Real Life
419 titels
A-Z menu overslaan8 Real Life titels startend met een nummer of karakter #
In deze driedelige documentaire volgen we verschillende professionele honkbalspelers uit Curaçao. Het eiland is vergelijkbaar met een gemiddelde stad in Nederland. Toch komen hier de meeste professionele honkballers ter wereld vandaan. Wat is het geheim achter dit opmerkelijke succes?
Hoe is het gesteld met de positie van de witte man? Wat vinden we van vleeseters? En hoe zit de Joodse gemeenschap in elkaar? Ajouad el Miloudi praat over onderwerpen, thema's en subgroepen die actueel en soms controversieel zijn en waarover de meningen uiteen lopen.
Met de door Kassa opgezette actie #IkRedHetNietMeer geeft BNNVARA een gezicht aan de 1,3 miljoen Nederlanders die er alles aan doen om rond te komen, maar niet meer op kunnen boksen tegen de inflatie, energieprijzen en de hoge prijs van de boodschappen.
Hoe groot is het sociale vangnet van Nederland? Tim den Besten en Nicolaas Veul gaan wonen en werken als stagiairs sociaal werk in de Haagse wijk Laak. Ze worden niet alleen geconfronteerd met de vele problemen in de wijk, maar ook met hun eigen maatschappelijke betrokkenheid.
Hoe is het om leraar te zijn op een middelbare school? Tim den Besten en Nicolaas Veul gaan aan de slag als buitengewoon stagiair op scholengemeenschap ISG Arcus in Lelystad. Dat resulteert in een programma vol emotionele ups en downs van twee beginnende docenten.
Nederland versteent. Daarom gaan in 12 straten groen de bewoners de strijd aan met de tegels. Ze doen alles zelf, van het ontwerp en tegels wippen tot aan het aanplanten en onderhouden. Ze krijgen hierbij hulp van het greenteam, bestaande uit Anita Witzier, Tim Hogenbosch, Anne Wieggers en Martin Stuger.
Een nieuw seizoen van 30 minuten Rauw waarin NPO Radio 2-dj Ruud de Wild een half uur lang vlijmscherpe vragen stelt aan een bijzonder persoon. De wekker wordt gezet, er wordt geen vraag geschuwd en het resultaat hoor je ongecensureerd. Met dit seizoen o.a. Loiza Lamers, Frans Bauer en Gunay Uslu.
Zes talenten razen dwars door Nederland, met ideeën die je aan het lachen maken, verbazen en uitdagen. Brutaal, a-politiek, nieuwsgierig en altijd verrassend: dat is het DNA van 6Pack. Deze jonge makers hebben carte blanche om hun eigen bizarre en hilarische projecten te realiseren.
13 Real Life titels startend met de letter A
Spannende verhalende podcastserie over de wereld achter carnaval in Breda. Wie heeft er eigenlijk écht de touwtjes in handen rondom de carnavalstraditie? Wat doet het met een prins en zijn gezin om voor een aantal jaar de bekendste Bredanaar te zijn en hoe word je dat eigenlijk; prins carnaval?
Tijs van den Brink gaat in gesprek met kerkverlaters. Zij zijn christelijk opgevoed en gingen vroeger naar de kerk. Waarom zijn ze gestopt met gaan? En speelt religie nog een rol in hun leven?
Radioprogramma en podcast dat familieleden, vrienden en bekenden herenigt. Al sinds 1971! Luister je mee?
Komen game-skills goed van pas bij het besturen van een vliegtuig, schip of tram? In Away From Keybord onderzoekt Frank (Slotta) samen met gamers of er beroepen en vaardigheden zijn waar hun vaardigheden als gamers goed van pas komen.
Van het bouwen van een digitale kloon van zichzelf om eeuwig te leven, tot een liefdesrelatie met een AI-vriendin: een leven zonder AI is voor sommige mensen al ondenkbaar geworden. Wat is de impact van AI en hoe vinden we een evenwicht tussen technologische vooruitgang en echte verbondenheid?
Inspirerende, ontroerende en verdiepende documentaires waarin de mens centraal staat. Onder andere over racisme, onderwijs, religie en familie.
Amber Kortzorg gaat op een persoonlijke reis naar het land van haar vader Lloyd: Suriname. Ze ontmoet er verschillende families, door wier ogen Amber een Suriname ziet dat ze nog niet kende. Ze ziet de dagelijkse zorgen en obstakels, maar vooral ook de levenslust en de liefde.
Het bijzondere leven van Nina en Susanna wordt gevolgd. Samen reizen ze in hun camper door heel Europa om bruiloften vorm te geven in binnen- en buitenland.
Special over kroonprinses Amalia, die achttien jaar werd in december 2021. Een belangrijke leeftijd, want vanaf dan wordt zij koningin, mocht haar vader Willem Alexander onverhoopt komen te overlijden. Dionne Stax duikt in haar leven.
Anita Witzier gaat in gesprek met de allerlaatste Witte Zusters. Als jonge meiden maken zij een reis naar Afrika. Gedreven door geloof, vastbesloten om de wereld te verbeteren. Samen blikken ze terug op een avontuurlijk leven.
Later kan je worden wat je wil, zeggen ze. Misschien wel arts, leraar of politicus. Vuilnisman komt meestal niet voor in dat rijtje. Sterker nog: de juf of meester benadrukte dat je zou eindigen achterop de vuilniswagen, als je ‘niet goed je best deed’. Anne van der Steen (30) is theatermaker, maar door de pandemie nu vuilnisman.
Vier jongeren vertrekken naar het buitenland voor het avontuur van hun leven: ze gaan drie maanden aan het werk als au pair. Naast de dagelijkse zorg voor kinderen streven ze allemaal hun eigen dromen en verlangens na. Hoe houden zij zich ver van hun vertrouwde omgeving staande?
28 Real Life titels startend met de letter B
Presentator Mark Baanders (26) heeft een kinderwens en wil jong vader worden. Als homoseksueel is dat een stuk lastiger dan voor zijn heterovrienden. Daarom wil hij onderzoeken hoe hij toch zijn allergrootste wens in vervulling kan laten gaan. Als de overheid roet in het eten gooit met een adoptiestop, richt Mark zich op co-ouderschap en draagmoederschap.
Zes jonge mensen met psychische problemen of tegenslagen worden op reis gestuurd. Ze gaan een extreme uitdaging aan om iets teweeg te brengen, om patronen te doorbreken en grenzen te verleggen.
Vier jongeren hebben iets meegemaakt waardoor hun leven compleet is veranderd. Hun persoonlijke verhalen worden verfilmd door middel van Artificiële Intelligentie (AI), van mentale problemen, fysiek geweld tot aan verlamming. De serie toont scenes van hun eigen spannende, heftige, verdrietige of bijzondere verhaal in de stijl van hun lievelingsfilm.
Elke maand organiseert BEAM, de jongerenafdeling van de EO, een kerkdienst op tv en YouTube. Met presentator Joram Kaat, muziek en sprekers.
Heerlijk kneuterig programma over stellen die gaan logeren in elkaars Bed & Breakfast en grondig onderzoek doen. Welke B&B wordt als beste beoordeeld?
Wist je dat inwoners van achterstandswijken gemiddeld 14 jaar korter leven? Antoinette Hertsenberg wil weten hoe dat komt en hoe ingewikkeld is om dat te veranderen. Ze volgt vier inwoners van de volkswijk Voorstad in Deventer.
Programma over de bezorgeconomie. Van pakketjes tot aan boodschappen: voor niets hoef je vandaag de dag je deur nog uit en je kunt werkelijk alles laten bezorgen. Wie zijn de mensen achter onze bestelling? En onder welke omstandigheden werken zij?
Bekende en minder bekende Nederlanders vertellen over die momenten in hun leven waarop de woorden "bid, bedank en bewonder" een diepere betekenis kregen.
Realityserie over misschien wel de bekendste én beruchtste buurt van Nederland, beroemd om de rood verlichte ramen. Ondanks de onzekere toekomst toont de serie de buurt zoals ze nu is: kleurrijk, chaotisch en divers. Met karakteristieke figuren die het gezicht van de Wallen vormen.
De menselijke verhalen die schuilgaan achter de muren van het AZC in Zutphen. We volgen de bewoners een jaar lang tussen hoop en vrees, in hun verlangen naar acceptatie en een vrij en veilig bestaan. Medewerkers delen hun toewijding en inspanningen om deze overgang zo goed mogelijk te laten verlopen.
In een winterse villa, aan de rand van bos en heide, gaan Ans Markus, Bastiaan Ragas en Desray onder leiding van dominee Anne-Meta Kobes aan de slag met Bijbelteksten. Ze gaan met elkaar in gesprek over de Bijbelteksten, hun eigen leven en hoe de eeuwenoude teksten nu actueel zijn.
Over de ups en downs op weg naar roem, geld en ontelbaar veel volgers. Bijna Beroemd volgt vier jongeren die op het punt staan door te breken. Waarom willen ze beroemd worden?
In drie korte afleveringen leert lobbyboy George de bewoners kennen, en luistert hij, terwijl ze de lift in- en uitstappen, naar hun verhalen. Hij vraagt zich af: wat doen diestigma’s met een buurt en de mensen die er wonen? En kloppen die vooroordelen wel met de werkelijkheid?
Agenten, ieder met hun eigen specialisme, laten vanaf de frontlinie zien wat dit beroep écht met hen doet. Naast de spannende en uitdagende kanten van hun werk staan de persoonlijke verhalen en emoties centraal van de agenten die elke dag opnieuw hun uniform aantrekken.
Royaltyprogramma met nieuws en achtergronden rond koninklijke families in binnen- en buitenland.
Zes kandidaten leggen hun werkgeluk in de handen van een jobcoach en een recruiter. Het enige wat de kandidaten hoeven te doen is blind te tekenen voor een nieuwe baan in een nieuwe sector.
Burgemeester, modeontwerper of topsporter zijn met een visuele beperking, kan dat? Het gaat niet vanzelf, maar het hoeft geen beperking te zijn voor ambities, zo bewijzen Tjarda, Annemarie en Ronald.
Twintig onbevreesde jongeren spreken zich uit over de rauwe, ongefilterde aspecten van de eerste keer, verliefdheid, seksualiteit en alles wat daarbij komt kijken. Eerlijk en kwetsbaar delen de tieners hun eigen ervaringen met daten, sexting en grensoverschrijdend gedrag.
Zesdelige podcast over de fragiele 84-jarige Elisa, die sinds kort alleen nog maar kan praten over haar oude jeugdliefde Bob. En het kind dat ze afgedwongen heeft moeten afstaan aan een klooster.
Het Boeddhabeeld heeft de tuinkabouter vervangen, maar zijn we daardoor happy en zen? Joris gaat in gesprek met Nederlanders die een persoonlijke crisis tot een waardevolle levensles hebben gemaakt.
Joris Linssen geeft iemand een week lang een Boeddhabeeld in huis. Inspirerende mensen die een persoonlijke crisis hebben omgezet in een waardevolle levensles. Aan het einde van de week komt hij langs. Wat heeft de Boeddha die week allemaal gezien?
Boer Ayoub, de enige Marokkaanse boer in Nederland, wil niets liever dan een eigen boerderij in Nederland. Daarom werkt hij al sinds zijn veertiende op diverse melkveehouderijen om ervaring op te doen. In dit programma deelt hij zijn passie voor het boerenleven.
Datingprogramma waarin een aantal vrijgezelle boeren op zoek gaan naar de liefde. Zullen ze iemand vinden om hun geliefde boerenleven mee te delen?
Raven van Dorst vertrekt naar het platteland, om zelf voedsel te verbouwen en zo bewuster met de aarde om te gaan. Twee bekende Nederlanders komen werken op de boerderij en worden ondertussen geïnterviewd door Raven.
Tim Hofman helpt jonge mensen die boos zijn. Van iemand die opgelicht wordt tot iemand die ergens geen homo mag zijn tot iemand die geïntimideerd wordt. Kortom: iemand die boos is en uit de brand geholpen moet worden door Tim en zijn team.
Boven Water vertelt het persoonlijke verhaal van vijf familiebedrijven die te maken krijgen met harde klappen als gevolg van een crisis. Daarbij wordt steeds moeilijker om het hoofd boven water te houden door de toename van grote partijen.
Sinan reist naar kwetsbare buitenwijken van Europa. Hij gaat naar die plekken waar de armoede het grootst is en de werkloosheid het hoogst en kijkt hoe mensen wonen, werken en leven in deze beruchte plaatsen.
Burgerzaken toont het reilen en zeilen in vijf gemeentehuizen. Van mensen die een ID of rijbewijs komen ophalen, een baby komen aangeven, elkaar het ja-woord geven of juist hun huwelijk ontbinden. Het programma geeft een unieke kijk op het dagelijkse leven en de sleutelmomenten in een mensenleven.
7 Real Life titels startend met de letter C
Online serie waarbij vier presentatoren het tegen elkaar opnemen in steeds verder escalerende uitdagingen. Ze beginnen klein, maar het wordt steeds lastiger. het zijn stuk voor stuk gevoelige thema's, zoals: spareribs eten in een vegan restaurant. Hoe ver gaan ze?
Online serie waarin je verschillende mannelijke sekswerkers volgt in hun turbulente leven. Hoe lang is het werk nog leuk? Welke rol speelt hun werk in het liefdesleven? En waar ligt hun grens?
Portret van de Nederlandse skateboarder Candy en haar voorbereidingen op de Olympische Spelen. Ze overwint een blessure, maar in Tokio slaat het noodlot opnieuw toe wanneer zij in quarantaine moet. Indringende documentaire over hoogte- en dieptepunten, veerkracht en de uitdagingen waar je als topsporter mee te maken krijgt.
