Alles van NPO 2
Overal op aarde zijn miljarden dieren in beweging die onvoorstelbare reizen maken. De meest verbazingwekkende dieren zijn de allerkleinste. In deze serie worden zes piepkleine dieren gevolgd tijdens de grootste avonturen in hun leven.
Muziekdocumentaire over Paul Simon, brein achter popklassiekers als Graceland en The sound of silence. Een muzikale tijdreis door zijn leven, van duo Simon & Garfunkel tot nieuw album Seven Psalms.
De driedelige serie The Zelensky Story vertelt het verhaal van een land onder belegering en biedt, aan de hand van interviews met Zelensky's inner circle, archiefmateriaal en het persoonlijke verhaal van Zelensky zelf, een uniek beeld van dit cruciale hoofdstuk in de wereldgeschiedenis.
Vier spelers proberen in deze kennisquiz samen een cirkel van twintig vragen rond te spelen in twee rondes. Lukt dit? Dan verdienen ze geld en gaan ze door naar de volgende aflevering. Maar heb je een vraag fout, dan word je genadeloos vervangen door een nieuwe speler.
50 jaar na sluiting van de laatste steenkolenmijn duikt Winfried Baijens in de veelbewogen geschiedenis van de Limburgse mijnindustrie, de groei en bloei, de keerzijden, de pijn van de sluiting en de manier waarop Limburg zich gaandeweg heeft herpakt. Een docuserie over verlies en verdriet, maar zeker ook over saamhorigheid en trots.
Eeuwenlang is het niet gelukt. Maar nu de paling met uitsterven bedreigd wordt, krijgt de zoektocht naar het mysterie van haar voortplanting een nieuwe urgentie. Met een expeditie naar de Sargassozee en een laboratorium in Volendam tracht een kleurrijk gezelschap dit raadsel op te lossen. Geeft de paling zijn geheim prijs om gered te worden?
Barbara Smit duikt in het land dat na decennia vol geweld nu de weg vooruit probeert te vinden, gegidst door een zelfverzekerde pop die zichzelf De stem noemt. Hij neemt haar mee naar vier bijzondere verhalen die zowel de tragische als de hoopvolle kanten van Colombia belichten.
Huub Stapel reist langs de oevers van de Schelde, die begint in Frankrijk en eindigt in de Noordzee. Hij ontmoet bewoners en verkent de opmerkelijke veranderingen die de rivier onderweg ondergaat.
NOS-verslaggever Lex Runderkamp heeft 5 jaar lang een aantal mensen gevolgd die het archief indoken, op zoek naar wat er in de Tweede Wereldoorlog was gebeurd. Dat mondde uit in drie bijzondere verhalen over verzet, verraad en vervolging.
Antoine Bodar, de bekendste priester van Nederland, wordt tachtig. Aan de hand van een aantal opzienbarende en ontroerende fragmenten uit zijn tv-carrière, blikt Annemiek Schrijver met hem terug op zijn leven. Wat heeft hij in tachtig jaar geleerd over levenskunst? Waar vindt hij toevlucht en hoe wil hij als priester de ander nabij zijn?
De Vlaamse journalist Rudi Vranckx verkent het grensgebied tussen Rusland en de rest van Europa. Hij reist van het hoge noorden tot in de Kaukasus, langs de breuklijn tussen twee werelden. Onderweg ontmoet Rudi mensen die leven met Rusland als buurland, in de schaduw van een nieuw IJzeren Gordijn.
Emily Maitlis is presentatrice bij Newsnight van de BBC. Ze is ambitieus, en krijgt de kans om prins Andrew te strikken voor een interview in de tijd dat er rumoer is ontstaan over zijn band met Jeffrey Epstein en geruchten over de prins en de minderjarige Virginia Giuffre.
Tom Egbers gaat op zoek naar de mooiste sportverhalen. Wat vertellen deze verhalen ons over de Britse maatschappij? Een serie over hoe het kleine het grote raakt, over emotie, over mensen én hun dromen en teleurstellingen
Wilfried de Jong zoekt Jeroen Krabbé op in zijn vakantiehuisje in de bossen ter gelegenheid van zijn 80e verjaardag. Het is de plek waar hij zich veilig voelt. Ver weg van Hollywood en Amsterdam komt hij er tot rust en vindt hij inspiratie. Het is ook de plek waar de twee mannen diepgaande gesprekken voeren over de liefde voor het acteren en het schilderen, over het leven en de dood.
Een boeiend beeld van het Nederlandse onderwaterleven. Laat je verrassen door de prachtige, zeldzame planten en bijzondere dieren onder de waterspiegel. Het wordt niet alleen duidelijk hoe veelzijdig de wereld onder water is, maar ook hoe hard het nodig is om er zorgvuldig mee om te gaan.
Docuserie over het Vaticaan en de intieme kringen van paus Franciscus. De Vlaamse kerkjurist Rik Torfs gaat in gesprek met kardinalen, bisschoppen en gelovigen en bespreekt onderwerpen als de rol van vrouwen, het misbruik en de beleving van het geloof binnen de katholieke kerk.
Hoe gaat het er achter de schermen aan toe bij ontvangsten van het Koninklijk Huis? Wie is verantwoordelijk? Wie bepaalt wat er geserveerd wordt? Yvette van Boven krijgt als stagiaire bij het Departement Hofmaarschalk van de Dienst Koninklijk Huis antwoord op deze vragen.
Oud-Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp bezoekt conflictgebieden om aan te tonen dat onze veiligheid direct samenhangt met klimaatverandering. Van radicalisering in Irak tot piraterij in Somalië en de strijd tegen het water in Bangladesh.
Ongehuwd zwanger. In de jaren 60 en 70 is het in Nederland een groot taboe. Duizenden meisjes en vrouwen houden hun zwangerschap daarom geheim en baren in afzondering hun kind. Ze doen, door de omstandigheden gedwongen, afstand van hun baby. Moeders, kinderen en adoptieouders vertellen hun hartverscheurende verhalen.
Het Rijksmuseum opent haar deuren voor een exclusief kijkje achter de schermen. Conservatoren, restauratoren en andere medewerkers laten plekken en schatten zien die het publiek normaal niet te zien krijgt. Achter ieder stuk in de schatkamer van Nederland schuilt een uniek verhaal.
De levens van Aliye, Oznur, Latifa, Fatma en Habiba: mantelzorgers met een Turkse of Marokkaanse achtergrond. Met weinig middelen en vaak beperkte taalkennis zetten zij zich dag in, dag uit, in voor hun naasten. Hun verhalen getuigen van verbondenheid en een sterke wil om elkaar te helpen.
Langs de Amsterdamse grachten en in de smalle steegjes zijn vele spirituele schatten verborgen. Columnist en schrijver Stephan Sanders gaat opzoek naar deze verhalen en katholieke aanwezigheid in onze hoofdstad. En hij gaat in gesprek met Amsterdammers die, tegen de seculiere stroom in, gelovig zijn. Hoe katholiek is de bijna 750-jarige stad nog?
Wat leren Afro-Europeanen ons over het maken van een thuis? De Nigeriaans-Brits-Nederlandse Ikenna Azuike heeft een mooie carrière en een fijn gezin. Toch voelt hij zich 'gespleten'. Hij reist langs verschillende Afrikaanse gemeenschappen in Europa op zoek naar raad.
Jörgen Tjon A Fong onderzoekt de achtergrond van een iconisch werk van de Hollandse Meesters. Waar staat dit schilderij voor en welke verhalen zijn onverteld?
De islamitische basisschool El Habib in Maastricht behoort al jaren tot de beste scholen van Nederland. Veel leerlingen beginnen met een achterstand die ze binnen acht jaar weten in te halen. Tien jaar eerder werd de school ook al in beeld gebracht. Hoe gaat het nu?
De 14-jarige David is een getalenteerde breakdancer. Dansend en draaiend zoekt hij een manier om contact te maken met zijn emoties. Want hoe ga je als kind om met een moeilijke familiegeschiedenis?
Spannende Finse dramaserie over de scheepsramp met de autoveerboot MS Estonia. In het najaar van 1994 speelt zich een drama af op zee: de veerboot MS Estonia maakt water en zinkt. Ondanks verwoede reddingspogingen komen hier 852 mensen bij om het leven. Na de ramp stellen Finland, Estland en Zweden een onderzoekscommissie aan, maar het blijft gissen naar de oorzaak.
