. Toen ze weer zwanger raakte, was ze bang dat het opnieuw mis zou gaan. Ze huurde een doula – ook wel een zwangerschapscoach genoemd – in om haar emotioneel te begeleiden. “Ik wilde niet constant hysterisch de verloskundige bellen of vriendinnen opzadelen met mijn angst.”

Wanneer vertel je een date over je psychische stoornis? Psycholoog Anita Hubner geeft tips.

Anita Hubner (48) is psycholoog en heeft een bipolaire stoornis. Ze is acht jaar samen met haar man Tim en vertelt aan Spot On hoe het is om te daten als je een psychische ziekte hebt. “Ik heb me lang geschaamd voor mijn stoornis.”

‘Sommige mensen trekken hun oog eruit vanwege de pijn’, Lorena heeft clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn, ook wel zelfmoordhoofdpijn genoemd, is zo ondraaglijk dat sommige patiënten hun oog eruit trekken. We spreken Lorena Hoogendijk (29) over de impact van deze ziekte op haar dagelijkse leven en mentale gezondheid.

Elke maand depressief door je menstruatiecyclus, Manel heeft PMDD: 'Je bent dan liever dood dan levend'

Manel van Gorp (35) kreeg twee jaar geleden de diagnose PMDD, een ziekte die ervoor zorgt dat je elke maand vlak voor je menstruatie extreem depressief wordt. Een derde van de patiënten heeft ooit een zelfmoordpoging gedaan. Toch wordt de ziekte te weinig herkend door artsen.

“Je kunt je heel eenzaam voelen in een wit bedrijf”, Sarita geeft privilege-trainingen op de werkvloer

Als inclusiecoach geeft Sarita Bajnath (45) trainingen om racisme en uitsluiting zichtbaar te maken op de werkvloer. Want pas dan kan ongelijkheid worden aangepakt. “Je denkt dat er iets mis is met jou, maar eigenlijk ligt het ergens anders aan.”

Jessica heeft alopecia: “Mensen denken dat ik een hoofddoek draag om mijn kale plekken te verbergen”

Als Jessica de Guzman (29) aan mensen vertelt dat ze haaruitval heeft, krijgt ze soms te maken met een dubbel vooroordeel: dat ze daarom een hoofddoek draagt, of dat het vast meevalt aangezien niemand het toch ziet. ”Dat doet pijn en je voelt je niet begrepen.”

Jody is autistisch: “Het voelde alsof er een glazen muur tussen mij en de wereld zat”

Autisme wordt minder goed herkend bij vrouwen waardoor ze jarenlang onnodig lijden, zeggen experts. Dit overkwam ook Jody van Kuijk (25), die twee jaar geleden haar diagnose kreeg: “Ik was elke dag overprikkeld en had paniekaanvallen.”