Programma over carnaval: het feest van zotten en dwasen, van hossen en zingen tot je schor bent. Het volksfeest waar rangen en standen wegvallen en iedereen vertroebelt.
Deze urgente en ingetogen sportdocumentaire belicht transgenderinclusie van drie jonge topatleten in de Verenigde Staten. We volgen drie middelbare school-atleten tijdens sportwedstrijden en in hun persoonlijke leven als transgendertieners.
Interviewprogramma waarin studenten een inspirerende gast hun vragen mogen stellen.
61 Real Life titels startend met de letter D
Danny Ghosen reist langs de rafelranden van de Amerikaanse samenleving op zoek naar waar het wringt. Dat doet hij op zijn eigen manier: onbevooroordeeld en nieuwsgierig.
Programma met Danny Ghosen, die in de Arabische wereld duikt. Want deze wereld roept bij veel kijkers vooral beelden op van onderdrukking en oorlog. Maar het is niet alleen maar eng. Het is een enorm veelzijdige regio met de meest uiteenlopende verhalen en personen.
Danny Ghosen gaat op onderzoek uit naar onverwachte plaatsen in de maatschappij en de problemen in de samenleving. Danny komt overal binnen, hij vraagt door en oordeelt niet.
Documentaire over ervaringen van ernstig wangedrag, seksueel misbruik, systematische vernedering en manipulatie in de danssector. Kim Koumans en andere dansers vertellen wat zij hebben meegemaakt en geven een inkijkje in de zeer gesloten danswereld en het gevecht voor gerechtigheid.
Emma Wortelboer gaat langs bij ouders en tieners die het maar niet eens kunnen worden over een tiener-ouder kwestie. Emma verdiept zich in de standpunten van beiden.
In Nederland zijn meer dan 40.000 kinderen geadopteerd. De oplossing voor een onvervulde kinderwens en voor kinderen die in hun land van herkomst geen toekomst hadden. Blijft dit sprookjesbeeld van adoptie, een verhaal van dankbaarheid, van ouderliefde en vooral van goede bedoelingen, overeind?
Wat leren Afro-Europeanen ons over het maken van een thuis? De Nigeriaans-Brits-Nederlandse Ikenna Azuike heeft een mooie carrière en een fijn gezin. Toch voelt hij zich 'gespleten'. Hij reist langs verschillende Afrikaanse gemeenschappen in Europa op zoek naar raad.
Langs de Amsterdamse grachten en in de smalle steegjes zijn vele spirituele schatten verborgen. Columnist en schrijver Stephan Sanders gaat opzoek naar deze verhalen en katholieke aanwezigheid in onze hoofdstad. En hij gaat in gesprek met Amsterdammers die, tegen de seculiere stroom in, gelovig zijn. Hoe katholiek is de bijna 750-jarige stad nog?
Twintig jaar geleden volgde heel Nederland Frans Bauer, zijn Maris, hun twee jonge zoons en zijn prille carrière. Hoe gaat het er nu, 20 jaar later, aan toe? Nu de vier jongens inmiddels jongvolwassen zijn en Frans als zanger alles heeft bereikt waar hij van droomde?
Op The International Butler Academy in het Zuid-Limburgse Simpelveld worden studenten van over de hele wereld en van alle leeftijden de fijne kneepjes van het butlervak bijgebracht. De film volgt zes studenten tijdens hun opleiding. Wat beweegt hen te kiezen voor dit dienstbare beroep?
Het persoonlijke avontuur van programmamakers en journalisten Fidan Ekiz en Kees Schaap over de wereld van wokeness, uitsluiting en angst. Verschijnselen die veel impact hebben op de wereld van nu in het algemeen en die van Fidan en Kees in het bijzonder.
Jan Slagter en Cisca Dresselhuys spreken met ex-gereformeerde gasten over hoe het geloof hun leven heeft veranderd en nog steeds beïnvloedt. Ook vertellen ze openlijk over hun eigen gereformeerde opvoeding.
In dit programma ontvangt interviewt Özcan Akyol elke week een gast in zijn barbershop, met wie hij een openhartig gesprek aangaat over het werk en privéleven.
‘De Geknipte Gast’ wordt voor even ‘De Gevluchte Gast’. In deze speciale reeks ontvangt Özcan Akyol geen prominenten uit de politiek, wetenschap, media, kunst en sport in zijn kappersstoel, maar juist onbekende vluchtelingen uit Oekraïne, Syrië, Rusland en Afghanistan.
Samen met architect Maarten Nieuwenhuize en interieurstylist Odette Simons helpt Rachel Rosier negen kandidaten die dringend een woning zoeken met out of the box woonoplossingen.
Een podcast voor iedereen met interesse voor de Joodse wereld. Met verhalen over bekende Joodse Nederlanders en tradities uit de gevarieerde en vegetarische Joodse keuken.
Stel je voor dat je wakker wordt in een ziekenhuis zonder geheugen. Al je herinneringen zijn door een hersenontsteking gewist. Het overkomt de 21-jarige Jur Deitmers als hij in 2017 aan Harvard studeert. Jur ontwaakt in een onbekende wereld. Hij weet zijn naam niet meer, weet zelfs niet wie zijn moeder is, iedereen is een vreemde. Het enige wat hij nog kan is praten en pianospelen.
'Podcastmaker en studievriendin Josephine van der Erve kon heel dichtbij komen, waardoor het verhaal de diepte ingaat zonder dat het zielig of pathetisch wordt. Het bizarre verhaal van Jur laat je daarnaast nadenken over hoe we naar de wereld kijken.' - curatieteam NPO Luister
Wat is de zin van het leven? En wat gebeurt er als je overlijdt? Presentator Kefah Allush in gesprek met bekende Nederlanders over het leven en over de dood.
Jaren geleden vertrok Uwe naar Gran Canaria om te sterven, na een laatste dans op een liedje van Pollux. Als Pollux jaren later van de kastelein van het café hoort dat zijn liedje de herinnering aan Uwe levend houdt, besluit hij op onderzoek uit te gaan. Ging Uwe wel dood? In zeven bloedstollende afleveringen legt Pollux bloot wat Uwe verborgen had willen houden.
Joy zet alles opzij om haar terminaal zieke moeder nog één onvergetelijke laatste zomer te bezorgen. Podcastmaker Lotte van Gaalen volgt moeder en dochter tijdens deze zomer op de voet en probeert hun relatie te ontrafelen. Gedurende deze zomer wordt het Lotte duidelijk hoe de band tussen Tammy en Joy precies in elkaar zit, welke rol het verleden van Tammy hierbij speelt, en hoe verschillend moederschap eruit kan zien.
Annefleur en Vera loodsen je door het landschap van lesbische media-aanbod heen. Lekker met de lesbi’s dus, maar ook met de B’s en Q’s want in de Liga is iedereen welkom.
De islamitische basisschool El Habib in Maastricht behoort al jaren tot de beste scholen van Nederland. Veel leerlingen beginnen met een achterstand die ze binnen acht jaar weten in te halen. Tien jaar eerder werd de school ook al in beeld gebracht. Hoe gaat het nu?
Voor de meeste modellen schuilt er achter de glitter en glamour een keiharde realiteit. Regisseur Nadia Shah onthult via klokkenluiders en undercoveracties de duistere kanten van de internationale modellenwereld en toont de ruwe keerzijde waarin jonge modellen vaak slechts een verdienmodel zijn.
Radioprogramma in de nacht van omroep ZWART. Het programma laat zich beleven als een ritje in de nachtbus: avontuurlijk en toch betrouwbaar, verrassend en toch voorspelbaar. Luisteraars kunnen rekenen op passagiers die een uur of één paar minuten meerijden en een route langs de vele gezichten en stemmen die de nacht rijk is.
Antoine Bodar, de bekendste priester van Nederland, wordt tachtig. Aan de hand van een aantal opzienbarende en ontroerende fragmenten uit zijn tv-carrière, blikt Annemiek Schrijver met hem terug op zijn leven. Wat heeft hij in tachtig jaar geleerd over levenskunst? Waar vindt hij toevlucht en hoe wil hij als priester de ander nabij zijn?
Rutger Castricum voert met zijn gast aan het begin van de nacht een prettig gesprek. Dit doet hij vanuit zijn eigen huis, in die mooie stad achter de duinen, aan zijn keukentafel.
Özcan Akyol, ook wel bekend als Eus, gaat op reis naar en door Turkije. Hij reist langs verschillende provincies, praat met bewoners en ontdekt een enorme diversiteit aan culturen, religies en etnische groepen.
Van buiten Europa komen jaarlijks vele duizenden vluchtelingen Europa binnen. Vluchtelingen, die om uiteenlopende redenen op zoek zijn naar een nieuwe plek en beter leven. In deze reeks indringende verhalen over de relatie tussen bestaande bewoners en hun 'nieuwe buren'.
Wat gebeurt er als de steunpilaren van onze samenleving bezwijken? Nadia Moussaid gaat in gesprek met onder anderen sociaal advocaten, journalisten en docenten, hun beroep komt steeds meer onder druk te staan door bezuinigingen, politieke keuzes en afnemende waardering uit de maatschappij.
In deze serie worden toekomstige ouders vanaf de zwangerschapscursus tot en met de bevalling op de voet gevolgd. Lukt het ze om de geleerde lessen in praktijk te brengen? En hoe groot is de ontlading als ze het grootste life-changing event dat er is hebben doorstaan?
Conflicten over hoog opgelopen buren ruzies, overlast door bomen, schuttingen en schuurtjes op de erfgrens, familievetes of conflicten over het recht van overpad. Rijdende rechter mr. John Reid gaat langs en zoekt naar een oplossing.
Een groep vaste rijinstructeurs met hun leerlingen wordt elke dag gevolgd. In de vele uren die ze in de auto met elkaar doorbrengen, delen ze lief en leed met elkaar.
Een aantal LHBTIQ+ voetbalsupporters wordt gevolgd in hun pogingen om homofobie uit de voetbalstadions te bannen. Een strijd die gestreden moet worden, ondanks alle tegenwerking en intimidatie.
Britse school probeert leerlingen te helpen vooroordelen omtrent 'ras' te ontdekken en uit te roeien. Ze doen allerlei opdrachten, zowel binnen als buiten de klas. Alles wat ze dachten te weten over 'ras' wordt tegen het licht gehouden. Zo moeten leerlingen o.a. moeilijke waarheden onder ogen zien.
Inclusieve talkshow waarin met open blik de actualiteit op politiek, maatschappelijk en cultureel gebied wordt doorgenomen.
Barbara Smit duikt in het land dat na decennia vol geweld nu de weg vooruit probeert te vinden, gegidst door een zelfverzekerde pop die zichzelf De stem noemt. Hij neemt haar mee naar vier bijzondere verhalen die zowel de tragische als de hoopvolle kanten van Colombia belichten.
Chaos, geweld en corruptie waren de ingrediënten van een heftige taxioorlog die woedde in Amsterdam aan het begin van deze eeuw. Deze vierdelige documentaireserie biedt een onthullende blik achter de schermen van een sector die werd verscheurd door een nieuwe landelijke taxiwet in 2000.
Is het mogelijk om in een paar maanden tijd op professioneel niveau te fietsen? Rutger en Chatilla gaan de fysieke en mentale uitdaging aan. Hierbij worden ze geholpen door experts uit de wielersport.
Deze serie geeft een unieke inkijk in de wereld van de uitsmijters. Ieder weekend, als jongeren op stap gaan, handhaven de uitsmijters de orde aan de deur van kroegen en in de clubs. Zij krijgen te maken met heftige incidenten.
Max Terpstra volgt vijf verschillende mensen die een grote overeenkomst hebben: ieder van hen zoekt, of zocht, een uitvlucht. Ze willen verdoven, afleiden of vluchten om maar niet te hoeven voelen en vinden deze vlucht in drank, games, eetproblematiek, porno of drugs.
Presentator Mirjam Bouwman ontmoet mensen die een heel bijzondere verandering hebben meegemaakt en waarin het geloof een heel belangrijke rol speelt.
Na het overlijden van de oma van podcastmaker Gabriella Adèr is een oud familieconflict weer aangewakkerd. Gabriella gaat op zoek naar de oorsprong van deze ruzie, die volgens haar moeder zijn oorsprong vond in de migratie van hun familie. Wat gebeurde er tussen de broers en zussen?
Volg Judoka Joarmin, wielrenster Jolein, ruiter Nick en het Nederlandse hockeyteam in aanloop naar de Special Olympics World Games 2023. Dit sportevenement vormt een plek waar mensen met en zonder verstandelijke beperking van over de hele wereld elkaar ontmoeten en vooroordelen overwinnen door middel van de kracht van sport.
Indringende documentaireserie over wat zich in 2023 achter de schermen afspeelt in het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Een exclusieve inkijk in het hart van de asielcrisis en de levensgevaarlijke vluchtroutes van asielzoekers, in het jaar waarin het kabinet valt over migratie.
Niek Roozen verrast erg zieke jongeren met de dag van hun leven. Met dingen die ze nooit konden doen, activiteiten die ze niet zullen vergeten en BN'ers die ze altijd al wilden ontmoeten.
Jurre duikt in de wereld van 3-MMC. Hij onderzoekt welke mensen er hard op gaan, wie er geld verdient aan de legale verkoop en spreekt met mensen wiens levens zijn verwoest door het middel. Ook probeert hij de drug zelf, om erachter te komen wat 3-MMC toch zo ontzettend populair maakt.
Janny van der Heijden en André van Duin stappen samen de boot in om bijzondere plekken in Nederland te ontdekken.
Dit is de Bijbel is de podcast die je meeneemt in de fascinerende wereld van het meest gelezen boek ooit. Met elke week een eerlijk gesprek over de mooie, moeilijke en merkwaardige kanten van de Bijbel. Elke aflevering praat journalist David Boogerd met een andere expert.