Wat beweegt mensen om duizenden kilometers van hun vaderland een nieuw leven te beginnen? Sommigen volgen hun dromen, anderen kwamen uit noodzaak. Eén ding hebben zij gemeen: ze verlaten allemaal hun vaderland. Wat doet dat met een mens? Verschillende immigranten vertellen hun verhaal.
Sinan Can reconstrueert de wapenroute van drie historische Nederlandse moorden. Welke route heeft het moordwapen afgelegd, voordat de fatale kogels zijn afgevuurd. En wie leverde het wapen aan de moordenaar?
Huub Stapel treedt in de voetsporen van Cornelis en Johannes de Witt. Zij reisden in de 17e eeuw twee jaar lang door Frankrijk en Engeland. Hun ervaringen in het buitenland bepalen hoe zij later ons land leiden. Ruim vier eeuwen later reist Huub de broers achterna.
Architectuurhistoricus Paul Rem neemt u tijdens een stadwandeling mee langs de parels van verschillende steden en vertelt u meer over de historie van de Nederlandse bouwkunst.
De Poolse regisseur Maciek Hamela portretteert Oekraïners die na de Russische inval van 22 februari 2022 veiligheid zoeken via de binnenspiegel van zijn personenbusje. Terwijl Hamela zijn passagiers door een landschap van mijnen, checkpoints, verwoeste bruggen en gebouwen, en een constante dreiging rijdt, delen zij hun verhaal op de achterbank.
Martijn Blekendaal en Finbarr Wilbrink gaan op reis langs de Underground Railroad, het ondergrondse netwerk dat duizenden tot slaafgemaakten hielp ontsnappen naar vrijheid. Ze stellen zich de vraag: Hoe werkt het slavernijverleden door in het hedendaagse leven in Amerika?
Huub Stapel verdiept zich in de geschiedenis van de Zuiderzee, met name in de polderpioniers die huis en haard verlieten om hun leven op te bouwen op deze kale vlakte. Het afsluiten van de Zuiderzee betekende voor de vissers het einde van een tijdperk, voor veel boeren was het juist een nieuw begin.
Natuurserie over diersoorten die bijna verdwenen waren, maar nu weer terugkeren in de Europese wildernis.
In 't Eemgoed gaan de toekomstige bewoners niet alleen samen wonen, maar vooral ook samen léven. Het project is in alles anders dan wat de gemiddelde projectontwikkelaar realiseert. Een unieke kijk in de langetermijnontwikkeling van de start van een nieuwe 'mini-samenleving'.
We reizen door het Rifgebergte in Marokko, waar het grootste deel van de Marokkaanse Nederlanders vandaan komt. Aan de hand van een persoonlijke zoektocht van Samira Dahmani, zelf Riffijnse en mede-eigenaar van de CousCousbar in Amsterdam, krijgen we een kijkje in de Riffijnse cultuur.
Aangrijpende Molukse verhalen uit de Tweede Wereldoorlog die weinig aandacht kregen en nu door kinderen en kleinkinderen worden verteld.
Nora Akachar verzamelt de verhalen van queer moslims die verteld moeten worden: of dat nou loud and proud is, of via een anonieme brief. Een tweeluik over liefde.
Faas, Fano, Jeroen, Finley en Eliott gaan voor het eerst op zomerkamp voor queer-jongeren die worstelen met hun gevoelens. Samen met 65 andere jongeren uit het hele land komen ze samen op een kampeerboerderij, waar ze eindelijk zichzelf kunnen zijn zonder oordeel. Hier delen ze hun ervaringen, bloeien ze op en ontstaan de eerste voorzichtige vriendschappen, vaak voor het eerst in hun leven.
Experts doorzoeken de volgepakte landhuizen en kastelen van rijke Britten, op zoek naar kunstschatten. Kunnen de fanatieke verzamelaars afstand doen van hun geliefde bezittingen, als dit betekent dat ze hiermee het broodnodige geld verdienen om in hun onderhoud te voorzien?
De Britse komiek Alan Carr maakt de literaire reis van zijn leven om meer te weten te komen over zijn favoriete detectiveschrijver Agatha Christie (o.a. The Mousetrap) en haar fictieve personages Miss Marple en Hercule Poirot.
Vier sporters worden gevolgd in hun mentale en fysieke reis naar de Olympische en Paralympische Spelen in Parijs. De sporters hebben allemaal een uniek en inspirerend verhaal van doorzettingsvermogen en passie.
Een kleurrijke kas met een keuken, gastvrouw Marijn Frank, chef-kok Ramon Brugman én een boodschappentas vol vragen. Samen met verslaggevers Anna Gimbrère en Maarten Remmers wordt de werkelijkheid achter ons dagelijks voedsel ontrafeld.
In de documentaireserie wordt met nabestaanden en betrokkenen een reconstructie gemaakt van de belangrijkste sleutelmomenten in de afgelopen tien jaar. Een serie over verlies en heimwee maar ook over doorleven en veerkracht.
Huub Stapel en Nynke de Jong gaan op zoek naar de oorsprong van de Friese identiteit. Ze heersten op het water en er werd Fries gesproken van Denemarken tot in België. De Friezen zijn gebleven, maar hun macht verdween. Hoe kon het Friese volk eeuwenlang zo'n invloed hebben?
In een tijd waarin de crises over elkaar heen buitelen en we ons - volgens een CBS-onderzoek - somberder voelen dan ooit, bekijkt Erik Scherder het fenomeen optimisme van alle kanten. Zijn optimisten heel naïef? Is een pessimistische kijk op het leven niet veel realistischer?
Terwijl het leven in de rest van Nederland doorgaat, kampen de inwoners van Valkenburg nog altijd met de naweeën van de watersnood in juli 2021. Hans Heijnen groeide op in de buurt. Een half jaar na de overstroming pakt hij zijn camera en legt vast hoe de inwoners worstelen met de ramp na de ramp.
Waarom lukt het Amerikaanse leiders steeds niet om genocide te stoppen? Aan de hand van archiefbeelden en interviews met politici wordt geprobeerd deze vraag te beantwoorden. Een onthutsende kijk achter de schermen bij de besluitvormingsprocessen die aan potentiële internationale militaire interventies voorafgaan.
Ontdek de dramatische landschappen, prachtige natuur en unieke cultuur van Scandinavië. Reis mee langs de ruige en onvoorspelbare kust, door de mysterieuze wouden van het binnenland en de noordgrenzen van ijs en vuur.
Documentairereeks over het leven van prins Laurent, het meest besproken lid van het Belgisch koningshuis.
Ben Fogle maakt een indrukwekkende reis van 2.400 kilometer door de Republiek Congo. Hij trekt diep de regenwouden in, komt oog in oog te staan met prachtige dieren in het wild, ontmoet inspirerende mensen en ervaart de levendige cultuur die Congo tot 'Het kloppend hart van Afrika' maakt.
Het verhaal van D-Day vertelt aan de hand van zeldzame en voorheen ongehoorde geluidsopnames van de mensen die de grootste zee-invasie uit de geschiedenis hebben meegemaakt, gelipsynct door acteurs.
In vijf tehuizen in Nederland, de kloosters van de Goede Herder, werden van 1860 tot 1978 20.000 meisjes met een moeilijke jeugd opgevangen. Britta Hosman reist met Lies Vissers, Joke de Smit en R. Riet stad en land af om te reconstrueren wat zij en alle anderen tijdens hun jeugd hebben meegemaakt.
Reisserie waarin Joanna Lumley de eeuwenoude specerijenroute volgt. In Indonesië, India, Madagaskar, Zanzibar en Jordanië leert ze meer over de geschiedenis van specerijen als peper, nootmuskaat en vanille, de strijd die hier vaak om geleverd is en de cultuur van de landen.
De geschiedenis van de meer dan driehonderd metissen, de onwettige kinderen van een witte vader en een zwarte moeder geboren tijdens de Belgische koloniale periode in Rwanda. Aan de hand van het levensverhaal van drie van hen: Jaak, Jacqueline en Paul.
Eten is een belangrijk onderdeel van de Surinaamse cultuur. Noni Kooiman reist door Suriname en bezoekt tantes, kennissen en onbekenden met verschillende culturele achtergronden om samen te koken en te eten. Achter de gerechten blijken tradities te schuilen die soms ver teruggaan in de geschiedenis.
Nog elke week neemt de 92-jarige Tineke haar zestigjarige, meervoudig gehandicapte zoon mee om samen te gaan zwemmen. Maar hoe lang houdt ze deze mantelzorg vol? Een documentaire over de grenzen van het moederschap.
