Best Bites Artikelen
Kijkersvraag: Waarom eten wij oliebollen tijdens de jaarwisseling?
Het is de winterse lekkernij bij uitstek: De oliebol. Tijdens de feestdagen krijgen we er geen genoeg van, maar waar komt hij vandaan? En waarom eten we ze vooral tijdens de koudste en donkerste dag(en) van het jaar?
Kijkersvraag: Hoe weet je of wild vlees veilig is?
Wild is een interessante optie als je eens iets anders wil proberen of als je iets speciaals op tafel wil zetten als je gasten te eten krijgt. Maar (wilde) dieren kunnen ziektedragers zijn. Op een boerderij is uiteraard veel controle, maar hoe zit...
Recept: Pittige Chinese konijnenkop
In de Chinese provincie Sichuan is het een echte delicatesse: konijnenhoofdjes gestoofd in een pittige saus. En met dit recept zet jij dit speciale gerecht ook op tafel tijdens de feestdagen.
Kijkersvraag: Is lenzenvloeistof de vloeibare vorm van gebakken lucht?
In Nederland dragen ongeveer 1,9 miljoen mensen lenzen. Zij gebruiken lenzenvloeistof om ze schoon te houden. Deze vloeistof bestaat voor het overgrote deel uit water met een beetje zout. Maar de prijzen zijn relatief hoog. Hoe komt dat? Zijn de...
Zo maak je zelf gezonde en verantwoorde voeding voor je baby
Niemand heeft koekjes nodig en een baby al helemaal niet, bleek uit onze uitzending over babykoekjes. Maar ook de producenten van potjes babyvoeding maken er soms een potje van, volgens onderzoek van De Consumentenbond. Dus hoe maak je zelf een...
Waarom natuurvlees 'maar' 2 Beter Leven-sterren heeft en geen 3
De runderen die als natuurvlees eindigen in de winkel hebben veel ruimte, lopen het grootste deel van het jaar buiten en ook de kalfjes mogen bij hun moeder blijven tot ze groot genoeg zijn om op eigen benen te staan. Maar toch heeft natuurvlees...
Hoe het oerrund 2.0 gefokt wordt om de Europese natuur te onderhouden
Het oerrund is de voorvader van alle gedomesticeerde koeien die wij houden voor melk en vlees. In 1627 stief het laatste exemplaar van dit iconische beest. Sinds 2008 probeert men met een fokprogramma het oerrund 2.0 te fokken. Maar waarom? En hoe...
Dit zijn de duurste theeën ter wereld
Als je dacht dat witte thee duur was, dan heb je het mis. Sommige soorten thee gaan en gingen voor astronomische bedragen over de toonbank. De duurste kost zelfs meer dan een miljoen euro per kilo! Hoe dan? Hier zijn de vier duurste theeën ter...
Kijkersvraag: waar komt (de naam) pindakaas vandaan?
Pindakaas wordt vaak gezien als iets typisch Nederlands. Er zijn dan ook weinig landen ter wereld waar per hoofd van de bevolking zoveel pindakaas gegeten wordt als hier. Het smeuïge goedje is echter helemaal niet Nederlands. Maar waar komt het...
Kijkersvraag: Kan je jonge kaas thuis laten rijpen tot oude kaas?
Het lijkt simpel, je koopt een stuk kaas in de winkel en als je het 12 maanden laat liggen, wordt het vanzelf oude kaas. Maar in de koelkast gaat het vroeg of laat schimmelen. Dus hoe kun je dan zelf kaas rijpen?