Tijs van den Brink, Margje Fikse, Kefah Allush, Joram Kaat en Hans van der Steeg onderzoeken de actualiteit vanuit prikkelende morele dilemma's en ethische kwesties.
Wat is het verhaal achter die overbekende en geliefde liederen die we steeds opnieuw blijven zingen?Liederen die troosten en bemoedigen, een snaar raken in het geloofsleven en ons door diepe dalen heen dragen. Schrijvers, zangers en componisten delen hoe de liederen zijn ontstaan en we horen de persoonlijke verhalen waarin ze een cruciale rol hebben gespeeld.
Is mijn vader eigenlijk wel mijn échte vader? Zijn mijn broers wel écht mijn broers? Grote twijfels en onbeantwoorde vragen over familiebanden laten diepe sporen na in het leven van de mensen. In DNA Onbekend ontrafelt Marlijn Weerdenburg familiegeheimen.
Verschillende gezinnen gaan vier dagen op vakantie in het huis van een ander. Ze wisselen met elkaar van woning om zo te ervaren hoe het leven van een ander is. Vaak is deze leefsituatie compleet anders dan wat ze gewend zijn.
Mieke van der Weij spreekt mensen die tijdens de coronapandemie, om verschillende redenen, tot “de risicogroep” behoren. Samen blikken ze terug op hun coronajaar, maar kijken ze ook vooruit.
Ongehuwd zwanger. In de jaren 60 en 70 is het in Nederland een groot taboe. Duizenden meisjes en vrouwen houden hun zwangerschap daarom geheim en baren in afzondering hun kind. Ze doen, door de omstandigheden gedwongen, afstand van hun baby. Moeders, kinderen en adoptieouders vertellen hun hartverscheurende verhalen.
Dieter Coppens gaat op avontuur met medebegeleidster Saar en zes jongvolwassenen met het syndroom van Down.
In Dragons’ Den krijgen beginnende ondernemers die op zoek zijn naar een investeerder de kans om hun eigen bedrijf te pitchen aan vijf van de meest succesvolle zakenmensen van ons land. Zij hebben hun sporen ruimschoots verdiend en gaan nu hun geld, kennis en ervaring delen met startende ondernemers.
Een groep schoolverlaters krijgen de kans om hun verleden te verwerken en krijgen les over verschillende onderwerpen van bekende Nederlanders.
In 't Eemgoed gaan de toekomstige bewoners niet alleen samen wonen, maar vooral ook samen léven. Het project is in alles anders dan wat de gemiddelde projectontwikkelaar realiseert. Een unieke kijk in de langetermijnontwikkeling van de start van een nieuwe 'mini-samenleving'.
Dionne Stax en Carrie ten Napel helpen mensen met hun zoektocht naar een droomhuis in het buitenland.
In Nederland kampen zeker tweeënhalf miljoen mensen met laaggeletterdheid. Wie zijn deze mensen? Hoe (over)leven zij in een maatschappij waarin alles om taal draait? Loes Luca onderzoekt wat het betekent om laaggeletterd te zijn.
Sherin Seyda interviewt mensen die ooit radicaal waren, of zelfs extremistisch. Zij blikken terug en vertellen hoe ze tot hun radicale ideeën en acties kwamen en hoe ze er later weer van zijn losgekomen. Elke gast heeft een andere achtergrond; radicaal-rechts, moslimradicalisme, complotdenken, dierenactivisme.
12 Real Life titels startend met de letter E
Margreet Reijntjes, presentatrice en moeder van twee puberzonen, bespreekt wekelijks met experts over de duivelse dilemma’s van het ouderschap. Mag je je bemoeien met het seksleven van je kind? Blijf je bij elkaar voor de kinderen? En wat doe je als je kind depressief is?
Zes bekende Nederlanders worden geïnterviewd door een groep van 32 mensen met autisme, die optreden als journalist. In elke aflevering stelt een BN'er zich open voor een breed scala aan vragen: van scherp en gedurfd tot persoonlijk en ingetogen, en alles daartussenin.
Je bent jong en iemand van wie je heel veel houdt, sterft. Hoe ga je daarmee om? Twintigers Benthe Göbel en Sabien Brehler onderzoeken wat het betekent om jong te rouwen. Ze spreken jonge schrijvers, muzikanten en acteurs, die een dierbare hebben verloren en vragen experts het hemd van het lijf.
Twee kinderen hectisch? Dat is voor deze gezinnen peanuts. De ouders hebben er soms wel meer dan tien. Hoe dat eraan toegaat bij hun thuis? Dat zie je in Een Huis Vol.
Huub Stapel onderzoekt welke invloed het afsluiten van de Zuiderzee heeft gehad op bedrijven, de natuur en op de bewoners van de kustplaatsen. Hij gaat op zoek naar families die hun leven ineens een andere richting moesten geven.
Sahar Meradji volgt mensen die, volgens de definitie van de AIVD, rechts-extremist zouden zijn. Wie zijn deze mensen die rechts-extremist genoemd worden? Hoe zien zij de wereld, waar dromen ze van, en bovenal: waarom? Een oordeelloze schets van de steeds groter wordende, uiterst rechtse realiteit.
In de documentaires van Eindeloos gepest zien we de ingrijpende verhalen van Maryana en Daan. De verhalen laten zien wat de impact van pestgedrag is en hoe dat nog jarenlang effect kan hebben.
Een podcast over een kinderwens en de illusie van vanzelfsprekendheid rond het maken, nemen, krijgen en willen van kinderen.
Wat is de keerzijde van de digitale wereld in het echte leven? Charisa Chotoe, Nicolaas Veul en Danny Ghosen onderzoeken de invloed van moderne technologie wereldwijd.
Anne-Mar Zwart volgt kinderen die op het punt staan te emigreren.
Programma dat aandacht vraagt voor mensen die leven in nood, armoede en onrecht wereldwijd. Overtuigd van Gods liefde voor iedereen vertellen we echte verhalen over wat die liefde wereldwijd voor mensen betekent.
Personalityshow waarin Frank Evenblij op pad gaat met (inter)nationale beroemdheden. Vol humor, eigenzinnige scherpte en verrassingen.
14 Real Life titels startend met de letter F
Duncan Tromp en Rhodé Kok pakken de ultieme uitgaansstruggles aan! Leer de beste manier om nummers te scoren, je vrienden nooit meer kwijt te raken en ontdek handige tips om zweetgeur effectief te bestrijden. En vergeet de aftermath niet: hier pik je de beste remedies tegen een kater op.
Serie over gewelddadige relaties. Olcay Gulsen gaat in gesprek met slachtoffers en deskundigen op het gebied van partnergeweld.
Wouter Vogel verkent innovatie in de voetbalwereld. Als experiment wordt een karakteristiek Rotterdams amateurteam een seizoen lang gesteund door datawetenschappers en experts uit de professionele voetbalwereld. Zal FC Banlieue (onder 19) eindelijk doorschieten naar de hoofdklasse?
In deze documentaireserie loopt Filemon Wesselink enkele maanden mee met een uniek voetbalteam in de beruchte bajes in Veenhuizen. Dit team, bestaande uit gedetineerden en ex-gedetineerden, bereidt zich voor op een internationaal voetbaltoernooi in de grootste gevangenis van Servië.
In Fight or Flight portretteert Sahil Amar Aïssa iedere aflevering twee mensen die zijn opgegroeid in hetzelfde conflictgebied. De één vluchtte naar Nederland om te proberen een nieuwe toekomst op te bouwen, de ander bleef achter om daar te strijden voor een beter bestaan.
Sinds corona zijn de complottheorieën niet meer weg te denken uit de media. Wat gaat er allemaal om in het hoofd van deze complotdenkers? Filemon zoekt het uit.
Een restaurant vol vrijgezellen op hun eerste afspraak. In First Dates kijk je mee naar hun eerste en vaak ongemakkelijke gesprekken. Aan het eind moeten de deelnemers kiezen: willen ze elkaar nog een keer zien?
Floortje Dessing bezoekt mensen in Nederland die gekozen hebben voor een leven waarin zelfredzaamheid, duurzaamheid en de natuur centraal staan. Inspirerende verhalen op de mooiste plekken van ons land.
Zes jongeren die op digitale wijze hun geld verdienen. Hiermee verdienen zij in één dag soms meer dan hun ouders in een hele maand! In zes afleveringen ontdek je alle ins en outs van hun succesvolle online-ondernemingen.
Daan Boom, Jasper Demollin en Tobias Camman gaan voor jou op pad om uit te zoeken welke activiteiten je echt niet mag missen en welke juist wel.
In deze vrolijke documentaireserie reist Francis van Broekhuizen als vrijwilliger naar het grote Maria bedevaartsoord in Frankrijk. We zien haar aan het werk als vrijwilliger, in gesprek met pelgrims en wanneer ze een bezoek brengt aan Maria in de grot. Wat betekent Maria voor haar en hoe zit het met het heilige Lourdeswater?
Door middel van actuele reportages toont Bram Vermeulen de vergeten verhalen die toch onlosmakelijk met ons verbonden zijn.
Vier families gaan met elkaar in gesprek over identiteit, familiegeschiedenis en roots. Er wordt stilgestaan bij het Nederlandse slavernijverleden, de komst van ‘contractarbeiders’ uit onder andere India en de migratie van verschillende generaties Surinamers naar Nederland. Spontane en eerlijke gesprekken, met unieke inzichten uit de Surinaamse en Ghanese diaspora.
14 Real Life titels startend met de letter G
Wie bij gamers denkt aan chips etende nerds heeft het mis. Het zijn de vrouwelijke streamers die in opmars zijn. In deze online serie geven zij een kijkje achter de schermen. Van doxing tot donaties en van boobystreamers tot seksisme.
Dit programma volgt autobergers die betrokken zijn bij ongelukken, pechgevallen en inbeslagnames. We nemen een kijkje in het werk en zien hoe zij toch positief weten te blijven met alle ongelukken op de weg.
Migratie en integratie zijn zonder twijfel twee van de heetste politieke hangijzers ter wereld. Nederland is daarop geen uitzondering. De thema’s schuren aan alle kanten. Mediamaker en sociaal wetenschapper Oifik Youssefi stelt dat wij terug moeten naar het begin: bekend raken met elkaars oorsprong.
In de podcastserie Geluk Gezocht gaat Oifik Youssefi, zelf kind van migranten met een droom, in gesprek met bekende Nederlanders met een migratie-achtergrond over de rol die hun ouders hebben gespeeld in de totstandkoming van hun carrière en welke offers zij hebben gebracht voor hun kinderen
Fraasie en Mahi Khalesi zijn op jonge leeftijd naar Nederland gevlucht. Inmiddels wonen ze hier al jaren en hebben ze een succesvolle carrière opgebouwd. Toch speelt hun vluchtverleden nog altijd een rol. Hoe kijken ze terug op hun kindertijd in het azc? En in hoeverre zorgt hun verleden voor de drang naar succes en druk om iets te bereiken?
Gotu Jim onderzoekt op eigenzinnige, activistische en grappige wijze het leven van de pechgeneratie. Ook spreekt hij met de betrokken politiek en organisaties.
Saber Perzad spreekt met vijf Afghanen die na de machtsovername door de Taliban in 2021 naar Nederland zijn gevlucht. Mensen die in Afghanistan succesvol waren, alles achterlieten en in Nederland een nieuw leven moesten opbouwen. Hoe vergaat het ze nu 2 jaar later?
Journalist Gijs Wanders en kunstenaar Herman van Hoogdalem portretteren mensen met dementie en hun geliefden op beeld en doek.
Dook van Dijck gaat in gesprek met mensen die een gipsfetisj hebben. Voor hem dat een onbekend terrein tot hij enige tijd geleden zijn voet breekt en in het gips moet. De in zijn ogen onschuldige foto’s op social media van zijn gipsvoet blijken hem een lustobject voor de gipsfetisj-community te maken. En dat maakt hem nieuwsgierig! Dook gaat op onderzoek uit.
25 jaar geleden kwam de documentaireserie Girls Girls Girls uit, een serie waarin een groep bi-culturele vrouwen gevolgd werd in hun dagelijks leven. Regisseur Soulaima El Khaldi zag deze documentaireserie als tiener en hun openheid maakte diepe indruk op haar. Zij stelt vier van deze vrouwen de vraag: wat is er veranderd, en wat is hetzelfde gebleven? Samen maken ze de balans op in een nieuwe serie.
Robbert Rodenburg groeit op in een conservatief-christelijke gemeenschap, waar hij het gevoel kreeg dat zijn homo-zijn fout was. Na jaren stilzwijgen gaat hij in gesprek met zijn familie en de kerk.
Hoe staat het ervoor met de steun onder Amerikaanse christenen voor Donald Trump? Tijs van den Brink reist naar Amerika om in gesprek te gaan met fanatieke Trump-supporters, complotdenkers en schietende Democraten.
In deze spraakmakende vierdelige docuserie komen twintig Belgische mannen en vrouwen aan het woord, die als kind seksueel misbruikt en mishandeld werden door een katholieke priester of pater. De overlevers en hun familieleden worden geïnterviewd en ze worden gevolgd in hun zoektocht naar erkenning.
Documentaire over gokverslaafde jongeren in herstel. Na jaren van verborgen worstelingen met gokverslaving hebben deze jongeren niet alleen hun eigen leven ontwricht, maar dat van hun familie en dierbaren. Met een therapietraject proberen ze hun verslaving te overwinnen en hun relaties te herstellen.
Volg het dagelijks leven van Nederlandse campingeigenaren in deze realityserie. Krijg een unieke kijk op het runnen van een camping terwijl eigenaren hun gasten een onvergetelijke vakantie en het nodige entertainment bieden.