In 2019 geeft Prins Andrew een rampzalig interview aan de BBC. Interviews en archief bieden een uniek perspectief op zijn leven en de gebeurtenissen die tot zijn ondergang hebben geleid.
Worden mensen die ernstig psychisch lijden en een acute doodswens hebben, gehoord door hun artsen? Zes mensen, die de regie over hun eigen levenseinde willen met euthanasie, werden twee jaar lang gevolgd in hun laatste jaren, maanden, weken, dagen en zelfs uren. Zij gingen allemaal voor 'een goede dood'.
Schrijver Onno Blom onderzoekt samen met zijn vader Hans Blom de tweedeling binnen hun eigen familie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Onno's opa Jan was officier in het Nederlandse leger en sloot zich aan bij het verzet terwijl zijn ouders en 7 zussen en broers allen fanatiek lid van de NSB waren.
Bekende Nederlanders vertellen openhartig over de impact die oorlog op hun leven heeft gehad. Zo willen zij aandacht vragen voor oorlogstrauma's die vaak van generatie op generatie worden doorgegeven.
Aan het einde van iedere werkdag verzamelt Nederland zich, online en fysiek, in het nieuwscafé van Dit is Nederlandom de dag door te nemen. Met korte bijdragen uit het land, volop interactie met de kijkers thuis en een aantal vaste stamgasten.
Waar komt ons voedsel vandaan? Waar gaat het naar toe? Welke weg legt het af van productie tot ons bord? Fotograaf en filmmaker Kadir van Lohuizen gaat op zoek naar de wereld achter het eten op ons bord en brengt in beeld wat vaak buiten ons blikveld blijft.
Driedelige docuserie waarin de Vlaamse regisseur Nathalie Basteyns met haar vriendin Lieve Blancquaert en haar vaste verpleger Gustave Dikumueni naar Lourdes reist. Zij heeft multiple sclerose, is daar helemaal klaar mee en hoopt in de Franse stad op een mirakel.
Gewone mensen vertellen over de jarenlange strijd tussen de protestanten, die bij het Verenigd Koninkrijk willen blijven en de katholieken, die zich willen aansluiten bij Ierland. Zowel katholieke als protestante Noord-Ieren komen aan het woord over de impact van de schietpartijen, de bomaanslagen en hongerstakingen.
Karim Amghar ontvangt in Villa Ramadan 5 gasten voor wie het dit jaar een speciale ramadan is. Hij gaat met ze in gesprek over hoe zij deze maand beleven en waarom het deze keer voor hen zo speciaal is. Ze brengen gezamenlijk een dag door in de villa en bereiden samen een iftar maaltijd. Te zien vanaf 13 maart.
Schotse documentaire die de jonge surfer Ben volgt op zijn zoektocht om een grote golfsurfer te worden. De 14-jarige (kampioen onder de 18 jaar) is bereid zijn leven op het spel te zetten om een van de grootste en gevaarlijkste koudwatergolven ter wereld te bevaren. Zijn familie ondersteunt bij het verwezenlijken van zijn droom.
Netty van Hoorn vertelt het verhaal van de bijna vergeten feministische beweging in de jaren '70 in Amsterdam die wereldwijd relevant werd. We keren terug naar die vroege dagen waarin de normaliteit in twijfel werd getrokken, geworteld in een overwegend witte, door mannen gevormde samenleving.
Bram Vermeulen spreekt met reizigers: journalisten, wetenschappers en experts die kritisch kunnen kijken naar onze rol aan de frontlinies van onze tijd. Wat zijn de gevolgen van Nederlands (buitenland)beleid? En welke plek nemen we in, in Europa, het Westen en de wereld?
Tijl Beckand treedt in de voetsporen van beroemde componisten. Met de muziek in zijn oren vertelt Tijl de verhalen over de componist en zijn tocht aan de hand van de plaatsen die hij passeert, bijzondere ontmoetingen, mooie landschappen, uitstapjes naar andere plaatsen en natuurlijk de geschreven geschiedenis.
In gesprek met vijf betrokkenen wordt de betekenis van de Joodse Raad geduid, worden de dilemma's geschetst en de ontwikkeling van de naoorlogse beoordeling van de raad besproken. De documentaire biedt historische achtergronden bij de dramaserie De Joodse Raad.
In de straat waar Anna en haar vier kinderen wonen, in de Oost-Oekraïense stad Krasnohorivka, komt de oorlog tussen de separatisten en het leger soms angstwekkend dichtbij. Terwijl buiten de soldaten patrouilleren, richt de camera zich op het warme gezinsleven binnenshuis, waarin muziek en film een belangrijke rol spelen.
Kefah Allush neemt de kijker mee in de spannende en dramatische uren tijdens en vlak na het bombardement op Nijmegen op 22 februari 1944.
Documentaireserie over het waanzinnige leven van Jan Janszoon, een onverschrokken Haarlemse kaper uit de 17e eeuw die furore maakt in Noord-Afrika. Met Abdelkader Benali als verteller en in gedramatiseerde scènes met acteurs Aus Greidanus sr. als Jan Janszoon en Gaite Jansen als zijn dochter Liesbeth komt deze geschiedenis tot leven.
Paradijsvogel en kunstenaarsmodel Sien (74) spreekt voor bevriend filmmaker Karim Ouri haar herinneringen, gedichten en gedachten in op een oude taperecorder. Vanaf haar toevluchtsoord Vlieland, waar ze elk jaar maandenlang kampeert, vertelt Sien over haar turbulente leven als moeder, naaktmodel, kraker en activist in het Amsterdam van de jaren zestig en zeventig.
Een experiment dat vraagt of je een persoon uitsluitend op basis van zijn digitale dataspoor kunt reconstrueren. Kun je een dubbelganger maken van iemand die je niet eens kent? Het leven van iemand en zijn persoonlijkheid tot in detail opnemen, recreëren en opnieuw afspelen?
Hongarije in beeld gebracht tijdens de verkiezingscampagne van 2022: premier Viktor Orbán vertrouwt op een niveau van mediacontrole dat ongekend is in de EU. Een groep jonge journalisten neemt het op tegen zijn staatspropaganda.
Live vanuit De Lichtfabriek in Haarlem presenteert Gijs Groenteman de leukste cultuurgids. Van opera tot tentoonstelling, van theater tot muziek en van literaire festivals tot museumkunst en film. Alle disciplines komen aan bod in gesprekken met gevestigde namen, opkomende talenten en live-muziek.
Hoe vertel je je familiegeschiedenis aan de generatie na jou? De Joodse filmmaker Hans Fels tekent belangrijke gebeurtenissen uit zijn leven op een groot vel papier en bespreekt die samen met zijn jongste dochter, de dan 10-jarige Zara.
In het jaar van de presidentsverkiezingen in de VS schetsen journalist Eelco Bosch van Rosenthal en regisseur Hans Pool een portret van de meest activistische generatie sinds de jaren zeventig: Generatie Z. De vrijheid die zij opeisen botst echter met andere vrijheden, en nergens komt die botsing zo aan de oppervlakte als in Florida, een staat waar ‘vrijheid’ hoog in het vaandel staat.
De LHBTIQ+ gemeenschap worstelt al jaren met extreem hoge aantallen zelfdoding. Toch lijkt het onderwerp zelfdoding binnen de regenboog-community een taboe.
Theaterfilm van spoken word-artiest Lev Avitan, muzikaal ondersteund door het Amsterdams Andalusisch Orkest. Lev, zoon van een joodse moeder en islamitische vader, gaat het fictieve gesprek aan met zijn overleden moeder en bevraagt intergenerationele trauma's, zijn eigen culturele identiteit en zijn twijfelachtige plek als iemand met migratieachtergrond in de Nederlandse samenleving.
Prominente Nederlanders gaan langs plekken waar hun voorouders hebben geleefd tijdens de slavernij in Suriname en op de Caribische eilanden. Tijdens de reis langs archieven en gesprekken met historici, experts en familieleden wordt vaak pijnlijk duidelijk hoe hun levens nu nog steeds invloed hebben. In de podcast zoekt presentatrice Dolores Leeuwin antwoord op de vraag: wat is de erfenis van ons slavernijverleden?
Documentaireserie over Groningers zelf, de geschiedenis, het land en de bewoners. Over de vondst van de gasbel, het gejuich alom in Nederland, de economische bomen die tot de hemel reiken en de gevolgen en de nasleep voor de inwoners.
Burgemeester, modeontwerper of topsporter zijn met een visuele beperking, kan dat? Het gaat niet vanzelf, maar het hoeft geen beperking te zijn voor ambities, zo bewijzen Tjarda, Annemarie en Ronald.
