• Sites

Janet Lie

Over deze maker

Janet schrijft verhalen voor Spot On die sociale en culturele kwesties onderzoeken. In haar vrije tijd loopt ze vintagewinkels plat en is ze altijd op zoek naar nieuwe kookrecepten.

Van deze maker

Ismee huurde een doula in tijdens haar zwangerschap: ”Ze sleepte me er mentaal doorheen.”

Tijdens haar eerste zwangerschap verloor Ismee Kok (28) haar kindje. Toen ze weer zwanger raakte, was ze bang dat het opnieuw mis zou gaan. Ze huurde een doula – ook wel een zwangerschapscoach genoemd – in om haar emotioneel te begeleiden. “Ik wilde niet constant hysterisch de verloskundige bellen of vriendinnen opzadelen met mijn angst.”

Wanneer vertel je een date over je psychische stoornis? Psycholoog Anita Hubner geeft tips.

Anita Hubner (48) is psycholoog en heeft een bipolaire stoornis. Ze is acht jaar samen met haar man Tim en vertelt aan Spot On hoe het is om te daten als je een psychische ziekte hebt. “Ik heb me lang geschaamd voor mijn stoornis.”

‘Sommige mensen trekken hun oog eruit vanwege de pijn’, Lorena heeft clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn, ook wel zelfmoordhoofdpijn genoemd, is zo ondraaglijk dat sommige patiënten hun oog eruit trekken. We spreken Lorena Hoogendijk (29) over de impact van deze ziekte op haar dagelijkse leven en mentale gezondheid.

Elke maand depressief door je menstruatiecyclus, Manel heeft PMDD: 'Je bent dan liever dood dan levend'

Manel van Gorp (35) kreeg twee jaar geleden de diagnose PMDD, een ziekte die ervoor zorgt dat je elke maand vlak voor je menstruatie extreem depressief wordt. Een derde van de patiënten heeft ooit een zelfmoordpoging gedaan. Toch wordt de ziekte te weinig herkend door artsen.

“Je kunt je heel eenzaam voelen in een wit bedrijf”, Sarita geeft privilege-trainingen op de werkvloer

Als inclusiecoach geeft Sarita Bajnath (45) trainingen om racisme en uitsluiting zichtbaar te maken op de werkvloer. Want pas dan kan ongelijkheid worden aangepakt. “Je denkt dat er iets mis is met jou, maar eigenlijk ligt het ergens anders aan.”

Jessica heeft alopecia: “Mensen denken dat ik een hoofddoek draag om mijn kale plekken te verbergen”

Als Jessica de Guzman (29) aan mensen vertelt dat ze haaruitval heeft, krijgt ze soms te maken met een dubbel vooroordeel: dat ze daarom een hoofddoek draagt, of dat het vast meevalt aangezien niemand het toch ziet. ”Dat doet pijn en je voelt je niet begrepen.”

Jody is autistisch: “Het voelde alsof er een glazen muur tussen mij en de wereld zat”

Autisme wordt minder goed herkend bij vrouwen waardoor ze jarenlang onnodig lijden, zeggen experts. Dit overkwam ook Jody van Kuijk (25), die twee jaar geleden haar diagnose kreeg: “Ik was elke dag overprikkeld en had paniekaanvallen.”