28 Real Life titels startend met de letter H
Met ruim driehonderdduizend woningzoekenden op een huizenmarkt waar prijzen en huren steeds verder worden opgestuwd, is de wooncrisis in Nederland groter en complexer dan ooit. Programmamaker Yora Rienstra, zelf ook woningzoekende, zoekt naar de verhalen achter de wooncrisis. Ondertussen probeert ze zelf voet aan de grond te krijgen op de woningmarkt.
Met een open vizier reist Yora Rienstra dwars door Nederland om de gevolgen van de klimaatcrisis, de asielcrisis en de personeelscrisis te onderzoeken. Ze vertelt verhalen van slachtoffers, activisten én mensen die juist voordeel halen uit een crisis.
Met een vlogcamera leggen vier tieners hun dagelijks leven met kanker vast.
Anne-Mar Zwart volgt ouders van wie hun baby veel te vroeg geboren of ernstig ziek is en daarom op de IC Neonatologie van het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis ligt.
Sinds de coronacrisis vindt er een zorgwekkende stijging plaats van racisme tegen Aziatische Nederlanders. Roosmarijn ervaart dit al sinds haar jeugd en is er klaar mee. In deze korte documentaire zoekt ze uit of het racisme tegen Aziaten te stoppen valt.
Vraag jij je soms ook weleens af: waarom is dit nú zo'n trend? Plateauzolen, padel, NFT's? Emma Wortelboer en Défano Holwijn duiken in alle trends van dit moment. Ze spreken experts en ervaringsdeskundigen en nemen de proef op de som: door de trends zelf uit te proberen. Is ie happy of crappy?
Waar in het drukke leven vind je nog houvast? En waarom zou je daarvoor bij de kerk aankloppen? Waar is de kerk eigenlijk goed voor?Elbert Smelt gaat vanuit zijn nieuwe woonplaats Zalk, in het hart van de Biblebelt, op zoek naar houvast, naar een basis. Wat kan de kerk ons in de huidige tijd vertellen?
In Hello Goodbye spreekt Joris Linssen op Schiphol spontaan mensen aan, die iemand wegbrengen of komen ophalen. Dit leidt tot ontroerende en verrassende gesprekken.
Een podcast over het geheim van goede hulp in barre tijden. Marije Schuurman Hess pakte de bus naar Bosnië, waar veel hulp kwam na de oorlog. Ze ontmoet onder andere accordeoniste Merima die is gevlucht uit Bosnië en hulpverleenster Margriet die naar de oorlog toe ging om te helpen. Komt de beste hulp van buiten? Volg de reis van Marije naar het geheim van goede hulp.
Het Marburg VMBO College is het afvoerputje van het Nederlandse schoolsysteem. De docenten hier haten hun werk én hun leerlingen - dus zijn Dex, Rio, Jayden & Tisha op elkaar aangewezen. Samen proberen ze te chillen, slapend rijk te worden en uit de shit te komen.
Huub Stapel en Wim Daniëls reizen door Nederland, op zoek naar het echte dorpsgevoel. Wat is de toekomst voor het dorp in Nederland?
Een aantal excentrieke leden van de Britse aristocratie doet een (huishoud)boekje open. Om de onderhoudskosten van hun landhuizen te kunnen betalen, moeten ze geld bijverdienen. Dit doen ze allemaal op hun eigen manier.
Bert van Leeuwen bemiddelt in familieruzies. Het blijft spannend: Komen de familieleden opdagen om de maaltijd met elkaar te delen en met elkaar in gesprek te gaan? Is er iets te vieren in de familie, maar kan iemand er door omstandigheden niet bijzijn? Ook dan schiet Bert te hulp.
Documentaireserie over jongeren met de drang naar perfectie. Jonge mensen zijn heel geobsedeerd bezig met lichaam, voeding en fit zijn. We volgen diverse jongeren die allemaal op een verschillende manier werken aan hun 'goddelijke' lichaam. Maar maakt dat écht gelukkig zoals op sociale media lijkt?
Dionne Stax trekt een jaar lang door Noorwegen en Zweden, op zoek naar landgenoten die kiezen voor een bestaan in de Scandinavische wildernis. Ze ervaart hoe het is om op deze, vaak afgelegen, plekken te wonen door mee te draaien in hun dagelijks leven.
Deze documentaireserie geeft een kijkje in het leven van zanger Douwe Bob. Hij besluit het roer om te gooien en doet er alles aan om een goede vader te zijn en een gezonder leven te leiden. Douwe wordt gevolgd tijdens repetities, optredens en belangrijke gebeurtenissen in zijn privéleven.
Kun je homo, lesbisch of transgender zijn binnen de islam? Toen journalist Haroon Ali op zijn 21e uit de kast kwam als homo had hij het gevoel dat hij moest kiezen tussen zijn geloof en zijn vrijheid. Maar is dat nog steeds zo? Haroon gaat op zoek naar antwoorden.
Jaap Jongbloed gaat op zoek naar dat onbereikbare meisje uit de klas op wie alle jongens verliefd waren. Ze was het voorbeeld voor de meiden in haar omgeving. Hoe zijn ze terechtgekomen?
Karim Amghar op zoek naar de invloed van de ramadan op het persoonlijk leven van Nederlandse moslims. Wat is de diepere betekenis van de vastenmaand en wat kenmerkt het ramadangevoel van moslims in Nederland?
Docu gaat over jongeren die opgroeien in achterstandswijken, ze krijgen vaak een schooladvies dat niet altijd overeenkomt met wat ze kunnen en wat ze zelf graag willen. Daarmee vervalt het perspectief op een beter leven en is het nog de vraag of zij zich volledig kunnen ontwikkelen.
Wat moeten transpersonen doormaken om te worden wie ze zijn? In Hij, zij, hen worden jonge personen met genderdysforie een jaar lang gevolgd.
Twee opvoeders met een verschillende opvoedstijl kijken een dag mee in het reilen en zeilen bij elkaar thuis. Hoe worden dagelijkse uitdagingen vanuit diverse opvoedstijlen aangepakt en waarom? Je ziet het in Hoe gaat dat bij jullie thuis?
We onderzoeken hoe we er nou eigenlijk écht voor staan. In tijden waarin wij onszelf, misschien wel meer dan voorheen, uitspreken en om ons heen kijken: naar onszelf, de ander, als groep en als Nederlandse maatschappij. Hoe handelt de Nederlander als het gaat om seksisme, homofobie, body positivity en racisme?
Een online community en televisieprogramma waar zes twintigers elkaar opzadelen met levensvragen. De vraag is niet of ze er wat mee moeten, maar hoe. Onderwerpen als relaties, ouders, vriendschappen, seks, geloven, drugs, omgaan met geld of vluchtelingen. Ze maken hun eigen content om uit te vogelen wat ze met deze dingen moeten. Zo ontstaan er zoektochten waarin ze elkaar bijstaan, bevragen en inspireren.
Grote maatschappelijke kwesties krijgen in Hollandse Zaken een gezicht door reportages door het hele land over uiteenlopende onderwerpen, zoals fast food, huizenprijzen en vechtscheidingen.
Wat doen hormonen eigenlijk met ons lichaam? Thorn de Vries onderzoekt de kracht van hormonen aan de hand van de verhalen van Sharan Bala, Max Moszkowicz, Ryan Ramharak en Savannah Wolin, die allemaal een andere hormoonhuishouding hebben dan de gemiddelde mens. Onderdeel van Maandverbond.
Ontroerende en onthutsende verhalen van mensen die hun bijzondere huis te koop hebben gezet. De bewoners openen hun deuren om ons binnen te laten kijken bij de meest opvallende woningen van Nederland.
We leven in een tijdperk dat bol staat van zorgen: polarisatie, politieke instabiliteit en onderdrukking. Margriet van der Linden schetst de vaak schokkende en ontroerende leefwereld van Europese jongeren.
16 Real Life titels startend met de letter I
De controversiële influencer Andrew Tate is immens populair. De Brit, een oud-kickbokser, wordt op social media vooral gevolgd door (jonge) mannen. Zijn invloed beangstigt leraren en zorgt voor discussies tussen ouders en hun zonen. In deze documentaire wordt zijn levensverhaal verteld aan de hand van niet eerder vertoonde beelden, interviews met fans, voormalige medewerkers, critici en vermeende slachtoffers van seksueel en fysiek geweld.
Nelly dos Reis gaat aan de slag als 'grote zus' van vier ambitieuze, maar onzekere tieners. Zij proberen hun angsten onder ogen te komen om hun droom waar te maken.
In dit programma worden 8 Britse jongeren door acteur Idris Elba geholpen om hun leven te beteren. Elba geeft de jongeren bokstrainingen, mentale en fysieke uitdagingen.
Persoonlijke verhalen van mensen die zich, vaak geïnspireerd door het hindoeïsme, spiritueel bezighouden met het verbeteren van zichzelf en de wereld.
Wilfried de Jong zoekt Jeroen Krabbé op in zijn vakantiehuisje in de bossen ter gelegenheid van zijn 80e verjaardag. Het is de plek waar hij zich veilig voelt. Ver weg van Hollywood en Amsterdam komt hij er tot rust en vindt hij inspiratie. Het is ook de plek waar de twee mannen diepgaande gesprekken voeren over de liefde voor het acteren en het schilderen, over het leven en de dood.
De documentaire geeft een kijkje in het leven van de ongedocumenteerde Bubacar (24) en de staatloze Viktoria (27). Hun persoonlijke verhalen laten zien hoe de dagelijkse strijd van mensen die niet worden erkend door het Nederlandse systeem eruitziet.
Hoe ga je verder als je een dierbare verliest en wat biedt troost? Hella van der Wijst en Arjan Lock praten op begraafplaatsen door heel Nederland met nabestaanden over het verlies van een dierbare.
Deze Nederlanders durven de stap écht te zetten en vertrekken naar het buitenland om daar een nieuw leven op te bouwen. Ik Vertrek neemt je mee in het emotionele afscheid van de familie en de eerste stappen in het land van bestemming.
Per jaar verlaten zo'n 35.000 Belgen hun land voor een leven in het buitenland. Minder stress en meer tijd voor het gezin: dat zijn de twee voornaamste redenen om het geluk ergens anders te gaan zoeken. Maar is het gras ook altijd groener aan de overkant? En is het het risico waard?
Sahar Meradji duikt in de wereld van 'woke'. Wie zijn deze veelal jonge, 'wakkere' activisten? Wat beweegt hen en hoe strijden ze? En is 'woke' daadwerkelijk de sleutel tot een betere samenleving of zorgt het juist voor meer verdeeldheid?
Als Nanoahals tiener uit de kast komt bij diens Nigeriaanse vader krijgt hen te horen dat queer zijn on-Afrikaans is. Mede daardoor voelt Nanoah zich nooit verbonden met diens Nigeriaanse roots. Met de opkomende BLM-beweging voelt Nanoah ineens toch die verbondenheid met Afrika. Maar hoe kunnen die twee dingen naast elkaar bestaan: queer én Nigeriaans zijn? Hen gaat op zoek naar het antwoord in Nigeria.
Coen Verbraak praat met zijn gasten over levensthema's die we allemaal meemaken.
In De Leeuwenhoek slaan Adelheid Roosen en Hugo Borst de handen ineen en kijken hun ogen uit in het bijzondere Rotterdamse verpleeghuis. De serie is een zoektocht van Adelheid Roosen en Hugo Borst naar menselijke zorg bij dementie.
Wie is er verantwoordelijk voor de misstanden in Qatar? Danny Ghosen brengt verhalen over de families van de overleden stadionbouwers en onderzoekt of er in voetbalminnend Nederland iemand verantwoordelijkheid voelt.
Jaap en Benjamin testen morele grenzen met een verborgen camera-experiment. Van seksuele intimidatie tot leeftijdsdiscriminatie, van racisme tot homofobie. Grijpen omstanders in als hun grenzen opgezocht worden? En waar liggen die grenzen eigenlijk?
Rutger Castricum gaat - als welgestelde, witte, heterosexuele man- op zoek naar zijn rol in een inclusieve samenleving. Hij spreekt met voorvechters van meer gelijkheid en diversiteit, maar ook met mensen die daar niet zoveel mee hebben.
8 Real Life titels startend met de letter J
Talkshow van Jacobine Geel, waarin ze in gesprek gaat met gasten over over actualiteit en ‘de zin’ in samenleving en cultuur.
Een gezwel in je gezicht hebben dat nooit meer stopt met groeien of leven met twintig diagnoses... Je zal het maar hebben. In dit programma volgen we inspirerende en dappere jonge mensen met een zeldzame aandoening, handicap of ziekte. Tegen verwachtingen in staan zij juist vaak vol in het leven!
In deze documentaire wordt het leven van Jelle Bakker gevolgd. Hij is de sensatie achter de verbluffende knikkerbanen op YouTube en heeft autisme. Zijn verhaal neemt je mee op een inspirerende reis, waarin zijn kanaal een explosieve groei doormaakt na een lovende bespreking in een Amerikaans tv-programma.
Reisserie waarin Joanna Lumley de eeuwenoude specerijenroute volgt. In Indonesië, India, Madagaskar, Zanzibar en Jordanië leert ze meer over de geschiedenis van specerijen als peper, nootmuskaat en vanille, de strijd die hier vaak om geleverd is en de cultuur van de landen.
Wat gebeurt er als je opgroeit in een onveilige thuissituatie en de overheid het beter vindt dat je uit huis geplaatst wordt? Jongeren met een missie laten zien wat uithuisplaatsing met je leven doet.
Jojanneke van den Berge keert terug in de wereld van prostituees, pooiers en porno. Ze volgt op indringende en eerlijke wijze een aantal vrouwen tijdens hun strijd om hun bestaan in de betaalde seks achter zich te laten.