Indringende documentaireserie over wat zich in 2023 achter de schermen afspeelt in het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Een exclusieve inkijk in het hart van de asielcrisis en de levensgevaarlijke vluchtroutes van asielzoekers, in het jaar waarin het kabinet valt over migratie.
Boekenliefhebber en acteur Richard E. Grant (Star Wars, The Iron Lady, Gosford Park) reist naar Italië, Frankrijk en Spanje. Hij volgt daar de voetsporen van beroemde schrijvers, die voor hun boeken geïnspireerd werden door de cultuur en geschiedenis van deze Zuid-Europese landen.
In een talkshow en twee documentaires aandacht voor het antisemitisme in Nederland dat door de oorlog tussen Israël en Hamas onverhuld zichtbaar wordt.
De camera’s volgen koning Charles III en koningin Camilla tijdens belangrijke, aangrijpende en humoristische momenten in het eerste jaar van hun koningschap. Een jaar waarin ze vertrouwd raken met hun nieuwe rol en de nieuwe taken die ze moeten vervullen.
Eind jaren '90 was Margriet van der Linden Amerika-correspondent. Ze werd geconfronteerd met hate crimes doordrenkt van diepgewortelde haat tegen groepen, overtuigingen, geslachten en/of seksualiteiten. Ze keert terug naar Amerika en mengt zich onder mensen die hun haat rechtvaardigen vanuit hun overtuigingen.
Een vierdelige docuserie over de schimmige wereld van spionage, sabotage en desinformatie. Vijf strijders willen onzichtbare dreiging zichtbaar te maken. Zij verdedigen zich tegen digitale aanvallen in het nu, of willen de waarheid blootleggen over cyberaanvallen uit het verleden. Er is noodzaak om de democratie te beschermen in moderne oorlogstijden.
Dirigent en barokmusicus Ton Koopman wordt wereldwijd op handen gedragen, maar in ons land is hij bij het grote publiek minder bekend. Hoewel hij de tachtig nadert, weet hij nog van geen ophouden en reist hij de wereld over om zijn bijzondere talent met zijn publiek te delen. Maar niet zonder de steun van zijn vrouw en grote liefde Tini, met wie hij niet alleen een huishouden, maar ook het podium deelt.
David Attenborough neemt ons mee naar de met sneeuw en ijs bedekte landschappen van de Noord- en Zuidpool, die te kampen hebben met grote veranderingen.
In deze vrolijke documentaireserie reist Francis van Broekhuizen als vrijwilliger naar het grote Maria bedevaartsoord in Frankrijk. We zien haar aan het werk als vrijwilliger, in gesprek met pelgrims en wanneer ze een bezoek brengt aan Maria in de grot. Wat betekent Maria voor haar en hoe zit het met het heilige Lourdeswater?
Wie zijn onze verzetshelden? Romana Vrede en MC, singer/songwriter Otion herdefiniëren het woord 'held' en vertellen onbekende verhalen van zwarte, bruine en witte helden tijdens onze koloniale tijd. Zij portretteren de mensen uit de Caraïben, Afrika, Azië en Europa die weerstand boden, zich uitspraken, vochten en opstonden tegen de bezetting en slavernij.
Ook bij Natascha van Weezel en Sinan Can denderen de gevolgen van de oorlog tussen Israël en Hamas hun leven binnen. Vriendschappen staan onder druk, ze ontvangen bedreigingen en worden uitgescholden. Meningsverschillen leiden tot kloven die onoverbrugbaar lijken. Ze pleiten voor herstel van de dialoog en vrede, zoeken steun bij dierbaren en bij elkaar.
Over dichter Anne Vegter en de plaatsen die tekenend zijn voor het leven van deze voormalig Dichter des Vaderlands en Stadsdichter van 010. In dit intieme en invoelende portret leert de kijker Anne beter kennen, als dichter en als mens. Vegter vertelt over haar werk en haar gezondheid en reflecteert op de gedichten die ze schrijft.
Kefah Allush onderzoekt het leven van Jezus en kruipt in de huid van de volgelingen van Jezus. Hoe kan het dat de boodschap van één man de hele wereld veroverde?
Arjan Lock ontmoet mensen die kerst vieren onder moeilijke omstandigheden. Wat betekent dit feest van vrede als je eigen wereld vol onrust is?
Duits-Oostenrijkse historisch dramaserie met Dominique Devenport als keizerin Elisabeth en Jannik Schümann als keizer Franz Joseph I.
Danny Ghosen reist in Danny ter Plekke op stel en sprong af naar een plek in de wereld waar een conflict opvlamt of een ernstig probleem speelt. Hij neemt de situatie in het land onder de loep en gaat in gesprek met de mensen die er wonen.
Onderwijsspecialist Sofie start een klas op om hoogbegaafde kinderen onderwijs te bieden op hun eigen niveau. Ze is specialist in hoogbegaafdheid bij kinderen en merkt dat deze groep vaak niet wordt herkend, terwijl ze dezelfde problemen hebben als kinderen die het onderwijsniveau niet aankunnen, zoals uitval, verveling en depressie. Maar lukt het Sofie om de weerstand tegen haar manier van werken te overwinnen?
Coen Verbraak praat met zijn gasten over levensthema's die we allemaal meemaken.
Sheila is een van de gedupeerden van het toeslagenschandaal. Terwijl ze strijdt voor compensatie en voor een betere toekomst voor haar gezin, beginnen trauma's en stress hun tol te eisen.
Tien jaar na de dood van Nelson Mandela trekken Akwasi Ansah en Gianni Lieuw-A-Soe door Zuid-Afrika om de nalatenschap van Nelson Mandela in kaart te brengen. Heeft zijn strijd wel zin gehad?
Hoe richt je je leven in als je weet dat je nog maar één kans hebt? Eén kans om te achterhalen wie je vader is, één kans om zwanger te worden, één kans om kampioen te worden? Negen personen voor wie het leven haast obsessief om die laatste kans draait worden gevolgd.
In een winterse villa, aan de rand van bos en heide, gaan Ans Markus, Bastiaan Ragas en Desray onder leiding van dominee Anne-Meta Kobes aan de slag met Bijbelteksten. Ze gaan met elkaar in gesprek over de Bijbelteksten, hun eigen leven en hoe de eeuwenoude teksten nu actueel zijn.
Welke geografische diversiteit herbergt Nederland? Filmmaker Geertjan Lassche richt zijn camera op de regio. Wat maakt voor bewoners de regio uniek en waarin zijn ze gelijk, wat onderscheidt hen van ‘het westen’, wat gaan ze stemmen en waarom?
Onderzoeksjournalistiek van Pointer (KRO-NCRV), het Algemeen Dagblad (AD) en Nieuwscheckers. In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen onderzoekt Pointer Factcheck welke stellingen van politici waar zijn. En welke niet.
In deze spraakmakende vierdelige docuserie komen twintig Belgische mannen en vrouwen aan het woord, die als kind seksueel misbruikt en mishandeld werden door een katholieke priester of pater. De overlevers en hun familieleden worden geïnterviewd en ze worden gevolgd in hun zoektocht naar erkenning.
Wilfried de Jong brengt in een voormalige straaljagerloods kunstenaars uit verschillende culturele disciplines samen; van theater en klassieke muziek tot foto-expositie en literatuur. Lopend langs de genodigden ontvouwt hij de culturele agenda en toont wat, waar, wanneer te zien en te beleven is.
In Nederland kampen zeker tweeënhalf miljoen mensen met laaggeletterdheid. Wie zijn deze mensen? Hoe (over)leven zij in een maatschappij waarin alles om taal draait? Loes Luca onderzoekt wat het betekent om laaggeletterd te zijn.
Elke maand organiseert BEAM, de jongerenafdeling van de EO, een kerkdienst op tv en YouTube. Met presentator Joram Kaat, muziek en sprekers.
Grote talenten en ervaren politici verlaten de Tweede Kamer. Nadia Zerouali en Tim de Wit onderzoeken de leegloop en praten met parlementariërs uit binnen- en buitenland. Zijn er mogelijkheden om het tij te keren?
Menno Bentveld reist door Nederland en onderzoekt de energietransitie: een ingrijpende verandering in de manier waarop we energie gebruiken. Wie zijn de winnaars en wie de verliezers in deze transitie?
Theoloog des Vaderlands Katja Tolstoj is afkomstig uit Rusland. Ze vangt thuis in Kampen vluchtelingen op en vraagt tegelijkertijd als hoogleraar Theologie aandacht voor maatschappelijke trauma's.