Voor wie heb jij een kerstgedachte en wie wil jij in het licht zetten? Met die vraag rijdt presentator Joris Linssen met een kerstboom door Nederland. Als antwoord wordt een foto van een bijzonder persoon in de boom gehangen en vertellen mensen vrolijke, verdrietige en ontroerende verhalen die bij deze persoon horen.
Jurre Geluk gaat opnieuw op date met oude bekenden uit zijn andere programma Jurre's date. De gasten bepalen wat ze samen gaan doen. Aan de hand genomen door zijn gasten krijgt hij de juiste kleding, leert hij de fijnste kneepjes en wordt hij onderwezen in de do's en don'ts.
21 Real Life titels startend met de letter K
Dit programma stelt kamernood aan de kaak en helpt studenten die moeilijk een kamer kunnen vinden aan een woonruimte. Via een ludieke opdracht voor kamerzoekenden kiezen huisbewoners een nieuwe huisgenoot.
“Ze belde of ik even langs wilde komen. Toen vertelde ze me, ze is zwanger en wil het gaan houden...” Dit is het verhaal van Lucas, hij is 29 jaar, woont in Amsterdam Noord met zijn 2 kippen. Hij wordt onverwacht vader… En de moeder kent hij eigenlijk niet zo goed.
Nederland kent meer dan vijf miljoen mantelzorgers en dat worden er in de toekomst alleen maar meer. Of we het willen of niet, mantelzorg is de hoeksteen van ons zorgsysteem. Voor deze zesdelige documentaireserie strijken regisseurs Nelleke Koop en Stephane Kaas meer dan een jaar lang neer in Deventer. Daar volgen ze de levens van zes Deventenaren die voor een dierbare zorgen.
Voor moslims is het Offerfeest een belangrijke feestdag. Zeker ook voor presentator Karim Amghar. Net als andere moslims vindt hij het belangrijk zich op te 'offeren' voor mensen die het minder hebben dan hijzelf. Dit jaar viert Karim het door een stap verder te gaan dan het doneren van geld.
Karo (29) uit Beverwijk heeft een complexe posttraumatische-stressstoornis (cptss) en is uitbehandeld. Haar psychisch lijden is uitzichtloos en ondraaglijk, verder leven wil ze niet meer. Daarom is ze een euthanasietraject gestart. Xena Maria Evers volgde haar in de laatste maanden richting haar zelfgekozen dood.
Ik Vertrek-kandidate Emmy heeft een kasteel gekocht in Frankrijk. Gaat zij haar droom waarmaken? Waar loopt ze allemaal tegenaan? En gaat het lukken?
Gelovige lhbt'ers delen hun ervaringen over sociale acceptatie in christelijke kring. Iedere aflevering staan twee mensen centraal die elkaar in een briefwisseling vertellen over hun leven voor en na hun coming-out.
Elbert Smelt gaat met zijn familie en vrienden aan de slag met vraagstukken rondom zijn geloof en de kerk in Nederland.
Kermisbloed is een documentaireserie over vier jonge kermisexploitanten en hun toekomst. Zien zij hun toekomst op de kermis, een onzeker maar hecht bestaan?
Als toegift op 2024 geeft de familie Bauer, als kers op de taart, opnieuw een kijkje in hun dagelijkse leven. Dit keer tijdens kerst, de leukste tijd van het jaar voor de familie. In Kerst met de Bauers blikken ze samen terug op het afgelopen jaar en alle ontwikkelingen die voor een ieder hebben plaatsgevonden.
Deze driedelige docuserie vertelt het verhaal van Kerwin Lucas, die slechts 15 jaar oud is geworden. Het is 40 jaar geleden dat hij op straat in Amsterdam werd doodgestoken door een skinhead. In KERWIN wordt gesproken met zijn broer, zijn vader en met zijn pleegzus. Ook oud-politierechercheurs, vrienden en de ambulancebroeder die Kerwin meenam naar het ziekenhuis komen aan het woord.
Ketens duikt in de productieketens van producten die we dagelijks gebruiken. Durven we een kijkje te nemen achter de schermen van ons eigen consumptiegedrag? Natasja Gibbs neemt ons mee naar landen, waar de échte prijs van onze levensstijl wordt blootgelegd.
Documentaireserie waarin kinderen uit groep acht van de basisschool een jaar lang worden gevolgd. Sommige kinderen worstelen met hun thuissituatie, anderen gaan gebukt onder prestatiedrang. Gelukkig zijn er betrokken leraren, mentoren, bestuurders en wethouder Marjolein Moorman. Maar is dat genoeg?
In deze podcast praten kloosterlingen over actuele thema’s als verlangen, armoede en mentale gezondheid en laten ze zien dat de eeuwenoude kloosterkennis verrassend relevant is.
Bekende Nederlanders dompelen zich onder in het gestructureerde leven achter de kloostermuren. Ze stappen even uit het hectische leven en draaien mee in het dagelijks ritme, maken kennis met de rituelen en de bewoners.
Tim den Besten onderzoekt het belang van feesten voor verschillende gemeenschappen. In elke aflevering gaat hij met iemand op stap voor wie feesten een cruciaal onderdeel is van hun bestaan.
Talkshow waarin mensen met een (verstandelijke) beperking centraal staan. Paul de Leeuw bespreekt actuele thema's met spraakmakende tafelgasten, met én zonder beperking. Een feestelijk programma vol humor, plezier en verrassende gesprekken.
Speciale aflevering over mensen met een verstandelijke beperking. Paul de Leeuw reist door het land met onder anderen Frans Bauer, Maan en Simon Keizer.
Yvon Jaspers gaat de keuken in met mensen die hulp krijgen van de Voedselbank. Tijdens het koken komen alle onderwerpen aan bod die het leven met een klein budget met zich meebrengt. Je hoort eerlijke verhalen van veerkrachtige mensen die armoede in Nederland een gezicht geven.
Presentator Sahil Amar Aïssa volgt krakersgroepen die actief zijn in Nederland. Wat beweegt ze? En welke risico’s brengt kraken met zich mee? Sahil haalt niet alleen informatie bij de krakers op, maar vraagt ook tips voor zijn eigen kraak.
Verhalen van geloof, hoop en liefde. Een levensbeschouwelijke blik op actuele en maatschappelijke onderwerpen.
12 Real Life titels startend met de letter L
Over mensen die zonder (geldige) papieren proberen hun bestaan in Nederland vorm te geven en de steun die zij krijgen van het Rotterdams Ongedocumenteerden Steunpunt. Wie zijn zij, los van alle vooroordelen? En hoe leef je in een land waar je niet mag bestaan?
Leven met Reve is een tweedelige fictie-podcast waarin dichteres Hanny Michaelis, ruim vijfendertig jaar na hun scheiding, voor de laatste maal haar voormalige echtgenoot, de schrijver Gerard Reve, bezoekt.
Portretten van ouders die een kind zijn verloren door ziekte, geweld of zelfdoding. Bij de een is het net gebeurd en bij de ander is het bijna dertig jaar geleden. Allemaal zitten zij in een ander moment van hun rouw. En rouwen ze op hun eigen manier.
Frans Bauer volgt twaalf mensen die laaggeletterd zijn. Hij loopt met ze mee in hun dagelijks leven, maar probeert ze ook een hart onder de riem te steken en het vertrouwen in zichzelf terug te vinden. Hij daagt ze uit om hun grootste onzekerheid te lijf te gaan.
Vier stellen met verschillende culturele achtergronden geven een inkijkje in hun dagelijkse leven. Naast het vieren van de liefde, is elk stel ook op zoek naar geluk. Waar het ene koppel recht op zijn doel af gaat, is het bij een ander duo juist het compromis wat de relatie verdiept.
Landgoederen zijn vaak al generaties lang in handen van families. De bewoners doen er alles aan om deze plek vol cultureel erfgoed te behouden en te blijven bewonen. Zelfs als men zelf de verfkwast ter hand moet nemen, kaplaarzen aan moet of op de grasmaaier moet klimmen om de tuinen te onderhouden.
De Kaapverdiaans-Nederlandse Nelly onderzoekt waar de afkeer van haar kroeshaar vandaan komt. Waar begon de afwijzing van haar uiterlijk? Een persoonlijk en emotioneel portret van een jonge, zwarte vrouw op zoek naar zelfacceptatie.
Leven in plaats van geleefd worden! Hoe doe je dat? Joram Kaat spreekt met gasten die hem inspireren. Waarom richten ze hun leven zo in als ze doen, wat brengt het hen en wat kan Joram daarvan leren voor zijn eigen leven? Samen gaan we op zoek naar een levensstijl waarin rust, aandacht en liefde centraal staan.
Iedere maandagochtend beluistert Lotte van Eijk haar voicemail waar jij je kleine en grote levensvragen kan achterlaten op haar hotline. Ze spreekt je op geheel eigen wijze moed in en boost de jou met een energieke, positieve aftrap van je week. Over zelfliefde, onzekerheid, en alle grote thema's in het leven.
De Britse documentairemaker Louis Theroux ontmoet en interviewt mensen met afwijkende ideeën of in bijzondere situaties.
Tien singles worden de natuur in gestuurd om terug te gaan naar de basis van het daten: zoeken naar een diepere connectie door elkaar écht te leren kennen.
22 Real Life titels startend met de letter M
Is de wereld een leukere plek als de vrouwen aan de macht zijn? Op die vraag probeert Chazia Mourali samen met haar 14-jarige dochter Jasmijn antwoord te geven.
De woningmarkt is tot in de wortels ziek. Patrick Lodiers onderzoekt samen met drie jonge journalisten wat er moet veranderen om de woningmarkt weer toegankelijk te maken.
Bert van Leeuwen neemt zes mannen mee op een avontuurlijke en inhoudelijke reis naar een bergtop in Italië. Deze mannen hebben één ding gemeen: ze willen dat er iets gaat veranderen in hun leven.
De levens van Aliye, Oznur, Latifa, Fatma en Habiba: mantelzorgers met een Turkse of Marokkaanse achtergrond. Met weinig middelen en vaak beperkte taalkennis zetten zij zich dag in, dag uit, in voor hun naasten. Hun verhalen getuigen van verbondenheid en een sterke wil om elkaar te helpen.
Een winters reality-programma met Mart Hoogkamer. Met een groep muzikale en minder muzikale vrienden bevindt hij zich in een skigebied. Iedere aflevering maakt hij een nieuw après-ski nummer.
Op vakantie gaan is leuk, maar je kunt ook tegen allerlei problemen aan lopen. MAX Vakantieman helpt de gedupeerde reiziger met groot en klein vakantieleed. Daarnaast vind je op de website allerlei handige vakantietips.
Een inkijk in het zeer verrijkte, gezellige, chaotische, maar bij vlagen ook pittige bestaan van kersverse meerlinggezinnen.
We volgen veertien vrouwen die hun meisjesdroom hebben waargemaakt en vrachtwagenchauffeur zijn geworden. Hoe houden deze stoere meiden zich staande in een door mannen gedomineerde sector?
Vrouwen die de hele dag zorgen voor het huishouden, de kinderen en manlief. Deze vier jonge conservatieve vrouwen zwemmen tegen de stroom in en kiezen - deels bewust - voor een leven achter het welbekende aanrecht.
De eerste indruk van iemand, klopt die altijd? Met een dosis humor laat dit programma verschillende panels de strijd én het gesprek met elkaar aangaan. Wie heeft de beste mensenkennis en beschikt over een sterk inschattingsvermogen?
Documentaireserie van Frans Bromet over de relatie tussen de mens en zijn beste vriend: de hond. Hij volgt wekelijks mensen die op cursus gaan met hun hond. Waarom en hoe doen ze dat?
De geschiedenis van de meer dan driehonderd metissen, de onwettige kinderen van een witte vader en een zwarte moeder geboren tijdens de Belgische koloniale periode in Rwanda. Aan de hand van het levensverhaal van drie van hen: Jaak, Jacqueline en Paul.
Hoe ziet de wereld eruit door de ogen van lokale journalisten? In hun eigen stad of land gaan zij op zoek naar het antwoord op universele vragen en thema's: hoe is het om vrouw te zijn, puber, homo, depressief of... ongesteld?
Vier sporters worden gevolgd in hun mentale en fysieke reis naar de Olympische en Paralympische Spelen in Parijs. De sporters hebben allemaal een uniek en inspirerend verhaal van doorzettingsvermogen en passie.
Kefah Allush gaat op zoek naar de persoonlijke verbondenheid die mensen voelen met de grond waarop ze wonen. Vergezeld door een bekende regiobewoner ontmoet hij mensen die houden van en zorgen voor het land waarop ze leven.
Driedelige docuserie waarin de Vlaamse regisseur Nathalie Basteyns met haar vriendin Lieve Blancquaert en haar vaste verpleger Gustave Dikumueni naar Lourdes reist. Zij heeft multiple sclerose, is daar helemaal klaar mee en hoopt in de Franse stad op een mirakel.
Gelukkig zijn er nog mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen, zich mengen in het publieke debat of zonder enige terughoudendheid het openbare toneel betreden. Mischa Blok gaat op zoek naar de drijfveren van deze mensen door middel van een echt en gelijkwaardig gesprek.
Een groep van vijf Marokkaanse mannen blikt in terug op hun werkzame leven en ze beschouwen het leven van nu; als pensionado in een land waar ze eigenlijk alleen 'te gast' zouden zijn. Hoe kijken ze naar ons land? Voelen ze zich hier nog steeds te gast of voelen ze zich hier thuis?
Programma dat jonge moeders die er alles op zetten om hun diploma te halen. Hoe combineren ze hun dromen met de zorg voor hun kind(eren)?
Deze documentaire onthult het aangrijpende verhaal van Spot On-presentator Elif. Op tweejarige leeftijd is zij, zonder toestemming van haar moeder, meegenomen door haar vader. Wat is er gebeurd in die paar dagen dat ze verdwenen was?
Documentairemaker Sahar Maradji volgt maandenlang het dagelijks leven van streng praktiserende moslims. Wie zijn de mensen over wie we zoveel horen in de politiek, het nieuws en aan talkshowtafels? Maandenlang loopt Sahar mee in het islamitische: op het werk, in de moskee en thuis. Achter de voordeur, open en eerlijk.
Rauwe portretten van tien jonge mensen die getroffen worden door de oorlog in Oekraïne. Persoonlijke verhalen die gebracht worden vanuit hun eigen perspectief, via social media berichten, interviews en reportages. Het brengt de oorlog in Oekraïne dichtbij en geeft een inkijk in hun leven.
18 Real Life titels startend met de letter N
In een talkshow en twee documentaires aandacht voor het antisemitisme in Nederland dat door de oorlog tussen Israël en Hamas onverhuld zichtbaar wordt.
Stellen vertellen openhartig over hun relatie en de kwaliteit daarvan vanuit de meest intieme plek van het huis. Elke avond stappen ze weer bij elkaar in bed, hoe doen ze dat? De koppels, oud, jong, monogaam, polyamoreus, veertig jaar getrouwd of net verkering, zijn allemaal openhartig over het nodige 'onderhoud' aan hun relatie.
Wie blijven er wakker als heel Nederland slaapt? In Nachtdierengaat Raven van Dorst op zoek naar het mysterie van de nacht.
De Nederlandse gastvrijheid voor vluchtelingen in nood is ongekend. Mensen en kerken stellen hun harten, gebouwen en woonhuizen open om vluchtelingen uit Oekraïne en andere landen een thuis te bieden.
In het tweeluik NederTurken onderzoeken vlogger Ismail Ilgun en regisseur Meral Uslu de wereld van Turkse Nederlanders. Dat doen ze vanuit denk- en wereldbeelden die in veel opzichten lijnrecht tegenover elkaar staan.
Het online platform van de NPO voor en door nieuwkomers. NPO Kennis helpt nieuwkomers om hun weg te vinden in de Nederlandse samenleving. De verhalen gaan over geschiedenis, cultuur en maatschappij en worden gebracht in het Nederlands en Arabisch.
Jeroen Holtrop volgt vier jonge zaakwaarnemers tijdens de transferperiode. Waar generatiegenoten amper aan een eerste huis kunnen komen of zelfs nog studeren, dromen deze jongens van hele andere dingen. Ze willen net als de spelers die ze begeleiden de top bereiken.
Niek Roozen neemt bekende influencers mee terug naar hun MBO-opleiding. Ontdek wat elke influencer zou zijn geworden als ze niet beroemd waren geworden wanneer ze een dag meelopen met de functie van hun dromen.
Paul de Leeuw volgt een jaar lang Luuk, Emelie, Tibbe, Myrthe en Quinten. Vijf tieners met kinderkanker. Paul loopt mee met de kinderen en hun gezinnen in het dagelijks leven en laat zien wat ernstig ziek zijn met het kind en het gezin doet. Want de ziekte treft niet alleen hen, maar ook hun directe omgeving. Ondanks de zwaarte van de verhalen, laten de families zien dat er altijd hoop is.
De documentaire portretteert twee oud-studenten in het buitenland: Willemijn (24) en Pascal (35) waarbij de impact van een hoge studieschuld en de gevolgen van een paspoortblokkade getoond worden.
Tuğrul maakt de meest smerige ruimtes schoon. Vaak zijn het uitzonderlijke situaties. Bijvoorbeeld een ruimte waar iemand drie maanden dood op de vloer heeft gelegen. Hij probeert mensen in de samenleving wakker te schudden dat we wat beter op elkaar moeten letten.
Sinds de Black Lives Matter-beweging in Nederland zichtbaarder is, ziet mediamaker Nathan de Vries dat standpunten van mensen steeds verder uit elkaar komen te staan. Is er nog ruimte voor nuance in het gesprek over diversiteit, racisme en inclusie?
Zes mensen met een hersenaandoening gaan weer aan het werk. Martine van Os zoekt deze mensen op. Hoe gaat het met ze?
Tim Senders, en zijn goede vrienden Jasper Demollin en Stijn van Vliet, zetten alles op alles om opa’s en oma’s de dag van hun leven te geven.
Verslag van de staatsbezoeken van koning Willem-Alexander en koningin Máxima.
Een eerbetoon aan de nalatenschap en betekenis van personen die in het afgelopen jaar zijn overleden.
Van de verkiezingen tot grote protestacties: ontdek meer over de politieke en maatschappelijke kwesties die de samenleving bezighouden bij NPO Kennis.
Van woningnood tot stress op de werkvloer: hier vind je alle NPO Kennis verhalen over wonen en werken op een rij.
15 Real Life titels startend met de letter O
Het OLVG is hét stadsziekenhuis van Amsterdam, waar alle culturen van de grote stad elkaar ontmoeten. Per jaar worden hier meer dan 500.000 patiënten behandeld. Twee jaar lang werden de artsen, verpleegkundigen en andere medewerkers in dit ziekenhuis gefilmd.
Jonge talentvolle makers bevragen of herschrijven de ongeschreven regels van onze maatschappij. Hun korte documentaires dagen de kijker uit, houden een spiegel voor of zetten aan het denken.
Het is hommeles op Tuinpark Buitenzorg. Ruzies, misverstanden en zelfs bedreigingen; de verharding in de samenleving sluipt ook dit ooit zo paradijselijke volkstuinencomplex binnen. Lukt het de tuinders om weer tot elkaar te komen? Documentairemaker Silvia Bromet volgt in podcast Onkruid in het paradijs de tuinders tijdens hun pogingen om van hun geliefde tuincomplex weer een paradijs te maken.
Mark Baanders en Niels Oosthoek helpen slachtoffers van onrecht om alsnog hun recht te halen.
Raïsha Zeegelaar gaat naar Suriname om te onderzoeken hoe Nederlandse jongeren met Surinaamse roots kunnen helpen om het land weer sterk te krijgen. Ze dompelt zich onder in de samenleving, spreekt met leeftijdsgenoten en onderzoekt haar mogelijkheden in Suriname op het gebied van wonen, werken en leven.
Yvon Jaspers duikt het boerenleven in. Ze gaat opnieuw langs bij oud Boer zoekt Vrouw-deelnemers en bij andere boeren om te ervaren hoe het nou echt is om in deze turbulente tijd een agrarisch bedrijf te runnen.
In Onze boerderij in Europa trekt Yvon Jaspers met een aantal Boer zoekt vrouw-stellen per camper door ons omringende landen. Op zoek naar inspiratie bij boerenbedrijven die onze boeren al een stap voor zijn om erachter te komen hoe ze verder moeten. In een straal van 1000 kilometer om ons heen valt veel te zien en te leren.
Fidan Ekiz bezoekt plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. Ze onderzoekt hun drijfveren en ontdekt hun speciale manier van leven. Fidan probeert ook te begrijpen wat hun tegenstanders drijft.
Spoedeisendehulparts Gor Khatchikyan helpt mee op de spoedeisende hulp (SEH) in ziekenhuis Rijnstate. De patiënten worden in het Arnhemse ziekenhuis gevolgd vanaf het moment dat ze de SEH binnenkomen totdat ze de afdeling verlaten.
Wie wordt de beste jonge debater van Nederland? En wie houdt de beste toespraak? De finalisten van de landelijke debatcompetitie laten hun debatkunsten zien voor een ervaren jury.
In deze documentaire worden een jachtseizoen lang drie vrouwelijke jagers gevolgd. Zij zetten alles op alles voor het perfecte schot, maar worden ondertussen zelf ook opgejaagd door tegenstanders.
Vijf mensen met een burn-out gaan aan de slag op een zorgboerderij. Op de zorgboerderij trekken de deelnemers op met hulpboeren. De hulpboeren met een verstandelijke beperking gaan elke dag met veel plezier naar hun werk. Een mix van twee verschillende werelden, waarbij ze leren van elkaar en van elkaars talenten.
Webserie over inclusiviteit van makers van kleur. In deze serie gaan makers van kleur en witte makers met elkaar in gesprek over vooroordelen, blinde vlekken en discriminatie binnen de Nederlandse televisie- en filmindustrie.
Coen Verbraak praat met uiteenlopende gasten over wat het leven, ondanks alles, de moeite waard maakt. Hoe doe je dat eigenlijk, leven? Heeft het leven zin? Of is dat onzin? Is een mens verantwoordelijk voor zijn eigen geluk? Hoe ga je om met tegenslag? Waar put je troost uit als het tegenzit?
Wat zou je doen als je hoort dat je niet lang meer te leven hebt? Tim Hofman volgt vijf jonge mensen die door een ongeneeslijke ziekte snel dood gaan.
12 Real Life titels startend met de letter P
In deze podcast hoor je wat kinderen zélf vinden van de scheiding van hun ouders. Hoe ziet het leven eruit tussen twee huishoudens in en hoe is het als je ouders weer verliefd worden?
Papi Mikey Dinero onderzoekt de Nederlandse criminaliteit. Van illegale hondenhandel en wapens tot explosieven en drugsdealers: hij ontrafelt hoe criminele werelden werken en hoe jongeren de criminaliteit ingezogen worden.
Artiest Papi Mikey Dinero duikt in een voor hem onbekende wereld: die van de 'e-pimps'. Hij onderzoekt wie deze digitale pimps zijn en op welke manier zij in de online seksindustrie te werk gaan. Ook bekijkt hij de andere kant van het verhaal: wat zijn de gevolgen voor degenen die het werk doen?
Een kijkje achter de deuren van een lokale kerkgemeenschap. Inspirerende voorbijgangers vertellen hun verhaal, er wordt een blik geworpen op bijzondere kerkgebouwen en kerkleden vertellen hoe ze in de praktijk hun geloof handen en voeten geven.
Met de podcastserie 'De Pleegzorg Podcast' vraagt Gijs Staverman aandacht voor pleegkinderen en pleegouders in Nederland. Op dit moment zijn er meer dan 800 kinderen die wachten op een plek bij een pleegouder.
Zes totaal verschillende en uitgesproken Nederlandse jongeren van Marokkaanse afkomst gaan op reis naar Marokko. Zijn ze trouw gebleven aan hun land van herkomst, of juíst vernederlandst?
Documentaire waarin onderzocht wordt hoe jongeren sinds de coronacrisis steeds vaker naar drugs grijpen en wat de gevolgen hiervan zijn.
Rutger Castricum, Chazia Mourali en Roderick Veelo voeren live vanaf een zomers terras met een gast - die de afgelopen periode in het middelpunt van de belangstelling stond - een ontspannen gesprek. Hoe kijkt onze gast hierop terug? Er worden vakantieherinneringen opgehaald, elke gast neemt een zomerplaat mee en geeft een strandboek-tip.
De Prides in de grote steden kennen we allemaal wel. Maar wat nou als je queer bent in een dorp? Kun je dan op net zoveel steun rekenen? Julien Kooij en Shary-An Nivillac zoeken het uit!
In Puberruil stappen twee pubers uit hun vertrouwde bubbel en ruilen een paar dagen van leven. Een ander gezin, huis en dagelijkse routines.
Vijf dappere gezinnen geven een inkijkje in een van de meest uitdagende fases in het leven: de puberteit. Voice over Kluun doordrenkt het programma met wetenschappelijke theorie over pubers en hun wonderlijke brein en geeft hier en daar wat tips over hoe ouders met hun tieners om kunnen gaan.
1 Real Life titel startend met de letter Q
Qucee ziet steeds meer trends om snel geld te verdienen ontstaan. Wat zijn de kansen en risico's van deze manieren? Hij gaat langs bij aansprekende personen die hem meer vertellen wat wel en juist niet te doen.
16 Real Life titels startend met de letter R
Radio Pedis geeft een persoonlijke en herkenbare stem aan een jonge generatie Nederlanders met roots in het voormalig Nederlands-Indië. Met iedere week een inspirerende gast die zijn of haar persoonlijkezoektocht naar roots en identiteit deelt. Met duidelijke verschillen, maar ook onverwachte overeenkomsten wordt geen onderwerp gespaard.
Elke week date Ralph met mensen die je in het dagelijks leven niet zo snel tegenkomt. Hij weet wel waarover ze gaan praten, maar niet met wie. In de podcast hoor je de langere versie.
Droomeiland Curaçao maakt door Covid-19 een zware crisis door die mensen dwingt tot rigoureuze keuzes. Wensly Francisco volgt Curaçaoënaars gedurende een jaar van strijd, van vallen en weer opstaan.
In de vierdelige serie Raven is Leven volgen we vier jonge fanatieke ravers voor wie festivals veel meer betekenen dan gezelligheid en dansen. Voor deze jongeren zit er namelijk ook een therapeutische werking aan het raven. Allemaal hebben ze een moeilijk verleden, of hebben ze heftige gebeurtenissen doorstaan, die ze op de dansvloer kunnen vergeten.
Dader en slachtoffer van een misdrijf gaan met elkaar in gesprek, ook wel bekend onder de term herstelrecht. Dit zorgt voor ontroerende ontmoetingen. Woede en tegenstellingen maken plaats voor begrip en erkenning en soms zelfs tot verzoening.
Prominente Nederlanders blikken terug op hun leven en carrière. Over welke keuzes zijn ze tevreden en wat hadden ze liever anders gedaan?
De vrijwilligers bij de KNRM staan dag en nacht klaar om mensen in nood te helpen. Hoe is het om levensreddend werk te doen, soms met gevaar voor eigen leven?