Cabaretier Hans Dorrestijn neemt de kijker mee in de wereld van duurzaamheid en klimaat. Hij gaat in gesprek met bekende en minder bekende mensen die ieder op hun eigen wijze bezig zijn met oplossingen voor onze klimaatproblemen.
Een team van topexperts gaat de ultieme uitdaging aan: het reconstrueren van de meest uiteenlopende meesterwerken. Hierbij zetten ze alles op alles om precies te doen wat de meester deed.
Ruben Terlou, ooit opgeleid tot arts, ontmoet in zeven landen moedige doorzetters in de gezondheidszorg die niet alleen de kwaal, maar ook de ziekmakende omstandigheden zoals armoede, ongelijkheid, vervuiling en onveiligheid proberen te genezen.
Özcan Akyol, beter bekend als Eus, reist af naar het land. Hij kijkt daarbij niet alleen naar de geschiedenis en ontstaan van het land en de huidige stand van Turkije.
De menselijke verhalen die schuilgaan achter de muren van het AZC in Zutphen. We volgen de bewoners een jaar lang tussen hoop en vrees, in hun verlangen naar acceptatie en een vrij en veilig bestaan. Medewerkers delen hun toewijding en inspanningen om deze overgang zo goed mogelijk te laten verlopen.
Sinan Can spreekt in de gevangenis van Noord-Oost Syrië met twee Nederlandse IS-gevangenen. De mannen willen, nu de vrouwen en de kinderen zijn opgehaald, ook terug naar Nederland.
De Pools-Nederlandse journalist Dore van Duivenbode volgt journalisten in hun worsteling met de Poolse regering op de redactie van de grootste nog onafhankelijke krant van Polen. Het wordt duidelijk hoezeer de persvrijheid in het EU-land onder druk staat.
Maarten en Vincent van Rossem bezoeken elke week een stad of gebied in Nederland. Met een scherp oog voor de geschiedenis en de bijbehorende stedenbouwkundige ontwikkelingen redeneren zij via een stap in het heden moeiteloos door naar de toekomst.
Wetenschapsjournalist Govert Schilling bezoekt bijzondere locaties in de wereld. Daarbij vergelijkt hij de aarde met andere planeten.
De seizoensopening van het Concertgebouworkest wordt gevierd met een openluchtconcert, dit keer op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord. De Italiaanse dirigent Gianandrea Noseda leidt het orkest in een feestelijk en gevarieerd programma met dans en ritme als rode draad.
Schrijver en theatermaker Marjolijn van Heemstra onderzoekt waar onze grenzen liggen. Per aflevering neemt ze een ander thema onder de loep, zoals abortus, gender en immigratie: door hun complexiteit bloot te leggen, hoopt ze ruimte voor begrip te scheppen.
Aysegül is slechtziend, maar heeft altijd overal aan meegedaan. Ze probeert haar beperking verborgen te houden, maar de ontkenning maakt haar leven erg ingewikkeld. Ze heeft last van hoofdpijn, vermoeidheid en depressieve gevoelens. Bij een zorginstelling voor mensen met een visuele beperking leert ze om blind te zijn.
Huub Stapel ontmoet mensen die wonen en werken in het stroomgebied van de IJssel, de meest eigenzinnige rivier van ons land. Ze stroomt niet zoals andere rivieren van Oost naar West, maar richting het Noorden. Huub onderzoekt welke rol deze rivier speelt in het landschap, de geschiedenis en de levens van de mensen die aan haar oevers wonen.
Hans Goedkoop volgt het spoor van zijn opa, Rein van Langen, geboren in Indonesië en een van de leidende figuren aan Nederlandse kant in de Onafhankelijkheidsoorlog van de Indonesiërs. Door de verhalen rond zijn grootvader en de Nederlanders naast verhelderende en onverbloemde getuigenissen van Indonesische ouderen, nazaten en deskundigen te leggen, wordt duidelijk hoezeer de belangen uiteenliepen.
Confronterende documentaire over het publieke leven en de dood van de geliefde 'people's princess' Diana Spencer. Zonder voice-over en uitsluitend van archiefbeelden. Het toont het publieke beeld zoals de wereld het zag evolueren, hoe dicht de media op haar huid zaten en welke impact dit had op haar leven.
Hans Faber loopt een jaar lang mee in een TBS-kliniek. De dood van zijn nichtje, Anne Faber, in 2017 leidde tot een keerpunt in de forensische zorg. Wat is er sindsdien veranderd? En wat speelt zich eigenlijk af binnen de muren van een TBS-kliniek? Voor welke dilemma's komen de medewerkers te staan?
Dé opening van het culturele seizoen met dans, muziek, cabaret en musical. Vanaf het Museumplein in Amsterdam blikt presentator Cornald Maas met prominente gasten vooruit op het komende culturele jaar.
Over de zomer van 1962 waarin Nederland bijna de hoofdrol speelt in een nieuwe wereldoorlog en een hooggespannen politiek spel dat ons dwingt Nederlands Nieuw-Guinea, de laatste kolonie in de Oost op te geven. Een strijd waarvan vooral Papoeaas slachtoffer werden.
Driedelige documentaire waarin de Belgische schrijver David Van Reybrouck op zoek gaat naar de laatste getuigen van de dekolonisatie van Indonesië.
Danny Ghosen reist langs de rafelranden van de Amerikaanse samenleving op zoek naar waar het wringt. Dat doet hij op zijn eigen manier: onbevooroordeeld en nieuwsgierig.
Een groep van vijf Marokkaanse mannen blikt in terug op hun werkzame leven en ze beschouwen het leven van nu; als pensionado in een land waar ze eigenlijk alleen 'te gast' zouden zijn. Hoe kijken ze naar ons land? Voelen ze zich hier nog steeds te gast of voelen ze zich hier thuis?
Fransen kampen met werkloosheid, aanslagen en een grote politieke verdeeldheid. Wat is er loos? De Nederlandse Parijzenaar Wilfred de Bruijn ontrafelt met scherpe blik én humor de ziel van Frankrijk en ontdekt achter de clichés een intrigerend land vol tegenstellingen.
Speciale kerkdienst in De Nieuwe Kerk in Amsterdam waarin Nederlandse kerken samenkomen met het oog op een heilzame verwerking van het slavernijverleden.
Aldith Hunkar bezoekt religieus en cultureel erfgoed in haar geboorteland Suriname, op Sint Eustatius en Curaçao.
In De Leeuwenhoek slaan Adelheid Roosen en Hugo Borst de handen ineen en kijken hun ogen uit in het bijzondere Rotterdamse verpleeghuis. De serie is een zoektocht van Adelheid Roosen en Hugo Borst naar menselijke zorg bij dementie.
In vier afleveringen ontmoeten Adelheid Roosen en Hugo Borst mensen met dementie die thuis wonen. Hoe vergaat het mensen met dementie nu zij langer thuis wonen? En wie kijkt er naar hen om? Bekijk ook het interview met Adelheid Roosen en Hugo Borst.
Stine Jensen onderzoekt de mens als groepsdier. Wat is de kracht en wat de keerzijde van volgen? Welke mechanismen komen er op gang als je je bij een groep aansluit? Wanneer stap je eruit? Vanaf het allereerste begin zoeken we naar medestanders, een voorbeeld, houvast. De hang naar een groep geeft ons kracht. En maakt ons kwetsbaar. Stine Jensen volgt de volgers, op zoek naar het individu binnen de groep.
Voor veel moslims is het de grote droom: op hadj gaan en het Offerfeest in Mekka vieren. Karim Amghar neemt de kijker virtueel mee op hadj. Ook interviewt hij verschillende mensen en laat hij aan de hand van historische foto’s en historische films zien hoe de bedevaart in de laatste 100 jaar is veranderd.
In zes afleveringen worden zes rivierreizen gemaakt in Europa, Canada en de Verenigde Staten. Elke rivier heeft prachtige kenmerkende landschappen en verhalen van mensen die aan de rivier wonen en werken.
Een ode aan het werk en leven van liedjeskunstenaar Maarten van Roozendaal die in 2013 veel te vroeg is gestorven.
Vanuit De Nieuwe Kerk in Amsterdam wordt vanuit verschillende spirituele en religieuze tradities het slavernijverleden herdacht en beleefd, met spoken word, persoonlijke verhalen en tradities. En vanuit het Tropenmuseum in Amsterdam een bruisende, muzikale liveshow over 150 jaar afschaffing slavernij.
Tot slaaf gemaakten zijn altijd op zoek geweest naar manieren om te ontsnappen aan het systeem, zich te verzetten en hun eigen cultuur te bewaren. In deze driedelige docuserie gaan Evita Mac-nack, zangeres Kizzy en Ira Kip op zoek naar verhalen van Suriname, Sint Eustatius & Sint Maarten en Curaçao, Aruba & Bonaire.
Met de ironische blik van bioloog Midas Dekkers liggen Nederland en het gedrag van de Nederlanders en dieren door de seizoenen heen een jaar lang onder de loep.
Verslag van Veteranendag, een jaarlijks terugkerend nationaal evenement, waarbij Nederland de meer dan 100.000 veteranen bedankt die zijn ingezet in dienst van de vrede.
Prominente Nederlanders blikken terug op hun leven en carrière. Over welke keuzes zijn ze tevreden en wat hadden ze liever anders gedaan?
Op NPO 2 Extra worden de mooiste kunst- en cultuurprogramma's live uitgezonden.
Bert van Leeuwen laat zien hoe mooi en bijzonder bos voor mensen kan zijn aan de hand van prachtige persoonlijke verhalen.
Narsingh Balwantsingh, zelf afstammeling van Indiërs die naar Suriname trokken, gaat op zoek naar wat er overbleef uit de tijd van de contractarbeiders. Hoe hielden mensen contact met hun familie en hoe zorgden ze dat de gebruiken uit India ook in het nieuwe land standhielden? Narsingh voert gesprekken met Hindostanen in Suriname en Nederland.
Slavernij en kolonialisme hebben een veelkleurige smeltkroes van de Caribische samenleving gemaakt. Latijns-Amerika journalist Nina Jurna onderzoekt in zeven landen hoe de geschiedenis doorwerkt in het heden en hoe dit leidt tot een nieuwe Caribische cultuur.
Peter Pannekoek laat zien wat voor moois er in het theater staat. Iedere aflevering worden twee voorstellingen uitgelicht en verplaatst van het toneel naar een verrassende locatie in de echte wereld. Hij voert gesprekken met collega's over het vak, hun inspiratie en slechte recensies.
Presentator Cornald Maas verrast een aantal acteurs die genomineerd zijn voor de belangrijkste VSCD Toneelprijzen en die tijdens het Nederlands Theater Festival te zien zijn. Op het Gala wordt bekend wie er met de prijs naar huis gaat.
In 1983 worden de vrouw en stiefdochter van Jaitsen Singh vermoord in Californië. Singh wordt veroordeeld voor het aanzetten tot de moorden, maar beweert onschuldig te zijn. Hans Pool onderzoekt deze intrigerende en complexe zaak en krijgt exclusief toegang tot gerechtelijke en politiedocumenten.
De geschiedenis toont aan dat de historische objecten die in musea te bewonderen zijn, mogelijk als roofbuit zijn meegenomen uit veelal voormalige koloniën. Erik Dijkstra onderzoekt of wat binnen de context van die tijd legitiem leek, nog wel past in ons huidige tijdsgewricht.
Waldemar Torenstra gaat op avontuur. Dit keer reist hij in de voetsporen van een verborgen geschiedenis: die van de oorspronkelijke bewoners van het Amerikaans continent, van Noord naar Zuid. Wat kunnen de huidige Amerika’s leren van hun kracht en culturele rijkdom? En van hun koloniale geschiedenis?
De grenzen van wat onze planeet aankan, komen in zicht. Het roer moet om, we moeten minder vliegen, minder vlees eten, minder verspillen en minder plastic gebruiken. Maar waarom gebeurt dit niet? Onderzoeksjournalist Jeroen Smit gaat, samen met klimaatjournalisten, op zoek naar antwoorden.
Fijnproevers Emma de Thouars en Alain Caron reizen door Zuid-Korea en laten zich verrassen door de boeddhistische keuken van de vier masterchefs Temple Food die het land rijk is.
Documentaire over de executie van 46 verzetsmensen in natuurgebied Rademakersbroek. Hiermee namen de Duitsers wraak voor de dood van vier Duitse militairen na een wapenvondst in een boerderij.
Hoe werd de Tweede Wereldoorlog beleefd in het Overijsselse Rouveen? Dit orthodox-christelijke dorp in de buurt van Staphorst was tijdens de oorlog zelfvoorzienend en daardoor ook grotendeels geïsoleerd van de buitenwereld. De laatste ooggetuigen van de oorlog, de kinderen van toen, zijn nu allen hoogbejaard. Zij vertellen ontroerend open over hun oorlogsherinneringen aan dorpsgenoot en filmmaker Geertjan Lassche.
Harry de Winter maakt samen met zijn broer Micha een bijzondere reis door Duitsland. De broers wandelen vanaf voormalig concentratiekamp Sachsenhausen bij Berlijn circa 100 kilometer naar het stadje Havelberg. Hiermee treden ze letterlijk in de voetsporen van hun vader, chemicus Max de Winter. Hij legde dezelfde tocht af in mei 1945.
In 1943 trotseerden meer dan 500.000 mensen de onderdrukking van de Duitsers tijdens de April-meistakingen. Een grootse, maar vrijwel onbekende staking. Erik Dijkstra gaat in dit drieluik na hoe dit gegaan is. Persoonlijke verhalen laten de onwaarschijnlijke moed van honderdduizenden Nederlanders zien.
In deze serie komen Nederlandse Joden aan het woord. Over zichzelf, het Jodendom, Joodse humor, over de holocaust, en vooral ook over hun betrokkenheid, hun liefde, hun afkeer en hun zorgen over dat kleine land in het Midden-Oosten, dat dit jaar 75 jaar bestaat.
Hoe beleven Oekraïners Pasen, een feest van leven en opstanding, te midden van alle dood en verdriet? Met die vraag gaat Arjan Lock terug naar Oekraïne. Daar ontmoet hij Pavlo, een voormalig vrachtwagenchauffeur die nu vrijwillig de gesneuvelde soldaten bij het front ophaalt om ze thuis te brengen bij hun familie.
Wilfred Kemp reist samen met een gast naar Rome. Ze gaan in gesprek over de betekenis van Pasen en de kracht van rituelen.
Documentaire over ervaringen van ernstig wangedrag, seksueel misbruik, systematische vernedering en manipulatie in de danssector. Kim Koumans en andere dansers vertellen wat zij hebben meegemaakt en geven een inkijkje in de zeer gesloten danswereld en het gevecht voor gerechtigheid.
Het verhaal van een unieke archeologische vondst voor de kust van Texel. Vanaf het moment dat de jurk illegaal is opgedoken uit de Waddenzee, heeft het wereldwijd voor veel opwinding gezorgd. Het project bestaat uit een driedelige documentaireserie, een vijfdelige podcastserie en een interactieve website waar je met een online duikervaring zelf het wrak kunt bezoeken.
Karim Amghar en Nora Akachar laten zien hoe deze heilige maand in Nederland wordt beleefd. Hiervoor gaan ze naar de provincies Noord-Holland, Zeeland, Friesland en Overijssel, op zoek naar persoonlijke verhalen over deze bijzondere periode voor moslims en niet-moslims in Nederland.
Elk jaar staat Nederland op 4 mei stil bij de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog en de slachtoffers van de oorlogsjaren. Maar de achterban van diverse slachtoffergroepen heeft juist grote bedenkingen bij deze Nationale Herdenking. Mensen uit de Joodse gemeenschap, Sinti en Roma en Indische Nederlanders vertellen hun kant van het verhaal.
Een portret is niet alleen een weergave van het uiterlijk, maar juist ook van iemands binnenwereld. In Portretten van Krabbé gaat kunstenaar Jasper Krabbé daarom op pad met vier culturele makers om zo tot het ultieme portret te komen.
Derde generatie kleinkinderen van oorlogsslachtoffers gaan op zoek naar antwoorden op vragen over het oorlogsverleden van hun grootouders. Ze ontmoeten ooggetuigen en historici, maar ook kleinkinderen van de bezetter. In de sporen van hun opa of oma volgen ze het pad dat hun grootouder heeft afgelegd in de Tweede Wereldoorlog.
In het voorjaar vieren de hindoes het holifeest, ook wel Holi-Phagwa genoemd. Het is een combinatie van een lentefeest, een feest van de overwinning van het goede op het kwade en een nieuwjaarsfeest. Beleef het feest met muziek, kunst en performance geïnspireerd op het holifeest en de symbolische gedachte daarachter.