Welmoed Sijtsma ontmoet slachtoffers van rampen die in ons geheugen gegrift staan. Ze gaat op zoek naar redders die daarna verdwenen uit hun leven.
Rutger Castricum maakt kennis met diverse reformatorische jongeren. Zij staan op voor hun idealen. Idealen die anno 2022 niet kunnen rekenen op heel veel bijstand. Wat beweegt hen en waarom is het nu tijd voor ‘refolutie’?
Rikkie Kollé is in juli 2023 de allereerste transvrouw die wordt gekroond tot Miss Nederland. Onbegrip en haatreacties hebben haar alleen nóg maar meer gesterkt in haar missie: een voorbeeld zijn voor jonge transpersonen. Nu is ze op weg naar het wereldpodium voor de verkiezing van Miss Universe, met alle werkzaamheden, verplichtingen en voorbereidingen die dat met zich meebrengt.
Hoopvolle verhalen, optimistische mensen en tradities die verbinden. Priester Roderick Vonhögen stapt op zijn fiets en trekt door het land, op zoek naar deze mensen en verhalen.
Zoektocht van Adelheid Roosen en Hugo Borst naar de omgang met dementie. Wat ervaart iemand met dementie? Hoe is de zorg voor mensen met dementie geregeld, thuis en in een verpleeghuis? En hoe ga je om met afscheid nemen en rouw bij een ziekte die het leven binnensluipt en meestal lang duurt? Bekijk ook de Q&A met Adelheid Roosen en Hugo Borst.
De een viert feest en de ander rouwt veertig dagen lang. Socioloog Ameline Ansu en journalist Laura Iwuchukwu maken rouw op een luchtige manier bespreekbaar en voorzien je van informatie over hoe er binnen verschillende culturen wordt omgegaan met rouw.
Een intiem portret van de succesvolle en invloedrijke online ondernemer Ruba Zai (30). De ambitieuze beauty- en fashion influencer deelt haar unieke stijl en intieme momenten met haar echtgenoot Jalil, die wanneer Ruba de wereld over reist voor haar werk, de zorg voor de kinderen op zich neemt.
Het nationalisme is een stroming in de politiek die beladen is. Rutger Castricum duikt in deze serie met een open blik in de wereld van het nationalistische gedachtengoed. Rutger is nieuwsgierig naar hoe mensen denken en waarom ze zo denken.
Realityserie over het leven van het bekende koppel Ruud de Wild en Olcay Gulsen. Op het eerste gezicht vormen de twee een niet voor de hand liggende liefdesmatch. Hoe gaan zij om met de verschillen en waar vullen ze elkaar aan? Is het dan toch echt zo dat tegenpolen elkaar aantrekken?
27 Real Life titels startend met de letter S
Sander Schimmelpenninck onderzoekt hoe het kan dat in Nederland de kloof tussen arm en rijk alsmaar groter wordt. Als telg uit een welvarende familie weet hij hoeveel kansen rijken hebben. Zouden de economisch welgestelden niet veel meer verantwoordelijkheid moeten nemen voor het algemeen belang?
Jeroen Pauw onderzoekt hoe het kan dat het gros van de gewone mensen in hun dagelijks leven slechts weinig terugziet van de economische groei.
Wat zijn de gevolgen voor de volwassenen, de kinderen en de samenleving? Dit onderzoekt filosoof Stine Jensen in de nieuwe podcast 'Scheiden met Stine'.
In de podcast Scheppingsdrift duikt presentator Allard Amelink, samen met theoloog Alain Verheij en kunstkenners Lieke Wynia en Ab Nieuwdorp, elke aflevering in een Bijbelverhaal.
Schermstrijd duikt in onze digitale gewoontes. Samen met experts en zeven jongeren die de uitdaging aan gaan om hun telefoon een week lang weg te leggen, gaan we op zoek naar antwoorden op de prangende vraag: zijn we massaal telefoonverslaafd? En hoe komen we daar dan vanaf?
Na bijna 50 jaar tatoeëren en een leven vol seks, drugs en rock 'n roll begint het piratenleven van Henk Schiffmacher zijn tol te eisen. Hij moet gaan nadenken hoe zijn legacy voorgezet wordt als hij stopt met tatoeëren. Zelf hoopt hij zijn shop over te dragen aan zijn dochters Texas en Morrison.
In 2019 geeft Prins Andrew een rampzalig interview aan de BBC. Interviews en archief bieden een uniek perspectief op zijn leven en de gebeurtenissen die tot zijn ondergang hebben geleid.
We maken kennis met Emma, Lolita, Linda en Moira, vier sekswerkers die ons zonder enige beperking meenemen in hun werk en leven.
In de ‘Sekskliniek’ nemen gasten plaats in de 'wachtkamer' met vragen of zorgen op seksueel gebied. Een team van experts staat klaar om te helpen: presentator Jurre Geluk, huisarts Leroy, soa-arts Menne en sekscoach Inge.
Selma Omari, alleenstaande moeder en moderne moslima, zoekt balans tussen geloof, moederschap en carrière. Met kracht en kwetsbaarheid confronteert ze zichzelf, heelt ze oude wonden en ontdekt ze nieuwe dromen, terwijl haar zoektocht naar identiteit centraal staat.
Niemand kan zonder een thuis. Samen met Kansfonds gaat zanger en tekstschrijver Stef Bos op ontdekkingstocht om te ervaren hoe belangrijk het is om een thuis te hebben. Dat probeert hij te vangen in een lied.
Kelly-Qian van Binsbergen duikt diep in het fenomeen seksueel racisme en onderzoekt de impact hiervan op ons dagelijks leven. Ze neemt ons mee in de machtsverhoudingen tussen porno, kolonisatie en racisme, waarbij de nadruk ligt op hoe stereotyperingen in populaire pornocategorieën zijn ontstaan.
Vandaag de dag werken maar liefst 230.000 mensen door na hun pensioen. Onder hen Jan Slagter, Cisca Dresselhuys en hun podcastgasten. Hoe kan het dat sommige mensen niet van stoppen weten? Is het een luxe of een moetje? Van hun gasten horen Jan en Cisca óók hoe je je werk zó leuk maakt, dat je helemaal niet meer wilt stoppen.
Na de invasie van Rusland in Oekraïne zijn er veel vluchtelingen naar Nederland gekomen. Vluchtelingen met verschillende verhalen en omstandigheden vertellen elk half jaar hun verhaal.
Vier buitengewone transvrouwen uit de Nederlandse ballroomscene worden gevolgd. Als transvrouwen van kleur worden ze geconfronteerd met vooroordelen, discriminatie, (seksueel) geweld en onbegrip. Maar binnen de ballroomscene vinden ze de kracht en het zelfvertrouwen om onbeschaamd zichzelf te zijn.
Maria Goos gaat langs bij verschillende prominenten om over hun ouders te praten. Samen halen ze herinneringen op. Het televisieprogramma is geïnspireerd op de gelijknamige theatervoorstelling, die Maria Goos met Marcel Musters maakte.
Bert van Leeuwen zoekt hoop en inspiratie bij mensen die in de randen van onze samenleving gedrukt worden.
De broers Nabil en Nahib vluchten op jonge leeftijd uit Afghanistan. Na een barre reis komen ze aan in Nederland. De een vindt een goede opleiding en baan; de ander belandt in de jeugdgevangenis. Hoe kan het dat de ene broer een toonbeeld wordt van zijn generatie, en de ander een schrikbeeld?
Splinter Chabot ontvangt jonge, spraakmakende en niet-alledaagse gasten uit de wereld van kunst, cultuur, politiek en media.
Hoe is het om een uit het oog verloren bloedverwant terug te vinden? Spoorloos richt zich op bloedverwanten die elkaar lang óf zelfs nog nooit hebben gezien.
Derde generatie kleinkinderen van oorlogsslachtoffers gaan op zoek naar antwoorden op vragen over het oorlogsverleden van hun grootouders. Ze ontmoeten ooggetuigen en historici, maar ook kleinkinderen van de bezetter. In de sporen van hun opa of oma volgen ze het pad dat hun grootouder heeft afgelegd in de Tweede Wereldoorlog.
Vrijheid om een hoofddoek te dragen, feminisme, vrouwen werkzaam in een mannenwereld, toxic relationships, self love en bodypositivity: in Spot On wordt het allemaal besproken door vrouwen voor vrouwen.
Vier jaar lang volgt deze vierdelige documentaireserie de staalfabriek Tata Steel en omwonenden. Voor veel IJmonders is de fabriek hun leven en hun brood, terwijl andere bewoners zich ernstig zorgen maken over hun gezondheid. De fabriek belooft te vergroenen, maar is het wel snel genoeg?
In Stereotypisch ontmoet presentatrice Firoza Mulahella jongeren die veel te maken hebben met vooroordelen en clichés. Hoe deal je met de labels die je steeds maar weer opgeplakt krijgt door media en omgeving? En hoe doorbreek je de stereotypes?
Programmamaker Rowan Blijd verloor haar zoon Amari na een zwangerschap van 38 weken. Om stilgeboorte bespreekbaar te maken, maakte ze deze intieme documentaire over haar verhaal.
Docuserie waarin rapper ICE met spelers terugkijkt op het WK Voetbal 2022 waarin het Marokkaanse elftal iedereen verbaasde. Samen met de spelers blikt hij terug op hun avontuur. Wat deden hun prestaties op het veld met de moraal van de Marokkaanse gemeenschap wereldwijd?
15 Real Life titels startend met de letter T
Documentairemaker Jessica Villerius liep bijna drie jaar rond in tbs-kliniek De Rooyse Wissel om alle facetten van deze behandeling te zien en om met patiënten te praten. De serie gaat in op de vooroordelen rondom tbs, maar ook de impact op zowel de patiënten als hun slachtoffers komt aan bod.
Van levend begraven worden tot balanceren op een loopplank vanuit een wolkenkrabber: Lize Korpershoek, Rick Paul van Mulligen, Monic Hendrickx, Défano Holwijn en Sjinkie Knegt leren hoe ze hun lichaam en geest de baas kunnen zijn. Zij krijgen tools en technieken voor betere stressbeheersing, focus en ontspanning.
De medewerkers van hondenasiel Wood Green doen hun uiterste best om dakloze honden aan hunkerende dierenvrienden te koppelen.
Theoloog des Vaderlands Katja Tolstoj is afkomstig uit Rusland. Ze vangt thuis in Kampen vluchtelingen op en vraagt tegelijkertijd als hoogleraar Theologie aandacht voor maatschappelijke trauma's.
Vijf therapeuten, met allemaal hun eigen expertise, geven ons een kijkje in hun spreekkamer. Echte sessies, waarin de cliënten in hun ziel laten kijken, maar omwille van hun privacy buiten beeld blijven. De therapeuten zelf laten zien hoe ze te werk gaan en wat ze meenemen naar huis.
In vier afleveringen ontmoeten Adelheid Roosen en Hugo Borst mensen met dementie die thuis wonen. Hoe vergaat het mensen met dementie nu zij langer thuis wonen? En wie kijkt er naar hen om? Bekijk ook het interview met Adelheid Roosen en Hugo Borst.
We volgen het leven van zes jongeren, die door een onveilige thuissituatie of de vastgelopen woningmarkt geen vaste woonplek hebben. Je ziet de heftige gevolgen van de wooncrisis en wie daar het hardst door worden geraakt. Hoe is het om aan je volwassen leven te beginnen zonder eigen plek?
Acht ouderen en acht tieners ontdekken wat er gebeurt zodra ze intensief met elkaar optrekken. Lukt het de ouderen om weer (meer) van het leven te genieten? En verminderen de gevoelens van eenzaamheid en mentale stress onder de tieners?
Tom Egbers doorkruist met zijn blauwe oldtimer het prachtige landschap en zoekt naar mooie verhalen en ontmoetingen om zo de Schotse, autonome ziel beter te doorgronden.
Sterven doen we allemaal, maar je hoeft het niet alleen te doen. We volgen verschillende vrijwilligers die mensen in de laatste fase van hun leven bijstaan. Wat drijft deze vrijwilligers om wildvreemden tot het levenseinde te begeleiden? En wat leert de dood hen - en ons - over het leven?
Documentaireserie over een fietskoeriersdienst met een sociaal maatschappelijke missie. Onder leiding van de ruimhartige Stanley werkt er een bonte, maar hechte groep werknemers. Elke koerier heeft eigen redenen om zich een slag in de rondte te trappen door de stad. En eigen stille dromen...
Jongeren vertellen over een ingrijpende gebeurtenis of periode in hun leven. Deze verhalen komen met behulp van illustraties tot leven.
Elles de Bruin (voorheen Han Peekel) blikt terug op de carrières van grote tv-persoonlijkheden, zoals André van Duin, Catherine Keyl en Maarten van Rossem.
Jurgen van den Berg spreekt met experts en ervaringsdeskundigen over de tijd na het werkzame leven. Over geldzaken, hobby's en wat het juiste moment is om met pensioen te gaan.
Van Belingwolde tot Katwijk, en Renesse tot De Achterhoek: in Typisch gaan we langs in een wijk, buurt, dorp of streek in Nederland. Wie zijn de mensen die er wonen en hoe ziet hun leven eruit?
2 Real Life titels startend met de letter U
Beleef van begin tot eind de meest spraakmakende zoektochten uit Adres Onbekend, het eerste zoekprogramma van Nederland. De beste verhalen hoor je in korte podcast afleveringen van een kwartier.
Edson da Graça volgt vijf jonge mensen met een schuld. Een half jaar lang worden zij door succesvolle sociale ondernemers gecoacht.