Sunny Bergman wil weten waarom veel hoogopgeleide witte mensen zich verongelijkt voelen over racisme en witte privileges. Spelen gevoelens van morele en culturele verhevenheid wellicht een rol?
Wat beïnvloedt het stemgedrag? Electoraal geograaf Josse de Voogd gaat op zoek naar de kiezer en wandelt door bloemkoolbuurten en hipsterwijken. Wat zeggen bakfietsen, siertegels, gevelplanten en aanhangers over de politieke kleur van een wijk?
Op 20 maart 2023 is het precies twintig jaar geleden dat de oorlog in Irak begon. Journalist Tom Kleijn deed veelvuldig verslag vanuit Irak. Aan de hand van Kleijns eigen reportages van de afgelopen twintig jaar en van uniek amateurmateriaal van burgers, zien we hoe Irak zich ontwikkeld heeft.
Door Oezbekistan, Tadzjikistan, Kazachstan, Kirgistan en Pakistan liep ooit de oude zijderoute, hét handelscentrum van de wereld. Er is nu hernieuwde belangstelling voor het gebied vanwege de strategische ligging en enorme energievoorraden. Ruben Terlou en Jelle Brandt Corstius verkennen het gebied.
Deze docuserie laat zien hoe het Westen al 10 jaar worstelt met het leiderschap van Poetin in Rusland en hoe hij diepe verdeeldheid heeft veroorzaakt. Met interviews met Boris Johnson, François Hollande, Zelensky en Frans Timmermans.
Tijs van den Brink gaat in gesprek met kerkverlaters. Zij zijn christelijk opgevoed en gingen vroeger naar de kerk. Waarom zijn ze gestopt met gaan? En speelt religie nog een rol in hun leven?
Na de invasie van Rusland in Oekraïne zijn er veel vluchtelingen naar Nederland gekomen. Vluchtelingen met verschillende verhalen en omstandigheden vertellen elk half jaar hun verhaal.
Orville Breeveld reist in de voetsporen van zes belangrijke, historische personen van kleur en onderzoekt hun rol in de samenleving van hun tijd.
Andere Tijden presenteert een reis door de tijd. De vier afleveringen gaan achtereenvolgens over de strijd tegen verkrotting in het begin van de 20e eeuw, het Tuinstadideaal van de jaren 20 en 30, de ‘bouwen bouwen bouwen’-gedachte van de jaren 50 en 60 en tot slot de opkomst van de Vinex-woningen én het marktdenken vanaf de jaren 90.
Op basis van de originele verhoortapes, het politiedossier, en tientallen gesprekken met veroordeelden, (oud-)rechercheurs en rechtsdeskundigen laat deze documentaire zien hoe vier mannen opdraaien voor het doden van een jonge pompbediende in Warnsveld.
Presentator Kefah Allush neemt de kijker mee in de spannende en dramatische uren vlak voor en vlak nadat de dijken breken tijdens de grote Watersnoodramp in het zuidwesten van Nederland in 1953.
Jan Slagter neemt de kijker, onder begeleiding van conservator Jacobine Wieringa, mee door het Vredespaleis in Den Haag. De kijker krijgt daarmee een unieke rondleiding langs de bijzondere architectuur, historische tuinen en imposante kunstwerken.
Splinter Chabot volgt gedurende de jaren van de renovatie van het Binnenhof de ontwikkelingen op de voet. Het is een plek met 800 jaar politieke geschiedenis, vol met verhalen. De hoofdrolspelers uit ons politieke centrum delen met Splinter culturele, parlementaire en kunsthistorische anekdotes.
Als na het plotselinge vertrek van de Amerikanen en hun westerse bondgenoten, ook buitenlandse journalisten Afghanistan verlaten, gaat journalist Thomas Erdbrink juist voor een paar maanden naar Kabul. Hij ervaart daar hoe de Taliban elke dag de touwtjes steeds iets strakker aanhalen.
Midden in onze hoofdstad staat het Koninklijk Paleis Amsterdam, het officiële ontvangstpaleis van Koning Willem-Alexander. Een levendig gebouw met imposante zalen en salons. Jan Slagter neemt u, onder begeleiding van de conservator, mee door het paleis.
Jurjen ten Brinke bezoekt onderdrukte gelovige minderheden. Zo bezoekt hij Assyrische christenen en jezidi’s in Noord-Irak, uit Myanmar gevluchte Rohingya in Bangladesh, tot christen bekeerde ex-moslims in Maleisië en christenen in Colombia.
Een nieuwe generatie zoekt zijn winst op de financiële markt. Deze docuserie geeft een kijkje in de financiële wereld van het grote geld en beleggingen. Een plek waar risico verhandelbaar is en waar rampen worden gezien als een kans. Hoe werkt deze wereld?
Midden in het centrum van Den Haag staat het werkpaleis van koning Willem-Alexander en koningin Máxima: Paleis Noordeinde. Jan Slagter neemt u mee achter de deuren van het prachtige paleis en ontmoet de koning en koningin.
Geen plek in het huis van Ramsey Nasr is onbezet: boeken en cd's, maar ook zaken als vlinders, fossielen, vuistbijlen, fotografie - hij verzamelt het allemaal. We zien hoe Ramsey orde schept in zijn collectie en ontdekken hoe natuuronderzoekers vroeger te werk gingen.
De Haagse oud-wethouder en locoburgemeester Richard de Mos wordt beschuldigd van schending van het ambtsgeheim en corruptie. Toch blijft de Haagse kiezer massaal op hem stemmen. Deze documentaire volgt de Mos anderhalf jaar lang tot en met de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in voorjaar 2022.
Freek de Jonge speelt in zijn 90e voorstelling een oudere heer die zich staande probeert te houden in een steeds gekker wordende wereld. Speelt hij eigenlijk wel een rol, of is dit een goede weergave van zijn eigen persoonlijkheid?
Een periode van ongekende welvaart, met hogere lonen en meer vrijheid. Voor menigen zijn de jaren zestig een feest met nieuwe verlangens en idealen, voor anderen heeft het vooral een bittere bijklank. Presentator Philip Freriks spreekt met ooggetuigen die erbij waren.
In 1997 werden De Deltawerken voltooid; een huzarenstuk dat wereldwijd bewondering afdwong. Deze documentaire gaat in op de vraag of De Deltawerken de veiligheid van Nederland kunnen blijven waarborgen nu de zeespiegel door klimaatverandering zal stijgen.
Joanna Lumley reist naar Parijs, Rome en Berlijn. Daarbij bezoekt ze de meest luxe en exclusieve plekken en ontmoet ze bekende bewoners van de stad.
The Cats waren een van de meest succesvolle Nederlandse bands in de jaren 70. Ze scoorden tientallen hits. Jan Slagter haalt met leadzanger Piet Veerman, bassist Arnold Mühren, gitarist Jaap Schilder en gitarist Piet Keizer herinneringen op aan de succestijd, de druk en de lol in hun hoogtijdagen.
Documentaireserie over een fietskoeriersdienst met een sociaal maatschappelijke missie. Onder leiding van de ruimhartige Stanley werkt er een bonte, maar hechte groep werknemers. Elke koerier heeft eigen redenen om zich een slag in de rondte te trappen door de stad. En eigen stille dromen...
Op Nieuwjaarsdag blaast het Nederlands Blazers Ensemble het publiek in het Concertgebouw in Amsterdam traditiegetrouw feestelijk en vol verrassing, verrukking en ontroering het nieuwe jaar in.
In deze docuserie over de wereld van vluchtelingen in Europa onderzoekt schrijfster Rosita Steenbeek hoe we kunnen waken over onze menselijkheid. De serie laat zien hoe erg het misgaat met de opvang van vluchtelingen, maar gaat ook over mensen die in actie komen en helpen en journalisten die het onrecht aan de kaak stellen.
Documentaireserie naar aanleiding van de 70e herdenking van de Watersnoodramp. Archiefmateriaal en indringende ooggetuigenverslagen brengen in kaart hoe de ramp zich kon voltrekken, hoe van tevoren onvoldoende werd geanticipeerd op het dreigende gevaar en wat we hebben geleerd van de ramp.
Marlijn Weerdenburg vertelt een actueel en persoonlijk kerstverhaal onder muzikale begeleiding van onder anderen Trijntje Oosterhuis, Jim Bakkum en Edsilia Rombley.
Het OLVG is hét stadsziekenhuis van Amsterdam, waar alle culturen van de grote stad elkaar ontmoeten. Per jaar worden hier meer dan 500.000 patiënten behandeld. Twee jaar lang werden de artsen, verpleegkundigen en andere medewerkers in dit ziekenhuis gefilmd.
Ooit vroeg radio-dj Eddy Keur tijdens een spelletje wie het dagboek van Anne Frank had geschreven. Hij kreeg het antwoord: Annie M.G. Schmidt. Dat vond hij confronterend en reden om om vijf jongeren uit te nodigen om naar Auschwitz af te reizen voor dat belangrijke onderwerp. Hoe dat verloopt, zie je in dit programma.
Anita Witzier gaat in gesprek met de allerlaatste Witte Zusters. Als jonge meiden maken zij een reis naar Afrika. Gedreven door geloof, vastbesloten om de wereld te verbeteren. Samen blikken ze terug op een avontuurlijk leven.
Voor wie heb jij een kerstgedachte en wie wil jij in het licht zetten? Met die vraag rijdt presentator Joris Linssen met een kerstboom door Nederland. Als antwoord wordt een foto van een bijzonder persoon in de boom gehangen en vertellen mensen vrolijke, verdrietige en ontroerende verhalen die bij deze persoon horen.
Kies je voor kwaliteit van onderwijs of voor meer geluk en herkenning? Welke school sluit beter aan bij de identiteit van het kind en de waarde en normen die ze thuis meekrijgen? Vanuit deze vragen onderzoekt Karim Amghar de rol van religie op verschillende scholen.
De mooiste documentaires over architectuur, film, schilderkunst, fotografie, design, beeldhouwkunst en mode.
Wat is de invloed van Donald Trump op Amerikaanse Joden? En op wie gaan ze stemmen? In aanloop naar de midterm-verkiezingen op 8 november 2022 in Amerika schetst Gideon Levy een beeld van de Joodse gemeenschap in Amerika.
Amber Kortzorg gaat op een persoonlijke reis naar het land van haar vader Lloyd: Suriname. Ze ontmoet er verschillende families, door wier ogen Amber een Suriname ziet dat ze nog niet kende. Ze ziet de dagelijkse zorgen en obstakels, maar vooral ook de levenslust en de liefde.
Jonge talentvolle makers bevragen of herschrijven de ongeschreven regels van onze maatschappij. Hun korte documentaires dagen de kijker uit, houden een spiegel voor of zetten aan het denken.
Sherin Seyda interviewt mensen die ooit radicaal waren, of zelfs extremistisch. Zij blikken terug en vertellen hoe ze tot hun radicale ideeën en acties kwamen en hoe ze er later weer van zijn losgekomen. Elke gast heeft een andere achtergrond; radicaal-rechts, moslimradicalisme, complotdenken, dierenactivisme.
Op NPODoc.nl vind je meerdere documentaires over het slavernijverleden.
Vijf aangrijpende verhalen over moderne slavernij. Ling maakt werkweken van ruim zeventig uur in een Chinees restaurant. Ze mag bijna nooit pauzeren en wordt gekleineerd door haar baas. Abdul wordt door zijn vrouw ernstig uitgebuit. Hij werkt fulltime, maar moet bijna al zijn geld afstaan. Hamid wordt door een familielid onder valse voorwendselen naar Nederland gehaald en gebruikt als huisslaaf.
In dit programma aandacht voor het meest verzwegen onderdeel van de vaderlandse geschiedenis: het Nederlandse aandeel in de internationale slavernij.
Programma dat laat zien welke rol het slavernijverleden nu nog speelt onder Nederlandse jongeren met Afrikaanse voorouders.
Alles over discriminatie, vooroordelen, kolonialisme en ons slavernijverleden
Nederlandse documentaireliefhebbers gidsen je langs de meest opvallende films van het festival. Een kijkje achter de schermen van het IDFA, het grootste documentairefestival ter wereld dat jaarlijks plaats vindt in Amsterdam.
Documentaireserie over de macht van oliebedrijven. Over hoe grote oliebedrijven en hun politieke bondgenoten jarenlang twijfel zaaiden over de kennis van klimaatverandering en de maatregelen hiertegen vertraagden.
Nederland kent meer dan vijf miljoen mantelzorgers en dat worden er in de toekomst alleen maar meer. Of we het willen of niet, mantelzorg is de hoeksteen van ons zorgsysteem. Voor deze zesdelige documentaireserie strijken regisseurs Nelleke Koop en Stephane Kaas meer dan een jaar lang neer in Deventer. Daar volgen ze de levens van zes Deventenaren die voor een dierbare zorgen.
Verhalen van geloof, hoop en liefde. Een levensbeschouwelijke blik op actuele en maatschappelijke onderwerpen.
Amusementsshow gepresenteerd door Harm Edens waarin uitvinders en slimme koppen de beste oplossingen voor het klimaatprobleem presenteren aan Nederland. BN'ers reageren op de nieuwe, verbazingwekkende en creatieve ideeën.
Wie is er verantwoordelijk voor de misstanden in Qatar? Danny Ghosen brengt verhalen over de families van de overleden stadionbouwers en onderzoekt of er in voetbalminnend Nederland iemand verantwoordelijkheid voelt.
Kefah Allush gaat op zoek naar de persoonlijke verbondenheid die mensen voelen met de grond waarop ze wonen. Vergezeld door een bekende regiobewoner ontmoet hij mensen die houden van en zorgen voor het land waarop ze leven.
Hoe staat het ervoor met de steun onder Amerikaanse christenen voor Donald Trump? Tijs van den Brink reist naar Amerika om in gesprek te gaan met fanatieke Trump-supporters, complotdenkers en schietende Democraten.
Dit is een serie over de gebeurtenissen in 1672. Een jaar dat de boeken inging als rampjaar. Wat gebeurde er nou precies en hoe kon het zo uit de hand lopen? Met extra online serie over Nederlandse steden die een rol speelden in of naar aanloop van het Rampjaar.
Gelovige lhbt'ers delen hun ervaringen over sociale acceptatie in christelijke kring. Iedere aflevering staan twee mensen centraal die elkaar in een briefwisseling vertellen over hun leven voor en na hun coming-out.
Een selectie van balletten, choreografieën en urban dance uit 25 jaar Nederlandse Dansdagen. Gekozen door voormalig danser en acteur Jan Kooijman en internationaal bekend danser Redo.
Augustus 2021 namen de Taliban de macht weer over in Afghanistan. Hoe heeft het zover kunnen komen? De belangrijkste betrokkenen uit de politiek en defensie praten over de fouten die zijn gemaakt.
In deze quiz testen twee spelers hun kennis onder hoge tijdsdruk. Ze kunnen kiezen uit de categorieën Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Wetenschap, Sport of Tegenwoordige Tijd.
Sinan reist naar kwetsbare buitenwijken van Europa. Hij gaat naar die plekken waar de armoede het grootst is en de werkloosheid het hoogst en kijkt hoe mensen wonen, werken en leven in deze beruchte plaatsen.
Bekijk en beluister documentaires uit de wetenschapscollectie van NPO Doc. Over onder andere het internet, gewetensvragen, privacy en de toekomst.
Topsporters krijgen een hoop te verduren. Prestatiedruk, winst en verlies wordt vastgelegd in de mooiste documentaires op NPO Doc.
Verhalen over de Europese Unie, politieke figuren en protest. Alle documentaires over politiek vind je bij elkaar op NPO Doc.
Reis over de hele wereld en kom dichterbij de natuur. Op NPO Doc vind je alle documentaires over dieren, natuur, klimaat en milieu bij elkaar.
Inspirerende, ontroerende en verdiepende documentaires waarin de mens centraal staat. Onder andere over racisme, onderwijs, religie en familie.
De mooiste en meest swingende documentaires en portretten over muzikanten, muziekgenres en popsterren vind je op NPO Doc.
Duik dieper in de wereld van kunst, muziek, theater, literatuur en dans. Hier vind je alle documentaires over kunst en cultuur.
Bekijk en beluister de mooiste documentaires over liefde in alle vormen en maten, over de hele wereld.
Bekijk en beluister de documentaires over (mentale) gezondheid in deze collectie van NPO Doc. Onder andere over autisme, het menselijk lichaam, dood of seks.
Alle geschiedenisdocumentaires van 2Doc.nl.
Documentaires over alles wat met economie te maken heeft, zoals armoede, ongelijkheid, geld of de crisis.
Verslag met de rijtoer van koning Willem-Alexander en koningin Máxima naar de Ridderzaal, de troonrede en de balkonscène. Ook zien we de overhandiging van de Miljoenennota door minister van Financiën en de eerste reacties hierop.