17 Real Life titels startend met de letter V
Het vraagstuk wel of niet vaccineren zorgt voor een tweedeling in de maatschappij. Het sijpelt door tot achter de voordeur. Relaties die stuklopen en families die worden verscheurd: wel of geen prik?
Marcel van Roosmalen reist door heel Nederland voor zijn reportages. Hij bezoekt met al zijn spullen diverse plekken en evenementen. Met zijn kenmerkende stijl – scherp, humoristisch en met oog voor het onverwachte – brengt Marcel vanaf locatie verslag uit.
Bekende Nederlanders gaan op zoek naar hun familiegeschiedenis. De verhalen die zij in hun stamboom tegenkomen, voeren hen naar tal van plaatsen in binnen- en buitenland, leiden tot ontmoetingen met nieuw-ontdekte familieleden en verrassen met onthullingen over voorouders die soms zelfs een rol hebben gespeeld in de geschiedenis van ons allemaal.
Jacob Menko opende voor de oorlog vier warenhuizen. Na de oorlog zijn de winkels en Jacob verdwenen. Hij is vermoord, samen met zijn vrouw en twee kinderen. Eén dochter, Emmy, overleeft de oorlog. Zij heeft nog steeds geen idee wat er met de winkels van haar vader gebeurd is. Haar kleindochter, Rose Heijnen, achterhaalt welke duistere deals er in de oorlogsjaren rondom de winkels gesloten werden. Waar zijn de winkels gebleven?
Waar moet je heen als je volwassen bent geworden na jaren jeugd- of pleegzorg? Als je gewend bent dat tientallen hulpverleners zich met je bemoeien en over je schouder meekijken naar alles wat je doet. Sahar Meradji volgt Andy, Xaron, Lars en Sven, vier jongeren die ontheemd, ontaard en verdwaald een weg zoeken naar iets beters.
De docuserie toont de verhalen achter de meer dan 80.000 kinderen in Nederland die opgroeien in zogenoemde probleemgezinnen. De kinderen en ouders in deze vierdelige serie, gemaakt door documentairemaker Sahar Meradji, laten zien wat een opeenstapeling van allerlei sociale, psychische en financiële problemen met je doet.
Documentaire over de laatste jaren van Peter R. de Vries. Een niet eerder verteld verhaal.
Jurjen ten Brinke bezoekt onderdrukte gelovige minderheden. Zo bezoekt hij Assyrische christenen en jezidi’s in Noord-Irak, uit Myanmar gevluchte Rohingya in Bangladesh, tot christen bekeerde ex-moslims in Maleisië en christenen in Colombia.
Documentaireserie over de complexiteit rondom verward gedrag. Jessica Villerius loopt mee met het arrestatieteam, wijkagenten en de crisisdienst. Ze spreekt met ooggetuigen en nabestaanden van grote incidenten en probeert in het hoofd te kijken van mensen die psychotisch zijn.
Jonge aanstaande moeders laten zien hoe zij zich voorbereiden op de komst van hun kindje. Ze worden stevig aangemoedigd door een bekende moeder, die hen bijstaat tijdens hun zwangerschap, de bevalling en daarna.
Volendam, een dorp met 20.000 inwoners en de plaatselijke voetbalclub als grote trots. FC Volendam is terug op het hoogste niveau: de Eredivisie. Voorzitter Jan Smit heeft ambitieuze plannen met zijn club. Kan hij het dorp overtuigen dat hij een voetbalclub kan leiden terwijl het publiek kritisch kijkt naar de verrichtingen van het eerste team?
Op de middelbare school verspreidt een klasgenoot naaktfoto's van de toen vijftienjarige Vonneke (25). Uit radeloosheid pakte Vonneke een schaar en stak de verspreider in zijn arm. Ze belandt in de gevangenis, moet van school af, verliest vriendschappen en krijgt maandenlang huisarrest. Nu Vonneke zelf een kind krijgt, blikt ze terug en wil ze een rolmodel zijn.
Anita Witzier blikt terug op het afgelopen jaar met grote en kleine verhalen van liefde. Zo laten we zien wat overledenen hebben betekend tijdens hun leven en houden we de herinnering aan hen levend.
Wat doet het met een vriendengroep als één van de groep plotseling overlijdt? Hoe is het om geconfronteerd te worden met de dood terwijl je net aan het leven begint? Joram Kaat praat met verschillende vriendengroepen op die een vriend of vriendin hebben verloren.
Wat gebeurt er als je binnen een geloofsgemeenschap opgroeit en je je er op een dag niet meer thuis voelt? Özcan Akyol spreekt zes jonge mensen met verschillende achtergronden. Over het loslaten van religieuze dogma's en het vinden van je eigen pad.
Bouw-veteranen, kraanmachinisten en stukadoors in opleiding. We volgen 16 vrouwen die werkzaam zijn in de bouwsector. Deze vrouwen hebben allemaal een andere expertise, maar ze hebben één ding gemeen: liefde voor het vak.
We volgen vijftien vrouwen die hun droom hebben waargemaakt en in de vaart werken. Ze vertellen over hun bijzondere baan, het leven op het water en hoe het is om vrouw te zijn in een mannenwereld.
22 Real Life titels startend met de letter W
Een half jaar lang volgen we vier verschillende gezinnen met ieder een ander maandbudget. Wat gaat erin, wat gaat eruit en waarom? In de aanvullende online serie Portemonnee Praat wordt doorgepraat over financiële thema’s als vaste lasten, auto’s, hobby’s en sparen.
Journalist Liesbeth Staats onderzoekt een oer-Hollands fenomeen: het parttime paradijs. Balanstrutjes, parttime prinsesjes, deeltijd-diva's, het debat over arbeidsparticipatie van vrouwen staat al jaren op scherp.
Omdat ze bang is voor de reacties van christelijk Nederland durft Wilke Stuij (28) niet publiekelijk te vertellen dat ze een relatie heeft met een vrouw. Ze is door haar werk bij de EO een bekend gezicht in christelijk Nederland en wordt regelmatig gevraagd om te spreken in allerlei verschillende kerken. In deze documentaire volg je haar persoonlijke zoektocht: Hoe kan ze zichzelf zijn?
Jöran heeft een bipolaire stoornis, dit maakt hem kwetsbaar voor depressies, manieën en psychoses. Hij gaat in gesprek met de mensen die samen met hem hebben geleden onder zijn stoornis.
Wat blijft als we er niet meer zijn? Welke inspiratie kunnen we halen uit de levensverhalen van anderen? Wekelijks duikt Lara Billie Rense in bijzondere en actuele levensverhalen en gaat die in gesprek met mensen die zich verdiepen in de levensloop van een ander, dood én levend.
Journalisten Elles de Bruin en Jantine Stoel gaan op zoek naar de oorsprong van familieruzies en de oplossing ervan. Hoe maakt u een ruzie goed? Of is het toch beter om elkaar nooit meer te zien?
Martine van Os gaat mee op reis met kampeerders om hun belevenissen mee te maken.
Elise van der Velde, moeder van de 19-jarige gehandicapte Ties, gaat op zoek naar een tehuis voor hem. Ze spreekt met andere ouders, bezoekt instellingen, en gaat de confrontatie aan met haar angsten. Door de afleveringen heen kronkelt het levensverhaal van Ties.
Vier ondernemers uit een familiebedrijf zoeken de liefde. Hun familie ontmoet de blinddates die een week lang meelopen in werk en privé. Advies is welkom, maar de keuze ligt bij de ondernemer.
Journalist Robin de Wever onderzoekt wat er gebeurt als yuppen en andere jonge hoogopgeleiden massaal in een oude, typisch Nederlandse buurt komen wonen. Als een volksbuurt minder volks wordt, wat gaat er dan verloren? Kortom: wat merken bewoners van gentrificatie in hun volksbuurt?
Dwight van van de Vijver trekt langdurig op met mensen uit de randen van de maatschappij. Ze wonen in speciaal ingerichte woongemeenschappen, zogenaamde containerdorpen.
Wat als je ongewild de hoofdrol speelt in een neppornofilm? Het overkwam journalist en presentator Welmoed Sijtsma. En zij is niet de enige. Steeds vaker worden beelden van bekende en onbekende vrouwen gebruikt om deepfake porno te maken.
Avonturier Ben Fogle ontmoet mensen die de prestatiemaatschappij de rug hebben toegekeerd en op ver afgelegen en onherbergzame plekken zijn gaan wonen. Hij bezoekt deze mensen in onder andere Portugal, Ierland, Griekenland, Engeland en de VS.
Portretten van succesvolle Nederlandse vrouwen. Grote dromen zijn uitgekomen. Maar achter elk succes schuilt een verhaal. Ze halen herinneringen op en kijken naar wie ze geworden zijn. Wat hebben zij allemaal moeten laten om te bereiken waar ze nu staan?
Joram Kaat gaat op zoek naar zijn vader. Voor zijn geboorte verdween hij uit beeld, maar Joram heeft gewoon zijn telefoonnummer.
Twee groepen mensen die in de maatschappij recht tegenover elkaar staan worden onderworpen aan wetenschappelijke, maar vaak ook hilarische experimenten, om meer inzicht te krijgen in hun verschillen.
Portretten van eenzame mensen die hun verhaal doen. Hoe zijn ze eenzaam geworden? Waarom lukt het niet om mensen te ontmoeten? En de vraag die zichzelf stellen: Wie kent mij nog?
De pessimistische en met depressies worstelende wereldverbeteraar Wilbert wordt wekelijks geconfronteerd met een optimistische gast, uitgenodigd door zijn goede vriendin en programmamaker Mette te Velde. De gasten bieden Wilbert troost, hoop én een concrete opdracht mee die hij moet uitvoeren. Vindt hij een manier om zijn somberte een halt toe te roepen?
Presentator Anne-Mar Zwart doorbreekt het taboe op praten over een kinderwens. Ze deelt welke emotionele en intensieve periode er voorafging aan haar eigen zwangerschap en gaat in gesprek met (ervarings)deskundigen.
Gesprekken met internationale, invloedrijke makers en denkers die aan de hand van zelfgekozen film- en televisiefragmenten hun persoonlijke blik op onze tijd en de wereld delen.
De woningmarkt is een gekkenhuis. Raïsha Zeegelaar volgt jongeren die geen betaalbaar huis kunnen vinden en gedwongen zijn creatieve oplossingen te zoeken om toch een thuis te creëren.
Maarten van Rossem en Emma Wortelboer schelen zo'n vijftig jaar in leeftijd. Samen onderzoeken ze, bewapend met een flinke generatiekloof, een ongezouten mening en een flinke dosis humor, de verschillen en overeenkomsten tussen vroeger en nu.
1 Real Life titel startend met de letter X
Negen Gen Z'ers worden in het diepe gegooid voor een extreem experiment... overleven in het wild. Hoever is deze generatie, die is opgegroeid met internet en mobiele telefoons, verwijderd van de natuur? De groep gaat het experiment aan zonder voorbereiding.
9 Real Life titels startend met de letter Z
Op verrassende en originele wijze worden de verschillen tussen mannen en vrouwen belicht, en dan met name de gevolgen van deze verschillen voor de vrouwen.
Nu Elles zestig jaar oud wordt, duikt ze in de levensfase na de overgang. Wat komt er in deze periode van je leven allemaal op je pad? En wie ben je als je eenmaal zestig bent, wanneer zoveel dingen die je identiteit hebben bepaald: je uiterlijk, je carrière, je gezondheid, de relatie met je kinderen en je sociale netwerk, enorm veranderen.
Marleen Stelling duikt in de wereld van protestantse gemeenten; van conservatief tot vrijzinnig, van ingetogen tot uitbundig, van traditionele dorpskerk tot migrantenkerk. Hoe geven kerken zichzelf vorm om in deze tijd relevant te zijn?
Nicole kan drager zijn van een aandoening die hersenbloedingen veroorzaakt: de Katwijkse ziekte. Haar vader overleed vijf jaar geleden aan de gevolgen daarvan. Ze onderzoekt haar eigen stamboom, spreekt met haar familie over de impact van de ziekte die boven haar hoofd hangt en neemt een besluit of zij daadwerkelijk haar DNA wil laten onderzoeken.
Inspiratie, beleving en levenslust, waarin bezielde mensen hun levensvisie delen. Wat is belangrijk in je leven en hoe geef je dat vorm? Hoe ga je om met tegenslag en waaruit put je kracht? Kijk binnen bij een 'heilige plek' van creatieve denkers.
Zes bekende Nederlanders nemen tijdelijk de dagelijkse intensieve zorgtaken van mantelzorgers over. Door zich voor even te ontfermen over de zorgvrager en openhartig de eigen ervaringen met de kijker te delen, laat de BN’er zien hoe urgent de verhalen zijn en wat de impact van mantelzorg is op het leven van zoveel gewone Nederlanders. In elke aflevering staat 1 aangrijpend verhaal centraal.
Het gevoel van een zwart gat in je borst, diep in je binnenste, dat is hoe podcastmakers Sharid Alles (India, 1980) en Eva Cleven (Israël, 1986) geadopteerd zijn omschrijven. Ze praten met andere geadopteerden over de mentale en emotionele gevolgen van interlandelijke adoptie en duiken in hun eigen adoptieheden en -verleden.
Journalist Cees Grimbergen onderzoekt de Nederlandse pensioenindustrie en gaat met ouderen in gesprek. Zo toont hij de groeiende onvrede onder Nederlandse burgers over het huidige pensioenstelsel.
Het is een groep die we allemaal wel kennen, maar bijna nooit zien: arbeidsmigranten. Op een dag vindt Sander in het Jammerdal bij Venlo het dagboek en foto's van een Poolse vrouw. Wie is deze vrouw? Samen met podcastmaker Naomi Steijger gaat hij op zoek in een rauw en indringend portret van deze onzichtbare groep.